Nox Novacula: Očekávejte více temnoty, melodie i intenzity!

Už příští středu se v klubu FAMU do netopýřích fans zostra pustí goth/deathrocková parta z amerického Seattlu a my jsme ještě předtím s chlapci a děvčaty prohodili pár slov.

SANCTUARY.CZ: VYRAZILI JSTE NA EVROPSKÉ TURNÉ. JAK SE VÁM ZATÍM NA STARÉM KONTINENTU LÍBÍ? POZORUJTE UŽ TEĎ NĚJAKÉ ZÁSADNÍ ROZDÍLY PROTI CESTOVÁNÍ PO USA? UŽ JSTE V EVROPĚ HRÁLI, PŘÍPADNĚ TU BYLI JAKO TURISTI, NEBO JDE O PRVNÍ ZKUŠENOST?

Nox Novacula
: Šnůra po Evropě je hodně jiná než turné v USA. Lidé jsou tu hodně srdeční a pořadatelé mají větší zájem pomáhat kapelám, neberou to jenom jako nějakou povinnost. Dav a Ezra už byli na turné po Evropě s předchozími kapelami. Charlotte je v Evropě poprvé a Zu poprvé po dlouhé době. Všechny koncerty se doteď povedly!

SANCTUARY.CZ: JESTLI SE NEPLETU, ZAČÍNÁTE V NĚMECKU. JE NA TURNÉ NĚJAKÉ MĚSTO NEBO ZEMĚ, KAM SE Z NĚJAKÝCH KONKRÉTNÍCH DŮVODŮ TĚŠÍTE NEJVÍC A JSTE NA NĚJ NEJVÍC ZVĚDAVÍ?

Nox Novacula
: Těšíme se na všechna místa, která během turné navštívíme! Konkrétně se nemůžeme dočkat, až uvidíme kámoše v Berlíně a v Bologni a až potkáme nové přátele na festivalu Return to the Batcave ve Wroclawi. A samozřejmě se těšíme i na Prahu!
 


Nox Novacula - Waiting


SANCTUARY.CZ: TURNÉ S VÁMI JEDE DARK SYNTH PROJEKT PROFIT PRISON. TEN JE PROTI VAŠÍ HUDBĚ STYLOVĚ NĚKDE JINDE. CO SI SLIBUJETE OD TOHOTO NETRADIČNÍHO SPOJENÍ?

Nox Novacula
: Baví nás dělat rozmanitý program, jsme fanoušky Profit Prison a taky jsme dobří přátelé. Čekáme, že se budeme dobře bavit a hodně se nasmějeme. Je fakt hodně vtipný!

SANCTUARY.CZ: O SVÉM DOMOVSKÉM SEATTLU MLUVÍTE NA SVÉM FACEBOOKU JAKO O HŘBITOVĚ. PROČ PRÁVĚ TOHLE PŘIROVNÁNÍ? MÁME TO CHÁPAT TAK, ŽE SEATTLE PŮSOBÍ MRTVÝM DOJMEM, NEBO JDE O POPIS SITUACE MÍSTNÍ TEMNÉ HUDEBNÍ SCÉNY? POVĚZTE NÁM O NÍ NĚCO BLIŽŠÍHO. NĚJAKÉ KLUBY, KAPELY, ZINY ATD.

Nox Novacula:
To přirovnání bylo nejspíš trochu přehnané. Každé město má svoje plusy a mínusy. Seattle má skvělou hudební scénu a hromadu skvělých kapel, i když ne nezbytně “temných”. Napadají mě třeba Dead Spells, Post/Boredom, The Convictions, Nostalgist, Nightfeeder, youryoungbody, Enemy Closer a spousta dalších. Máme tady taky několik skvělých  míst na pořádání akcí. Pokud vím, Black Lodge je v tomhle už dlouho nejlepší. Pokud jde o bary, skvělý je Highline, stejně tak Substation, Belltown Yacht Club a objevují se stále další nová místa!

 


SANCTUARY.CZ: VAŠE PRVNÍ EP VYŠLO U CASINO TRASH POUZE NA KAZETĚ. MÁTE RÁDI NÁVRAT TOHOTO FORMÁTU? ČEKALI JSTE, ŽE SE PO VINYLECH VRÁTÍ I KAZETY? A CO SE NA NICH ZAMLOUVÁ VÁM?

Nox Novacula:
Kazety jsou skvělé. Mají stále takový ten nostalgický dojem média, se kterým jsme vyrůstali. Když ke kazetě přibalíte i digitální stažení, což jsme vždy dělali, zůstávají i tyto nosiče aktuální, a přesto z nich máte stále takový ten fyzický pocit, který v našem dnešním superdigitálním světě chybí.

SANCTUARY.CZ: JAKÉ BYLY REAKCE NA PRVNÍ NAHRÁVKU? UMÍTE BÝT POŘÁDNĚ NERVÓZNĚ PUNKOVĚ TVRDÍ, ALE VE SPRÁVNOU CHVÍLI UMÍTE PŘIJÍT TAKÉ S VÝRAZNOU MELODIÍ. DÁ SE ŘÍCT, KDO PŘI SKLÁDÁNÍ HUDBY PŘINÁŠÍ NEJVÍC TĚCH TVRDŠÍCH MOTIVŮ A KDO JE NAOPAK NEJCITLIVĚJŠÍ DUŠÍ Z PARTY?

