Recenze Litovsk – Litovsk

Ti frantíci ty emo post-punky prostě umějí!

Litovsk – Litovsk
Vydavatel: Symphony Of Destruction, Contraszt!, Et Mon Cul C'est Du Tofu?

Smlouva o brestlitevském míru a anarcho post-punk z Francie? Těžko hledat souvislosti, ale stejně tu nějaké jsou. Třeba už to, že Brest není jen v Bělorusku, ale i v zemi galského kohouta a že právě odtud pochází kapela Litovsk. O bližších konotacích by nám asi víc pověděli sami muzikanti. I ti jsou však tajemní jako hrad v Karpatech a věrni svým postojům ignorují „fejsbuky“ i „internety“ co to jen jde, což je samozřejmě vůči nebohému pisálkovi značně neetické.

Řekněme si alespoň to, že mají členové kapely značně vřelý vztah s Oi! punkovou scénou a kytarista Mitch mimo Litovsk brousí struny i v místních Syndrome 81. Ale zpět k tomu důležitějšímu. Už pětiskladbové demo z roku 2014 naznačilo, že Litovsk mají budoucnost. Celkově parádní byl i split se zmíněnými Syndrome 81, na kterém měla každá kapela po jednom válu z vlastní dílny a jednom coveru. Litovsk si povedeně vyšlápli na „Holding On“ od The Burial a dozrál čas na samostatnou desku, která se oficiálně vylíhla v dubnu tohoto roku.
 


Litovsk - We Don´t Belong Here


Jmenuje se stejně jako kapela a stejně jako na demu je i tady na obalu pes. Samotný design je jako vystřižený z dob, kdy se nedělaly žádné počítačové šolichy a všechno se pěkně kreslilo, lepilo, stříhalo, kopírovalo a já nevím co všechno. Stejně jako demo i deska startuje svižným otvírákem „Nergenst“, který hned z kraje odhaluje energický projev a nasazení muzikantů. „Are We Going Somewhere?“ potom vyloží na stůl i melodické karty a ukazuje, že kluci umí i něco jiného než nasraně hulákat do mikrofonu a řešit všemožné problémy naší planety. Zvuk je stylově ušpiněný a songům sluší.

Kapitolou samou o sobě je i vokál. Zpěvořev plný emocí a nutkání něco sdělit dodává celému naspeedovanému zvuku přidanou hodnotu, která na plné obrátky zafunguje v hitovce „We Don´t Belong Here“. Tady se z hodně dobré desky stává něco víc, a že kluci dokážou do stylu, který provozují, včlenit málem „kjůráckou“ melancholii (já to v té base a v tom vybrnkávání zkrátka slyším) je v mých uších výhrou, kterou dekoruje gradace v závěru, jež jako by Varsovie z partesu vypadla. Dobrou zprávou potom je, že následná „Adulthood Is a Farce“ pokračuje v podobně strhujícím duchu a definitivně tak tuhle desku vytahuje nad většinu žánrových nahrávek.

 


„Meaning Nothing“ tempu zvolňuje a dává tak naplno vyniknout všem depresivním, temným až zoufalým náladám, které z kluků jdou naprosto přirozeně bez nějakých póz. Dalším pozitivem je určitě zjištění, že na desce fungují starší songy z dema (jsou tu všechny), ale ty nové jsou ještě lepší. Určitě se tedy máme do budoucna od Litovsk ještě na co těšit. Zkrátka. Až uvidíte v nějakém distru černobílý obal s hafanem – neváhejte a kupujte!

Hodnocení: 80 %

Tracklist:

01. Nergenst    
02. Are We Going Somewhere?
03. De Wandeling Van Het Vandaal    
04. We Don't Belong Here    
05. Adulthood Is A Farce    
06. Gewoon Mee    
07. Meaning Nothing    
08. Resist    
09. Eindeloze Winter    
10. Wachten    
11. Crazy As Those Dreams Can Be

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.