Ohlédnutí za rokem 2014 – část druhá

Druhá a poslední část naší rekapitulace hudebního roku 2014. Tentokrát se o své pocity podělila spisovatelka Natasha Scharf, dále Ashley Dayour z Whispers in The Shadow/The Devil & The Universe, DJ a promotér Thomas Thyssen, Gudrun z L'ahké Múzy, Martin DeMagoria z Dirtyclean, Tino z Amnistie, předáci projektů Jara-J, Gaping Chasm, The Crypt a další.

Na začátek opět jenom připomeňme otázky:

1) Jaké hudební nahrávky Tě v minulém roce zaujaly?
2) Jaké živé koncerty nebo parties považuješ za nejvydařenější v loňském roce?
3) Co byl pro Tebe největší průšvih/zklamání uplynulého roku?
4) Jaké je Tvé (hudební) očekávání do roku 2015?

Ashley DayourAshley Dayour (Whispers in the Shadow, The Devil & The Universe)

1) Tou nejzajímavější nahrávkou (ačkoliv ne mou absolutní špičkou loňského roku) musí být filmová hudba Hanse Zimmera k filmu „Interstellar“ (což je mimochodem můj film roku). Způsob, jakým použil varhany jako regulérní perkusivní nástroj namísto svým charakteristických bicích, je dechberoucí.

2) Loni jsem nebyl na mnoha koncertech, ale myslím, že tím nejlepším byli Nine Inch Nails. Už samotná světla byla ohromná, a to nemluvím o preciznosti samotné hudby. Vlastně si myslím, že jsem nikdy nic takhle „dokonalého“ neviděl. Možná až trochu moc dokonalého?

3) Mám dojem, že to musí být „nové“ album Pink Floyd. Já prostě nechápu, proč to vydali, je to naprostá hovadina. Totální dno jejich hudební dráhy a to má být jejich posledním albem? To je ve skutečnosti vážně smutné – fakt špatný způsob, jak ukončit kariéru.

4) Vážně se těším na první ne-soundtrackové album Johna Carpentera, od toho čekám vážně hodně. Co se týče mých vlastních věcí:

Whispers in the Shadow: spoustu vystoupení na festivalech, možná začneme pracovat na nové desce. Už mám mlhavou představou o tom, jak by mělo znít, a mám i v hlavě jistého kohosi coby producenta. Uvidíme, jak to vyjde.

The Devil & The Universe: Třetí album, ještě předtím možná EP a už teď máme na rok 2015 potvrzených spoustu koncertů.

A navíc brzo přijde i můj nový projekt. Něco naprosto nového, spolupráce. Jsem velmi zvědavý, jak to půjde…

Natasha ScharfNatasha Scharf (spisovatelka, mimo jiné autorka knihy „Gotický svět“ )

1) Řeknu „Climax“ od Beastmilk, protože i když ta deska vyšla už na konci roku 2013, slyšela jsem ji až začátkem roku 2014. Je to finská kapela, která zní jako raní Killing Joke – je to velmi temné, post-punkové a úplně super. I „Transylvanian Tapes“ od The 69 Cats byla zábavná deska a také vyšlo dlouho očekávané album „Modern“ od britských postpunkerů Siiiii. To točím pořád dokola už od doby, kdy v létě vyšlo. A samozřejmě „Between Wine And Blood“ od New Model Army, které je prostě divoké a vážně úžasné.

Letos se těším na eponymní debut formace Desperate Journalist, které vyjde teď někdy začátkem ledna. Je to skvělá nová kapela z Londýna, která zní jako mix Xmal Deutschland a The Smiths!

2) Velkou část roku 2014 jsem strávila buď dokončováním své knihy „The Art of Gothic“, nebo její propagací, takže jsem se nedostala na tolik koncertů, na kolik bych chtěla. Ale ty, které z mého pohledu vynikly, byly místní a odehrály se v Londýně. Byla to tato vystoupení: Desperate Journalist v the Shacklewell Arms, Sex Gang Children v The Garage, Rosa Crux také v the Garage a úžasný SOS fest v Electrowerkz, který v poslední vteřině uspořádali Flag Promotions na troskách Alt-Festu. Byly tam různé žánry, ale všechny byly zábavné!

