Gotické hádanky s The Sisters Of Mercy

Sisters of Mercy v PrazeThe Sisters Of Mercy i devatenáctý rok po vydání poslední řadovky "Vision Thing" nepřestávají svou existencí dráždit davy fanoušků, kteří je, i přes nevoli pana principála, doprovázejí po celém světě. Kultovní status skupině přinesl i titul kapely s největším počtem pirátských nahrávek. Gothic rockoví veteráni přijíždějí na Apríla koncertovat do Divadla Archa. Poodhalit roušku před jejich pražským gigem se pro vás rozhodl Pavel Zelinka.





Podle současných pravidel hudebního průmyslu by po nich už neměl štěknout ani pes. Šestnáct let nevydali ani čárku a ještě navíc se od svých skalních fanoušků distancují, jak to jen jde. O koho se jedná? O skupinu Andrew Eldriche The Sisters Of Mercy, největší ikonu gotického rocku, která nalezla za čtvrtstoletí svého fungování stovky, ba tisíce inspirovaných následovníků a ještě více oddaných epigonů. The Sisters Of Mercy ale nejsou mrtví, ba naopak. V poslední době pravidelně vyráží na obsáhlá turné po celém světě a zaplňují jednu halu za druhou. Nic na tom ale nemění nevyřčená, a proklatě dlouho položená otázka, „a co dál?“

Z těsného chomoutu nahrávací smlouvy se vyvázali obskurní nahrávkou „Go Figure“ undergroundově tanečního projektu SSV, která nikdy oficiálně nespatřila světlo světa, a od té doby jen revitalizují skladby, které známe z dřívějška. Světlo do temného tunelu nepřinesla ani série reedicí starších alb, která zpřístupnila posluchačům dříve nevydané rarity a remixy.

Čím to, že tato kapela stále jako magnet přitahuje nové i staré fanoušky po celém světě? Je to prazvláštní mix odkazů Leonarda Cohena, který přinesl skupině i název? Louh minimalistického rocku s post punkovým nádechem a street rockově stadiónový nápřah, který ukázal Guns’n’Roses, kudy si začátkem 90. let pomoci k masové popularitě? Nebo soustava temných suken, které obepínají frontmana od palby všetečných dotazů plus zvláštní kouzlo jeho extrémně hlubokého barytonu, které přináší sofistikované texty plné literárních odkazů jdoucím až k Shakespearovi? Erotických imaginací a politických narážek z konzervativního směru?

To dnes asi nerozluštíme. Tak či tak přijíždějí do Čech počtvrté a bude zajímavé, v jakém složení se tentokrát představí (krom tichého Dr. Avalanche se v kapele nikdo dlouho neohřál), jestli raritně představí nějakou novinku, kterou tu tam vypustí ve svém setlistu (v letošním roce je to kousek „Arms“), a  (to bude to nejdůležitější) zda bude mít vystoupení The Sisters Of Mercy "drive" jako poslední koncertní zastávky na festivalu Love Planet.

The Sisters of Mercy (UK)
1. dubna 2009 (20:00)
Praha, Divadlo Archa (Na Poříčí 26)
Vstup: 1 090,- Kč

Sistres of Mercy v Praze

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

ja by jsem tak sla ale proc je to tak drahe :sad: :shock: :dry:
Tak to byl úlet :dry: Rozsáhlý vícereport čekejte brzy, koncerty tohoto typu se píšou samy :unsure:

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.