Report ze Steam-up party II

steamup2_sJiž podruhé si dali tuzemští milovníci steampunku dostaveníčko na průkopnicko-osvětovém soirée „Steam-up Party“. Jak se vyvedlo, vyčtete z této reportáže.








Copak asi dělá naše steampunková komunita? Jak se mají a jak se asi baví, když jim česká kotlina poskytuje tak málo prostoru k vyžití? Pokud jste si od loňské pilotní Steam-up Party kladli tyto otázky i vy, 12. březen vám na ně připravil sérii výmluvných odpovědí.

Již při sestupu do chřtánu klubu Gox se návštěvníkům v ústrety vinuly podivně známé, a přece tak odlišně znějící electroswingové melodie, které vracely náladu o desítky let zpátky. Výborně, tohle by mohlo fungovat. Nechme se tedy orazítkovat, zakupme lístky do tomboly (kdo by těch 10,- Kč za los neobětoval? Zvlášť, když jsou ve hře mimo jiné i stylové řetízkové hodinky od Dracula Clothing) a postupme hlouběji do klubu.

Ale jaké to překvapení – v hlavní DJské místnosti je prázdno a v té vedlejší s barem jsou obsazeny pouze stolky a bar. Kdepak jsou všichni ti stylově potrhlí dobrodruzi z románu Julese Vernea, šílení profesoři, smělí vzduchoplavci, rafinované kurtizány i nazdobené viktoriánské dámy? Pročpak se tu nevlní do podmanivých rytmů? Rozluštění této záhady je ukryto v opačné polovině klubu, kde se vedle sebe tísní namačkány stánky zručných tuzemských výrobců steampunkových korzetů/klobouků/broží/doplňků, a mezi nimi hradba koupěchtivých těl tak těsná, že by ozubené kolečko nepropadlo.


Riwa


Program vedle ale běží na čas a v devět hodin přichází okamžik první performance. Trojice Kateřina Galeb Havelková, Martina Vieweg a Sharie předvedla během svého vystoupení sérii rafinovaných exotických tanců na pódiu i pod ním a konečně přitáhla na jedno místo všechny ty elegantně oblečené gentlemany a apartní svůdné dámy. Teprve teď bylo vidět, že na druhou Steam-up Party dorazilo ke stovce návštěvníků, z nichž si většina dala se svým zevnějškem poměrně práci. Tedy samé dobré zprávy. Důkladná příprava byla znát i z dráždivě-mazlivého břišního vystoupení tanečnice Pertakoin, kterému na efektu ubírala snad jen délka téměř osmiminutové verze podkresového jazzového standardu „Caravan“.

 

Steamup

 

Pak přichází oldschool/dieselpunk/retro swingový set, kvůli kterému tu však návštěvníci dnes evidentně nejsou a tak opět zaujímají svá místa mezi stánky. Anebo se přesouvají do vedlejší místnosti, kde se několik dvojic za dunění pravých steampunkových rytmů DJane Lyrel vrhá na parket a dává vyniknout svým společenským valčíkům. Zpět všechny přitáhne až módní přehlídka hlavního partnera akce Dracula Clothing v deset hodin. Módní přehlídky na naší scéně člověk nevídá zas tak často, a když už, jen zřídka se jedná o nejzábavnější část večera. Z toho se zjevně poučili i organizátoři, kteří připravili přehlídku stručnou, vtipnou a nenucenou. Během časově úsporné přestávky předvedli modelové i modelky svůj půvab, šarm i skvěle padnoucí róby, a to tak svižně, že vystoupení vůbec neměl šanci „spadnout řetěz“. Milovníkům bonmotů Johny „Rotten“ Lydona tak mohla na mysl vytanout hláška „Wham, bam, thank you ma'am“, která by trefně popsala sympatické „odsýpací“ tempo přehlídky. Zkrátka, cylindr dolů, zpestření tohoto druhu rozhodně zaujalo i ty, pro které přehlídka nebyla hlavním lákadlem účasti.


Steamup 2


Dokonce natolik, že na parket přibyli první tanečníci, které pohltil mocný zvuk big bandů a rozhoupaný mafiánský swing. Tečku za organizovaným programem večera něco po jedenácté opět obstarala trojice tanečnic, která vyměnila jedny působivé kostýmy za druhé. Sharie sice při vystoupení potrápily rekvizity, ale dotančila své číslo statečně a vynikající živelný (až živočišný) závěr Martiny Vieweg dal na veškerou smůlu rychle zapomenout. Pak už je však čas vyhlášení vítězů tomboly, předání cen a volné zábavy.

I když hudebně začínají v Goxu rozhoupané rytmy koketovat s dark kabaretem, klezmer a čím dál více i se soundtrackem poctivých gothic parties, spousta lidí vezme naposledy útokem stánky, vyfotí se s těmi nejvystylovanějšími modely a s úderem půlnoci mizí jak Popelky. Přesto na tvářích všech kolem září úsměvy a ptají se na datum příští Steam-up Party.

Pořadatelský tým Leather Rat tedy ve své steampunkové osvětě již podruhé uspěl. A pokud další party udělá z hlediska posunu minimálně stejný skok, jaký oddělil první a druhou Steam-up party, máme se určitě nač těšit i příště.

Fotoreport najdete v naší Galerii.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.