Rozhovor s Dope Stars Inc.

Dope Stars Inc.Za přispění našich zahraničních kolegů jsme pro Vás připravili rozhovor s italskou formací Dope Stars Inc., kterou uvidíme na podzim v Praze. Povídali jsme si nejen aktuální desce "21st Century Slave", ale i o souvisejících temných cyberpunkových vizích budoucnosti a možnostech řešení, pozici umělce v této situaci, či humorných zážitcích na tour.

CZ Sanctuary: Ahoj Victore, ahoj Fabrice, jak se dnes cítíte?

Victor Love: Je nám celkem vedro, ostatně jako každé léto v Římě.


Fabrice La Nuit: Ano, máme tu typicky italské, nebo ještě lépe, typicky římské teploty.

CZ Sanctuary: Tak snad se během toho rozhovoru moc nezpotíte. Nebudeme to tedy protahovat – co kdybychom začali tím, že byste trochu představili Dope Stars Inc.?

Victor Love: Jasně. Dope Stars Inc. byli založeni v květnu roku 2003, původně spíše jako vedlejší projekt party kamarádů, kteří měli své vlastní kapely. Pak jsme vypustili do světa první demo EP „10.000 Watts Of Artificial Pleasures“, které jsme dali na internet a poslali do pár hudebních magazínů. V těch začaly ve velkém vycházet celkem dobré recenze, a nakonec přišlo i pár nabídek od hudebních vydavatelství. Poté, co jsme se dostali do kontaktu s labelem Trisol, na kterém vydáváme doteď, jsme si uvědomili, že náš „vedlejší projekt“ se stává úspěšnějším, než všechny naše „hlavní“ kapely dohromady. Roku 2005 vyšlo na Trisolu naše první velké album, „Zeromancer“, a začal se psát opravdový příběh Dope Stars Inc…

CZ Sanctuary: A po celou tu dobu jste fungovali ve třech?

Victor Love: Ve studiu jsme většinou točili ve třech, na živo hrajeme ve čtyřech, alespoň prozatím. To „prozatím“ znamená, že se momentálně poohlížíme po šikovném bubeníkovi do sestavy. Co se týče rozdělení úloh, na koncertech hraju na kytaru a zpívám, La Nuit hraje na kytaru, Darin Yevonde obsluhuje basu a Ash Rexy klávesy, efekty a další ozdůbky. A jak už jsem říkal, v budoucnu bychom rádi hráli s živým bubeníkem, abychom ještě více promíchali rock a elektroniku - navíc je to dobrá věc pro show.

CZ Sanctuary: To určitě ano, je sympatické, že se snažíte o nějaký kapelní vývoj. Domníváte se, že i na vaší aktuální desce „21st Century Slave“ by se dal nějaký vývoj vystopovat? Myslím ten hudební…

Victor Love: No, já myslím, že je poznat, že jsme měli daleko více času, který jsme mohli věnovat produkci každé písně, a taky na nahrávání samotné. Díky tomu se nahrávací proces mohl řídit daleko více instinktem, než deadlinem, a zároveň jsme dosáhli podle mého soudu dost kvalitní produkce. Hudebně bych řekl, že je to mix experimentálnějších a surovějších poloh, v kombinaci s tím, jak lidé Dope Stars Inc. znají z předchozích nahrávek. Pro nás je toto album velmi silné už tím, že jsme do něj mohli zařadit veškeré vlivy, které nás oslovují, a najdete tam tedy jak akustické, elektronické, tak i rockové a punkové momenty.

CZ Sanctuary: A jak bys tedy vlastními slovy popsal aktuální hudební styl Dope Stars Inc.?

