Recenze Whispers in the Shadow – The Urgency of Now

Ashley Dayour, pod jehož rukama se z nástrojů linou doslova kouzla a čáry, tentokrát ubral na okultismu a s věrnými kumpány rozehrál dravou postpunkovou čtverylku pro aktuální dobu. Jak to dopadlo?

Whispers in the Shadow – The Urgency of Now
Vydal: Solar Lodge

Co se asi honí hlavou spisovateli, když dopíše svou leta pilovanou tetralogii? Malíři, když vycizeluje svůj tetraptych? Alchymistovi, který po úmorné cestě konečně dojde Velkého díla? Jaké otázky víří v hlavě umělci, který v rámci vytyčeného už řekl vlastně vše? Měl by zopakovat a zdokonalit to, co už jednou dokončil, nebo se naopak vypravit zkoumat nové směry, kudy vypustit svou kreativní tenzi?

Něčím podobným se dost možná zabýval i Ashley Dayour poté, co deskou „Beyond Cycles of Time“ završil svou čtyřdílnou hudební cestu, inspirovanou alchymickým Opus Magnum. A nyní, po čtyřech letech víme, kterou z výše nastíněných cest si Rakušané vybrali. Ano, Whispers in the Shadow opustili bezpečné a po těch letech dost možná už i tak trochu pohodlné sféry gothicrockového okultismu a vyrazili objevovat nové světy. A taková odvaha je samozřejmě sympatická.

Novinka „The Urgency of Now“ je už podle úvodních videí a vizuálů mnohem civilnější, současnější a přímočařejší než předchozí počiny. Ostatně, k úvodnímu mottu desky (vypůjčenému od Martina Luthera Kinga Jr.), burcujícímu k rázné pozitivní akci, to ladí více než aura tajemných učení věd hermetických. Okultismus na novince ustupuje postřehům z reálného světa a upřímně, právě tato naléhavost dělá z „The Urgency of Now“ snad nejznepokojivější desku, se kterou Ashleyovci zatím přišli. Právě pro ten popis aktuálního stavu tzv. „objektivní reality“, se kterou se potýkáme úplně všichni a ne jen praktičtí okultisté. Zkrátka z novinky lze snadno mít pocit, jako kdyby Whispers uklidili po úspěšně završeném alchymickém procesu laboratoř, vyhlédli ven a zjistili, že je tam vlastně celkem binec.
 

Whispers in the Shadow – The Urgency of Now


Jednotící myšlence odpovídá i hudební výrazivo, které se od rituálních poloh a gotického rocku přesunuje spíše k syrovosti postpunku a death rocku. Třeba jako svižná klipkovka „Detractors“, nebo její šlapavá sestřička „The Urgency of Now“, kterou lze směle zařadit mezi nejpovedenější singlovky nejen v historii kapely, ale i současného žánru. Ale aby nedošlo k mýlce – právě tyto tracky vyznačují rychlostní hranici alba, čili o pro WITS tolik typickou atmosféru a zatěžkaná tempa určitě nepřijdeme. 

Máme tu třeba úvodní „Watchcry“, poháněnou kupředu zkreslenou basou (podobně jako třeba v „Lake of Fire“) a dodatečnými ranami na kotle. Nebo její osudově zneklidňující protějšek „Exit-Gardens“, který svou surovostí připomíná až některé polohy raných Christian Death.  A pak samozřejmě začarovanou „The Rat King“ či otevřené kytary „Morning Falls“, mrazící v kombinaci s kotly téměř folkovou (ovšem nikoli ve smyslu českých kotlíků) melancholií. O střední tempa se pak postarají propletené riffy „A Rhytm Called Zero“, hudebně nejvíce odkazující na dřívější práci Ashleyho a jeho družiny, či jedoucí „Scavengers of Time“.


Whispers in the Shadow – The Urgency of Now


Nebyl by to muzikant s dvacetiletou praxí, aby pan Dayour nepřizpůsobil konceptu a hudbě také texty, kterými precizně trefuje aktuální jevy (třeba From a certain perspective, everything is true, of course I’m objective, that’s nothing new. An absolute truth for the narrow mind…“). A jinde se zase ony dvě dekády ozvou v retrospekci jako ve „Scavengers Of Time“ a „And sometimes you’re looking back and ask yourself if you’re still on track, if there is more to say…”

A naštěstí Whispers in the Shadow novinkou ukázali, že “for them there is still a lot more to say.” Jen svůj pohled odtrhli od prastarých grimoárů a nechali spát démony ukryté na jejich stránkách. Ti největší z nich totiž přijali reálnou podobu a chodí mezi námi, pojmenováni aktuálním názvoslovím. A kapela to vidí.

Rezonujete-li tedy s tímto pojetím a máte-li rádi gothic rock v jeho naléhavějších podobách, určitě dejte desce šanci. A pokud se bez aury okultního tajemna v hudbě neobejdete, sáhněte třeba po aktuálních nahrávkách Ashleyho goatwave projektu The Devil & The Universe. Tam si ho užijete měrou vrchovatou.

Hodnocení 75 %

Whispers in the Shadow – Detractors

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.