Návrat legendy na Nosferatu Night

Nosferatu, největší gothic shop v ČR oslaví dne 19. dubna 2008 v klubu Matrix své páté narozeniny. V čele gratulantů z Čech, Slovenska, Polska a Německa vystoupí Excelence českého gothic rocku, XIII. století.



Na rozdíl od minulého ročníku se letošní oslava ponese v tvrdším kytarovém duchu, a jelikož je Nosferatu Night 2008 našlapaná muzikou až po strop, doporučuje se návštěvníkům dorazit včas - začíná se již v 18:30.

**Tears of Rain (CZ)**

Jako první se v Matrixu představí mladá formace Tears of Rain z Českých Budějovic. Kapela vycházející z doom a sympho kořenů ve své tvorbě nezapře inspiraci finskými Nightwish, o čemž vypovídá nejen pěvecký projev zpěvačky Šárky, ale i celkové hudební aranže Tears of Rain, které jsme mohli slyšet i na EP "Angels" z roku 2006.



**Calathea (CZ)**

Pražská Calathea se do povědomí fanoušků temnější muziky vryla zejména během minulého roku, kdy projela Čechy a Moravu jako předskok severských smeček Feiled (FIN), Hevein (FIN), Deathstars (SWE) a především americké hvězdy Type O' Negative. Po organizačních rošádách v sestavě se Calathea (posílená o novou zpěvačku Markétu Myškovou) opět vrací na koncertní prkna, aby představila svůj nový, rock-pop-gothic-glamový materiál.



**Amatris (GER)**

Z dalekého severoněmeckého Kielu, vzdáleného necelých 100 kilometrů od dánských hranic, přicestuje do Matrixu i šestičlenka Amatris. Ta funguje již od roku 2001 a za sedm let svého působení stačila odehrát nejen spoustu koncertů po celé Evropě, ale i nahrát tři výrazné dlouhostopé desky "Between Visions And Reality" (2003), "Before The Final Journey" (2006) a loňskou novinku "Imprisoned" (2007). Tvrdá, ale přesto melodická a atmosférická hudba Amatris je založená na metalových základech a vokálech typu "beauty and the beast" (operní ženský hlas v kombinaci s mužským growlem), které potěší především příznivce kapel ve stylu norské Tristanie.



**Hieros Gamos (SK)**

Spolu s vystoupením slovenské formace Hieros Gamos se večer překlopí do roviny gothic hudby. Elektronické Alter Ego originální darkwave formace Lahká Múza funguje již od roku 2002, kdy se poprvé představilo na mezinárodním festivalu avantgardní hudby "Other Sex" v pražské Akropoli. Stejně jako mateřská formace je i Hieros Gamos hudebně postaven na silném magickém hlasu Gudrun (zpěv, performance) a gothic/industriálních plochách 677 (klávesy, programming). Koncept Hieros Gamos je ovsem vizuálnějsí, kombinující potěšení sluchu a zraku v tajuplné mozaice fetish image za účasti dalších performerek. Každé vystoupení tohoto projektu bylo vždy unikátním zážitkem určeným na speciální akce. Hieros Gamos mají na svém kontě i regulérní desku "Fetish Remix" z roku 2006, obsahující plnokrevné elektronické remixy vybraných tracků prvních čtyř alb Lahké Múzy a 150 obrázkovou uměleckou galerii. I když festival Nosferatu Night nepatří svou koncepcí mezi performační akce a kapela tak nutně přizpůsobí své vystoupení běžné dramaturgii, bude koncert slovenské modly sličné zvrácenosti opravdu lákavou delikatesou.



**Deathcamp Project (PL)**

Jméno polských Deathcamp Project již dávno přerostlo hranice rodné domoviny. Dvojice Void (kytara, zpěv, texty) a Betrayal (basa, programming, klávesy) úspěšně funguje už sedm let, během kterých natočila dvě dema ("End" v roce 2001 a o rok později "Wired ") a tři EPčka ("Away From You" (2003), "Laxa(C)tivE" (2004) a "seXimeR" (2007)), která jim získala mezinárodní uznání tisku i fanoušků. Není proto divu, že si po čase Deathcamp Project zahráli s takovými jmény gotické scény, jako jsou Bella Morte, Clan of Xymox, Cinema Strange, The Last Dance nebo The Last Days Of Jesus. Velmi příjemný mix gothic rocku s vlivy postpunku, deathrocku, dark wave a industrialu posazený na stylizovaném vokálu si našel množství příznivců i v našich končinách. Vystoupení Voida a Betrayala bude ovšem působivým zážitkem i pro všechny milovníky kvalitní hudby, kteří ještě neměli tu čest Deathcamp Project vidět naživo. A tentokrát by jí neměli prošvihnout, neboť se budou podávat i zbrusu nové písně z připravovaného debutu "Well-known pleasures", které by mělo spatřit světlo světa na jaře 2008.



