Rozhovor s Dividing Lines

O spolupráci s Tragic Black, principu spontánnosti v kapele, jedné desce u čtyř vydavatelů, posunu od wave k deathrocku a dalších zajímavostech v předvečer české premiéry německých postpunkerů.

SANCTUARY.CZ: AHOJ MICHO, DIVIDING LINES FUNGUJÍ DVA ROKY, ALE NENÍ TO TVOJE PRVNÍ KAPELA, ŽE NE? JEŠTĚ PŘEDTÍM JSI FIGUROVAL V PROJEKTU SPECTRE THEATRE…

Micha:
Ahoj, jo, na počátku byl Spectre Theatre, což byl takový studiový projekt rozprostřený mezi kontinenty. Dělal jsem na tom s Derekem z Tragic Black. Já nahrál kytaru, basu, udělal bicí a podobně, poslal to Derekovi, on to nazpíval, poslal mi to zpátky a bylo hotovo (smích).

SANCTUARY.CZ: A JAK DLOUHO TO FUNGOVALO?

Micha:
Necelé dva roky.  Já myslím, že jsme asi za rok a půl složili jen nějakých pět písní. Teď už na to ale nemám čas kvůli Dividing Lines.

SANCTUARY.CZ: JAK VŮBEC DOŠLO K ZALOŽENÍ DIVIDING LINES? JAK JSI TĚCHHLE PĚT LIDÍ SEHNAL DOHROMADY?

Micha:
To je dlouhý příběh (smích). S basákem se známe asi tak patnáct let. Bydleli jsme ve stejném domě a scházeli jsme se na takové jam sessions. Pak se odstěhoval a chvíli jsme se neviděli. Asi po pěti letech jsem ho potom potkal v tramvaji a řekl mu, že bych potřeboval basáka do projektu Spectre Theatre. Tak jsme se sešli, trochu jsme jamovali a přišli na to, že nám z toho nelezou Spectre Theatre, ale něco úplně nového, vlastního. Tak se zrodili Dividing Lines.

Zpěvačka Marie bydlí nade mnou (smích). Věděl jsem, že umí zpívat, takže jsem si řekl, že bychom mohli zkusit něco dohromady. A tak to začalo…

SANCTUARY.CZ: TAK TO NENÍ TAK TĚŽKÉ… A DÁL?

Micha:
Pak jsme v mém domácím studiu dali dohromady naši první desku „Lonely in the Crowd“. Pak jsme začali uvažovat o živém hraní, ale potřebovali jsme živého bubeníka. Tak jsme našli Saschu. Pak nám zase ve zvuku začaly chybět klávesy, takže jsme sháněli klávesáka… čili nakonec je nás pět.

 



SANCTUARY.CZ: TO JE CELKEM DOST LIDÍ NA PÓDIU…

Micha:
Jo, to už je jak Faith and the Muse (smích).

SANCTUARY.CZ: ALE TAK HLAVNĚ, ŽE VÁM TO FUNGUJE. JE ZAJÍMAVÉ, ŽE SPOUSTA KAPEL TO DĚLÁ OBRÁCENĚ – NEJDŘÍV ZAČNOU KOCNERTOVAT, A PAK JDOU NĚCO NAHRÁT. VY JSTE ALE MĚLI PRVNÍ DESKU VENKU UŽ PO ROCE EXISTENCE, TO BYL PLÁN?

Micha:
Nene, to nebyl plán. My jsme ostatně nikdy nic neplánovali, jsme pankáči (smích). Bylo to spíš, jako by to k nám všechno tak nějak připlouvalo … Ne, že bychom něco hledali – vydavatelství, smlouvy nebo tak – všechno vyplynulo spontánně.

SANCTUARY.CZ: A JE TO TAK, ŽE TY PÍŠEŠ HUDBU, NEBO JI TVOŘÍTE VŠICHNI DOHROMADY?

Micha:
To je různé. Někdy přinesu riff na kytaru, někdy s tím přijde basák a pak na tom většinou pracujeme spolu. Potom někdo řekne „mám text“ a je to. Každý týden máme zkoušku a i tady všechno běží spontánně, nic neplánujeme. Taky to není tak, že bychom na jednom songu dřeli třeba čtyři nebo pět týdnů – většinou je to za jeden večer hotové (smích).

