Ohlédnutí za rokem 2015 – část druhá

Claus Larsen, Mikkel (The Foreign Resort), mary0 (The Last Days of Jesus), Torben Schmidt (Suicide Commando), DJ Woodraf, dále pánové z [S.I.T.D], XTR Human, Cynical Existence, dISHARMONY a další.

1) Jaké hudební nahrávky Tě v minulém roce zaujaly?
2) Jaké živé koncerty nebo parties považuješ za nejvydařenější v loňském roce?
3) Co považuješ za největší průšvih/zklamání uplynulého roku?
4) Jaké je Tvé (hudební) očekávání do roku 2016?

Claus LarsenClaus Larsen (Leæther Strip, Klutæ)

1) Twice a man "Presence". Jedna z mých nejoblíbenějších švédských kapel už od roku 1982 vydala svoje zatím dost možná nejlepší album. Tahle deska je prostě povinný přírůstek do sbírky každého milovníka synťákové hudby.

2) Plastic Noise Experience, když jsme s nimi hráli v německém Erfurtu.

3) Nové album Dave Gahana and the Soulsavers. Od téhle desky jsem toho čekal hodně a jsem Daveovým velkým fanouškem, ale výsledek bohužel zní jako špatná gymnaziální kapela ve zkušebně. Možná, že přesně tenhle zvuk chtěli, kdo ví. Ale když jsem to slyšel, byl jsem z toho velmi smutný.

4) Nemůžu se dočkat vydání své nové desky Leæther Strip. Bude se jmenovat "Spæctator". Momentálně se pokouším vymyslet, kdo to vydá. Na letošek taky máme domluvených spoustu koncertů, včetně pětitýdenního turné po Spojených státech. A taky s Johnem pracujeme na dalším albu Am Tierpark.

MikkelMikkel B. Jakobsen (The Foreign Resort)

1) Nejzajímavější desky roku 2015 pro mne jsou Swervedriver „I Wasn't Born to Loose You“ (moje absolutně nejoblíbenější album roku!), No Joy „More Faithful“ (je dobré slyšet, jak moc se dokáže kapela posunout v psaní písní! Škoda, že jsem prošvihnul jejich zářijový koncert v Kodani) a Jaguwar „I“ EP (nejlepší němečtí noisemakeři a taky nejvíc prima lidi. Párkrát jsme s nimi hráli loni a máme naplánovaných dalších pár koncertů na rok 2016. Čekají nás dobré časy!).

2) Nejlepší byli New Canyons 19. října v chicagském The Burlington. Tihle kluci živě nikdy nezklamou. Vracíme se za nimi v březnu na pár dalších vystoupení.

3) Opravdovým zklamáním pro mne bylo nové album New Order. Zejména, když si člověk uvědomí, jak dobré skladby během svého fungování napsali.

4) Nejsem si jistý, co čekat od roku 2016. S výjimkou našich vlastních kapelních plánů se pokouším nikdy moc nepředvídat. Těším se na turné s našimi přáteli Nightmare Air a New Canyons a taky na jejich nové skladby. Doufám, že na cestách po Americe a Evropě potkám další super lidi a navážu další přátelství. A taky, že se letos vrátíme do Prahy a možná dalších měst v České republice.

Torben Schmidt (Lights Of Euphoria, Suicide Commando, Infacted rec.)Torben Schmidt

1) To je dobrá otázka. Pár desek, do kterých jsem se loni zamiloval, jsou: Torul „The Measure“, Frozen Plasma „Dekadenz“, Orange Sector „Night Terrors“, X Marks the Pedwalk „The House of Rain“, Prager Handgriff „Roburit“ a The Saint Paul „Days Without Rain“.

Z alb mimo Infacted Records mne fakt bavili Camouflage „Greyscale“, New Order „Music Complete“, Neuroticfish „A Sign of Life“, Jean-Michel Jarre „Electronica“.

