Jaké hnusy a hrůzy můžete čekat pod stromem?

Athens ChristmasV kinech to pro rok 2014 jednoduše zapíchli, takže se budeme muset spokojit s "Hobitem". Pojďme si tedy raději číst. A že máme co!!!

 

 

 

 

 

 

V kinosálech je pro letošní rok utrum. Po novém roce na nás se vší pravděpodobností čeká obrozené studio Hammer s pokračováním "Ženy v černém" (už bez Harryho Pottera), prý zábavná šílenost "E.A.Poe: Podivný experiment" s Kate Beckinsale, či tak trochu jiná upířina "Sama nocí tmou". Letos je ale dobojováno. Respektive bude dobojováno bitvou pěti armád.

 

the-woman-in-black-2-poster-watermarked-691x1024

 

Ale celé ty morbidní svátky se dají využít i jinak a lépe. Vydavatelství dobře vědí, že knížka je oblíbeným dárkem pod strom. A tak nelení a hrnou to na nás. 

Jednu premiéru u nás má i nadále nebývale činný "král hrůzy" Stephen King. "Pan Mercedes" přijíždí a já si pro něj právě běžím. Recenze na první knihu série "Bill Hodges" bude následovat! O Kinga se už klasicky stará Beta-Dobrovský. A o co půjde?

"Muž v ukradeném mercedesu úmyslně vjede do fronty na chodníku, na místě zůstane osm mrtvých a patnáct zraněných. Řidič z místa činu zmizí. Po několika měsících dostane vysloužilý zatrpklý policista ze stejného městečka podivný dopis od kohosi, kdo se k činu přihlásí a zároveň naznačí, že chystá mnohem strašlivější útok – masakr tisíců lidí.

Detektivní příběh ve stylu drsné školy z pera mistra napětí umožní čtenářům děsivým a nezapomenutelným způsobem nahlédnout do mysli vyšinutého vraha. Příběh byl inspirován skutečnou událostí."

 


Pan Mercedes (Stephen King) - tralier 

 

A ještě jednou Stephen King. V minulých novinkách jsme zmínili jeho spolupráci s Peterem Straubem, která vyústila v knihu "Talisman" (první vydání v roce 1984). Právě ta nedávno znovu vyšla a nyní ji následuje i druhá kniha obou spisovatelů, která jejich společné snažení uzavírá. "Černý dům" vyšel prvně v roce 2001 a pokud jste se k příběhu Jacka Sawyera dostali až nyní, určitě nesmíte minout ani tenhle příspěvek Bety.

"Jack Sawyer kdysi jako malý chlapec přešel do paralelního světa zvaného Teritoria, aby zachránil matku a její dvojnici z Teritorií před krutou smrtí, a tím i ten druhý svět před katastrofou. Z Jacka se později stal detektiv v oddělení vražd policie v Los Angeles. Teď už je v důchodu a žije v zapadlé vesničce ve Wisconsinu. Na svá dobrodružství v Teritoriích zapomněl. Ale zvláštní shoda okolností v něm má probudit dávno zasuté vzpomínky...

V západním Wisconsinu dojde k sérii děsivých vražd, které se podobají zločincům, jež před několika desítkami let spáchal šílený Albert Fisch, a proto se neznámému vrahovi začne říkat Rybář. Jackův přítel, velitel místní policie, s takovým druhem zločinu nemá zkušenosti, proto Jacka požádá o pomoc. Jenže – jsou ty vraždy opravdu dílem vyšinutého člověka, nebo v tichém městečku řádí tajemná, zlá síla? Čím to, že Jackovi se zdají při plném vědomí zvláštní sny – pokud to jsou sny – o ptačích vajíčkách a červeném peří? Skoro to vypadá, jako by se mu někdo snažil něco sdělit. Jack už nemůže dál ignorovat ty tajuplné vzkazy a nechá se znovu vtáhnout do Teritorií a také do vlastní skryté minulosti, kde snad najde sílu k tomu, aby nakonec vstoupil do děsivého domu uprostřed pustiny a tam se utkal s nespoutaným zlem..."