Victor Love: Je to cyberpunkrock. Podle mého tahle definice vystihuje jak cyberpunkovou náladu textů, a chaotické zvuky, tak punkrockový přístup ke skladbě písní. Z elektroniky si bereme taneční beaty a industriální zvuky, z kytarové strany zase punk a rockandroll. Lidi nás někdy řadí do industrial rocku, ale já si nemyslím, že bychom tam spadali

Fabrice La Nuit: Navíc když se řekne „cyberpunk“, spousta lidí si hned vybaví „Blade Runner“ a „Šíleného Maxe“, což je přesně atmosféra a zvuky, které se snažíme do naší hudby dostat.

CZ Sanctuary: Zmínil jsi texty - jsou i ty na nové desce ovlivněny cyberpunkem?

Victor Love: Většinou začínám psát texty až jako úplně poslední věc, když je hotová hudba a zpěvy, takže jsem se k nim dostal až v lednu letošního roku. Ale jinak ano, držel jsem se cyberpunkové tématiky, ale i odkazů na historii, a dokonce i současnou ekonomickou krizi, která byla právě v lednu hodně probíranou otázkou.

CZ Sanctuary: Takže co v nich přesně najdeme?

Victor Love: Klasické cyberpunkové motivy – nadnárodní megakorporace a rebely, kteří se snaží jejich moc oslabit. Velkého bratra i hackery. Konflikt člověk versus stroj. Začínám mít totiž pocit, že naše doba k temným cyberpunkovým časům směřuje, a to velmi rychle. Podezírám autory těchto románů, že měli vize opravdové budoucnosti. Však se podívej na rostoucí moc technologie, která nenápadně přebírá kontrolu nad lidmi. Navíc biomechanika, nanotechnologie, a další odvětví jsou lehce zneužitelné a mohou napáchat mnoho zla. Dá se tedy ve zkratce říct, že hlavní myšlenka nové desky je „Cyberpunkové časy přichází!“



Dope Stars Inc. - 21st Century Slave


CZ Sanctuary: To je pěkně temná vize. A jakou úlohu v tomhle příběhu podle vás hrají muzikanti a umělci vůbec?

Fabrice La Nuit: Šiřitelé pravdy.

Victor Love: Přesně tak, hudba je nejmocnější zbraň, kterou se dají šířit slova a emoce najednou. Je to tedy vynikající způsob, jak poměrně přesně předávat informace, a proto má umělec nejvyšší povinnost šířit pravdu a otevírat oči masám. A samozřejmě se u toho i trochu bavit (smích).

CZ Sanctuary: A jaká je tedy ta pravda, kterou chtějí Dope Stars Inc. sdělit světu?

Victor Love: Například to, že demokracie je špatný vtip, neboť žijeme ve světě, kde je ekonomika důležitější, než politika. Stačí se podívat na konference Bilderberg Group, kde se sejdou zástupci Coca Coly, Timesů, světových vlád a bank, aby si řekli, kam budou směřovat společnost v příštím roce. Tam se nedostanou lidi, které někdo zvolí, ale ti, kteří mají peníze a moc - často na úkor tisíců jiných, kteří umírají hlady. Současný ekonomický systém má na svědomí daleko více obětí na životech, než celá druhá světová válka, a každé rozhodnutí tohoto syndikátu má obrovský dopad na celou společnost a každého člověka v ní. Myslím, že tenhle systém musí dřív, nebo později zkolabovat, a probíhající ekonomickou krizi vnímám jako jeden z prvních příznaků…

CZ Sanctuary: Kdybys měl možnost tuhle situaci řešit, nějak přímo změnit svět, čím bys začal?

Victor Love: Zařídil bych elektronickou infrastrukturu, systém, do kterého by lidé vkládali své problémy, které by byly vyhodnocovány podle stupně naléhavosti. Tahle aplikace by pak nutila politiky, aby se těmito problémy zabývali a řešili je od těch nejzávažnějších až k prkotinám. Ulehčilo by to spoustu práce i v jiných oblastech – například udělat v současné době referendum, aby se zjistilo, co občané doopravdy chtějí, je velmi finančně nákladné. Dnes už mají opravdu skoro všichni doma internet, a tak by se přece dalo prostřednictvím této sítě dosáhnout referenda daleko rychleji, levněji a efektivněji… Rovněž pokud by lidé, kteří mají dobré nápady, mohli touto cestou distribuovat svoje myšlenky, a státní úředníci by byli nuceni ty nejlepší z nich opravdu realizovat, mnohé by se změnilo. Politici, zejména v Itálii, totiž už léta nemají vůbec žádné vlastní nápady, protože jsou to líní tlustí lidé, které zajímá pouze jejich tučná renta…