2) Kromě našich koncertů se Suicide Commando a těch, které jsem sám organizoval v našem regionu, jsem toho moc neviděl. Ale rozhodně na mne udělalo dojem vystoupení VNV Nation v rámci Compendium Show ve Frankfurtu. A také CRO (německý pop/rapper) – na to, že to byl mainstreamový koncert, to byla také poměrně působivá show.

3) Veliký tuzemský hype kolem Helene Fischer, příšerné německé „popové“ zpěvačky…

4) Doufám, že si lidi uvědomí, že hudba má určitou hodnotu a bez toho, aby platili za muziku, CDčka, koncerty, merchandise a další věci naše scéna nebude schopná přežít!!!

mary0Mary0 (The Last Days of Jesus)

1.) Osobne ma najviac potešil album Killing Joke "Pylon". Fakt si na ňom stále dosť "ujíždím" :).

2.) Ani neviem, či som na nejakej super párty v minulom roku bol. Ale pre našu kapelu bol fajn Minicave festival v nemeckom Muensteri. Tam bola príjemná atmosféra, inšpiratívne prostredie, milé kapely a výborná afterparty. Také akcie mám rád.

3.) To dokážem určiť bez zbytočného premýšľania – koncert Christian Death v Bratislave. To bol totálny prúser. Zlý zvuk, ožratý Valor, celé falošné... Veľmi smutný zážitok.

4.) Konečne náš nový album s názvom "The Last Circus". Medzičasom pretieklo už veľa vody v Dunaji, ale stále sme to nedokázali dať dokopy. Myslím, že tento rok to vyjde. A docela sa na výsledok teším :).

Carsten Jacek ([:S.I.T.D.:])Carsten

1) Slayer „Repentless“.

2) Der Prager Handgriff v pražském Rock Café.

3) Nové album Coldplay “A Head Full Of Dreams”. Fakt se mi moc líbily desky “Parachutes” a “A rush of blood to the head”, a tak je mi líto, že „původní“ zvuk Coldplay s každou další deskou víc a víc mizí.

4) Netuším. Uvidíme, co pro nás budoucnost chystá.

WoodrafDJ Woodraf

1) Tenhle rok byl plný fakt dobrých desek. Abych zmínil aspoň pár:  Shadowhouse "Hand in Hand", Agent Side Grinder "Alkimia", Forever Grey „Boundaries", Lebanon Hanover "Besides The Abyss", Geometric Vision „Virtual Analog Tears", Cheshire Cat (The Bouncing) „Empty Stripes", Factice Factory „!NADA!", Bleib Modern „All Is Fair In Love And War ", Frank The Baptist „As The Camp Burns", Hemgraven „Sanddyner Av Glas", Branches „Old Forgotten Places", Moth „First Second", Luminance „Sans Visage", Old Cat's Drama „Come And See", QUAL „Sable", She Past Away „Narin Yalnizlik", Virgin In Veil „The Glory Hole" / "Demo", Dark Door „Post Mortem", Undertheskin „Undertheskin", Minuit Machine „Violent Rains" a Rule Of Thirds „Rule Of Thirds".

2) Byl to vážně skvělý rok! Spousta nakopávajících koncertů, spousta návratů na scénu. Festival Gothic Pogo nabídnul spoustu památných koncertů: Kas Product, 13th Moon, Los Carniceros Del Norte, 1919, Murder At The Registry… Ve Varšavě jsem byl na All Your Sisters – to byl skutečný zlatý hřeb konce roku, stejně jako Part1 a DHM na Old Skull party. Na Castle party jsme se zase s kámošema hodně pobavili během setu Zombina and The Skeletones. Loni jsme také pořádali Return To The Batcave, kde spousta kapel odehrála skvělá vystoupení: 13th Chime, Agent Side Grinder, Frank The Baptist, Eyaculacion Post Mortem, Shadowhouse, Varsovie, Geometric Vision, Elvira And The Bats, Masquerade, Ash Code, Christine Plays Viola, Pornografia, XTR Human, Sierpien, Wieże Fabryk, The Proof, Undertheskin, Kandahar, Hyoscyamus Niger, Nacht Und Nebel, Aviaries... Sakra, bylo toho fakt hodně a je nemožné vybrat ten nejlepší koncert :).

