Ohlédnutí za rokem 2015 – část prvá

Jak viděli loňský hudební rok Daniel Myer, Ronny Moorings, DJ De'Ath, DJ whydie?, pánové z Der Prager Handgriff, The Devil & The Universe, Výsměch?, Dead When I Found Her a dalších projektů.


Nový rok je tady, a tak je ten pravý čas pěkně začerstva zhodnotit ten uplynulý. Jak viděly rok 2015 zajímavé postavy scény? Opět jsme se ptali na klasické čtyři otázky:

1) Jaké hudební nahrávky Tě v minulém roce zaujaly?
2) Jaké živé koncerty nebo parties považuješ za nejvydařenější v loňském roce?
3) Co považuješ za největší průšvih/zklamání uplynulého roku?
4) Jaké je Tvé (hudební) očekávání do roku 2016?

RonnyRonny Moorings (Clan of Xymox)

1)  Co se týče objevování nové hudby, jsem příšerně pozadu. Vlastně jsem spíš loni znovu objevoval starší desky a kapely, které jsem dlouho neslyšel. Mám na seznamu nové album „Metanoia“ od IAMX. Tahle kapela mne žádnou svou deskou nezklamala, takže jsem si jistý, že i tahle bude dobrá.

2) Přednedávnem jsem v Lipsku viděl skandinávskou kapelu Soley a moc mne to bavilo. Sestava byla úplně minimalistická – piáno, bicí a kytara.

3) Zrušení našeho koncertu 26. prosince v Hannoveru kvůli tomu, že organizátor musel doplatit organizaci GEMA (obdoba zdejší OSY – pozn. Ez) poplatky za předchozí roky a rozhodl se už žádné další koncerty nepořádat. Dozvěděli jsme se to až pozdě a přitom jsme ten samý den mohli hrát v Belgii, takže jsem velmi zklamaný, že k tomu došlo.

4)  Tento rok budeme mít plné ruce práce s koncertováním, včetně celého turné po jižní Americe. Taky se budu pokoušet psát nové skladby pro další studiové album.

Daniel Myer (Haujobb, Architect, DSTR…)Daniel Myer

1) Bylo jich příliš na to, abych některou z nich zmínil. Vážně. V roce 2015 jsem slyšel tolik dobré muziky, že je těžké vybrat jenom jednu desku. 

2) Největší, nebo nejlepší? Upřímně jsem toho v roce 2015 moc neviděl. Ale nejvíc se mi líbili asi Clock DVA v malém klubu v Lipsku.

3) Skoro ta samá odpověď jako na první otázku – bylo jich příliš mnoho na to, abych nějaké zklamání vypíchnul.

4) Letos chci dokončit tři desky – Architect, DSTR a další projekt s jedním mým drahým přítelem. Kromě toho bych rád i něco nemožného – lidstvo by se mělo zbavit pár věcí: náboženství, zbraní a lakoty, abych zmínil aspoň pár.

DavidDavid Pfister (The Devil & The Universe, Black Manna)

1) Pro mne byla nejzajímavější v roce 2015 deska „Holding Hands With Jamie“ od mladé čtveřice Girl Band z Dublinu. Smrti vzdorující, úděsně hlasitý noise rock, který nasává vlivy z krautrocku, postpunku i noiseových a industriálních předchůdců. Zvuk má velmi blízko k desce „In Utero“ od Nirvany, ale je mnohem brutálnější. 

2) Nejlepším koncertem roku 2015 bylo jedno ze vzácných vystoupení mé známé, rakouské Erínye Soap&Skin. Jako bohyně transcendence se probojovává monologem navzdory nespravedlnosti smrti.

3) Twin Gazelle – čekal jsem něco extra a dostal komplikovanou, ale nudnou elektroniku.

4) Očekávám v hudbě více animalismu. Je na čase rozpomenout se na fyzickou sílu hudby.

Volker (Der Prager Handgriff)Volker

1) New Order „Music Complete“.

2) Slime v Bochumi 31. října 2015.

3) Hudba mne nemůže zklamat.

4) Rádi bychom odehráli pár pěkných koncertů a také si našli trochu času na přípravu nových věcí.

