Jubilejní Electro Prague Fest představí současnou elektronickou špičku

Electro Prague Fest 10Pražský klub Abaton uvítá 8. května 2010 oslavu již desátého pokračování zavedeného elektronického festivalu. V roli gratulantů vystoupí skutečně prvoligové formace In Strict Confidence z Německa a mexičtí Rabia Sorda, doprovázení tuzemskou alternativně elektronickou smetánkou Depressive Disorder, Akimbo a LateXjesuS.



 

Jaký výsledek může přinést spojení dlouholetého pořadatele electro festivalů Mirage Production a největšího českého gothic-darkwave webzinu CZ Sanctuary? Přece velkolepou slavnost na počest tradice EPF, která na své soupisce neukrývá jedno, ale hned dvě mezinárodně uznávaná elektronická jména.

Německý darkwave-electro-pop projekt In Strict Confidence v těchto dnech opět nemilosrdně válcuje německé alternativní žebříčky. K disposici má silné zbraně-výbornou zbrusu novou desku "La Parade Monstrueuse" a hitové singly „Silver Bullet“, „Ewige Night“ a „My Despair“.  Za počátky této formace bychom však museli cestovat proti proudu času až na samotný konec osmdesátých let, kdy Dennis Ostermann (skladba, zpěv) a Jörg Schelte (skladba, klávesy) svůj hudební projekt založili. Vzhledem k silným melodiím, unikátnímu zvuku a důrazu na taneční složku písní bylo jen otázkou času, kdy si hudba In Strict Confidence najde své fanoušky. A ti na sebe nedali dlouho čekat – už celý náklad debutové desky „Cryogenix“ byl kompletně rozebrán během jediného týdne. To kapelu povzbudilo k ještě intenzivnější tvorbě a začala produkovat stále lepší, zvukově dotaženější a i čím dál oblíbenější alba.

Příchod milénia, změna vydavatele a především deska „Love Kills!“ poprvé vynesla In Strict Confidence na zlatou příčku v německé alternativní hitparádě DAC a definitivně tak zařadila formaci k elitě alternativní elektroniky. A není divu-In Strict Confidence mají všechno, co kapela žánru potřebuje – charismatického frontmana s hypnotickým hlasem, doplňovaným křehkými ženskými vokály (Antje Schulz z kapely Chandeen a modelka/zpěvačka/tanečnice Nina de Lianin), dostatek melodické potravy pro uši, energii a především zcela osobitý zvuk, který poznáte mezi stovkami dalších. Premiérové vystoupení v Praze je tak pro fanouška temnější alternativy téměř povinností-navíc když In Strict Confidence zahrají hned v šestičlenné sestavě (z níž polovinu tvoří půvabné dívky).



In Strict Confidence - Silver Bullets


I druhá (pro někoho na žebříčku osobních preferencí první) hvězda večera se může pyšnit celosvětově uznávaným renomé, i když spíše mezi příznivci tvrdší elektroniky. Ústřední postavou mexické skupiny Rabia Sorda je totiž Erk Aicrag – kapitán vlajkové lodi aggrotechu Hocico. Ti před pár lety posunuli elektronický zvuk zase o kus dál a zvedli zájem o tento žánr (nejen) po celé střední a jižní Americe. Erk však ve svém vedlejším projektu odhaluje svou melodičtější a přístupnější tvář. I v Rabia Sorda lze samozřejmě vystopovat odkazy agresivních zvuků, zde však mísené s etnickými prvky, punkovějším přístupem a láskou k melodiím osmdesátých let.

Potenciál Erkova sólového projektu si uvědomil i vydavatelský gigant Out of Line, který před čtyřmi lety vydal Rabia Sorda první desku „Métodos Del Caos“. I přes intenzivní studiovou práci a turné s Hocico byl Aicrag schopen dát dohromady dostatek materiálu na novou vynikající desku „Noise Diary“, která vyšla loni. Rtuťovitý Mexičan navíc dorazí v doprovodu bubeníka a klávesisty, takže o živelnost na pódiu rozhodně nebude nouze.