3) Žádná velká zklamání, žádná negativní překvapení – vždycky je lepší se dívat na tu lepší stránku. A upřímně – byl to vážně dobrý rok. Vypadá to, že temná hudba je nemrtvá! Hell Yeah! :)

4) Doufám, že rok 2016 bude stejně dobrý jako 2015. Nebo ještě lepší. Ale bude těžké překonat ten loňský rok :).

Fredrik Croona (Cynical Existence)Fredrik Croona

1) Je jich celkem dost, ale žádná z nich není z gotického nebo temně elektronického ranku. Jsou to Blue Stahli “Devil“ (mistrovské dílo skvěle míchající drum n bass, industrial a metal), Disarmonia Mundi „Cold Inferno“ (tahle italská banda kombinuje melodický death metal s fakt hezkými synťáky a growl s čistým vokálem) a Neuroticfish „A sign of life“ (kapela, která nikdy nezklame. Chytlavé melodie a skvělé skladby).

2) Tohle je celkem těžká otázka. Vlastně se musím pokusit zase jednou použít mozek, haha. Upřímně jsem moc koncertů loni neviděl a z těch, na kterých jsem byl, vlastně nedokážu vybrat nějaký extra. Čili řekněme, že byly všechny stejně dobré.

3) I když jsem se vlastně netěšil na nějakou konkrétní desku, musím říct, že největším zklamáním loňského roku je pro mne nové album Hocico. Je prostě nudné a nezáživé. Jestli je to deskou, nedostatkem mého zájmu nebo faktem, že už to není můj nejoblíbenější hudební žánr… nevím.

4) Pokouším se mít nulová očekávání, abych byl překvapený. Prostě doufejme, že nám rok 2016 přinese spoustu nových skvělých desek!

RybyRyby (dISHARMONY, Aliens Production)

1) Mne osobne tak rychlo prebehol ze ani som moc skvostov nezaregistroval. Dnes uz vychada tolko hudby ze som sa v nej stratil. Registrujem skvele vydanie od Stendeck, Legiac, Poordream, pekna uderka od Cardinal Noire a sialeny album od Cellhavoc. Taktiez ma bavi nemecky Her Blood In My Veins a urcite plno gitarovych sraciek co omielam v aute ale tie si uz ani nepamatam. Nedavno som tam krutil posledne Fear Factory.

2) Noo... bohuzial tych uz dlhsi cas niesom sucastou, alee dal som si Fear Factory v nasom rodnom meste a bola to celkom slusna pogovica a v lete som sa zatulal na Zonu A a celkom si koniec nepamatam. takze dobre...

3) Urcite to bol novy Subheim. Pre mna dost velke sklamanie nakolko bola dos usrana predpromotion. A v tej komercnejsiej sfere to je Hurts. To som grcal...

4) Ziadne. Nechame sa prekvapit.

Johannes Stabel (XTR Human)Johannes

1) Agent Side Grinder „Alkimia“, Autobahn „Dissemble“, Girls Names „Arms Around a Vision“ a Communions „Communions“ EP.

2) To byli A Place To Bury Strangers v Berlíně. Doslova zničili celé pódium. Šel jsem tam se svou malou sestřičkou, která o kapele vůbec nic nevěděla. Po koncertě ode mne chtěla všechny jejich desky.

3) Koncert velmi známé kapely z 80. let, kterou nechci jmenovat. Ten okamžik, kdy zjistíš, že to, co slyšíš, je z 90 % playback… to je zklamání.

4) Těším se na debutové album Telegrams (kluci z Horrors a Toy) a jsem supernatěšený, jaké nové kapely objevím v roce 2016.

AndreaAndrea Napoli (Avant! rec.)

