Rozhovor s Der Blaue Reiter

dbrpromoŠpanělská dark ambient/neofolková formace s německým jménem Der Blaue Reiter se premiérově představila Praze, kde vzbudila zasloužený ohlas. O této, jen jedné z mnoha formací činorodé dvojice Sathorys Elenorth a Lady Nott, o německém expresionismu, černobylské katastrofě, či J. R. R. Tolkienovi jsme si povídali se Sathorysem ve stručném interview.





CZ SANCTUARY: JEŠTĚ NEŽ SE PUSTÍME DO POVÍDÁNÍ O VAŠÍ HLAVNÍ KAPELE DER BLAUE REITER, JE ZAPOTŘEBÍ ZMÍNIT, ŽE JSTE OBA AKTIVNÍ V NĚKOLIKA DALŠÍCH PROJEKTECH NAJEDNOU. MOHL BYS POODHALIT, V ČEM SE LIŠÍ?

Sathorys Elenorth: Všechny naše projekty mají určité styčné body, protože jsme to pořád my, kdo hudbu tvoří. Ale pokoušíme se každému z nich dát trochu jiný pocit a každá z kapel má svoje fanoušky (ačkoliv jsou i tací, kterým se líbí všechny naše počiny).  

Narsilion je projekt postavený na legendách z fantasy světa, inspirovaného J. R. R. Tolkienem, hudebně se pohybující někde mezi etherealem a dark folkem. Lugburz je stará formace, mnohem epičtější než Narsilion, přibližující se zvukem až téměř k soundtrackům příběhů meče a magie, jako je třeba Conan nebo Willow. Letos v červnu jsem po sedmi letech neaktivity vydal s Lugburzem na labelu Black Rain novou desku. Naše nejnovější hudební dítko se jmenuje Endless Asylum Project a je charakteristické hutným zvukem bez zpěvu, podobným třeba nahrávkám Cold Meat Industry nebo Cyclic Law. Pak máme Ordo Funebris, velmi starou záležitost, aktuálně dočasně postavenou mimo službu, se kterou jsme vydali dvě alba a promo, které v našich vzpomínkách zůstane navždy. No a na závěr samozřejmě Der Blaue Reiter, kde se blížíme martial folku a neoklasice se záměrem přiblížit posluchačům o něco současnější vizi, postavenou na historických událostech naší doby.

CZ SANCTUARY: A PROČ JSTE SE ROZHODLI POJMENOVAT POSLEDNĚ ZMÍNĚNÝ PROJEKT ZROVNA PODLE SKUPINY EXPRESIONISTICKÝCH MALÍŘŮ?

Sathorys Elenorth: Der Blaue Reiter byla pro expresionismus zásadní skupina umělců z Neue Künstlervereinigung München v Mnichově, založená Vasilijem Kandinskim s Franzem Marcem v letech 1911 – 1914. Ve velmi složitých politických podmínkách, kdy nebylo možné svobodně malovat, bojovali za obranu svého umění a vytvořili si vlastní školu a zcela svůj způsob malby. Velmi se zajímáme o historii umění a myslíme, že s Der Blaue Reiter máme spoustu společného a tak jsme se rozhodli přijmout jejich jméno pro svou kapelu.

CZ SANCTUARY: ZATÍM POSLEDNÍ ALBUM DER BLAUE REITER „NUCLEAR SUN“ JE INSPIROVÁNO KATASTROFOU ČERNOBYLSKÉ JADERNÉ ELEKTRÁRNY. PROČ JSTE SE ZAMĚŘILI ZROVNA NA TOTO TÉMA?

Sathorys Elenorth: Už od počátků Der Blaue Reiter jsme si vybírali taková témata pro svou práci, která poukazují na zásadní problémy lidstva. Pro nás je to důkaz, že pokud se konec světa doopravdy každičkým dnem přibližuje, můžeme si za to hlavně sami.

