Electro Prague Fest VII

Již tuto sobotu 21. července od osmi hodin se mohou nedočkavci navnadit na atmosféru festivalu Castle Party. Ve futuristicky vyzdobeném holešovickém klubu Cross se totiž uskuteční v pořadí již sedmý Electro Prague Festival a tři z pěti kapel se také objeví týden nato v polském Bolkowě. Pouze zde bude ovšem dostatek prostoru a času se s kapelami setkat, vyfotit a pohovořit v klidu a pohodě...


Navíc organizátor DJ Mirage v ten den oslaví také kulaté třicáté narozeniny, takže EPF je i nejlepší příležitost mu svojí účastí pogratulovat a případně poděkovat za desítky akcí, které pro fanoušky elektronické a gotické hudby dosud uspořádal a snad i v budoucnu uspořádá. A na co se tedy můžeme těšit?

Zdroj: Mirage

Příznivcům cyberpunku střiženého industrialem, rockem, noisem a metalem se špetkou synth popu asi nebude třeba australské duo Angelspit ze Sydney představovat. Dvojka zOO:g (zpěvy, klávesy, vocoder) a DestroyX (vokály, distorze) (na přiloženém snímku), která se nedávno s úspěchem představila i na německém Wave Gotik Treffen, funguje již od roku 2004. Ještě téhož roku vydala kapela první EP "Nurse Grenade", které bylo k disposici zdarma ke stažení na oficiálním webu Angelspit, a které otevřelo formaci možnost koncertování po Austrálii a Novém Zélandu. EP jasně ukazovalo hudební názor zOOg:a a DestroyX, ovlivněný především tvorbou KMFDM a podobných kapel, s důrazem na samplovou složku a zvukovou distorzi. Dva roky poté vydávají Angelspit u labelu Independent regulérní čtrnáctipísňovou desku "Krankenhaus". Fanoušci, kteří si desku koupili z oficiálních Angelspit stránek pak spolu s nosičem obdrželi nejen děkovný dopis od kapely, ale i odznak "Krankhaus".

Rok 2007 je pro kapelu především ve znamení koncertování a vydání desky "Surgically Atoned Limited Edition Remix Disc", které je věnováno výhradně remixům songů kapel jako jsou Combichrist, Tankt, The Crystalline Effect a další. Mezi kapely, se kterými si Angelspit zahráli, patří mimo jiné i jména KMFDM, Crüxshadows, Ayria, Tankt a IKON, což asi hovoří za vše. Tato kapela má velmi vysoký potenciál stát se jedním z hlavních tahounů temné elektronické scény, nepropásněte tedy možnost být na počátku jejich evropské kariéry a vychutnat si show v příjemné atmosféře malého klubu a ne přeplněného festivalu.

The Royal Dead z dalekého Japonska jsou další kapelou, která se objevila na německém Wave Gotik Treffen a je zařazena i do lineupu polské Castle Party. Formace povstala na troskách kapely Phantasmagoria, kterou roku 2002 založil skladatel Karasu, houslista Aci a zpěvačka Har. Phantasmagoria si postupem času našla cestu nejen na největší japonský festival "Tokyo Dark Castle festival", ale i do sborníku kapel "The Gothic Lolita Bible", aby se následně probojovala i na prkna americká a evropská. V listopadu 2006 se Phantasmagoria rozhodla změnit název na "The Royal Dead", pod kterým v lednu 2007 vydala desku "Phantasmagoria" na argentinském labelu Twilight Records.

Jejich hudba je odrazem vzrůstajícího vlivu gothic scény v zemi vycházejícího slunce, stírající hranice mezi gothic rockem, electrem, darkwave a neoklasickou, s notnou dávkou typické japonské melodiky. Samostatnou kapitolou tvorby The Royal Dead je živé koncertování, které se opírá nejen o hudební zkušenosti a skvělé pěvecké výkony, ale i o působivé vizualizace, kterému vévodí tanec - jedinečná příležitost seznámit se s proslulou japonskou darkwave scénou.

**Tear** - CZ

I pražská power electro formace Tear patří mezi kapely, které se objeví na Castle Party 2007 a take na významném domácím SázavaFestu v Kácově. Pětičlenná smečka kolem skladatele Zdenka Vovesného v sestavě zpěv, klávesy, viola, baskytara, bicí nedávno pokřtila v Paláci Akropolis vynikající debutovou desku "Clear Massage", na které se prezentuje vším od tanečně laděných optimistických skladeb, přes melancholické symfonie až po tvrdé, elektronické rytmy. Pražáci již měli spoustu příležitostí poznat, že tato formace je jako dělaná na svižné a úderné koncertní vystoupení, proto není vůbec na škodu, že na živo hraje často. Pokaždé to stojí za to.

Hrabě X je kapelou, kterou alespoň podle jména bude znát pravděpodobně každý, kdo někdy jenom prošel kolem české gotické a novoromantické scény. Tříčlenná partička, někdy označovaná jako "čeští The Cure", se dala dohromady někdy kolem roku 1987, a teď se po téměř dvaceti letech mlčení vrací na česká koncertní pódia s novou energií a nejen starými osvědčenými hity, ale i čerstvou tvorbou. Klip k nové písni "Hořkost" si můžete také prohlédnout na jejich webu a seznat, že i přes dlouholetou pauzu má tato kapela svým fanouškům stále co říci.

Dustmanův jednomužný projekt Anhedonia na pomezí experimentální elektroniky a ambientu vydal minulý rok u labelu Aliens Records své debutové album Destructive Forces. To bylo příznivci žánru velmi dobře přijato, a s respektem se hovoří i o živých vystoupeních, které podtrhuje živá projekce tvořená VJem. Nejen to dokazuje, že s projektem Anhedonia je rozhodně třeba počítat nejen v našem malém rybníce, ale i na evropské scéně.

**Prague Electro Festival 7 - Angelspit (AUS), The Royal Dead (JAP), Tear (CZ), Hrabě X (CZ), Anhedonia (CZ)** + afterparty s DJ agonYcs (SK) a DJane Vinny
21. července (sobota) 2007, start 20:00
Praha, Cross club (Plynární 1096/23)
Vstup: 150,- Kč

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Jen by mě zajímalo, jestli si ta zpěvačka Angelspit kupuje ty krásný fetish věci sama, nebo jí to dodává vydavatelská firma. To musí stát peněz... viz WGT obrázky.
a opet se naseru..:D..opet nemuzu prijet na neco, co me zajima....:D<br />njn, do tretice..:D
Destroyx je studentkou designu (v současné době v Berlíně) a dress styling je její velký koníček. Víc sam na www.myspace.com/destroyx_angelspit. Jinak desku si vydali sami a teprve před nedávnem jejich první desku vydala do světa menší firma Dancing Ferret Discs. Myslím, že je to vše o šikovných rukách. Nejlepší bude se zeptat přímo jí v sobotu v Crossu :-)
Recenzi na desku Angelspit najdete na "text odkazu":[http://www.freemusic.cz/clanky/5640.html ]
ta zpevacka vypada skvele nemate od nich neco ke stazeni?
[3]: Pokud foto průvodcek CD , co jsem viděla, dělala ona, tak klobouk dolů, je to hezky pojatý soudobý design od barev přes motivy-hlavně viktoriánskou temetiku-až po kompozici. Nevěřila bych, že někdo dovede dát dohromady takovou "splácaninu" a přitom to udrží jednotné, moc šikovná.
90% fotek jiz v galerii

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.