Opustil nás Bill Rieflin - bubeník Ministry, KMFDM nebo King Crimson

Ve věku 59 let navždy dobubnoval Bill Rieflin, hudebník výrazně spjatý nejen s americkou industriální scénou.

Asi mu bylo souzeno se věnovat industrialu. Narodil se v americkém Seattle a v jedné z prvních kapel, The Blackouts, se potkal s Paulem Bakerem. Ten brzy nato Billa seznámil s Al Jourgensenem, který produkoval poslední EP kapely. Jourgensen si talentovaného bubeníka nejprve otestoval v Revolting Cocks, aby pak přizval Rieflina do Ministry i dalších svých projektů (včetně Lard a 1000 Homo DJs ad.). Jeho umění můžeme obdivovat na živácích "Live! You Goddamned Son of a Bitch" a "In Case You Didn't Feel Like Showing Up".

 

Revolting Cocks - Live! You Goddamned Son of a Bitch 

 

V devadesátých letech pomohl Martinu Atkinsovi, spolubicmenovi z Ministry, s jeho projektem Pigface, aby v polovině dekády načal dlouhou spolupráci s KMFDM a Swans. Díky svému bydlišti se potkával s takovými osobnostmi jako Robert Fripp nebo Peter Buck, takže není divu, že brzy měl co do činění s King Crimson i R.E.M. V obou kapelách nějakou dobu bubnoval. Na řadě desek se poté prezentoval i jako multiinstrumentalista obsluhující kytary, klávesy nebo basu.

 

Ministry - Breathe (live 1989)

 

V novém tisíciletí reflektujeme jeho aktivity vedle R.E.M. spíše na progresivně rockovém poli. Reflektují to také jako alba, která nahrál sám ("Birth of a Giant") nebo se vzácnými spolupracovníky (např. "Corps Électriques" s Hectorem Zazou nebo Nils Petterem Molvearem). Za zmínku stojí aktivity tria The Humans, které založil s manželou Roberta Frippa, Toyah Willcox a hudebním režisérem Chrisem Wongem, které vydalo tři desky. Čeští fanoušci si mohli Rieflina naposled užít před dvěma roky v řadách King Crimson jako klávesáka.

William Frederick Rieflin zesnul ve svém domě, včera 24. března 2020, v pouhých 59 letech. Podle tweetu dánského hudebníka Petera Albrechtsena byla příčinou jeho smrti rakovina. Podobně se vyjádřil i bubeník Matt Chamberlain. R.I.P.

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Asi věděl kdy má odejít

Přidat komentář

Vzhledem ke zvýšenému množství spamu je diskuse moderována. Schválení vašeho komentáře může trvat až 48 hodin.


Zadej správnou odpověď.
randomnessec13