Dubnové strašání

Duben, ještě tam budem! Tedy za kamny. A teď je otázkou, jestli se na peci budeme mít čím bavit, potažmo strašit.

Buďme tedy vděční alespoň za málo. V kině se pokusí krvemilce zabavit "Vadí nevadí" režiséra Jeffa Wadlowa. Ten si strašidelné ostruhy získal pouze prací na snímku "Cry Wolf" a nedá se říct, že by námět jeho novinky byl zrovna nejoriginálnější. 

"Vadí nevadí je poměrně nevinná hra, při které hráči, když na ně přijde řada, volí, zda pravdivě odpoví na nějakou choulostivou otázku, nebo splní obtížný/nepříjemný/ponižující úkol. Spojení „poměrně nevinná“ přestává platit ve chvíli, kdy v případě lži nebo nesplněného úkolu zemřete. Studentka Olivia (Lucy Hale) vyrazila s partou přátel na pohodovou dovolenou do Nového Mexika. Seznámení s pohledným sympaťákem je zavedlo do lehce strašidelných kulis zrušeného kláštera, kde si zahráli právě Vadí nevadí.

Jak už to u téhle hry bývá, kvůli tajemstvím vyplouvajícím na povrch začala atmosféra poněkud houstnout. Opravdové husto ale nastalo ve chvíli, kdy jim onen pohledný sympaťák prozradil, že kdyby je ke hře nenalákal, tak by zemřel. A že teď dost pravděpodobně začnou umírat oni, protože organizátor téhle verze Vadí nevadí se s ničím nepáře. Dalo by se nad tím mávnout rukou, kdyby po návratu domů Olivia a její přátelé nenacházeli připomínky hry na každém kroku. Textovky, telefonáty, nápisy na zdech, dotazy náhodných kolemjdoucích – ti všichni opakují otázku „Vadí nevadí?“ A varianta, že by odmítli, nepřichází v úvahu. Poznají to ve chvíli, kdy to někteří z nich zkusí a zemřou. Jak hráči ubývají, hra nabírá obrátky a stupňuje náročnost. Jak zastavit smrtící kolotoč, když žádné standardní řešení neexistuje?"

 


Vadí nevadí - trailer
 


Zajímavou a neotřelou dramatickou podívanou slibuje tuzemský snímek "Hastrman" Ondřeje Havelky. Ten byl natočen dle stejnojmenné předlohy Miloše Urbana a tvůrci je označován jako romantický thriller. Inu uvidíme!

"Romantický a zároveň ironický příběh hastrmana alias barona de Caus (Karel Dobrý), jehož láska k venkovské dívce Katynce (Simona Zmrzlá) naplňuje netušeným štěstím i stravující vášní. Baron se vrací se svým sluhou (Jiří Lábus) z cest po světě, aby obnovil rybníky na svém panství. Jakožto moderní a osvícený člověk se životu místních vymyká. Středem jeho zájmu se stane nespoutaná a výjimečná rychtářova (David Novotný) dcera Katynka revoltující proti autoritám vášnivým uctíváním přírody a pohanských rituálů. Inteligentní a krásnou dívkou jsou okouzleni všich…"

 


Hastrman - trailer


Pokud vás tenhle výběr neoslovil, 13. dubna dozní poslední ozvěny Otrlého diváka. Hradec Králové bude v kině Central svědkem promítání snímků "Wiselyho stará kočka", "Velké kozy na Havaji" a "Josefína Mutzenbacherová: ...jak to skutečně bylo 1. díl". 

Jestliže patříte k fanouškům spisovatele Dana Simmonse, určitě si nenechte ujít nový seriál stanice AMC "The Terror", podle jedné z jeho obsáhlých bichlí. Zrovna tenhle román sice není čistokrevným hororem, ale velkorysé zpracování si určitě zaslouží! Mrazivé zpracování skutečných událostí do strhujícího dramatu bude určitě stát za to.