 

DJ De'AthDj De'Ath

1) Killing Joke „Pylon“ – ohromující deska a pár nových kytarových zvuků od nejhustšího kytaristy planety, Geordieho Walkera. Pak Singapore Sling „Psych Fuck“, The Devil & The Universe „Benidecere“, Shad Shadows „Minor Blues“, Anna Von Hausswolf „The Miraculous“, Midnight Syndicate „A Christma Ghsotly Gathering“, Schonwald „Between Paralell Lights“, „Near Earth Orbit „Trans Neptunian Objects“, The Undergound Youth „Haunted“, Autobahn „Dissemble“, In The Nursery „The Fall Of The House Of Usher“, The Three Johns „Volume“, Andy Himan & The Reptoids „Andy Human & the Reptoids“, The Knutz „We Are The Monsters“, Screature „Four Columns“, Euzen „Metamorph“, The Membranes „Dark Matter/ Dark Energy“, Astari Nite „Stereowalz“, She Past Away „Narin Yalnizlik“, The Leather Nun „Whatever“, Near Earth Orbit „End Of Existence“, Wumpscut „Blutspuker Tavern“, Lotus Feed „Secret Garden“, Konstrukcija „Konstrukcija“ a Coph Nia „Lashtal Lace“.

2) Těch bylo spoustu ;). Killing Joke na turné Pylon v Leedsu, Nottinghamu a Manchesteru, The Three Johns v leedském The Brudenall, dvě skvělé revival kapely: Absolute Dissent (Killing Joke) a The Sex Pistols Experience v leedském The New Roscoe – obě byly tak dobré jako originály. The Underground Youth v Sheffieldu, Viet Cong v Praze, Autobanh & Sievehead v leedském Brudenall, Autobahn v Rescue Rooms Nottingham, Totenwald & Horror Vacui v Praze, dále Schonwald, Tempers, Death In Rome, ASH Code, Astari Nite, Veil Of Light a Crash Course in Science na WGT. Autobahn, Luxury Stanger & Crosa Rosa.

3) Nic mne nenapadá.

4) Že uvidím živě The Bolshoi/Trevor Tanner, The Leather Nun a The Cure. A rád bych si myslel, že bude výjimečná soupiska kapel na letošním WGT v Lipsku, protože letos slaví 25 výročí. Zatím to ale vypadá na „obvyklé podezřelé“, žádní skuteční headlineři. Takže stejně jako loni, hlavně půjde o to vidět ty menší kapely ;). Doufám, že se dostanu na víc koncertů a DJování do zámoří a také že uvidím nějaký opravdový sníh. A že vyhraju v loterii a založím ten nejlepší klub na živé hraní ;).

HollowayMichael Arthur Holloway (Dead When I Found Her):

1) Byl jsem nadšený, když jsem loni objevil debutové album od Cardinal Noire. Vždycky je vzrušující najít další kapely, které jsou inspirovány stejným obdobím a hudebním stylem jako já. Cardinal Noire jasně vyrůstají z kořenů hluboko zapuštěných v oldschool electroindustrialu. Mám pocit, že se dnes jen velmi málo kapel věnuje mé oblíbené éře industrialu – přelomu 80. a 90. let s obdobím electro/horor/industrialu. Ale Cardinal Noire zplodili velmi intenzivní desku s velkou dávkou inspirace témto žánrem. Na mne osobně je to tedy místy už trochu moc chaotické – mám rád hluk a intenzitu, ale mám pocit, že by se s ním mělo pracovat opatrně, spíš v katarzních výbuších než v nepřetržité vlně, ale možná je to jenom mnou. Tak či tak to je stále velmi uspokojivé album a jsem natěšený, s čím přijdou dál.

A taky se mi moc líbil soundtrack Cliffa Martineze ke „Knick: Doktoři bez hranic“. Loni vyšla druhá řada tohoto skvělého seriálu. A stejně, jako hudba k první sérii, i tady se pracuje s minimalistickou synťákovou hudbou s neuvěřitelnou přesností. Je úžasné, kolik atmosféry dokáže Martinez vytvořit s tak malým počtem zvuků.

2) Minulý rok jsem viděl Kraftwerk a bylo to neuvěřitelné. Nikdy předtím jsem na nich nebyl a slyšet všechny tyhle klasické skladby živě (navíc ve 3D, ha), bylo jako procházet všemi důležitými životními etapami. A to, i když je Ralf Hütter jediným zbývajícím původním členem. Hudba Kraftwerk rezonuje napříč industrialem a souvisejícími žánry, takže vidět to živě bylo jako vzdát poctu praotcům elektronické hudby. 

3) Na to se špatně odpovídá. Nepamatuju si, že by mne loni něco z hudebního hlediska fakt zklamalo. Tedy, říkal jsem si, že je super, že Faith No More vydali novou desku „Sol Invictus“, ale vlastně nebyla až tak skvělá, jak jsme mohli doufat. Zaprvé mi to přišlo dost krátké. A i když je zábava ho poslouchat, není ani zdaleka tak dobré jako jejich klasická alba typu „Angel Dust“.

4) Opravdu se moc těším na nového Davida Bowieho, který vychází teď. Jak lépe začít nový rok, než zbrusu novou deskou Davida Bowieho? Já budu v průběhu roku taky pracovat na muzice a můžu v pohodě slíbit, že čekání na nové album Dead When I Found Her nebude ani zdaleka tak dlouhé, jako čekání na to předchozí.

