Legendární Amber Asylum se blíží na Prahu

amber_asylum_-_prague-poster_cropPo letech existence a několika vynikajících albech se v Evropě letos konečně objevuje americká kapela Amber Asylum, v doprovodu tří překapel: poloviny italského dua OvO - extravagantní Stefania Pedretti aka ?AloS, Diskrepant a Thomas Watkiss. Čtveřitý důvod, proč v pondělí 8.11. vyrazit do studentského klubu K4 (Celetná 20, Praha 1).

 

 

 

Kris Force a její kapela Amber Asylum se na sanfranciské scéně objevila už na konci 80. let, kdy měla co do činění třeba s Al Margolisem nebo industriální ikonou Monte Cazazza. Pod smyčcové aranže a party všech zásadních desek Neurosis (od Souls At Zero dál) se podepsala právě Kris, přičemž se Stevem Von Tillem má i experimentální projekt Culper Ring. Najdete ji taky na skvělých posledních albech Swans (před comebackem) i Body Lovers. A pak ještě na nespočtu dalších nahrávek (Tony Wakeford, Julia Kent, Jarboe, Bastard Noise,...).

Amber Asylum samotní zůstavali ale vždy v ústraní – jejich úzkostně komorní zvuk, kde se prolíná gotikou šmrncnutá neoklasika s temně ambientními proudy a izolacionistické písničkářství (à la raný Smog nebo naopak pozdní Grouper), příliš vstřícný k širšímu publiku není.

Po výborném debutu u Misanthropy/Elfenblut následovala řada alb pro Relapse/Release, z nichž to druhé – Songs Of Sex And Death – patří k vyvrcholení jejich tvorby. Extrémně statická, subtilní a zároveň propracovaná hudba chvílemi přesně vystihuje „amniotický sound“ jak ho pojmenoval William Basinski. Kris Force hodně ze svého výrazu vděčí také původně indiánské zpěvačce Buffy Sainte-Marie (především jejímu nadčasovému albu Illuminations z 1969), ke které se několikrát vracela i originálními covery.

Amber Asylum jsou romantičtí, ale patosu se celkem zdařile vyhýbají, možná proto, že jejich trudomyslnost a pošmournost míří bez afektovanosti přímo k podstatě těchto nálad. Posledních dvou alb se ujal agilní label Profound Lore a nyní se konečně poprvé objevují v Evropě!

www.amberasylum.com

www.myspace.com/amberasylum

Amber Asylum - Riviera

Pod podivně převráceným alter egem ?aloS se skrývá něžnější (?) polovina OvO Stefania Pedretti, kterou zřejmě zažijete v animální surové poloze s noise/sludge kytarou a hysterickými vokály, případně pohrávající si s rolničkami symbioticky zapracovanými ve svém účesu, jenž evokuje dredaté verze hned několika úctyhodných monster. Ale ruku na srdce: čekat můžete vlastně cokoliv.

www.signorinaalos.com

www.myspace.com/signorinaalos

 


?Alos - Live in Rostock

 

Zbývající vystupující – Diskrepant a Thomas Watkiss – oba frekventují temně ambientní žánr. Ten první minimalisticky a spíš z pozice soundartu, druhý zas z hlučnějšího ovšem taky mnohem konkrétnějšího spektra.

www.thomaswatkiss.net

www.myspace.com/thomaswatkiss

www.myspace.com/diskrepant


Diskrepant - Live in Stockholm

 

Koncert proběhne v pondělí 8.11.2010 od 20:00 ve studentském klubu K4 (Celetná 20, Praha 1 – vchod z průchodu FFUK.

Vstup: 200,- pouze na místě.

Pořádá: www.letmo.net/productions

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.