3) Nejspíš zrušení Alt-Festu.  Byl to ohromně ambiciózní hudební festival s několika pódii, který se měl v létě odehrát v Anglii. Stejně jako mnoho dalších, i já jsem vážně doufala, že to proběhne, ale i přes úspěšnou crowdfundingovou kampaň to pořadatelům nějak finančně nevyšlo. Nejen, že to bylo obrovským zklamáním pro fanoušky, kapely i obchodníky, ale mělo to také následné negativní dopady a vedlo to k tomu, že se spousta menších gotických akcí zrušila. To proto, že si fanoušci už nechtěli kupovat lístky v předprodeji pro případ, že by koncert odpadnul, a také kvůli tomu, že si kapely/manažeři začali říkat o peníze dopředu, což si zase organizátoři bez peněz z předprodejů nemohli dovolit.  Pevně doufám, že se z toho letos vzpamatujeme. Ale už bylo potvrzeno pár gotických festivalů, takže to zatím vypadá dobře!

4) Nemám žádná konkrétní očekávání, protože rádá zůstávám otevřena novým věcem. Ale rozhodně se těším na to, co nám ten nový rok přinese!

Thomas Thyssen (DJ a promotér (Pagan Love Songs, When We Were Young apod.))Thomas Thyssem

1) Nejdřív ze všeho musím zmínit, že i když 2014 považuji za celkem dobrý rok s mnoha zajímavými deskami, nepřinesl nějaké jedno jediné konkrétní album, které by mne doopravdy odpálilo od první do poslední vteřiny. A navíc z těch dlouhostopek, které mne dokázaly zaujmout, bylo víc elektronických než těch kytarových. Tradiční gotika, i když ji stále hluboce ze srdce miluji, už pro mne dlouhou, dlouhou dobu nebyla takhle nezajímavá a nudná.

A s tím přidávám svůj přehled nejlepších deseti alb roku 2014, rozdělených na elektroniku a kytary – oba bez jakéhokoliv konkrétního pořadí. A také jsem si dovolil zahrnout i EPčka, sedmipalce a znovuvydané počiny, ne jen klasická alba.

Elektronika: Youth Code “An Overture”, High-Functioning Flesh “A Misery Of Unities”, Keluar “Vitreum”, Minuit Machine “Live & Destroy”, Azar Swan “And Blow Us A Kiss”, The Devil & The Universe “Haunted Summer”, Hante. “Her Fall And Rise” (EP), Three Winters “Chroma”, Tanz Ohne Musik “Between Our Body Shapes” (Re-Release), Herz Jühning “Paradise” (7").

Kytary: The Blue Angel Lounge "A Sea Of Trees", All Our Sisters “Modern Failures”, Veil of Light “Ξ”, Ritual Howls “Turkish Leather”, Factice Factory “The White Days”, Moth “First Second”, Jessica 93 "Rise", Wires & Lights "First Demos" (které snad dokončené spatří světlo světa roku 2015), Ash Code “Oblivion”, The Thing Invisible “Be Still As Bright”.

2) Bezpochyby Uncle Acid & The Dead Beats v berlínském klubu Lido 29. března 2014. Čirá energie, čisté zvukové blaho. A učebnicový příklad výměny energie mezi kapelou a publikem a jak tato energie nakonec dokáže pozvednout show na další úroveň.

3) Ó, tak to je velmi lehké – "Joyland" od Trust. Opravdu, opravdu jsem si zamiloval debut Roberta Alfonse z roku 2012 "TRST", a tak jsem od jeho pokračovatele měl spoustu vysokých očekávání, ale sakra – je to celkově chábá deska, vyhozené peníze.

4) Pokud je jedna věc, kterou jsem se za těch víc než dvacet let života vášnivého milovníka hudby naučil, tak je to pravidlo „raději nic nečekat“. Prostě budu mít oči i uši otevřené a samozřejmě budu doufat, že mne překvapí jak nové, tak staré kapely a umělci. A byl bych strašně rád, kdyby Ulterior vydali nové album. Pořád věřím, že tihle mládenci „to“ pořád mají.

Gudrun Snake (L’ahká Múza, Hieros Gamos)

1) Vzhľadom na recykláciu na dark scéne a nedostatok nových výbojov sledujem skôr niektoré počiny zahraničných alternatívno/popových projektov ako St. Vincent, alebo Anna Calvi,  obnovený P.I.L...

2) Rozhodne tie naše  Mali sme možnosť hrať 4 akcie v Poľsku – 3 s Lahkou Múzou a jednu s Hieros Gamos a rada konštatujem, že to bolo super vo všetkých 3 mestách – Gdaňsku,Wroclawi a vo Varšave! Jednoducho Poliaci nás majú radi a ceníme si ich rokmi pretrvávajúci záujem o naše vystupovanie.