CZ Sanctuary: To jsme se ale dostali už hodně daleko od hudby, takže pokud dovolíš, trochu bychom se k ní vrátili, a tématicky odlehčili – stalo se vám třeba něco legračního na turné za poslední dobu?

Victor Love: Vzhledem k tomu, že jsme toho najezdili už celkem dost, není o nějakou tu humornou chvilku nouze. Ale obzvlášť rád vzpomínám na jednu - kluci z London After Midnight skákali během našeho setu z pódia, a až na masky Sponge Boba byli téměř nazí… to byla legrace.

CZ Sanctuary: No vida, že máte nějaké historky…to se určitě už zase nemůžete dočkat, až vyrazíte na turné, že? Kdy to vlastně bude?

Victor Love: Teď máme jen pár malých koncertů, velká šňůra nás čeká v říjnu, kdy pojedeme s Deathstars, Diary of Dreams a Birthday Massacre přes Německo, Francii, Švýcarsko a Českou republiku. Bohužel ale nebudeme moci odehrát koncert v Berlíně, neboť budeme tou dobou vystupovat na velkém cyberpunkovém festivalu – na to se moc těšíme. No a pak máme tři koncerty v Anglii.

CZ Sanctuary: Chystáte se třeba svoje koncerty zachytit i na DVD?

Victor Love: Ano, teď momentálně se probíráme materiálem natočeným v Rusku, budeme točit i celou show v Helsinkách, takže snad bude z čeho to poskládat.

CZ Sanctuary: A budou nastávající koncerty nějak ozvláštněny? Můžeme se těšit na něco extra?

Victor Love: Ano, v průběhu léta pracujeme na nových vizualizacích, promýšlíme i dalších prvky k jednotlivým písním, které by lépe podtrhly koncept alba. Předtím jsme se prezentovali hlavně jako rocková kapela, ale cítíme, že je čas se posunout do dalšího levelu, a nemáme meze, před kterými bychom se museli zastavit.

CZ Sanctuary: Takže asi dojde i na nějaké vizuály z toho povedeného obalu nové desky, že? Kdo ho vlastně dělal?

Victor Love: Na přebalu nového alba jsme pracovali s velmi talentovaným britským designérem z Machine Rooms, který se jmenuje Rhett Podersoo. Hodně jsme se bavili o poselství jednotlivých písní, o konceptu alba, pozadí a dalších věcech. Situaci taky ulehčilo to, že je Rhett rovněž velkým fanouškem cyberpunku, což se projevilo i na postprodukci našich promofotek, se kterými si poradil zkrátka skvěle. Myslím si, že by vizuální stránka měla být s hudbou nedílně propojena, protože jedině tak může vytvořit opravdu silný celek.


Dope Stars Inc. - Digital Warriorrs


CZ Sanctuary: Je pravda, že sláva Rhetta Podersooa pozvolna roste, má talent. A když už jsme u toho, co vedlo vás k tomu stát se muzikanty? Byly v tom taky nějaké geny?

Fabrice La Nuit: Moje babička byla operní pěvkyně, ale to je vše, rodiče se aktivně hudbě nevěnovali. Když jsem byl teenager, chtěl jsem ze všeho nejvíc být Marty McFly a cestovat časem (smích). Později, když jsem začal vnímat hudbu, jsem se zamiloval do koncertů a snil o tom, že jednou taky budu mít kapelu, tak jsem rád, že se to povedlo…

Victor Love: Mě k hudbě tak trochu navedli rodiče, protože máma hrála na piáno a táta v šedesátých letech zpíval v námořnické kapele. Když mi bylo asi sedm, začala moje matka trvat na tom, abych se učil na klavír, což mi vydrželo zhruba pět let, než jsem objevil rockovou muziku a začal jsem, k máminu velkému zármutku, hrát na kytaru.