Slavným zahraničním kolegům bude zdatně sekundovat trojice českých interpretů v čele s brněnskými Depressive Disorder. Ti představili v uplynulém roce album „The Chronicle of Fear“, které si rychle získalo pověst toho nejlepšího, co v posledních letech na české elektronické scéně vyšlo. Nečekanou ranou pro všechny fanoušky pak bylo rozdělení tvůrčí dvojice Patrik L. (zpěv, skladba) a Radim Č. (klávesy, produkce, skladba), které naznačovalo i zánik kapely.  Patrik L. se však rozhodl nést zástavu Depressive Disorder dál a premiérově tak přiveze do Prahy skladby z aktuální desky, nový zvuk i zcela novou sestavu.

Koncerty po čtrnácti letech obnoveného industriálního zjevení Akimbo jsou pokaždé silným zážitkem. To má na svědomí především zvuková syrovost, industriální rytmický hluk, ponurá prezentace textů v mateřštině a vlastnoručně sestavené kovové perkusivní nástroje s břity cirkulárek místo činelů. Akimbo přišlo v roce 2009 s novou deskou „Ein Tanz mit dem Tod“, která spolu s novinkou Depressive Disorder patří ke třem nejvýraznějším elektronickým albům loňského roku (výčet doplňuje „Ave Agony“ legendy českého EBM Vanessa). Pokud jste tuto specifickou trojici (jejíž členové jsou aktivní i v oblasti pořádání vlastních akcí, například respektovaného Moravského Industrial Festivalu) v našem hlavním městě ještě nezachytili, máte jedinečnou příležitost to napravit.

Svou pražskou premiéru si osmého května odbude ryze dámský projekt LateXjesuS z Brna. V jeho útrobách se však netřesou ustrašené prvničky, ale zkušené a zralé hudebnice, jejichž minulost je spjatá například s dark-rockovou stálicí Alvaréz Peréz, doommetalovými Tisíc Let od ráje nebo Howling Darkness. Tento „dark electro feminizer“ by navíc měla na vybraných vystoupeních doprovázet i tanečnice a S/M performerka MiSSstreSS – budeme mít to štěstí i na desátém EPF? Nechme se překvapit.

Kromě pestré žánrové nabídky vzali pořadatelé v úvahu i potřebu návštěvníků trochu si od hudební smrště odpočinout a přichystali pro ně klidnější druhou scénu. Na té se budou po celou dobu střídat osvědčení DJs scény (Sanctuary.cz DJs, včetně sólového setu DJ Nephilima) a zahraniční hosté (DJ Boxer z Austrálie nebo španělský DJ Carlos Gott), kteří budou mít ve svých rukou i intenzivní afterparty do ranních hodin.

Již soupiska vystupujících dokazuje, že desátý Electro Prague Festival přináší tuzemským fanouškům temnější elektroniky zcela nový rozměr akce, konečně srovnatelný i se zavedenými zahraničními hudebními svátky. Můžete si snad něco takového nechat ujít?

Electro Prague Fest – In Strict Confidence (D), Rabia Sorda (MEX), Depressive Disorder, Akimbo, LateXjesuS + DJ stage (DJ Boxer (AUS), DJ Carlos Gott (SPA), DJ Nephilim, Sanctuary.cz DJs)
8. května 2010, start 20:00
Praha, prostor Abaton
Vstup: 440,- Kč (exkluzivní předprodej na CZ Sanctuary - http://sanctuary.cz/component/artforms/?formid=4) / 490,- Kč na místě

Desátý ročník Electro Prague Festivalu je realizován díky finanční podpoře Magistrátu hlavního města Prahy.


Klikněte pro zvětšení

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

490,- těsně před výplatou? No to mě poser, zas budu žrát čínský polívky! :evil:
Tak kup ted a tady za 440,- a zbyde ti i na pivo ;-)
Lze na EPF fotografovat?

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.