Taktiež sme si realizovali zámer zahrať v Prahe akciu nie na „gotickej“ ale skôr alternatívno/undergroudovej scéne, kde sme v 90tych rokoch dlho pôsobili. Zahrali sme s pražskými kapelami Jiříkove Videní a Terra Ignota a bolo to skvelé tak na pódiu aj publiku. Všetci účastníci sa skvele bavili tak verím, že takýto mix sme nedali  naposledy :). Máme  zmenenú zostavu, performerku sme v Ľahkej Múze vymenili za basgitaristku –iNOVU – a myslím, že nám to v tejto trojici fain šlape :).

3) Po rokoch úpadku domácej scény naše kapely vo všeobecnosti príliš veľa neočakávajú, ale musím povedať, že ma osobne naozaj sklamal prístup slovenských promoterov, ktorí nás v roku 30tych narodenín neuctili účasťou na niektorej svojej akcii. O to lepšie nám padlo srdečné prijatie v Poľsku alebo 3 akcie v Čechách (ale tak tam sme stále „doma“).

4) Skromné :). Ale radi by sme opäť viacej hrali v zahraničí, tak na tom budeme pracovať (šance sa črtajú) radi sa necháme prekvapiť aj nejakou zaujímavou domácou pozvánkou. Predsa len budem mať v tomto roku 50 rokov a neviem si predstaviť lepšie miesto, kde si to pripomenúť, ako pódium! Taktiež budeme pomaly pracovať na základoch nových skladieb pre Ľahkú Múzu. Ale najväčšie prekvapenie, na ktorom začíname pracovať, momentálne nepredstavím, ak to výjde, určite sa to dozviete v Sanctuary ako prví, naši verní priatelia :). Tak držte palce!

Tino Claus (Amnistia, MRDTC)

1) Johnny Cash " Out Among The Stars".

2) 2014.02.08 Front 242, Erfurt a 2014.05.15 Nine Inch Nails, Berlin.

3) Příliš na to, abych jmenoval jen jedno.

4) Jako každý rok nemám žádná očekávání, ale doufám v překvapení. Osobně chystám na rok 2015 nové album MRDTC a nějaké ty živé aktivity se svými kapelami.


Axel Ermes (Bhambhamhara, Project Pitchfork crew)Axel Ermes

1) Seasurfer "Dive In" – skvělý zpěv, stěna kytar – miluju to!

2) Na M’era Luně jsem viděl "Bo Ningen ", japonskou kapelu, která mi připomněla punkovou verzi CAN. Nejspíš jsem byl jediný na festivalu, kdo si jejich show užil, ale strašně se mi líbila surová síla těchhle kluků.

3) To je těžké říct, nechci mluvit špatně o ostatních muzikantech. Ale obecně musím říct, že už mne začínají unavovat všechny ty kapely s notebooky, které se soustředí víc na kapsle s krví a pitomé efekty na pódiu než na své muzikantské dovednosti.

4) V roce 2015 budu dál pracovat na projektu BHAMBHAMHARA, který máme s Janem Bickerem a Nookem, bubeníkem Project Pitchfork). Chceme nahrát naše druhé album. A moc se na tenhle mix elektroniky, dance a industrialu těším…

Martin DeMagoriaMartin DeMagoria (Dirtyclean)

1) Pokud jde o novinky, musím se přiznat, že jsem je zase tak nějak ignorantsky zazdil, takže v otázkách současnosti těžce zaostávám. Poprvé jsem se ale dostal ke kapele TSOL a jejich druhý album „Beneath the Shadows“ mě úplně dostalo. Pak jsem spíš prohrabával nějaký šuplíky s šedesátkama a po sto letech se mi zalíbila skladba Bela Lugosi's Dead od Bauhaus :)).

2) Moc se mi líbili punkoví Anti-Pasti na festu Podparou – jedinej původní člen byl snad akorát prošedivělej kytarista, ale vůbec to nevadilo. Když to srovnám s jinýma starejma kapelama, na kterých je vidět, že už jde spíš o porcování padlýho koně do salámu, nemůžu tomuhle zážitku vytknout nic. Jinak jsem se spíš pohyboval na akcích, co byly spíš alkoholovýho charakteru, ale tady taky nebyl důvod ke stížnostem :). No a nakonec se nám krásně vydařila akce „Nic pro tebe! Vol1“ , kterou jsme pořádali s Dirtyclean u nás v Brně, což byla vlastně moje pořadatelská premiéra. Napřed to bylo o nervy ale všechno se vydařilo nad očekávání dobře, takže dáme určitě repete!

3) No pokud vynechám nespočet hudebních průšvihů, který jsem byl nucen každodenně vyslechnout v práci z rádia, tak spíš asi musím vděčit svýmu ignorantství za ušetření od těch ostatních :)).