**XIII. století (CZ)**

Představovat českému publiku legendární formaci XIII. století by bylo zbytečným nošením netopýrů do jeskyně. Hudba Dětí noci z mystické Jihlavy uhranula za téměř osmnáct let úctyhodný počet posluchačů nejen v Čechách, ale po celé Evropě (zejména v Polsku se hudba Petra Štěpána a jeho družiny stala opravdovým kultem). Formace, která roku 1990 povstala na troskách postpunkových Hrdinů Nové Fronty, o sobě dala vědět již o dva roky později průlomovou deskou "Amulet" (1992), na které představila svůj sehraný, nápaditý a atmosférický pohled na gothic rock. Následující hudební klenoty Gotika (1994), Nosferatu (1995), Werewolf (1996), Ztraceni v Karpatech (1998), Metropolis (2000), výběrovka Karneval (2001), zatím poslední regulérní deska Vendetta (2004) a výběr rarit Vampire Songs - Tajemství gotických archivů (2005) působily jako jednotlivé kamínky, které postupně uvolnily obrovskou lavinu zájmu o tuto vlajkovou loď české gothic scény, nezasažené módními a mediálními vlivy.
Není proto divu, že "třináctka" blažila slechy svých posluchačů nejen na domácí půdě, ale i na prknech největších světových gothic festivalů. Zpráva o přerušení činnosti XIII. století přišla v roce 2004 jako blesk z čistého nebe, a zahalila srdce všech milovníků jejich tvorby závojem černým jako křídla půlnočních vran. Přání všech těchto ztracených duší však byla po nekonečných čtyřech letech vyslyšena a neexistují slova, která by největší událost roku 2008 vyjádřila lépe, než "XIII. STOLETÍ JE ZPĚT!". Exkluzivitě tohoto zážitku navíc přidává fakt, že přímo na místě bude k zakoupení již třetí vydání Knihy Nosferatu Petra Štěpána, které si mohou zájemci nechat podepsat samotným autorem. Mimo běžné edice vyjde i limitovaných 666 kusů s jiným obalem, fotografií Petra Štěpána a nově zpracovaným instrumentálním CD Land of Bizarre (včetně dosud nevydané písně Iglau).



**Až do rána...**

Každá správná oslava končí až v ranních hodinách, a ani Nosferatu Night nebude výjimkou. Po šestici energických kapel bude následovat afterparty v podání norského zvukového experimentátora a DJe Karstena Hammreho a členů týmu CZ Sanctuary.

**Nosferatu Night - XIII. století (CZ), Deathcamp Project (PL), Hieros Gamos (SK), Amatris (GER), Calathea (CZ), Tears of Rain (CZ)**
19. dubna 2008, 18:30
Praha, Matrix klub (Koněvova 13, Praha 3-Žižkov)
Vstup : 200,- Kč předprodej (Nosferatu) / 250,- na místě

