Report z Depeche Mode

dmprague2010_sVe čtvrtek 14. ledna 2010 Praha hostila další koncert nepřehlédnutelných Depeche Mode, kteří vyrazili na cesty s neméně významnou formací Nitzer Ebb. Jak se koncerty vydařily čtěte v našem reportu...







Depeche Mode - jméno, které je už tři desítky let pojmem na světové electro/synthpop scéně a pro tisíce fanoušků také životní styl, móda i posedlost. Asi nemá cenu vypisovat úspěchy této formace, za vše mluví přes 75 miliónů prodaných nosičů a stovky koncertů, které kapela za svou kariéru odehrála. A právě živá vystoupení jsou jedním z důvodů, proč Depeche Mode stále táhnou. Nejinak tomu bylo i při jejich čtvrtečním koncertě v pražské O2 Aréně. I přesto, že kapela totožné vystoupení odehrála na zaplněném stadionu v Edenu zhruba před půl rokem, bylo znovu vyprodáno.

Samotná atmosféra očekávání před koncerty Depeche Mode patří k ojedinělým zážitkům. Tradičně početná skupina slovenských a především polských fanoušků skandovala jméno kapely již v chumlu před turnikety. I když tentokrát s sebou přivezli Depeche Mode jako předkapelu opravdovou legendu, bylo jasné, že kvůli Nitzer Ebb přišel málokdo. Možná proto jejich set začal již několik minut před plánovanou osmou večerní. Douglas McCarthy spustil zhurta svým typickým mixem zpěvu a skandování a během zhruba čtyřiceti minut provedl obecenstvo největšími milníky jejich kariéry od „Control I´m Here“, přes „I Give To You“, až po „Join In The Chant“. Elektronický minimalismus v jejich podání měl jedinou chybu, a to hlasitost. Zvukař totiž kapele dopřál sotva třetinu toho, co o několik minut později headlinerům večera a tak se energické vystoupení Nitzer Ebb stalo zajímavým jen pro prvních deset řad pod pódiem, zbytek sálu bral jejich vystoupení spíš jako hudební podkres k popíjení předražených nápojů a úvahám o tom, „jestli to bude lepší než v červnu“.

A bylo. Od prvních minut koncertu bylo jasné, že Depeche Mode přijeli v nebývalé pohodě, skutečně sehraní (aby ne!) a Dave Gahan i Martin L. Gore ve výborné hlasové kondici. Úvodní trojicí skladeb „In Chains“, „Wrong“ a „Hole To Feed“ si kapela prakticky splnila povinnost představit poslední album „Sounds of the Universe“ (později se k němu vrátila už jen jednou) a zbytek vystoupení se nesl v klasickém "best of" duchu. Při skladbě „Hole To Feed“ se v rukách části obecenstva objevují barevné svítící tyčinky, jedna z aktivit agilního tuzemského fanclubu kapely (tou druhou byly papírové koruny při „Enjoy The Silence“), což dává koncertu punc zajímavosti, překvapeně vypadá i sama kapela.



Depeche Mode - Wrong (by dMarekR)


Scéna ani projekce během koncertu nedoznaly oproti červnu prakticky žádných změn a tak bylo možné se soustředit jen na ústřední trojici Gahan/Gore/Fletcher doplněnou Peterem Gordenem za klávesami a (jako vždy výborným) Christianem Eignerem za bicími. Pomyslnou polovinu koncertu tvoří dvojice písní zazpívaná M.Gorem („Insight“, „Home“), aby se koncert mohl přelít do energické nálože hitů jako „Policy of Truth“, „I Feel You“, již zmiňovaná „Enjoy The Silence“ a tradiční bouřící moře natažených paží při „Never Let Me Down Again“, která zakončuje základní set. Pro tisíce hrdel, která znají většinu textů nazpaměť, pak není problém kapelu přizvat na čtyři přídavkové kusy, zakončené dvacet let starou hymnou „Personal Jesus“. 



Depeche Mode - Never Let Me Down Again (by aniq83)


Dvě hodiny euforie. Těžko jinak popisovat zážitky ze sedmého živého vystoupení Depeche Mode v České Republice. A i když doby, kdy kapela udávala směr elektronické hudby jsou už minulostí, její koncerty pořád zůstávají neopakovatelným zážitkem. A tak je nad slunce jasné, že až přijedou příště, bude znovu natřískáno.

Setlist Nitzer Ebb:

Getting Closer
Shame
Once You Say
Lightning Man
Join In The Chant
Hit You Back
Payroll
Down On Your Knees
Control I'm Here
I Give To You

Setlist Depeche Mode:

In Chains
Wrong
Hole To Feed
Walking In My Shoes
It's No Good
A Question Of Time
Precious
World In My Eyes
Insight
Home
Miles Away / The Truth Is
Policy Of Truth
In Your Room
I Feel You
Enjoy The Silence
Never Let Me Down Again
----------------------------------
One Caress
Stripped
Behind The Wheel
Personal Jesus

Foto vypůjčeno ze stránek Depeche.cz, děkujeme!

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

No proto jsem na ty N.Ebb nejel.Bylo mně jasný že to nebude ono.Proto si radši počkam na Dubnový koncert Recoil,kde budou N.Ebb jako předkapela,jak doufám.Taky myslím že, Nitzer Ebb se hodí spíš na klubovou scénu.......

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.