 

2981

 

Taky běháte po Levných knihách a skupujete knihy Deana Koontze s tajným přáním, aby zase někdy napsal bombu jakou byli "Služebníci soumraku"? Je tu další šance. BB Art dává na trh knihu, která se jmenuje "Nevinnost".

"On žije sám pod velkoměstem, zcela mimo lidskou společnost; kdyby ho někdo zahlédl, znamenalo by to pro něj smrt.

I ona se v ústraní skrývá před smrtelným nebezpečím.

Přesto mezi nimi vznikne pevné pouto. Ne náhoda, ale osud je naštěstí svedl dohromady ve světě, jehož den zúčtování se kvapem blíží."

 

obrtisk 3056

 

 

 Fandům klasického hororu se snaží zavděčit i Polaris, který na pulty knihkupectví doručil román Nicka Cuttera "Oddíl". V něm půjde, jak se zdá, veškerá legrace stranou.

"Náčelník oddílu skautů Tim Riggs bere jednou ročně svoje chlapce na víkendovou výpravu do kanadské divočiny – tradice, která je stejně příjemná a vítaná, jako vyprávění strašidelných historek u táborového ohně. Je to dobrá parta: Kent, jeden z nejoblíbenějších chlapců ve třídě. Ephraim a Max, dva nerozluční kamarádi a pohodáři. Newton je tak trochu šprt a Shelley zase maličko podivín.

Těch pět tráví většinu volného času spolu a dokonale jim to vyhovuje – což jejich náčelníkovi hodně ulehčuje práci. Přesto se nemůže zbavit dojmu, že tentokrát je ve vzduchu něco divného. Něco číhá v temnotě. Něco zlého… Přijde to jedné noci. Do skautského tábora se dopotácí nečekaný vetřelec. Je hubený jako smrt, bledý a příšerně hladový – a vystaví Tima a jeho chlapce něčemu nesrovnatelně horšímu, než znají ze svých strašidelných historek. Má totiž v těle zabijáka, který se šíří rychleji než strach. A nutí lidi dělat věci, jaké by si dřív nedokázali představit ani v tom nejhorším snu.

Hrůzný víkend v divočině začíná. Chlapci musí bojovat o přežití proti běsnícím živlům, smrtícímu vetřelci, kterého muž na ostrov zavleče, a… proti sobě navzájem."

 

oddil

 

Dokončení druhou částí se dočkává i na dva kusy rozdělený třetí zásek ze série "The Walking Dead / Živí mrtví" od dvojice Robert Kirkman / Jay R.Bonansinga. Přečtěte si jej tedy v příspěvku od Baronetu "Pád guvernéra 2"

"„Poklidný" život obyvatel georgijského městečka Woodbury vzal za své. Touha po pomstě a zúčtování žene jeho obyvatele do konfliktu, v němž se projeví pravý charakter lidí. A někteří teprve teď doopravdy poznávají sami sebe...

Začíná strhující bitva v apokalyptickém světě zamořeném chodícími mrtvolami. Karty jsou rozdány, hlavní hráči partie – Philip Blake, Lilly Caulová i skupina „cizinců" vedená Rickem Grimesem – mají své slabiny i přednosti. Jenže v ošemetné konečné partii se nehraje fér a živí mrtví žádná pravidla neuznávají!

Román ze světa populárního komiksu Roberta Kirkmana svede dohromady dějové linie předchozích tří dílů a odpoví na otázku: Kdo zahyne a kdo přežije ve světě, který se proměnil v peklo?"

 
The-Walking-Dead-Pad-Guverna-2
 
Tak trochu jinak se klasický "haunted house" horor pokusil uchopit Grady Hendrix ve svém románu "Horrorstör", jenž vypadá vtipně jako poslední ikeácký katalog. A o co v knize od Albatrosu poběží?
 
"Podivné věci se dějí... ve velkoobchodě s nábytkem Orsk v Clevelandu. Každé ráno vedoucí přijede do obchodu a zjistí, že police Kjërring jsou rozbité, ze sklenic Glans zbyly jen střepy a kdosi rozmlátil i šatní skříně Liripip! Je nadmíru jasné, že něco tu nehraje. Aby záhadu rozluštila, dohodne se trojice zaměstnanců, že bude v obchodě dobrovolně pracovat přesčas. A tak v brzkých ranních hodinách na podlaží s vystaveným nábytkem zaslechnou zvláštní zvuky a ocitnou se tváří v tvář něčemu, co by si nepředstavili ani v nejděsivějších snech.
 
