Porucha srdce "Magse" Furuholmena - pravý důvod k ukončení A-ha?

Magne "Mags" Furuholmen, klávesista synthpopové klasiky A-ha, odhalil před pár dny v rozhovoru pro jeden z předních norských deníků "Dagabladet", že již jedenáct let trpí srdeční vadou. Sám k tomu říká: "Jednou jsem jel autem a začala se mi točit hlava, bylo mi na omdlení, skoro jako kdybych usínal, ale vůbec nebyl unavený. Hlava mi padala na volant, měl jsem závrať a tak jsem rychle dojel k nejbližšímu doktorovi. Diagnóza zněla 'srdeční arytmie'. Ta sama o sobě nemusí být nebezpečná, přesto může způsobit krevní sraženiny, krvácení do mozku, infarkt a smrt. Za posledních 11 let jsem se s tím ale už naučil žít." Furuholmmen rovněž potvrdil, že v průběhu nemoci musel několikrát absolvovat stimulační elektrošoky.

Obtíže ze srdcem komplikovaly Magnemu život i letos, kdy na prvních dvou koncertech rozlučkového turné "Ending on a High Note" v jižní Americe trpěl záchvaty slabosti. "Ani si nepamatuji, že jsem na konci jedné z těch show hrál závěrečný riff z 'Take On Me' , jak mi bylo špatně, " vzpomíná muzikant.

Důvodem k plánované definitivní tečce za kapitolou A-ha však nejsou pouze zdravotní obtíže jednoho ze členů, ale i rostoucí konflikty uvnitř formace, které Furuholmen komentuje slovy: "Je to jako troll se třemi hlavami, kdy každá chce jít jiným směrem. S A-ha bylo spousta legrace, ale i spousta práce a nechtěli jsme, aby problémy ovládly průběh toho, jak se kapela bude vyvíjet dál. Když si postavíš hrad z písku, zažiješ skvělý pocit v okamžiku, kdy se ho rozhodneš zničit. Je to osvobozující pocit. Znamená to, že můžeš začít budovat další, zatímco kdybys jej nechal stát, příliv by ho nakonec stejně zboural. Budeš ho neustále opravovat, dokud se nezblázníš? Myslím, že co se stalo nám, bylo zdravé. Když si můžeš vybrat, jak skončit, je dobré udělat to s grácií." Tour "Ending on a High Note" probíhá skrz celý letošní rok a bude ukončena úplně posledním trojkoncertem kapely v domovském Oslu na začátku prosince. Lístky byly vyprodány během jediného dne.

Magne Furuholmen působil v A-ha již od dob založení roku 1982 a spolu s kytaristou Paulem Waaktaar-Savoyem napsali mnoho hitů kapely, včetně "Stay On These Roads", "Manhattan Skyline" a nesmrtelného šlágru "Take on Me".

 


A-ha - "Take On Me" živě v New Yorku (květen 2010)


Zdroj: Side-Line.com (A-ha member Magne Furuholmen struck with heart disease - The real reason behind the end of A-ha?)

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.