4) Chci zase vidět Damned!§úkaheíuéeéčíúúúúúúúúúúúúú)!!!!!!!!!!!:D A v únoru bych rád na Clan of Xymox, tak snad to vyjde! Jinak bychom s Dirtyclean chtěli víc koncertovat a konečně dodělat album… chybí už jenom dvě tři geniální věci, tak by to snad klapnout mohlo :). Jinak se zase nechám překvapit a uvidím, co mi vleze do cesty.

Jarda Junek (Project Jara-J)Jara J

1) The Snuff „Lotus“, Laibach „Spectre“, Linkin Park „The Hunting Party“, a taky to, jak si Claus poradil s remixem pro mě na CD „Factory man“.

2) Suicide Commando, Škwor a The Snuff vyprodaná velká Lucerna.

3) Zvuk Rock Café když hráli Die Krupps, zvuk předkapely Snuff a Ell Nino. A můj křest CD „Koláč pro všechny“ ve Fatalu – kameraman posral, co mohl, a lidí bylo asi 25. Byla velmi špatná reklama a ten, co to pořádal, to zveřejnil jen cca dva měsíce před. Jo, a že mi unikl Rob Zombie a že tu neměl asi nikdy samostatnej koncert.

4) Já toužím už asi 15 let, aby tu byla M’era Luna nebo teď jedou Skinny Puppy a FLA společně, tak to chci vidět v Praze. Nebo festival, kde uvidím třeba Pitchforky, In The Nursery, FLA, Skinny Puppy, NIN, Ministry atd. A taky sebe před nějakou dobrou známou elektro kapelou :).

Roman Gaping ChasmRoman Petro (Gaping Chasm)

1) The 1975 "The 1975", Imagine Dragons "Night vision".

2) The 1975 live. Všechny akce Sanctuary.

3) Nic mě nenapadá.

4) Pokračovat ve vlastní tvorbě a koncertování s projektem Gaping Chasm.



Pavel Ice Cajthaml (The Crypt)

1) Pokud jde o nové hudební nahrávky, tak bych řekl, že asi jen nové album mé nejoblíbenější elektronické kapely Keluar. Jinak asi nic. Znáš mě, poslouchám spíš starou hudbu, hlavně 80. léta. Dnešní hudba je dělaná moc narychlo a pak podle toho také zní.

2) A sakra, to je otázka! Chodím na tolik koncertů, že si těžko vzpomenu. Ale myslím, že nejlepší byl asi koncert Incubus Succubus, který jsem ovšem nestihnul a přišel až na XIII. století, protože Incubus Succubus začali hrát už v 19:00, což jsem nečekal. Takže jsem hned před začátkem koncertu XIII. století myslím zase odešel, aby mi to neutrhlo můj hudební sluch.

Jinak povedený koncert byl koncert zmiňovaných Keluar, ale také nemohu zapomenout na super úžasný koncert Siouxsieovské kapely Masquarade, na který skoro nikdo nepřišel, patrně kvůli tomu, že byl ve středu. Ale kapela hraje neuvěřitelně. A zakončení minulého roku s deathrockovými The Spiritual Bat bylo nezapomenutelné.

3) Myslím, že tady na scéně bylo asi největší zklamání jak pro mě, tak i pro lidi z české scény to, co se tu odehrávalo průběžně během roku okolo mé kapely The Crypt. První koncert na Batsave byl výborný a asi se nemusím stydět za to, když napíšu že byl nezapomenutelným nejen pro nás z kapely, ale i pro spoustu lidí, kteří ho zažili. Bohužel ale trable, které pak uvnitř kapely nastaly, zavinily v následujících koncertech spíše jen samá zklamání opět jak pro fanoušky, tak ale i pro mě samotného. Naštěstí se k nám vrátil zpět zpěvák Gary Chain a tak doufám, že to bude v tomto roce zase jako dřív na našem prvním koncertu, protože minulý rok mě stál hodně nervů...

4) Mé hudební očekávání? Tak jak už jsem psal doufám, že se naše koncerty s The Crypt podaří a lidé budou zase spokojení. Jinak asi nic konkrétního. Nesleduji akce moc dopředu, ale mohu říci, že se například moc těším na Clan of Xymox a uvažuji, že i když moc nemusím Vanessu (stejně jako jakoukoli kapelu hrající jejich styl), asi na ní také zajdu, abych se na ně podíval z profesionálního hlediska, jak to chlapi umí.

A jak vidíte uplynulý rok vy? Podělte se do diskuse pod článkem!

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.