CZ Sanctuary: A jak jsi rock objevil?

Victor Love: Stejně jako La Nuit jsem měl hodně rád film „Návrat do budoucnosti“, takže myslím, že jedna z prvních motivací k tomu začít hrát na kytaru, byl Martin McFly a jeho živá verze klasiky „Johnny B. Goode“ (smích). Pak přišla Metallica a Guns N´Roses….však to znáš. Postupně začal člověk objevovat temnější hudbu, gotiku, elektroniku, a tak dále. Bylo tedy logickým dalším krokem, že jsem později založil svou první kapelu „My Sixth Shadow“, kde jsme se roku 1999 poznali s La Nuitem. Právě tady jsme se začali učit, jak se nahrává hudba, a jak se správně produkuje.

Fabrice La Nuit: Já, protože jsem o něco starší, jsem už nějaké zkušenosti měl od předtím, protože jsem hrával rock a hlavně death metal po různých kapelách….a to je poznat i na koncertě, protože prostě nemůžu přestat mlátit hlavou (smích)… To je asi můj největší přínos v Dope Stars Inc (smích)…

CZ Sanctuary: Jak vůbec vzniknul tenhle název?

Victor Love: Dalo nám to zabrat. Nejdříve jsme si přes email udělali seznam slov, které by mohly vystihovat náš zvuk, a pak jsme se je jednoduše pokusili co nejefektivněji spojit. Slovo „Dope“ (droga) má značit návykovost naší hudby, která se zažere posluchači hluboko do žil, “Stars“ (hvězdy) zase vykreslují záři rockandrollu a „Inc.“ ((obchodní) společnost) odkazuje na náš cyberpunkový koncept.

CZ Sanctuary: Inu, dobrý název kapely je k nezaplacení – mimochodem, uživí vás kapela, nebo chodíte do práce?

Victor Love: Chodíme do práce. Já pracuji jako producent ve studiu, a i zbytek kapely si vydělává jinak, převážně pracemi kolem informatiky a počítačů. Jsme holt stále dost mladá kapela, doopravdy jsme začali hrát až v roce 2005, ale samozřejmě bychom v příštím roce nejradši pověsili práci na hřebík a dělali jenom hudbu – rozhodně to chceme zkusit. Nejde o to z hraní zbohatnout, to v současnosti snad ani nejde, ale o to mít tu možnost soustředit se jenom na muziku, aniž by Tě rozptylovaly věci spojené s běžným zaměstnáním

Fabrice La Nuit: Já pracoval v cestovní kanceláři, teď dělám v obchodě s elektronikou – Cdčka, DVDčka, a tak dále…

CZ Sanctuary: A kromě živení se hudbou, jaké jsou další aktuální plány?

Victor Love: Rádi bychom do půl roku dali dohromady nějaké EP, a do roka novou desku. Mezi posledním a předposledním albem vzniknul rozestup dvou let, což bychom v budoucnu už neradi opakovali. Je skvělé, že za sebou máme velký label, který nás hodně podporuje, což nám vydání budoucích nosičů určitě o hodně zjednoduší….

CZ Sanctuary: Tak to vám budeme držet palce, a ještě než se rozloučíme, máte nějaké poselství pro své české posluchače?

Victor Love: Samozřejmě chceme hlavně poděkovat všem, kdo nás podporují, a říct jim: „V kyberprostoru jsme volní, v kyberprostoru jsme králové – jsme Dope Stars Inc.!“

CZ Sanctuary: Díky za váš čas a těšíme se na viděnou v Čechách.

Dope Stars Inc. - Klikněte pro zvětšení

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Sponge Bob a Marthy McFly? Parada :D :D

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.