Horrorstör se dá charakterizovat jako tradiční příběh o strašidelném domě, ovšem ve zcela současném pojetí, a to nejen neotřelým výtvarným a grafickým zpracováním."
 
1551658 10152406871543877 2731462752220386593 n
 
 
S první, stejnojmennou knihou ze série "Oživovatel" vyrukoval Knižní klub. Seth Patrick nás v ní naučí vnímat vzkříšení jako něco zcela běžného. Já vám to říkal!

"Jsou s to oživit lidi, kteří nedávno zemřeli, a pak je nechat pronést svědectví o vlastním skonu... Říká se jim reviveři, oživovatelé. Zprvu vyvolávali nedůvěru, nakonec je však společnost akceptovala – výpovědi mrtvých byly povoleny v soudních síních a forenzní oživování se stalo součástí policejního vyšetřování.
 
Reviver Jonah Miller je navzdory své strastiplné minulosti jedním z nejlepších oživovatelů. Během jednoho hovoru s obětí brutální vraždy však ucítí, jak ho něco pozoruje. Čeká. 
 

Pak je zabit Daniel Harker, první novinář, který na oživování upozornil veřejnost, a Jonah je záhy vržen do honby za odpověďmi. Společně s Harkerovou dcerou Annabel objeví dlouho skrývané a dávno zapomenuté pravdy, jež zpochybní vše, čím se Jonah doposud řídil... a odhalí neúprosně se blížící hrozbu pro celé lidstvo."
 
big reviver-ozivovatel-DKg-220375
 
Pokud máte slabost pro míchání hororu s prvky historického románu a magie, potom je přesně vám určeno dílo Jesse Bullingtona "Obcování se smrtí", které vydalo nakladatelství s půvabným jménem Gorgona Books. Považte: nekrofilie, kanibalismus, lesbická erotika...a ještě vkusně. To budou vánoce!
 
"Americký autor Jesse Bullington přináší českému čtenáři noir historický román s fantaskními až magickými prvky. Své Obcování se smrtí staví na reálných historických základech – Evropa přelomu 15. a 16. století, pád Granadského sultanátu a počínající renesance, ale i nekompromisní inkvizice.

 
Mladičká Maurka Awa se neblahým řízením osudu naučí černé magii a putuje Evropou za svým štěstím. Nadaný malíř Niklaus Manuel Deutsch hledá krásu v ošklivosti a snaží se získat peníze coby žoldák. Alchymista Paracelsus vidí v lidském těle mnohé, jen taje lidské duše mu zůstávají skryty. Dle očekávání se linie všech tří postav protnou a děj nabírá nečekaný spád.
 
Kniha Obcování se smrtí nese prvky pikareskního románu, je plná symbolů a temně laděných tónů, mnohdy až šokující. Scény popisující nekrofilii, kanibalismus, lesbickou erotiku či mrtvoly po bitvě nejsou podány vulgárně, ale správně zvolenými slovy navozují hutnou atmosféru, kterou místy odlehčí autorův smysl pro černý humor. V celém Bullingtonově díle jsou patrné aluze na evropské reálie a inspirace jinými literárními mistry. Jak sám autor přiznává, miluje Umberta Eca a ke knihám Franze Kafky se vždy s oblibou vrací."
 
obcovani se smrti
 
 
Argo nám představuje titulem "Deníky dávného prokletí" spisovatele Stephena Lloyda Jonese. 
 
"Hannah se zběsile žene nocí v terénním autě, vedle ní sedí její vážně zraněný manžel a na zadním sedadle její dcera. Mají namířeno na odlehlou farmu ve Walesu, kde se chtějí skrýt před vražedným nebezpečím, jež je všechny hrozí zničit – před zlovolným přízrakem, který pronásleduje její rodinu už téměř dvě stě let; před přízrakem, který se dokáže proměnit v kohokoli, včetně Hanniných nejbližších...