Katastrofa v Černobylu je jasným příkladem toho, že myslící lidské bytosti jsou schopné vědomě ohrozit tisícovky dalších jen proto, že si to mohou z hlediska síly a obav ostatních států dovolit. Je také nutné pochopit, že tahle nehoda s sebou nese zřetelné stopy politických pletich, které jsme zažili během těch let, kdy mlčení bylo stejně nebezpečné jako radioaktivita, postupně napadající část planety a zabíjející mnoho nevinných.

Podle mého je třeba pochopit, že by tato událost nikdy neměla být zapomenuta. My, jako hudebníci, máme možnost sdělovat svoje pocity z daného tématu a přesně o to jsme se pokusili na „Nuclear Sun“.



Der Blaue Reiter - The Last Days Of Pripiath (živě v Praze)


CZ SANCTUARY: PRÁVĚ DESKA „NUCLEAR SUN“, STEJNĚ JAKO NAHRÁVKY NARSILION, VYCHÁZEJÍ NA LABELU BLACK RAIN. PROČ JSTE SE ROZHODLI K NĚMU PŘEJÍT OD SVÉ PŮVODNÍ „STÁJE“?

Sathorys Elenorth: Caustic Records je vysoce profesionální vydavatelství a podporovalo naši hudbu již od počátků, ale přišel čas, kdy jsme potřebovali udělat krok kupředu a hledat další kapitoly naší hudební kariéry. Proto jsme se stali součástí Black Rain, který je pro nás nyní velmi důležitý, a doufejme, že bude i v budoucnu.

CZ SANCTUARY: V ČEM BYS ŘEKL, ŽE SE NEJVÍC ODLIŠUJE VAŠE HUDBA Z DESEK A JEJÍ ŽIVÁ PREZENTACE?

Sathorys Elenorth: Na živo se pokoušíme v podstatě oživit esenci našich alb a něco k ní přidat. Například Der Blaue Reiter se snaží být live zvukově mohutnější než na deskách, aniž by se ale ztratila podstata, kterou na deskách charakterizují naše neoklasické kompozice.

Možná by někdo namítnul, že neoklasika by měla být o něco jemnější, ale podle mého je pro živé hraní důležité dát publiku sílu a dostatečný důraz na naše poselství, které od nás očekává. Proto jsme se kdysi rozhodli, že svému zvuku dáme jistou martial folkovou údernost, která navíc živě přidá na naléhavosti. Samozřejmě aniž bychom ale potlačovali i naší jemnější stránku.

CZ SANCTUARY: A CO CHYSTÁTE DO BUDOUCNA?

Sathorys Elenorth: Především dodělávky desky Endless Asylum Project, inspirované duševními poruchami a opuštěnými místy – měla by vyjít v červenci. Taky pracujeme na nových věcech Narsilion, které budeme nahrávat v létě  - pokud vše půjde podle plánu, album bude v prosinci venku. Domluvené jsou také různé koncerty po Evropě (Švýcarsko, Belgie, Portugalsko). A abychom přidali i něco zákulisního – v současnosti se také připravujeme na několik koncertů s Arcanou, kde budeme hrát jako součást kapely (Lady Nott na housle a já na piano). Náš debut s nimi proběhl pátého června v úžasném kostele v Nizozemí a bylo to skvělé.

CZ SANCTUARY: DOBŘE, ŽE JSTE SI HOLANDSKO UŽILI. A CO PRAHA, BYLI JSTE TU POPRVÉ?

Sathorys Elenorth: Ano, úplně poprvé a moc se nám tu líbilo.

CZ SANCTUARY: TO RÁDI SLYŠÍME, TAK SE MĚJTE HEZKY A TŘEBA ZASE NĚKDY NA VIDĚNOU.

Sathorys Elenorth: To bychom rádi, i my děkujeme za tenhle kraťoučký rozhovor.


Klikněte pro zvětšení

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.