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Když jsem dneska v hospodě pustil kamarádům Elizabeth a řekl jsem ji, že budou na Nosferatu Night, nikdo mi nevěřil! :-D Popravdě řečeno ani já jsem nedoufal, že je kdy uvidím naživo, ale jak vidím, asi už to tak bude... takže se určitě dostavím! :-D
...jo, ale zrovna tady bude asi fakt k nehnuti, zvlast jestli dorazi ta obrovska polska fans zakladna, ti z te zpravy budou tak nadseni, ze se Matrix bude otrasat az budou netopyri poletovat :-D ....ale jsem na ne opravdu hodne zvedavej, v jaky sestave a jakou show se predstavi, je to preci jen nostalgicka zalezitost tohle, ale uz maji taky nejaky vek,ze...
Už se nemužu dočkat, dorazím i s pár lidma ;-)
Vek? Na ten ti kazdej kasle. Ja se dlouho rozhodoval, zda jit devatenactyho na NN, Neubateny nebo hell party, ale Trinactka to urcila. Jedinou omluvenkou je umrti v rodine. Vase umrti.
Hlavně si zajistěte včas vstupenky, tentokrát ani jako stage manager nemůžu opozdilcům pomoci...
nejdriv jsem kuli tem metalum spis setrila na neubauteny ale xiii.stoleti je vazne legenda takze se uvidime na nn ;-)
tak Trinactka je zrovna to posledni kvuli cemu bych na tu akci sla...:D abyste se vsichni z te otrepane a ohrane Elisabeth nepo..:D
[7]souhlasim...ja se tesim na Deathcamp Project a Hieros Gamos ( jeste jsem je nevidela live, no po akcii Lehke Muzy v Rock Cafe<br />jsem v ocekavani...a tesim se... a taky jsem nasla tenhle link<br />http://www.myspace.com/hierosgamoshg hezke !!!) tak nashle v Matrixu !
[8]jj, taky bych chtela videt Deathcamp Project.. tak ale zas vyhoda je, ze kdyz bude hrat Trinactka, budou prazdne bary :D
Pesánt: Jo, svatí na nebesích :-D
A Llew jde na Neubauteny.. a těší se.. a těší se.... :-)
[9] ja myslim ze nebudou prazdne ani bary ani toalety ani parkoviste protoze as se tohle provali v polsku tak bude v matrixu polska provincie :-D
Ale co blbnete, slovy ortodoxniho fanouska vyse "omlouva jedine vase umrti!!!!" :D:D:D:D
[13] a to by nekteri jiste prisly i potom :-D
[12] jo, ale vsichni v tu dobu budou cumet na pana Stepana a ja budu mit apson klid :D stejne nechapu co na tom vsichni vidi...
[15]osobne si myslim,ze s tema polakama to nebude zas tak husty...je<br />mozne ze jich par prijede i pro DP , ale takova slava to zas nebude...<br />zahrat na Castle Party je jedna vec, a jit na akcii do druhe krajiny je vec jina...zname predce spoustu kapel,ktere maji uspech v jinych<br />zemich a nikdo nikam nejezdi..vsichni si pockaji az kapela prijede<br />k nim...a par vlastovek leto nedela...a propo , co vim , tak LDOJ nebo<br />Lahka Muza hrali na Castle Party jiz 3 x a polaci je taky hodne zerou ( proto je asi porad zvou ) takze v tomhle ohledu XIII nejsou nic extra...
no rozhodne prijedem... ale nevidim duvod prijet na cas, prvni tri metalove kapely me opravdu nelakaji... doufam, ze kapely budou hrat v takovem poradi, v jakem jsou zde napsany, abych se nedockal nejakeho neprijemneho prekvapeni..:-)
[16] jj, taky pravda, coz o to, Polaci maji taky peknou zasobu dobrych kapel a taky bych na ne asi nejela do Polska :-) (leda ze by to bylo nekde blizko...)
Ty třináctky maj hrat uz nekdy kolem 10, to bude urcite brzo upresneny..kazdopadne taky bych to videl jako arrive v 10 idealni :-D
[19] tak to by nejaky kapely musely hrat po nich... nebo ze by kazda dostala 15 minutovej set :-D
Jen aby to nebylo jak před lety v Futuru kdy ten koncert stál za .... sem na ně zvědavej 8-O
[15] ja taki nevim poradne jsem to nikdy neposlouchala ale chcu je prece videt par pisni znam a spis jsem zvedava na tu legendu 8-) aby jsem kdyztak sama vedela ze je to blbe :-D
[20] JJ, podle toho, co se ke mně prosáklo (upozorňuji, že je to tedy neoficiální) má bejt lineup: Tears of Rain, Calathea, Amatris, XIII. století, Hieros Gamos, Deathcamp Project :-)
[22]no, ze legenda... tak kdyz pred lety hrali na MORu Manowar, taky jsem sla spat :D jakoze slovo "legenda" je pro me krapet klise ;-)
[23] to by me celkem vyhovovalo :-)
Pořadí bude ToR - Calathea - Amatris - XIII. Století - HG - DCP - to pořadí je šílený, ale s tim bohužel kvůli nárokům XIII. nejde hnout. JInak v 18:30 začíná první kapela a zpožďo max. 30 minut.