 
Hororový debut Stephena Lloyda Jonese se odehrává ve třech časových rovinách – v Hannině současnosti, v sedmdesátých letech 20. století a v sedmdesátých letech 19. století – jež se splétají v napínavý, dechberoucí příběh, od něhož se čtenář nedokáže odtrhnout." 
 
21086
 
Pátého titulu se dočkala na konci roku i poplární série "Lovci monster" Larryho Correi. Ten se jmenuje "Nemesis" a stará se o něj opět Fantom Print.

"Agent Franks z amerického Úřadu pro kontrolu monster je složitý člověk – a také složený ze spousty dalších lidí. Víc jak dva metry na výšku, samé svaly, prakticky nezničitelný. Navíc se posiluje mocným alchymistickým elixírem a obývá ho mazaný duch starší než samotné lidstvo. 
Štěstí, že je na naší straně. Většinou.
 
Když jednomu z Otců zakladatelů odpřísáhl, že bude Spojené státy americké chránit před všemi monstry, měl Franks jedinou podmínku – bez ohledu na to, co o něm vláda zjistí, bez ohledu na to, co se dozví o jeho fyzickém stavu a chemickém složení jeho elixíru, americká vláda se nikdy, nikdy nepokusí vytvořit někoho dalšího, jako je on. Tato podmínka je absolutní, a pokud ji vláda poruší, veškeré dohody padnou.

 
Přísně tajná vládní agentura však s pomocí sofistikované technologie a genetického inženýrství přesto takový projekt spustila. A nestačilo jim „vyrobit" jen jednoho, ne, oni svých Nemesis museli mít hned třináct. 
Teď se všechno provalilo a nikdo nedokáže zuřit tak jako zrazené monstrum. Zvlášť když tím monstrem je neumírající stroj na zabíjení, co likviduje upíry a vlkodlaky s jednou rukou svázanou za zády."
 
Correia Lovci-monster-Nemesis
 
Nemůže chybět ani klasika. Laser-books dávají na trh druhý svazek s dílem H.P. Lovecrafta, který nazvali "Stín nad Innsmouthem" (tím prvním byl titul "V horách šílenství). Co v něm najdete?

"V druhé sbírce toho nejlepšího z pera Howarda Phillipse Lovecrafta předkládáme dosud nepublikované překlady sedmi povídek a novel, které patří do zlatého fondu makabrózní literatury. Bonusem tohoto vydání jsou zasvěcené poznámky S. T. Joshiho, současného největšího znalce Lovecraftova života a díla.

Sbírka obsahuje tato díla: Rytina v domě – osamělý badatel se na cestě Miskatonickým údolím uchyluje před deštěm do tajuplné chalupy. Hudba Ericha Zanna – podmanivá houslová virtuozita němého houslisty Zanna strhává posluchače přes práh neznáma. Krysy ve zdech – šramocení krys svádí potomka starobylého anglického rodu odkrýt hlubiny tajemství čerstvě rekonstruovaného sídla. Pickmanův model – děsivé tajemství groteskních maleb nenadále zmizelého bostonského umělce.

Barva z kosmu – záhada prokletého kusu neúrodné země a působení nezemské barvy ve středu zájmu arkhamským vědců. Kdo šeptá ve tmě – napínavé rozkrývání záhady bizarních těl, která vyplavily deště v odlehlých lesích Nové Anglie. Stín nad Innsmouthem – přízračná výprava do současnosti i minulosti pitoreskního Innsmouthu, jehož obyvatelům nemohou lidé z okolí přijít na jméno."
 
HPL-Stin-obalka
 
Padl vám do oka seriál "True Detective"? Nejen tento fakt by vás mohl přilákat k povídkové sbírce R.W. Chamberse "Král ve žlutém", kterou vydalo Argo.
 
"O knize Král ve žlutém, mysteriózním souboru hororových a dekadentních povídek z roku 1895, u nás donedávna věděli jen skuteční literární znalci; v současnosti se o toto vpravdě kultovní dílo Roberta W. Chamberse zvedla vlna díky vynikajícímu televiznímu seriálu HBO True Detective / Temný případ.

