The Stranger's Diary

Stranger

Prvními pány (a dámami) na holení v nové rubrice "CzS doporučuje", která má našim čtenářům představit méně známé, ale rozhodně zajímavé československé kapely, jsou "The Stranger's Diary" Milana Petkaniče. Pokud máte rádi kapely z vydavatelství 4AD, tady se určitě najdete...





Projekt:


The Stranger’s Diary je alternativní hudební projekt kytaristy a skladatele „Strangera“ – Milana Petkaniče ze Slovenska (Nové Mesto nad Váhom). On je tím „cizincem“, který si píše něco jako hudební deníky. The Stranger’s Diary se skládá z víceméně stabilních muzikantů a zpěváků seskupených okolo jeho osoby. Je skutečně těžké definovat hudební styl, který The Stranger’s Diary produkují, zvlášť při dnešním zmatení pojmů. Je to gotika, nová nebo temná vlna, novoromantika, nezávislý pop, post-punk nebo alternativní rock? Asi od každého trochu. Stranger, lídr seskupení, charakterizuje styl svého The Stranger’s Diary jako černý romantismus (black romantic). Nebo jako hudbu, která se nachází někde mezi Joy Division a Dead Can Dance, což je opravdu široká paleta temné hudby. The Stranger’s Diary, kromě vlastní tvorby, což je jejich prvořadý cíl, rádi hrají na svých koncertech také coververze písní od interpretů, kteří jsou pro ně trvalou inspirací, jako například Joy Division, Bel Canto, Siouxsie & The Banshees, This Mortal Coil, Julee Cruise, ...

Biografie:

Hudební projekt Milana Petkaniče s názvem The Stranger’s Diary vznikl až v roce 2003, ale předcházely mu skupiny, které fungovaly právě pod jeho vedením a ve kterých písně téměř výhradně skládal právě on (některé z těchto písní zůstávají stálou součástí The Stranger’s Diary). Takto je možné říci, že The Stranger’s Diary byli aktivní s kratšími i delšími (častěji s těmi druhými) přestávkami a vystupovali pod různými názvy už od roku 1992. Ještě rok předtím prakticky jediní teenagerští nadšenci skupiny The Cure v Novém Městě nad Váhem společně se zpěvákem ze Senice Radom Šalíkom založili skupinu „Dead Calm“, která byla vlastně první kapelou Milana Petkaniče a se kterou odehrál dva koncerty, ale po krátkém trvání se kvůli rozdílným názorům na hudební směřování a i vedení skupiny rozpadla. Následující rok se proto rozhodl založit se svými kamarády - také příznivci The Cure, ale i jiných melancholických a temných interpretů - svou vlastní kapelu s názvem „A Stranger“, ve které se stal jednoznačným lídrem, a se kterou ještě v létě téhož roku poprvé veřejně vystoupil na místním punkovém koncertě.

1992-1995: V období „A Stranger“ tvořili hudební těleso nejvíce se podobající tomu, co se běžně považuje za kapelu a byli i nejvíce koncertně činní (něco přes 20 koncertů na Slovensku). V té době měli syrovější zvuk, mužský zpěv a zpočátku i živé bicí, v jejich hudbě převládaly kytary a byla cítit silná inspirace hudbou Joy Division. Obsazení skupiny se dost měnilo – najstabilnější sestava: kytara, hudba a anglické texty: Milan Petkanič, zpěv a slovenské texty: Rado Šalík, který si později založil vlastní grunge kapelu Ham & Dogs, basa: Majo Lacko, zpěvák z místní a později na Slovensku i vcelku známé indie kapelky SVS.

1997: V roce 1997 už přešli na více kultivovanější, o trochu jemnější styl, přičemž využívají více klávesy a samplery a nebesky jemný ženský zpěv a pod názvem "The Creeds of a Stranger" vystoupili na 3 koncertech. Sestava: Milan Petkanič - kytary, klávesy, programování, hudba a texty, Peter Saxa (ex-SVS) – basa; Denisa Uzunovová – zpěv, Igor Šelepák (z elektronické kapely Ettela Diamant) – klávesy, programování, samply, technika.