[26]mohu mit zvidavy dotaz co je na nem silene? :-)
[27] Klasicky headliner hraje poslední...
Je to tak srdeční záležitost, až mi při čtení o tom všem z toho těšení běhá Dracula po zádech... Mimochodem, není náhodou Calathea z Liberce ? Aspoň tam bratři Pirklové bydleli a jednou odtud jeli na fotbal, když viktorka hrála s libercem... No možná se od tý doby přestěhovali. Možná tak manažer je pražák pokud vim... :-P
Asi není možnost zakoupit nějaký "poloviční" lístek, co? :-) Hodlám dorazit (jestli to vyjde) až na Hieros Gamos a platit za čtyři kapely, které vidět nechci a ani je neuvidím....
[26]zpoždo bych v tomto případě prosil co největší :-D Chci stihnout Hieros Gamos. Jelikož se budu nacházet s kamarádkou EN v Akropoli (počítám, že takových lidí bude více). Taktéž bych uvítal nějakou slevu na lístek ! :-D
oprava, koncert EN je samozřejmě v ARŠE, abych tu nemystifikoval .. :-)
[32] no jak ja to vidim,Hieros Gamos budou hrat kolem pulnoci a pak<br />Deathcamp Project...tak to se da...ne ?
[31] to zni fajnove aspon an XIIIku tam nebude uplnej nahul 8-)
[34]jo,jo..taky doufam,ze po XIII se kopec fans vodplizi z klubu pric,protoze pro ne tam jiz nic nebude....osobne si myslim,ze ta XIII<br />mela byt na jine akci,takhle to jenom narusilo koncepci festivalu...<br />no s tim se nic delat neda...
[35] koukam ze te to spis stve ze tam sou :-D
[35]mě to taky bude vyhovovat, když to tam po třináctce vychcípe, jelikož při vystoupení HG chci opravdu dobře vidět :-D
[36]hele,proti zadne kapele natoz pak XIII nic nemam...jenom se mi proste nelibi zmena koncepce festu ( plne respektuji prani oslavence)<br />proze to nebude festival - jenom cekani na XIII a struktura publika bude docela jina ...az do nasazeni XIII to vypadalo na festival a ted jak rikam,na akcii kolem XIII ( co muze byt pro ne fain...) ...jinak je mi to sufl..nejak to proste bude...jak to se uvidi na miste..howgh !!!
Taky se moc těším, hlavně na XIII.Století a Hieros gamos.Na ostatní kapely jsem zvědavá :-) každopádně si to hodlám příjemně vychutnat ;-)
puvodni headliner byli Deathcamp Project, a taky jim jsou :-D
Tak jsem si prošel pár ukázek od každé kapely a s upřímnou lítostí musím konstatovat, že se Nosferatu Night letos obejde bez mé maličkosti. Nějak mi to za těch 250 Kč nestojí. Nejprve jsem si myslel, že napíšu něco v tom smyslu, že XIII. století pro mne není kapelou, pro jejíž čtyřiceti minutový živý výstup bych se do Prahy hnal, ale pro rozšíření obzorů se na NN ukážu. Po poslechu ukázek však musím říct, že je pro mne XIII. století jednoznačným lídrem večera. Nightwish metal ani electro-industrial mě nijak zvlášť nelákají. Nejlépe ze všech asi vyzněla hudba od pop-rockové kapely Calathea. Ale kvůli jedné (dvěma, když budu počítat i XIII. století) kapele se mi do Prahy opravdu jezdit nechce. Nějak mi na této akci chybý větší zastoupení gothic rocku - jedna kapela to prostě nezachrání. :-(
deathcaaaamp!! xiii a pííívooo netopejr bléé
myslim ze koncepci festivalu daleko vic nez trinactka narusuji dve metalove kapely ... :-x
[43] ha dobra vam tak true gothici a ja sem vam jakozto metalista smeji 8-) :-D ;-)
:-D nam asi nakonec taky nic jineho nezbude a to jsem gothic metal poslouchala moooooc jen uz mi to pomalu prijde vsechno stejne :-(
priblizne pri puleni akce dojde ke stridani strazi :-D
Nosferatu Night také není čistě goth akce, miláčci...
kušujte gothici a metloši nebo se vám zahraje nějaký ZLÝ indus ve stylu Einleitungszeit, po kterém vám poteče mozek z hlavy a bude ! :-D
Já bych jen ráda požádala obě znepřátelné frakce aby si laskavě stihly dát přes pierciengy tak do půlnoci. Nerada bych hned při příchodu absolvovala překážkovou dráhu "úskok před letícím kelímkem" "plazení se pod dosud nerozpadlými stoly" či "malebný parakotoloul skrze řetězy nejméně tří osob" - je to poměrně nepříjemný způsob, kterak trávit koncert. :-)
[48] hehe, znam i horsi industrialni zla nez Einleitungszeit :-D

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.