"Natočeno na základě skutečné události, The Terror, film výkonných producentů Ridleyho Scotta, Davida Kajganiche a Soo Hugha bere diváky na trýznivou cestu. Příběh se odvíjí od riskantní plavby Královského loďstva neprobádaným územím, jehož cílem je objevit Severozápadní průplav. Zrádné podmínky, omezené prostředky, tenčící se naděje a strach z neznáma. Tomu všemu musí čelit posádka, zahnaná na pokraj záhuby. Zmrzlá a osamocená uvízne na konci světa. The Terror klade důraz na všechno, co se může nešťastně zvrtnout v případě, že skupina mužů ztrácející veškerou naději na přežití, nezápasí jen s přírodními živly, ale její členové bojují i jeden s druhým."

 


The Terror - trailer


Co se čtiva týče, začneme zhurta. Nakladatelství Carcosa, za kterým nestojí nikdo menší než překladatel Milan Žáček, na to šlápnul a po prvním klasicky lovecraftovském výběru začíná vybírat zajímavé tituly. V edici Club Bizarre představí šílenost z pera Carltona Mellicka III s pořádně excentrickým titulem "Strašidelná vagina". Brzy se dočkáte také její recenze.

"Svou excentrickou přítelkyni Stacy Steve bláznivě miluje. Teď však jejich sexuální život nestojí za nic, neboť Steva trápí zneklidňující kvílivé zvuky, které se linou ze Stacyiných intimních partií. Stacy si je vědoma, že jí straší ve vagině, ale nedělá z toho žádnou vědu. Když se z ní jednoho večera vysouká kostlivec, Stacy pochopí, že v sobě ukrývá záhadné nebezpečí. Přesvědčí svého přítele, aby se do ní vplížil a zjistil, co ono zvláštní místo skrývá… Strašidelná vagina, jedno z vrcholných děl žánru bizarro fiction, nabízí příběh přesně o tom, co slibuje v názvu, v čtenářsky přívětivé kombinaci groteskna, hororu a erotiky. Titulní novelu doplňují neméně výstřední povídky Porno v srpnu a Fantastické orgie." 

 


Zahanbit se nechce nechat ani Baronet a vydává zajímavý titul, který by mohl zaujmout lovecraftomilce. Jejím autorem je Matt Ruff a zda by se vám román "Lovecraftova země" mohl trefit do vkusu, to už posuďte sami...

"Chicago, 1954. Mladý, dvaadvacetiletý černoch Atticus Turner, veterán války v Koreji, přijíždí do města za rodinou a zjišťuje, že nedávno za záhadných okolností zmizel jeho otec. Spolu se strýcem a kamarádkou z dětství se po něm vydává pátrat do Nové Anglie. Na komplikované putování navazují příběhy jeho příbuzných a známých: kurážné Letitie, bystré Hippolyty, nespokojené Ruby, znechuceného Montrose, nadšeného George, manipulativního Caleba… Mozaiku prapodivných příhod, jako vystřižených z fantasy hororů básníka a spisovatele H. P. Lovecrafta, rámuje realita tíživého života černochů v Americe padesátých letech, poznamenané rasovou segregací."

 

 

Co dodat k dalšímu vydání legendárního románu Brama Stokera "Dracula"? Snad jen to, že se jej snaží nakladatelství Argo zpestřit alespoň vizuelně a několika bonusy. Pokud ještě nevlastníte, je tu šance na doplnění knihovny!

"Román Dracula Brama Stokera není třeba dlouze představovat, slyšel o něm snad každý: právě v něm se totiž v dokonalé podobě zrodil moderní mýtus upíra. Ne každý ovšem tento klasický román o fatálním střetu s nesmiřitelným zlem četl – a naše nové vydání nabízí ideální příležitost, jak to napravit. Na své si tu ovšem přijdou i znalci a milovníci Stokerova příběhu – Dracula totiž nyní vychází v revidovaném překladu Tomáše Korbaře, s rozsáhlým, zasvěceným doslovem anglistky Aleny Dvořákové a s fascinujícími dřevoryty Františka Štorma."

 


Další zajímavé tituly jsou v očekávání, takže se rozhodně máme na co těšit.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.