SANCTUARY.CZ: TAK TO JE SUPER. A TEDY NEJDŘÍV HUDBA, PAK PŘIJDOU TEXTY…

Micha:
Vlastně ne, děje se to zároveň, věřte mi (smích).

SANCTUARY.CZ: TAKHLE JSTE POSKLÁDALI DOHROMADY I NOVOU DESKU, KTEROU USLYŠÍME I V PRAZE. JAK MOC SE LIŠÍ OD DEBUTU?

Micha:
Je úplně jiná. Naše prvotina má takový ten typický wave sound typu The Cure. Novinka je čistě deathrocková se silným punkovým nádechem a trochou postpunku. Zní tvrději a jde mnohem příměji „na bránu“ (smích).

SANCTUARY.CZ: A PROČ SE NOVINKA JMENUJE „WEDNESDAY 6PM“?

Micha:
To ví jenom zasvěcení… (smích). Ale ba ne, řeknu vám to, jestli chcete – je to čas našich kapelních zkoušek (záchvat smíchu). Čas, kdy každý týden začíná šílenství (smích).

 

Dividing Lines - Tell Me a Story



SANCTUARY.CZ: JAK DOŠLO K TOMU, ŽE SE VÁM O NOVOU DESKU STARAJÍ HNED ČTYŘI VYDAVATELSTVÍ – PLASTIC BOMBS, MANIC DEPRESSION, FAIRY DUST A HOLY HOUR?

Micha:
Jak k tomu došlo? To je dobrá otázka (smích). Tak na začátku byli Plastic Bombs, kteří jsou takovým naším hlavním vydavatelem. Viděli nás na koncertě a tak jsme se jim líbili, že chtěli, abychom spolu udělali desku. Já s tím nejdřív měl trochu problém, protože Plastic Bombs je spíš punkový label, takže jsme si říkali, že by se takhle o naší desce žádný gotik nedozvěděl a že je to škoda.

Proto se kluci z Plastic Bombs obrátili na Holy Hour, Fairy Dust a Manic Depression s prosbou, aby jim s tím pomohli. Přeci jen, tahle tři jména mají gotickou a deathrockovou scénu pokrytou o dost lépe. A protože všichni souhlasili, máme hned čtyři labely.


SANCTUARY.CZ: TAK TO JE SUPER, ŽE TO NA TÉ NĚMECKÉ SCÉNĚ TAKHLE PĚKNĚ FUNGUJE. MIMOCHODEM, JAKÉ TO JE, ŽÍT VE MĚSTĚ, KDE SE KAŽDÝ ROK KONÁ WAVE GOTIK TREFFEN?

Micha:
Upřímně, pro mne to není nic zvláštního – je to tak trochu zvyk (smích). Samozřejmě je to super, ale i tak to pro mne není nic speciálního.


SANCTUARY.CZ: JASNĚ, PRO TEBE JE ASI PŘECI JEN DŮLEŽITĚJŠÍ GOTHIC POGO…

Micha:
Ano, pro mne určitě. Já nejsem moc příznivcem takového toho gotického mainstreamu…

SANCTUARY.CZ: I BEZ TĚCH FESTIVALŮ SE ALE ZDÁ, ŽE JE LIPSKÁ SCÉNA OBROVSKÁ…

Micha:
Jo, ona je obrovská. Každý den je tu někde nějaká party.

SANCTUARY.CZ: TO UŽ JE CELKEM NEBEZPEČNÉ…

Micha:
Jo, každý den můžeš jít třeba na punkový koncert. A každý den můžeš snadno skončit na plech (smích). A stejně tak můžeš jít každý den na nějakou gotickou party, když chceš. O víkendech se pak dělají velké mejdany.

SANCTUARY.CZ: JASNĚ, TŘEBA JAKO PARTY VANITY NOIR…

Micha:
Jo, na ní jsem působil pět let jako rezidentní DJ, ale nechal jsem toho, protože to na mne začalo být až moc gotické.

 


SANCTUARY.CZ: NĚJAKÁ VZÁJEMNÁ SPOLUPRÁCE FUNGUJE I NADÁLE? ŽE BYSTE TAM TŘEBA HRÁLI S DIVIDING LINES?

Micha:
Jo, hráli jsme tam loni v září. Tím, že jsem býval součástí Vanity Noire, se to dalo snadno domluvit.