Tino Claus (Amnistia)Tino

1) Nemůžu zmínit jenom jednu desku, takže: Formalin "Supercluster", CHVRCHES "Every Open Eye", Spark! "Spektrum", Agent Side Grinder "Alkimia", Kitty, Daisy & Lewis "The Third".

2) Totéž – viděl jsem v roce 2015 spoustu skvělých koncertů. Třeba NZ v Kasselu, Spark! v Sandersleben, Kite a Decoded Feedback v Deutzenu a Madonnu v Berlíně.

3) Zdaleka největší zklamání je deska „Rebelheart“ od Madonny.

4) V roce 2016 vyjde nové album Amnistie a chystám se na spoustu koncertů. Vážně se moc těším na The Cure v Hamburku a Berlíně.

The ArchGerd Van Geel (The Arch)

1) Nejzajímavější deskou roku 2015 je novinka od Davida Bowieho s kouzelným novým singlem!

2) Nejlepší koncert, který jsem viděl, bylo poslední vystoupení The Neon Judgement v Bruselu.

3) Nejhorší hudební zklamání byl pěvecký projev Umbra Et Imago před pár týdny. Podle mého je to víc divadlo než hudba. Vůbec je hodně kapel, kde je divadlo důležitější než hudba… a to je škoda!

4) Moje očekávání do roku 2016 je zbrusu nové album mé kapely The Arch, které dostane název „Fates“. A po vydání desky, doufejme, i hodně koncertů. Možná i v Praze…?

y.END.a (Výsměch?)y.END.a

1) Když se nad touto otázkou zamýšlím, uvědomuji si jeden svůj nešvar. V poslední době poslouchám hlavně nejrůznější žánrově mi blízká rádia, kde je člověk zahlcen nejnovějšími hity, ale k hlubšímu poslechu celé desky dojde pouze výjimečně. Výjimkou tedy byla nová deska The Soft Moon a Killing Joke.

2) Moc jsem toho nestihl, dokonce jsem loni nenavštívil ani žádný zahraniční festival, přesto jsem měl možnost vidět i hvězdy zahraniční klubové scény. Jednoznačně mne nejvíce nadchl koncert Agent Side Grinder a Geometric Vision v Basement baru. Potěšením byl i domácí hudební festival Rockoupání, který se po letech opět vymkl běžnému modelu putovních festivalů, a na hlavní scéně se mohlo například objevit krom jiného i XIII. století. Též to byl jeden z posledních víkendů v roce, kdy pršelo. Takže všichni, kterým jde o úrodu, by měli tento festival v dalších letech podpořit alespoň svoji účastí :).

3) Ne přímo zklamáním, ale spíše selháním bylo opětovné neuspořádání naší jarní akce zvané Půda. Budeme se to snažit letos vynahradit. Už teď mohu prozradit, že máme přislíbenou účast ostravských temníků Schwarzprior.

4) No rád bych zavítal opět na koncert The Cure a Peter Hooka si tento měsíc, už jako před pár lety, nenechám ujít. A nejvíce se těším jako každý rok na novou desku The Sisters of Mercy :).

Whydiewhydie? (RARE)

1) Drab Majesty - Careless (Dais), F Ingers - Hide before dinner (Blackest Ever Black), Qual - Sable (Avant!), Keluar - Panguna EP (Zone), Lebanon Hanover - Besydess the abyss (Fabrika), November Növelet - The world in devotion (Galakthrrö), No More - Silence & revolt (Rent A Dog), Nao Katafuchi - Émergence (Nadanna), Oil Thief - Obsolescence & monality (Chondritic Sound), Pure Ground - Standard of living (Chondritic Sound), Sars & AR - For those who strive (Northern Electronics), Shad Shadows - Minor blues (Disko Obscura), Soft Riot - You never know what might come next (Exhibition), Tropic Of Cancer - Stop suffering (Blackest Ever Black), Uncanny Valley - Chain store EP (sr), Varg - Ursviken (Northern Electronics).

CZ: Layup - Black gap (Body Control), Mo-Du - MOD01 (Mata Mata)

2) Koncerty: Jeste jsme se nedohodli a Apostille na Creepy Teepee, Agent Side Grinder, Sister/ Body a Oil Thief v Basementu, Tropic Of Cancer (+Winter Severity Index) v Studiu Hrdinu.

Parties: Rare pod Zizkostelem a Polygon na Hlavnim nadrazi.

3) Dost mě zklamalo vystoupení Lust For Youth v Meetfactory.

4) Koncert The Cure.

Pokračování příště...

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.