Nox Novacula:
Jako kapela jsme přišli z různých hudebních zázemí (crust, pop punk, trash, post punk) a máme rozdílné vlivy. Chtěli jsme se věnovat stylu hudby, který všichni milujeme, a který jsme dříve nedělali. Náš způsob skládání je extrémně kolaborativní; každý z nás by mohl přijít s více punkovou částí, a každý z nás by mohl předložit i něco více melodického. Tak například Ezra přišel s tím otvíracím riffem k písni "Light Below", Zu vymyslela ty tvrdší části v refrénu, Dav pomáhal s úpravou těchhle částí, a Charlotte přidala perfektní zpěv.
 


Nox Novacula - Live on KEXP



SANCTUARY.CZ: NEPŘEHLÉDNUTELNOU (A NEPŘESLECHNUTELNOU) PERSONOU JE U VÁS ZPĚVAČKA CHARLOTTE. JE PŘIROZENÝM VŮDCEM, NEBO V KAPELE FUNGUJE DEMOKRACIE?

Nox Novacula:
Demokracie převládá. Každý z nás zaujímá vedoucí pozici podle konkrétní skladby. Charlotte určitě pomáhá nasměrovat naše nápady, ale taky je sama o sobě vynikající písničkářkou.

SANCTUARY.CZ: NÁSLEDOVALO SEDMIPALCOVÉ EP „HITCHHIKER/DRUG“. NA NĚM LZE VYPOZOROVAT O NĚCO PROPRACOVANĚJŠÍ ARANŽE A BOHATŠÍ ZVUK. CHARLOTTE TAKÉ TROCHU VÍC PRACUJE SE SVÝM HLASEM. MŮŽEME PODOBNÉ SMĚŘOVÁNÍ OČEKÁVAT NA DALŠÍCH NAHRÁVKÁCH NOX NOVACULA?

Nox Novacula:
Jak jsme se vyvíjeli coby kapela, vyvíjel se i náš zvuk. Na koncertě v Praze a všude jinde během našeho turné uslyšíte pár songů, které jsme dosud nevydali. Na všech správných místech očekávejte více temnoty, více melodie i více intenzity.

SANCTUARY.CZ: JAK JSTE SE DOSTALI K POLSKÉMU LABELU BAT-CAVE, KDE VÁM OBĚ NAHRÁVKY VYŠLY NA JEDNOM CD?

Nox Novacula:
Kontaktovali nás, byli milí a my jsme to posunuli dál.


SANCTUARY.CZ: DALO BY  SE NĚJAK STRUČNĚ CHARAKTERIZOVAT JEDNOTLIVÉ ČLENY KAPELY? NEJVĚTŠÍ VÁŠNĚ, ZÁLIBY, CO NAOPAK NESNÁŠÍTE?

Nox Novacula: Charlotte baví silový trojboj, sbírání alb a hraní na kytaru, nesnáší kapitalismus. Zu má ráda horskou turistiku a nenávidí videohry, ale ne tak moc jako kapitalismus. Dav dělá v Seattlu DJe, sbírá desky a nesnáší dny, kdy má špatné vlasy. Ezru baví boxování, dny volna bez práce a bouřky, naopak ale nenávidí pláže a sluneční světlo.

SANCTUARY.CZ: Z ROZHOVORU NA KEXP VYPLÝVÁ, ŽE VÁM VŠECHNO JDE TAK NĚJAK SAMO. KAPELU JSTE ZALOŽILI TAK, ŽE NĚKDO ŘEKL "ZALOŽÍME KAPELU" A DRUHÝ "PROČ NE?", KAZETA VÁM VYŠLA TAK, ŽE NĚKDO ŘEKL, "HEJ, VYDÁM VÁM KAZETU" A VY NA TO "SKVĚLE, TAK JO". JSTE PODOBNĚ BEZPROBLÉMOVÍ I V OSOBNÍM FUNGOVÁNÍ. ZDÁ SE, ŽE JSTE ABSOLUTNĚ V KLIDU A BEZ STRESU...

Nox Novacula:
Vůbec ne. Tvrdě pracujeme na mizerných pracovních pozicích. Tahle kapela je bezvadná skupina přátel, která nám poskytuje útěk před tímhle vším. Je to pro nás ventil, vybití, zábavná činnost, které se můžeme věnovat. Přesto ji ale bereme vážně a chceme být úspěšní.

 


Nox Novacula - Drug


SANCTUARY.CZ: JAKÉ JSOU NEJBLIŽŠÍ PLÁNY KAPELY PO DOKONČENÍ EVROPSKÉHO DOBRODRUŽSTVÍ?

Nox Novacula:
Po tomhle turné je pro nás prioritou dokončit skládání a nahrát první dlouhohrající desku.

SANCTUARY.CZ: CO OD VÁS MŮŽEME ČEKAT NA PRAŽSKÉM KONCERTĚ? CO OD NĚJ NAOPAK OČEKÁVÁTE VY?

Nox Novacula:
Snažíme se přinášet energii a autentičnost na každý koncert, který odehrajeme. Můžete se těšit na songy, které jste dosud neslyšeli na žádné z našich dosavadních nahrávek. Doufáme, že nám Praha vrátí tu energii, kterou vydáme, a že najdeme nové přátele.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.