Dvojice NOÊTA vytvořila debut nad životem i smrtí

Teď se vypravíme za dvojicí NOÊTA na západní pobřeží Švédska, do kraje Västra. Zde žije a tvoří Êlea and Ândris, kteří název svého projektu odvodili z termínu využívaného ve starověké řecké filozofii. Noêta je termín popisující univerzální myšlenky nebo nápady, které existují, aniž by někdo (nebo něco) zplodil. A podobně nepolapitelně zní i dlouhohrající debut dua, které navazuje na vlastním nákladem vydané "psykhē" EP.

Label Prophecy Promotions, který novinku "Beyond Life And Death" vydal, operuje s termínem black ambient. Ten ale zdaleka nepopisuje přesně, o co v případě dua jde. Švédská dvojice připravila pro debut jemné, ethereal akustické křehkosti, dark ambientní kousky, ale i hlukově rockové písničky. Všemu ovšem vévodí fascinující hlas Êlei. K otvíráku Beyond Life nevíc vznikl atmosférický videoklip v režii Simona Werdmullera von Elgga.
 

NOÊTA - Beyond Life
 
Nové album je zaměřeno na témata hledání struktury a významu. Popisuje touhy po hledání odpovědí a rozepisuje tmavé zátočiny rezignace. Zaměřuje se na pocity, které přináší člověku vědomí existence okolního vesmíru, a jak bezmocní jsme v porovnání s bezeslovnou, tichou silou přírody, která nás obklopuje. "Beyond Life and Death" je koncepčně rozděleno do tří částí: setkání s emocemi jako smyslem života, podlehnutí chladné rezignaci a na závěr až hrůzyplný respekt k tvrdé povaze behu přírodních zákonů. Pokud tato témata zní těžce, tak je to jen proto, že sama taková ve skutečnosti jsou. Celé album můžete poslechnout a zakoupit níže na Bandcamp portálu vydavatelství.
 

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.