Byli jsme na posledním Schwarzer Reigen - Götterdämmerung

Abychom nepsali reporty pouze z koncertů, řekli jsme si, že nebude na škodu zajet omrknout nějakou spřízněnou party, která je pro našince v dojezdové vzdálenosti. A zrovna Schwarzer Reigen se může chlubit dlouholetou tradicí. Takže hurá do Rakous!

Schwarzer Reigen - Götterdämmerung
Vídeň 9. 6. 2018

Nejen z návštěv koncertů a focení se na hřbitovech je člověk živ. Jednou za čas je potřeba vytáhnout paty na nějakou tu pořádnou párty a když už, tak rovnou na největší temňáckou akci k našim jižním sousedům do Vídně.

Na první pohled se může zdát cesta tam i zpět kvůli jednomu večeru na párty jako zbytečné trmácení, ale opak je pravdou a návštěva víděňského večírku se rozhodně vyplatí.
Pravidelné párty pod označením Schwarzer Reigen mají mnohaletou tradici a patří mezi největší akce tohoto druhu v Rakousku. Pořádají se cca co tři měsíce na různých místech Vídně. Edice s podtitulem Götterdämmerung  je pravidelně držena na hradě Schloss Neugebäude postaveném ke konci 16. století na údajném místě stanového tábora Sultána Suleimana během obléhání Vídně. Prostory jako takové jsou podlouhlé sklepní sály přesně jako dělané pro akce gotického žánru.

 



Cesta z Prahy trvá zhruba 5 hodin, pokud použijete žlutý/zelený autobus a vyjde cca na 600kč za zpáteční lístek. Na cestu se vyplatí vyrazit nejlépe až v odpoledních hodinách, protože start je nastaven na 22 hodinu. Na druhou stranu je pak možno pokračovat v temných rejích až do časných ranních hodin a pohodlně pak stihnout ranní spoj zpět do Prahy, případně se odporoučet na nějaké místní nocležiště.

My tentokráte volíme o něco zajímavější trasu cesty a jako první cíl volíme Bratislavu, kde nás již čeká druhá část výpravy a přejezd do Vídně je pak jen otázka hodinové cesty vlakem nebo autem. Cesta po D1 naštěstí probíhá hladce a míjíme pouze pár zanedbatelných havárek a omezení a přesně na čas jsme v Bratislavě. Čas, který ještě máme, než bude potřeba vyrazit, trávíme prohlídkou blízkého kostelíka, odkud nás bohužel po pár minutách vykazují místní jeptišky a tak s dobrým pocitem, že všechno je jak má být, začínáme lehkou warm-up párty. 

 



Ostatně něco popít předem je rozhodně třeba, protože ceny alkoholu nejsou pro našince nikterak příznivé a platit kolem 4 euro za lahvinku piva se nechce ani těm movitějším z nás. Více se vyplatí pít míchané drinky nebo rovnou tvrdý alkohol. Vstup na akci stojí na místě 13 euro nebo v předprodeji 11.

Nakonec vyrážíme o něco později, než jsme původně chtěli a na místě jsme až po 23 hodině. Párty už je tedy v plném proudu. U vstupu vystojíme menší frontu (u nás bohužel nevídané…) a hned potkáváme pár místních známých i další delegaci z Čech. Celá párty je rozdělena na 4 tématické stage podle druhu hudby, která tam primárně hraje. Modrá stage pro elektronickou hudbu, červená pro klasické kytarové šlágry a Medieval stage pro pohanské fanoušky středověku. Jako chill out zóna pak slouží zelená absintová jeskyně, kde si člověk může oddechnout a vychutnat speciální míchané drinky.

Nejvíce času trávíme na kytarové stage, kde hraje hudba nám nejbližší a každá zahraná skladba je hit, který se nedá jen tak prosedět. Na rozdíl od playlistů, které zní na temně gotických večírcích v Praze se zde dostává prostoru i kapelám, které né až tak úplně do gotiky patří. Nicméně jde o notoricky známé interprety jako HIM, Rammstein, Ghost nebo Falco,  a volbu tohoto rozšíření playlistu rozhodně vítáme a tančíme, co nám promile v krvi dovolí.

 



Určitě bych rád vyzdvihnul přítomnost středověké stage. V dnešní době, kdy je poměrně moderní se touto pohanskou tématikou zabývat a každý druhý je napůl viking a čaroděj, není vůbec od věci uspořádat přímo uprostřed klasické gotické akce takový menší medieval bordel s medovinou, uřvanou hlasitou hudbou a atmosférou jak z čekárny na Valhalu. Jakmile tam člověk zavítá, ať už plánovaně nebo náhodou, většinou stačí pár vteřin a už se může přistihnout, kterak skáče v davu s pohárem medoviny v ruce.

Celé prostory akce jsou poměrně rozlehlé a pro těch pár stovek účastníků, kteří se na akci sejdou je to tak nějak akorát.  Ostatně i ztratit se není vůbec těžké. Akci si užíváme až do pozdních ranních hodin a místo opouštíme až za světla notně společensky unaveni. 

Pokud toužíte zavítat i na jiné než domácí kulturně vzdělávací akce, tak mohu Schwarzer Reigen jen doporučit.      

Další fotografie najdete v galerii na stránce facebook.com/darksoulvienna. Díky za jejich poskytnutí!

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.