1) Rok 2015 byl skvělý se spoustou parádních desek, takže jich vyjmenuju jenom pár. Na post-punk/dark wave frontě bych doporučil desku Chain Of Flowers, Gold Class „It's You LP“ a Rule Of Thirds. Z těch experimentálnějších bych vybral desky Tarquin Manek a Clara Mondshine „Luna Africana“. U nás v Itálii se urodilo taky hodně zajímavých počinů, třeba Mai Mai Mai „Πέτρα“, Von Tesla „ Farewell Is A Building“ a Umanzuki „Porta EP“. A v neposlední řadě elektronika Momentform „Grave“, která mne úplně odpálila. Švédské vydavatelství Northern Electronics vydalo pár zajímavých desek a také dvojalbum DJ Richarda, které se tu u nás několikrát protočilo…

2) Totéž jako u desek – bylo jich hodně, takže tady je aspoň výběr: Deutsch Nepal & Brighter Death Now na IX Congresso Post Industriale, Samuel Kerridge na Robot festivalu, Father Murphy na Medieval K-Nights, RM & Acronym na Ombre Lunghe a Cult Of Youth, které jsem za šest měsíců viděl dvakrát.

3) Vlastně moc nevím. Co se týče hudby, byl to vynikající rok.

4) V následujících měsících má vyjít reedice pár mých vůbec nejoblíbenějších desek, takže rok 2016 vypadá slibně. Nechci vám kazit překvapení tím, že vám řeknu, jaké nahrávky to jsou, ale určitě je budeme mít v distribuci, takže sledujte stránky. A samozřejmě spoustu desek u Avant!

Pokračování příště...