SANCTUARY.CZ: A JAKÉ JSOU NĚJAKÉ DALŠÍ PÁRTY, KTERÉ BYS V LIPSKU DOPORUČIL?

Micha:
To je dobrá otázka! Samozřejmě Gothic Pogo Party, pak velmi dobrou, velmi undergroundovou party Present Of The Future na Gießerstraße – ten barák vypadá jako starý pankáč. A pak Vanity Noire pro gotiky „z vyšší společnosti“ (smích) – ne, pardon, tohle je jen můj názor, na mne už je to prostě moc gotika. Pak jsou dobré i takové menší parties v klubu E35, Gothic Bar Room, parties v klubu 4 Rooms… je tu hodně večírků.

SANCTUARY.CZ: TAK TO MÁME PÁRTY A POJĎME NA KAPELY – KOHO Z LIPSKA BYS DOPORUČIL? MY ZNÁME JEN MONOZID, KTEŘÍ SE ALE BOHUŽEL ROZPADLI…

Micha:
To je pravda, ale založili si nový projekt!
 

SANCTUARY.CZ: FAKT? NO SUPER A JAK SE TO JMENUJE?

Micha:
Počkejte, mrknu se, četl jsem to někde teprve včera… jsem ve velmi úzkém kontaktu s Maxem, bubeníkem Monozid. Ten mimochodem dělá právě tu party Present of the Future. Jako ono to bylo… velmi divné jméno… Jo, DSGNR.

SANCTUARY.CZ: PANEJO, CO TO MŮŽE ZNAMENAT?

Micha:
Nevím, jen jsem ten název teď četl od kluků z Monozid. To byla fakt dobrá kapela, škoda jich…

SANCTUARY.CZ: A NĚJAKÉ DALŠÍ SKUPINY?

Micha:
Těch bych vám dokázal vyjmenovat hromadu, ale všechno je to punk (smích).

SANCTUARY.CZ: TAK TO NEVADÍ, CO TŘEBA?

Micha:
Například Joy Clash, velmi dobrá punková kapela. Můj basák tam hraje na basu a zní to celkem jako Motorhead. Fakt super. A hraje také s kapelou Nasty Pack. Vlastně není moc gotických kapel z Lipska, které bych znal. Tedy asi jen rozpuštění Monozid… a  Lament. To byla taková Curovina. S nimi hrajeme 27. listopadu v Lipsku.

 

Dividing Lines - Lonely in the Crowd



SANCTUARY.CZ: JAK UŽ JSME TU NAKOUSLI, KROMĚ HRANÍ S DIVIDING LINES PŮSOBÍŠ I JAKO DJ. KDE SIS TŘEBA ZAHRÁL MIMO DOMÁCÍ LIPSKO?

Micha:
Teď to třeba byly dva dny ve frankfurtském klubu Final Destination na party We Still Dance. Celkem těžká štace, tamější scéna je nějaká divná (smích). Skoro jako kdyby byli v čase o deset let pozadu – když jsem hrál nějaké současnější věci, vůbec to neznali.

SANCTUARY.CZ: CO TY VŮBEC RÁD HRAJEŠ V RÁMCI SVÝCH SETŮ? SPÍŠ PUNK, NEBO GOTIKU?

Micha:
Je to mix obou a k tomu deathrock, minimal, wave – záleží na tom, kdo tančí.

SANCTUARY.CZ: A NA CO SE MŮŽEME TĚŠIT V PRAZE? HLAVNĚ TEDY S DIVIDING LINES – DOJDE NA NOVOU DESKU?

Micha:
Jasně, to rozhodně. Budou věci z čerstvé desky, i staré songy – ovšem předělané do nového kabátku.

SANCTUARY.CZ: PŘIVEZETE TU NOVOU DESKU ROVNOU I DO BASEMENTU, ABYCHOM SI JI MOHLI KOUPIT?

Micha:
To je velmi dobrá otázka (smích). Předobjednávky už jsou uzavřené a všechny vinyly už jsou pryč. Čili doufáme, že další dorazí v průběhu tohoto týdne. Bylo by velmi dobré, kdybychom ho mohli vzít s sebou. Takže fakt doufám, že to klapne.

SANCTUARY.CZ: TAK DRŽÍME PALCE A TĚŠÍME SE V PÁTEK V BASEMENT BARU!

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.