Goth for Earth

gothforearthGoths a zelení…Připadá vám tato kombinace slov jako opožděný aprílový žert nebo fatální překlep redaktora? Nikoliv. Zdá se, že gotická subkultura skrývá ještě mnohá a nečekaná překvapení, která jsme zde doposud nestačili odkrýt.

 

 

 

 


Není tomu tak dávno, co jsme na našem webu prezentovali článek „Goth Help Us“ věnovaný boření mýtů o sobeckosti a neohleduplnosti gotiků k okolnímu světu. Tentokrát se do poměrně neobvyklých témat spjatých s touto scénou ponoříme ještě hlouběji a pokusíme se vám zprostředkovat aktivity enviromentalistického hnutí fungujícího pod (pro někoho možná úsměvným) názvem „Goth for Earth“

Bude to znít jako laciný vtip vyprávěný u pátého piva - ale co mají společného vtíraví aktivisté navlečení  do zelenavých triček Greenpeace a několik desítek zmalovaných, od hlavy k patě černě oděných gotiků?...To, že jsou všichni svědky happeningu „Walking Act“ electro-performerů GriffonVox varujících vcelku drastickou formou před devastováním matky přírody. Na obřím setkání grufties z celého světa, lipském festivalu Wave Gotik Treffen už bylo k vidění leccos. Kdo se ale tento rok ve správný moment ochomýtal kolem trhů poblíž Moritzbastei, byl svědkem symbolické scénky s oživováním dvou zmírajících gotiček vyhozených z dodávky nemilosrdných ničitelů životního prostředí.

 

GriffonVox WGT 2009 Walking Act

 

Ačkoliv, jak se podle videoreportáže z místa performance může zdát, velká část kolemjdoucích nezaujatě pokračovala dál, vystoupení ekologicky orientované skupiny GriffonVox a sdružení „Goth for Earth“ si v řadách černooděnců našlo slušné množství příznivců.
Na svých stránkách www.goth-for-earth.com se snaží informovat o akcích upozorňujících na problematiku enviromentalismu a vyzpovídají „nazelenalé“ kapely z temné scény. Mezi nimi například německé Xotox a Down Below, italské Syrian nebo francouzské Eryn Non Dae.

 

Goth for Earth Umfrage


Velice pozitivní výsledek ale přinesla anketa zorganizovaná právě v průběhu letošního WGT, která ukazuje, že s ekologickým myšlením to u gotiků na rozdíl od jejich tváří nevypadá tak bledě. Ze 650 dotazovaných byl každý pátý už nějakým způsobem začleněn do některého z ekologických projektů.  
A co by chtěli Goth for Earth změnit přímo na své scéně?

Nechme znovu hovořit výsledek ankety: 87.5% dotazovaných je při pořádání takovýchto akcí pro vetší využívání obnovitelných zdrojů energie, 90.7% by bylo ochotno upustit od užívání plastikových tácků a kelímků a 9 z 10 návštěvníků by si přálo více stánků s bio-potravinami.

Nakonec to tedy vypadá, že míra ignorantství u gotické subkultury nebude zdaleka tak vysoká, jak se leckomu „zvenčí“ může zdát . Na konkrétní výsledky aktivit zelených gotiků si ale budeme muset zjevně ještě nějakou dobu počkat.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Dobre! jinak minimalne mezi umelci nejde o opomijenou oblast, coz je jen dobre.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.