 
První souborné české vydání Chambersovy knihy vychází tomuto zájmu vstříc, kniha však není zajímavá jen jako vzorník motivů z onoho seriálu – zlověstný „Král ve žlutém" či zapomenutá, děsivá říše zvaná Carcosa mají svou vlastní, mrazivou sílu, a Chambers si ve schopnosti evokovat „hrůzu duše" v ničem nezadá s E. A. Poem, z něhož vycházel, či s H. P. Lovecraftem, jehož zase sám výrazně ovlivnil. Deset povídek, shromážděných v této knize, je toho nejlepším důkazem.
 
Robert W. Chambers (1865-1933) byl americký spisovatel a výtvarník; na začátku 90. let 19. století vystudoval malbu v Paříži, kde se také důvěrně obeznámil s moderními uměleckými směry; určující se pro něj stal zejména symbolismus a secese. Jeho nejslavnější dílo, Král ve žlutém, je obecně považováno za klasiku hororového žánru a dočkalo se nesčetných vydání v mnoha jazycích."
 
199255 big
 
Vraťme se ke klasice nejklasičtější, neboť nám Euromedia Group připomínají také legendární "Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda" od samotného Roberta Louise Stevensona. 

"Vedle nového překladu slavné novely Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (1886) obsahuje svazek také povídky Lupič mrtvol (1884) a Markheim (1885). Trojice textů, volně inspirovaných dobovými kriminálními aférami, je spojována řadou motivů: rozpolceností a kolísavostí lidské duše, uhrančivostí smrti, zdánlivou všemohoucností rozumu. Zároveň zde Stevenson potvrzuje své mistrovství ve stručných sugestivních popisech prostředí i povah a břitkých, mnohoznačných dialozích."
 
stevenson
 
V další klasice od nakladatelství Maťa si užijeme zase jiný druh hrůzy. Zrcadlo člověčí povaze nemilosrdně nastavil William Golding. "Pán much" je povinností jak v literární tak filmové podobě.
 
"Román Pán much začíná podle již mnohokrát použitého scénáře o nešťastnících, kteří se ocitnou na pustém ostrově. William Golding však dobrodružství Robinsonů, zde chlapců z britské internátní školy, přetvořil v mýtické drama o sváru individuální a kolektivní vůle, v drama o tom, jak je snadné zbavit se slupky civilizace, jíž se člověk tak rád vyvyšuje nad „barbary" a nad živé tvory vůbec.
 
Golding si klade otázku, co dělá civilizaci civilizací a barbarství barbarstvím, a pokouší se najít hranici, která leží mezi oběma pojmy, jeř se v naší zažité mluvě už dávno staly klišé. Odpověď nevyznívá nijak lichotivě. Ze společenství „slušně vychovaných" a „civilizovaných" chlapců se brzy stává smečka, v níž rozhodují jen ti silní a schopní šířit strach. Ostatní – pokud se nechtějí stát lovnou zvěří – se musejí podřídit."
 
21208
 
Nemrtvo je i na domácí scéně. Dárek od Epochy dostanou příkladně fandové domácí literární komety (nebo spíš Kotlety). František nám totiž pod stromek ověšený vnitřnostmi nastrčí povídkový soubor "Příliš dlouhá swingers party".

"Tahle kniha není žádná selanka. Tahle kniha je literární swingers party plná démonů, prastaré magie, zombií, čarodějek, sukub, děsivých artefaktů, mocných sil z počátku věků a sexu. Hodně sexu. Ale taky akce a humoru. Jinak to František Kotleta ani neumí."
 
ImgW
  
Pokud vás víc než šukec s grupou šlapek vzrušuje vzdychání a dlouhé pohledy do očí, potom se raději uchylte k dílku Lady Jánské "Kelt", které vydává Netopejr.
 