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Tuhle rubriku vzdy ctu s velkym zajmem. Diky za ni kluci :-) Jen me zarazi co ten Claus tam rika o nove solovce Gahana se Soulsavers. Vzdyt je to vyborna deska a nemuzu se ubranit pocit, ze tato tvorba je pro Gahana ted naprosto idealni. Nezamrznul v zanru, sel dale a nasel "polohy", ktere mu dle mne proste sedi... Pro mne osobne jedna z nejlepsich desek lonskeho roku. Ba naopak mam pocit ze rok od roku je EBM mrtvejsi a mrtvejsi - tedy az na par osvedcenych "koni" to zacina byt celkem nuda ... :-(
Me tedy mrtvejsi nepripada, chce to ale hledat nove kone :-) Pres den mam pustene nemecke internetove http://ebm-radio.de/ a porad tak nachazim zajimave novinky, vetsinou me zcela neznama jmena. Mrtvy je pro mne mainstream a prave nekteri z tech osvedcenych starych "koni".
Ono toho noveho vychazi az moc. Ale kvalita pokulhava za kvantitou. Bud je to nejaka kopirka toho co uz delalo X kapel v minulosti a nebo to zni jako dalsi klon hocico a v tu chvili vypinam :-) Je to vec nazoru. Ja do EBM naskocil s Front By Front od 242 a stale mam pocit, ze v Te dobe ( +/- 5 let ) vyslo to nejzasadnejsi v EBM.
To nás samozřejmě těší, že to lidi zajímá :). Ještě připravujeme jeden díl s dalšími zajímavými lidmi. Hele, mne třeba z EBM loni hodně bavili Wulfband, který odněkud přitáhnul Pavel Zelinka – nekompromisní sound a přitom to má takovej vtipnej nadhled. Pro mne právě jedna z těch kapel, která mi trochu vrací víru v to, že se tenhle žánr ještě má kam vyvíjet :).
Už se těším na další díl...Wulfband jsem si poslechnul, právě na doporučení Pavla Z., když se někde o tom zmiňoval. Popravdě z nových kapel co se mi dostanou pod ruku, je už mizivé procento ke kterým se zase vrátím ... ale co člověk to jiný názor. To co třeba neosloví mne - tak druhého osloví a naopak - a tak to má být :-)
Já bych s dovolením zmínil Grau im Licht od Diary of Dreams.Mám pro ně velkou slabost, tak nevím zda je to objektivní :-) Ale dávám si je skoro každý den jak se mi to album líbí. V DAC si to taky nevedlo špatně. No a pak mě teď noc baví Mortal Cabinet.Měl jsem k tomu nedůvěru a chvili mi trvalo než jsem se odhodlal to zkusit.No teď to taky poslouchám pořád,ty texty to je něco neskutečnýho :-)
Hellmut: Ano s DOD naprosto souhlasim. Vyborna deska. Pro Adriana a spol. mam slabost :-)
Jéje a já zrovna DoD trochu sepsul v recenzi:) Ale tak jako spíš, že se mi "elegie" líbí víc, než že by to bylo špatný:) Jinak pro ně mám taky slabost:)
Demi: Elegies je dle mne taky lepsi :-) ta deska je proste dobra od A do Z. Pravda Grau im Licht obcas pokulhava, ale celkove je to dobra deska.
No tak mě teda Grau baví víc ... :-)
Mimochodem ,kde je ta recenze Grau im Licht ? :-)
Jj taky mě baví víc Grau než Elegies. Je doslova nakopávací, skvělej poslech k jakýmukoliv tvůrčímu procesu.
Dík náčelnice že jsi se mě zastala :-)
Recenze bude brzo venku. Ale tyhle debaty jsou na té muzice stejně nejlepší:) A je to vlastně nejlepší vizitka pro Adriana...hádáme se která je lepší, ne která je horší:)) Tak jak vyletí recenze, tak to proberem;)
Mě jen pořád hlava nebere že doktor Kootcha Diary nemusí... Skoro ve všem se s ním shodnu a tohle ne ,fakt nechápu! Přitom Adrian je stejný mág jako Eskil nebo Ronan.Jakto že to ten Kootcha necítí ? :-)
Každej má něco svýho. Zase zbožňuje Blutengel a já to nikdy nechápal:) Sudlice je má taky ráda, co jsem četl...a já zas mám rád Henkeho a tomu nemůže spousta lidí přijít na jméno:)). Ale souhlasím, DoD jsou taky mezi mýma nejoblíbenějšíma.
Blutengel mi nevadí ,někdy je to strašná sr..ka a někdy jsou fajn a baví mě. No ten Osvald je fakt pro velké nadšence,tomu jsem na chuť taky nepřišel. :-) Ale ty Diary... V létě na Königsteinu jsem byl úplně hotovej.Tohle jsem nezažil za posledních 15 let a před těmi 15 lety jsem měl v sobě dvě piluky,teď jen necelý půlitr rumu. :-) Byla to extáze jako kráva,vůbec to nechápu! Normálně jsem dědek a po půl hodině se na koncertu už nemůžu hnout a teď jsem celý koncert křepčil a křičel jak kdyby mi bylo 20. Pak jsem týden nemohl mluvit :-) Takže, tím jsem i odpověděl na nejlepší koncert roku 2015 . Průšvih přišel až letos ,toho Davida jsem fakt obrečel ,poslední dva dny poslouchám jen Bowie. Úplně jsem zapomněl že jsem měl doma CD Outside a Earthling. Nepustil jsem si to snad 10 let a teď nevím proč, když je to tak skvělé... No a přál bych si zde letos zase vidět Skinny Puppy :-)
Co treba rikate na posledni Haujobb - Blendwerk...? Dvakrat jsem to zkousel a dvakrat jsem to ani nedojel do konce. Mam pocit ze jejich debut byl o 90% lepsi nez to co z nich vypadlo ted...
Já to zkusil jednou ale vůbec si to nepamatuju.Takže asi nic extra.Ale dík za připomenutí, jestě to musim znovu projet.:-)
Jj Blutengel mě hodně baví, ale přiznávám, že jsem musela projít fází jistýho otupění, abych byla schopná pojmout jejich tvorbu celou včetně starejch alb. Blutengel = písničky pro všední den. Kdežto třeba ty DOD jsou pro mě tak trochu sváteční. Jinak Blendwerk mi přijde dost minimalistický, ideální poslech do práce.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.