Industriální legenda Z'ev zahraje v úterý v Praze

Pravidelný, hlukově improvizační večířek Wakushoppu bude tentokrát zaměřen na industrial, elektroniku a noise. Už zítra, v úterý 3. února, totiž ve vršovickém prostoru Cafe v lese představí americkou industriální legendu, perkusionistu Z’eva a ruské duo Astma pohybující se na hranici noise, hard-coru a totálního free.

 

Stefan Weisser alias Z’ev přibyl do New Yorku koncem sedmdesátých let, tedy v době, kdy město bylo dějištěm a svědkem nebývalé hudební kreativity, v jejímž rámci se často stíraly hranice mezi punkem, new wave i no wave, noise rockem, free jazzem i současnou kompozicí. Z’ev byl – a globálně stále je – u toho jako jedna z tajných hvězd světové alternativní hudební scény. Zahrál si snad s každým, od Psychic TV přes Monte Cazazzu, Glenna Brancu, Organum, Chrise Watsona, KK Nulla až po Orena Ambarchiho a Stephena O’Malleyho ze Sunn o))). Seznam by byl téměř nekonečný, důležitý je ale umělecký přístup: Z’ev se dotknul improvizace, industrialu, současné kompozice, divadla i multimédií, všem jeho aktivitám je ale společný hluboký duchovní prožitek. V rytmu a zvuku nalézá paralely s magií, atavismem, kabalou, studuje bubenické techniky nejrůznějších „primitivních“ národů a často o své hře mluví jako o poezii. V těchto dnech je Z’ev rezidentem komunikačního prostoru Školská 28, s nímž Wakushoppu při své dramaturgii stále úžeji spolupracuje. V Cafe v lese se – na rozdíl od svých předchozích pražských koncertů – nepředstaví jako perkusista, ale jako tvůrce elektronické hudby.

 

 

Ruskou dvojici Astma tvoří veterán industriální, hlukové a improvizační scény Alexei Borisov, který svá radikální hudební hledání zahájil ještě v éře SSSR, a o generaci mladší bubenice s punkovými a HC kořeny Olga Nosova. V duu, které neúnavně koncertuje, kolaboruje a vydává po celém světě (album "Dar-k" jim vydala pražská značka Letmo), mísí divoký rockový svět kytary a bicích s postupy elektronické improvizace a DIY kutilství. Zatímco Z’ev je kontemplativní, Astma vyznávají punkový etos jít do zvuku po hlavě.

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Nojo, klasicky industrialni zpusob proma, dat o tom lidem vedet den predem, co kdyby nam nahodou prislo tech lidi moc, zejo..
Mimnochodem to že 4.3. hraje v 007 Author & Punisher vůbec netušíte nebo záměrně ignorujete?
Ahoj. Proč si myslíš, že bychom měli akci ignorovat? Nestíháme sledovat všechno. Posílání tiskových zpráv na adresu redakce@sanctuary.cz by tento problém vyřešilo!!! Díky za pochopení. Ze CzS crew Pavel
Tak to nevim jak Vam funguje kolonka "pridej udalost" kdyz jsem tak tyden zpatky vse vyplnil i s odkazem cenou a vyskocila me hlaska snad ve stylu "vas prispevek bude schvalen a zverejnen" Kdo byl tak nemuze litovat.
Takže problém bude "tisková zpráva". Jak to souvisí s vaší integritou (progrese není dovolena)? Sakra ten koncert byl excelentní a patřil sem - i když se vám neozval žádný tiskový mluvčí. A to že zřejmě ignorujete konkurenci už nekomentuji ale napište to rovnou a odpovězte aslespoň větu těm lidem kteří vám něco pošlou přes formulář (třeba váš příspěvek je nevhodný, propaguje akci jiného zaměření než Gothic rock a naše nejhlavnější rada jej neschválila). Peace.
Ahoj Richarde, nevím, nakolik jsou Ti známy podrobnosti o fungování Sanctuary, ale tento web dělají úplně obyčejní lidé jako koníček vedle svého zaměstnání, tedy ve svém volném čase. Stejně jako Ty mají své starosti, povinnosti - jen si večer místo koukání na televizi sednou k počítači a dělají něco pro ostatní, protože je to baví a naplňuje. I přes veškerou snahu není v omezeném počtu lidí jednoduché obsáhnout veškeré dění na hudební scéně u nás i v zahraničí, pořádat koncerty a další akce. Věř mi, že pokud nám tedy nějaká akce unikne, není to tím, že bychom ji záměrně ignorovali - stačí se podívat k nám do kalendáře, kde je konkurenčních akcí velká většina. Proč Tvůj formulář nedorazil, netuším, ale prostě nedorazil. To je vše. A proto Ti odpovím stejně, jako všem Tobě podobným: Nebylo by lepší místo osočování, co dělají ostatní špatně, zkusit přiložit ruku k dílu? Potom bude leccos jistě fungovat víc dle Tvých představ a budeme moci obsáhnout ještě větší část hudebního spektra. Pokud máš zájem, napiš na redakce@sanctuary.cz, určitě najdeme nějakou činnost, ve které budeš scéně prospěšnější, než výše uvedeným postem. za Sanctuary.cz crew Nephilim
Oprava - 4.2., tedy zítra.
Já osobně to teda netušil, takže díky za info, to se tam asi ukážu.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.