"Myslíte si, že smrt znamená konec života?
A kolik druhů „smrti" vlastně může být?
A co osud? Je už ve chvíli našeho narození předem rozhodnuto, jakým směrem se celý náš život bude ubírat?
Když Klára poprvé při svých toulkách podzimní, mlžnou krajinou potkala Kierana, byl jenom stínem, přízrakem, který ji děsil. Věděla, že je nebezpečný a že by se mu měla vyhýbat, přesto ji k němu cosi neodolatelně přitahovalo.
Ukázal jí nový život, nový svět, ale jejich setkávání jsou poznamenána dávným temným tajemstvím, kletbou, kterou může smazat jenom krev... její krev.."
 
21212
 
O svoje místo pod vražedným sluncem se pere taky Kristina Haidingerová se svou knihou "Ti nepohřbení", kterou si taktéž vzali na starost Netopejři.

"Roku 1617 objevují ztroskotalí velrybáři v severních pustinách neznámou hmotu. Roku 1620 je ve vší tichosti ukončen poslední čarodějnický proces na Moravě. Roku 1640 je ve finském přístavu Raumě uvězněn nic netušící mladík. Hned nato celé město pohlcují plameny. Jak všechny tyto události pojí současný nález zmrzlého muže nedaleko polární základny Barneo? Pro odpovědi je potřeba projít očistcem, kde nenávist má svrchovanou moc, láska cenu smrti, krutost je přirozeností a bolestná agónie požehnáním."
 
ti nepohrbeni
 
Celou tuhle nálož zakončíme povídkovým soborem Davida Khola. V titulu nakladatelství Vodnář si užijí milovníci magie. O čem "Setkání se strachem" je?

"Autor nám přes hororové povídky zprostředkovává přístupnou formou některé zásadní informace o hermetických disciplinách, zejména z oblasti magie. Kniha menšího, kapesního formátu obsahuje celkem 6 ilustrovaných povídek." 
 
199855 big
 
Myslím, že tentokrát si vybereme opravdu všichni a že se do prvních "horornovinek" příštího roku rozhodně nudit nebudete. Neváhejte se podělit s osobními zkušenostmi!

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Tak "E. A. Poe: Podivný experiment" můžu jedině doporučit! Jinak z tý nálože knížek bych si určitě vybrala minimálně 3. :)
Aspoň že u těch opožděných premiér člověk ví, na co jde:)) A jaký knížky by sis vybrala? Jaký, jaký?:))
Nebo jestli na ten film vůbec půjde :) Letos mě takhle chytnul akorát Only lovers left alive - nejdřív jsem ho zkoukla doma a v kině až asi s dvouměsíčním zpožděním. <br />Z knížek určitě Stín nad Innsmouthem, poněvadž z té stejné řady už mám V horách šílenství a navíc tady je pár povídek, který jsem ještě nečetla + má veleoblíbená Hudba Ericha Zanna, kterou si moc ráda přečtu znova. Pak Krále ve žlutém, ani ne tak kvůli seriálu, jako spíš kvůli tmu, že jde o kořenovou záležitost, která mi doposud unikala. Pak další kořenovost od Stevensona. No a možná taky Příliš dlouhou swingers party, což by mohla bejt fain a sexy odpočinkovka.<br />A co Ty? Chytlo Tě něco, krom Kinga?
No dal bych si docela ten Oddíl, určitě kořenovky jak píšeš (mimochodem znáš ten krátký animovaný film podle Hudby Ericha Zanna?)...není to úplně přesně, ale celkem milé:) No a swingers párty si dám s dovolením s tebou:) Kotleta je exot:)
Kraťas podle Hudby Ericha Zanna jsem neznala, takže dík za tip, akorát, že je spíš hranej, než animovanej, jestli myslíš ten z roku 80 od Johna Strysika.
Kdepak, já myslel tuhle taškařici: https://www.youtube.com/watch?v=ira4vM_SdIE :)
jo tak :) opravdu milá verze i když hodně nepřesná. Koukám, že filmových zpracování téhle povídky je opravdu hodně, tady je ta, kterou jsem viděla včera: https://www.youtube.com/watch?v=OFnSOfdsblQ a ještě jsem našla tuhle povedenou studentskou verzi: https://www.youtube.com/watch?v=u2xku7aFBu4
díky za tip, Chambers - Král ve žlutém, jasná volba =)
Od toho tu jsme!:) Ale ne, já se na něj teda snad budu muset podívat taky!:)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.