Prosincové strašání

Nojo, zase Vánoce. Klasický opruz, v jehož období nahrazuje násilí a krev pohoda a láska k bližnímu. Není potom překvapením, že horory v kinech nahrazují různé Popelky a člověk se tak nemá na co těšit.

Trochu radosti mohou mít snad jedině fanatičtí fandové série "Resident Evil". Novinka s podtitulem "Raccoon City" se atmosférou údajně přibližuje k herní předloze, ale nakolik přesvědčí kvalitou dílo režísera Johannese Robertse, to už je otázka...

"V dříve prosperujícím sídle farmaceutického gigantu Umbrella Corporation je nyní Raccoon City vymírajícím městem na středozápadě. Exodus společnosti udělal z města pustinu... s velkým zlem pod povrchem. Když se toto zlo rozpoutá, skupina přeživších musí spolupracovat, aby odhalila pravdu a přežila noc."

 


Resident Evil: Raccoon City - trailer

 

Víc násilí v kinech tento měsíc neuvidíte a bude lepší se zachumlat do peřiny a vzít do ruky knížku. Pokud mne zrak nešálí, kupodivu si v období předvánočním vybral volno Stephen King. Nicméně, pokud vás zaujala knížka "Kouzelná skříňka pro Gwendy", kterou mistr napsal společně s Richardem Chizmarem, potom by vás mohlo zajímat i pokračování "Kouzelné pírko pro Gwendy", které už napsal Chizmar sám. Vydavatelem je samozřejmě Beta Dobrovský.

"Volné pokračovaní titulu Kouzelná skříňka pro Gwendy, který napsal Richard Chizmar spolu se Stephenem Kingem, nás znovu zavede do malého mainského města Castle Rock, kde šerif Norris Ridgewick a jeho tým zoufale pátrají po dvou pohřešovaných dívkách. Ve Washingtonu D. C. se 37 letá Gwendy Petersonová nemůže více lišit od rozpačité dospívající dívky, která kdysi trávila léto běháním po sebevražedných schodech. Téhož léta jí byla tajemným cizincem v černém obleku svěřena neobvyklá krabička, která jí nabídla drobné dárky výměnou za její péči, dokud se cizinec nakonec nevrátil, a slíbil Gwendy, že krabici už nikdy neuvidí. Gwendy o krabičce nikdy nikomu neřekla - ani svému manželovi. Jednoho dne se ale krabička znovu objeví, bez varování a bez muže v černém obleku, který by vysvětlil, co s tím má dělat. Znovuobjevení krabice spolu s znepokojivým zmizením v Castle Rocku vede Gwendy znovu domů, kde by mohla pomoci zachránit ztracené dívky a zastavit nebezpečného muže..."


 

 

Atraktivní a exotické čtení slibuje román indiánského autora Owla Goinbacka "Běsnění kojota", jehož představí českému čtenářstvu nakladatelství Golden Dog.

"Cenou Bram Stoker ověnčený autor Owl Goingback se po letech vrátil k hororu. V roce 2002 napsal román Breed a až v roce 2019 vydal další knihu, Běsnění Kojota. A hned za ni získal druhou cenu Brama Stokera za nejlepší román.

Kojot se vydal na vražedný lov a nezůstává po něm nic než spoušť. Musí zabít poslední lidské členy Velké rady Galun’lati, aby tak lidstvo ztratilo kontrolu nad světem. Pouze Krkavec se postavil jeho plánu a udělá cokoli, aby Lutherovi Watiemu, poslednímu člověku v Radě, a jeho dceři, pomohl. A bude přitom muset obracet svou kůži naruby."

 

 

I u nás na webu jsem se v rámci jedné z dřívějších knižních recenzí zamýšlel nad tím, že Jižní Čechy jsou baštou tuzemského hororu a nebyl jsem rozhodně sám, kdo si tohoto zjevného faktu všiml. Korunu všemu nasadilo jihočeské nakladatelství Golden Dog, které vydalo antologii nazvanou výmluvně "Jihočeský horor". Její sestavení má na svědomí Honza Vojtíšek.

"Možná byste to neřekli, ale jižní Čechy jsou celkem temné místo. Přesvědčit se vás o tom pokusí rovnou desítka autorů, kteří jsou součástí sbírky Jihočeský horor. Každý z autorů je s jižními Čechami nějak spojený – buď se zde narodil, nebo zde aktuálně žije. A stejně tak jsou s jižními Čechami spojené i povídky, které ve sbírce najdete. Že bychom objevili ten nejhororovější region České republiky? A rozhodně to není jen o lese Bor."

 


Máte li obecně slabost pro československý horor a objevujete li rádi začínající autory, potom zkuste dát šanci Lukášovi Polákovi, který i s pomocí StartLabu vydal prvotinu "Kriaky"

"Kniha rozpráva príbeh o záhadnom jazere v dedine Kriaky, ktoré má nepriaznivý vplyv na jej obyvateľov a postupne ich mení na neľudské bytosti. Autor tu spája prvky typické pre dvoch hororových velikánov. Dedinka plná bizarných postáv, kriminálna zápletka a mysteriózna atmosféra ako od Stephena Kinga a príšery z temných svetov, aké nájdete len v dielach majstra H.P. Lovecrafta. Spojením týchto dvoch svetov vzniká jedinečný príbeh, ktorý nielen zaujme a vystraší, ale aj pobaví.

Príbeh otvorí bežný obyvateľ dediny Kriaky – Sedloš Gusto. Ten verí rôznym poverám spájajúcim sa s jazerom. Jedného dňa sa počas práce pri jazere namočí do jeho vôd a od toho okamihu sa mu začnú diať nevysvetliteľné veci. Druhým oknom do deja je mladá a vždy vysmiata Ester, ktorá rada maľuje obrazy detí. Na svoju minulosť v dedine Kriaky zabudla až do momentu, kedy namaľovala najčudnejší obraz svojho života.

Treťou postavou, ktorá tvorí dej, je hulvátsky detektív Rúfus. Počas svojho pôsobenia v polícii sa nevedel ovládať a bol prepustený, no kariéru sa rozhodol obnoviť vo vlastnej detektívnej agentúre. Jedného dňa k nemu zavíta extravagantná dáma, ktorá mu ponúkne bohatý honorár za to, aby zašiel do jej rodnej dediny Kriaky a vypátral zmiznuté mŕtve telo jej dcéry."

 


Máte pocit, že je toho nějak málo? Potom vám dozajista přijde vhod nejnovější číslo elektronického horrorového časopisu Howard, které je tradičně nabušené informacemi.

"Tematicky se číslo věnuje horrorovým seriálům a knižním sériím. Kromě tématu v čísle najdete rozhovory s nakladatelstvím Medusa a projektem Planet Dark, zajímavé profily, články, recenze a povídky. Stahujte a čtěte ZDE."

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.