2003-současnost: Po dlouhé přestávce v letech 2003-04 už pod názvem "The Stranger's Diary" pokračují v trendu, který nastolili v předešlém období, přičemž sa ponořují stále víc do hloubky, až mystična a stále víc nacházejí inspiraci u 4AD. Sestava: podobně jako v předcházejícím období, až na Petra, který sa do kapely vrátil nazpět až nedávno, ale kromě Denisy se Strangerem v těchto letech spolupracovaly ještě další 3 zpěvačky: Andrea Hazuchová, Janka Pazderová a Monika Szuperáková. V roce 2004 vystoupili na 3 koncertech a nahráli zatím svou poslední demo nahrávku. A až doposud působí pod tímto už ustáleným názvem. Po 4-leté vynucené pauze (z osobních důvodů Strangera) se "The Stranger's Diary" v létě 2008 znovu dali dohromady a pracují na novém i staro-novém vlastním materiálu, nějakých dalších coverech a na programu pro koncertní vystupování.

 

stranger 2

 

Aktuální sestava:

Milan Petkanič - kytary, klávesy, programování, hudba a texty
Peter Saxa – basa
Monika Szuperáková – zpěv
Igor Šelepák – programování, technika, zvuk

V současnosti ale The Stranger’s Diary hledají ještě druhou zpěvačku, která by disponovala éterickým sopránem.

Nahrávky:

Doposud jedinou oficiálně vydanou věcí The Stranger’s Diary je skladba „The Grey“ na Compilation 2 (of New Slovak Rock Groups) vydané ještě pod starým názvem „A Stranger“ v Gregor Agency v 1995.


V 2004 ale natočili vlastní demo CD ve vlastním domácím „studiu“ pod názvem „Waiting for the Shine“, které zatím nejvěrněji odráží charakter jejich aktuální tvorby, skladby z něj jsou dostupné k poslechu na www.myspace.com/thestrangersdiary

Samozřejmě, rádi by si už konečně našli hudebního vydavatele se smyslem pro jejich tvorbu.

stranger - waiting for the shine
obal demonahrávky Waiting for the Shine


Inspirace:

Hudba: Prakticky všechny skupiny, projekty a interpreti, kteří učinili značku 4AD tak výjimečnou a skvělou. Především: This Mortal Coil, Cocteau Twins, Dead Can Dance, Lisa Gerrard, Clan of Xymox, X-mal Deutschland, His Name is Alive, Belly.... Zvláště jde o hudbu produkovanou v období pod vedením Ivo Watts-Russella, který ze svého hudebního vydavatelství vytvořil seriózní uměleckou platformu.

A současně veškerá další hluboce osobní a tragicky-romantická nezávislá hudba jako Joy Division, Bel Canto, Siouxsie and The Banshees, The Cure, The Sisters of Mercy, Swans, Cranes, Nick Cave and The Bad Seeds a mnoho dalších i současnějších interpretů, jejichž hudba přímo pocházela, nebo byla výrazně ovlivněná post-punkovou a novo-vlnou érou 80. let.

Filosofie a literatura: Hlavně existencialismus v nejširším smyslu slova, tzn. existenciálně ladění autoři jako např.: F.M. Dostojevskij, L.N. Tolstoj, B. Pascal, N. Berďajev, M. de Unamuno, G. Marcel, V.E. Frankl, F. Kafka, A. Camus, J.P. Sartre a především S. Kierkegaard.

Film: filmy Davida Lynche.

Život: hlavní inspirace ale pochází z osobních životních zkušeností a vnitřního světa autora hudby a textů...


mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Dufam, ze ich coskoro budeme mat moznost vidiet a pocut LIVE!

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.