Report: Peprný Čaj o páté

Poslední dubnovou sobotu se v pražském klubu Kotelna konalo netradiční setkání inspirované viktoriánskou dobou a steampunkem. Kolem stovky lidí (více než polovina z nich v kostýmech) se zde sešlo na lehce nemravný večírek pod záštitou internetového časopisu Steamzine.cz. Na programu byly přednášky, workshopy, taneční vystoupení i peprná divadelní scénka.

Již chvíli před pátou hodinou, kdy byl oficiální začátek akce (co by to bylo za čaj o páté, kdyby začínal třeba v osm, že?) se před bránou vytvořila skupinka černě a hnědě oděných návštěvníků. Dresscode se jich pokusila dodržet naprostá většina, přestože ne všichni přišli ve steampunkovém. Typické gothic outfity se mísily s nákladnou velkou večerní viktoriánských dam, vysoké klobouky s nepostradatelnými googles vyčnívaly vedle obojků, hrotů a kůže. Každý účastník, který přišel v kostýmu, přičemž pojem kostým byl opravdu velmi široký, dostal slevu 30kč na konzumaci. Součástí vstupenky bylo také viktoriánské menu, sestávající se z černého čaje (dle požadavků ochuceného cukrem, citronem či mlékem) a okurkového sendviče.

Menší problémy s organizací a neodhadnutí času potřebného k odbavení návštěvníků před tím, než začne zahájení, způsobily, že se veškerý program o cca půl hodinu posunul. Až před šestou se tak většina návštěvníků přesunula od baru ve spodní části podniku do velkého sálu v prvním patře, kde probíhal program ve formě přednášek a divadelních a tanečních představení. Zatímco přednášející seděli na pódiu osvětleném svícnem a za nimi se promítala prezentace, v hledišti panovalo příjemné přítmí.

Během úvodního slova moderátor večera pohodlně usazené dámy a gentlemany, ale i zbytek osazenstva, na které nevyšlo místo, přivítal a obeznámil se všemi vymoženostmi, které pro ně byly na akci připravené. Především představil prodejce na steampunkovém tržišti a zdůraznil také možnost nechat si upravit vlasy či make up a nechat se vyfotit v improvizovaném ateliéru. Hned poté začal první bod programu – krátké povídání o tradici anglického čaje o páté.

Následovala zasvěcená a obsáhlá přednáška Petra Tomka o vzducholodích. Nad řezy vzducholodí a detailními popisy jejich částí muselo zaplesat srdce nejednoho steampunkového fajnšmekra. Vyčerpávajícím technické informace byly určeny především začínajícím spisovatelům.

 

 

Po krátké přestávce bylo na řadě představení z pera spisovatele Diuka, ve kterém vystupují pouze tři herci, a to v rolích Pán, Paní a Služebná. Název tohoto kousku je Budoárové nesnáze a popisuje peripetie jedné naivní služebné, která se zoufale snaží vyhovět jak svému pánovi, tak jeho ženě. Bohužel bylo představení poznamenané lehčím selháním techniky, takže zatímco Pánovi bylo velmi dobře rozumět vše, co řekl, u Služebné a Paní si člověk musel místy domýšlet. Veselé představení, opravdu jen lehce peprné, návštěvníky příjemně naladilo a herci byli po zásluze odměnění potleskem. Na některou z dalších akcí je prý plánované i pokračování.

 

 

Spisovatelka Petra Slováková v následující přednášce zmapovala steampunkovou literaturu u nás i v zahraničí.

 

 

Přednáška Sex a erotika ve století páry vzbudila asi nejvíce emocí, a to jak pobavených, při představě procesí lidí, které přihlíží prvnímu pohlavnímu styku novomanželů, tak šokovaných či znechucených po informaci, že defloraci některé méně počestné ženy předstíraly vložením pijavice do... na místa, kde to jistě musí opravdu velmi bolet. Tato prezentace nebyla opravdu nic pro slabé povahy a to ne pouze pro vykreslení například gynekologických prohlídek ve viktoriánské době, ale také pro svůj poměrně explicitní doprovodný obrazový materiál. Řekněme že některé obrázky dokáží člověku opravdu dokonale zkazit chuť na čaj i cokoliv jiného.

 

 

Každý okostýmovaný návštěvník dostal u vchodu číslo, které si mohl připnout na viditelné místo, pokud se chtěl účastnit kostýmové soutěže. Porotou byl organizátorský tým čaje o páté, který si čísla oblíbených outfitů pečlivě zapisoval. Soutěž nakonec zcela s přehledem vyhrál jediný robot, který se na akci ukázal. Samozřejmě poháněný párou!

 

 

Vzhledem k časovému posunu odpadla plánovaná přednáška o Steampunku, a tak rovnou začalo svůdné orientální vystoupení tanečnice Galeb.

 

 

Posledním bodem programu bylo představení knihy Petry Slovákové Démon z East Endu.

Poté se bohužel spousta návštěvníků rozprchla na poslední metro, takže na steampunkově laděný set DJ Zlyhad si jich přišla zatrsat jen hrstka. Zábava se poté přesunula spíše do spodní části klubu, kde se popíjelo a tlachalo o všem možném.

V druhé části klubu se od začátku akce zhruba do půlnoci rozprostíralo steampunkové tržiště, na kterém svou tvorbu představily značky Emerald Dream, Epitaph Clothing, Civil Steampunk, Classy Lady, Sleeping Beauty, Kopretinová mýdlárna, Monica Otmili a se steampunkovými stříbrnými šperky zde slavil úspěch i Leonard Medek. U stánku Moniky Otmilly bylo možné vyrobit si pod jejím dozorem vlastní šperky, čehož mnozí využili.

 

 

Po celou dobu akce bylo také ve vedlejší místnosti možné nechat si za symbolickou cenu udělat ladící účes nebo líčení. Výsledky práce kadeřnice a vizážistky pak mohli návštěvníci nechat zvěčnit v improvizovaném ateliéru fotografa Grestema. Na obou místech bylo po většinu času plno.

Poněkud prázdnotou zela historická mučírna, možná se návštěvníci báli do ní vkročit, možná neměli s kým by mučicí nástroje vyzkoušeli. Nicméně po půlnoci v ní prý chvíli bylo i rušno. Ale co se stane v historické mučírně na Čaji o páté, to zůstane v historické mučírně na Čaji o páté...

 

A na závěr ještě vzkaz od hlavní organizátorky Čaje o páté, Margueritte Weinlich:

"Ráda bych jménem svým i jménem organizačního týmu poděkovala všem, kteří se rozhodli navštívit Čaj o páté! Pevně věřím, že se Vám událost líbila a že se s Vámi setkáme na dalších neméně příjemných akcích. Taktéž děkujeme za všechny ohlasy – ať už kladné či kritické. Každý názor je pro nás velice důležitý a veškerá dobrá i špatná kritika nám pomůže tvořit budoucí akce správným směrem – tak aby se hosté události cítili dobře a odnesli si nevšední a zajímavé zážitky.

Čaj o páté byl (nejen) pro mě obrovskou zkušeností. Pokud nepočítám organizaci piknikového odpoledne r. 2012, spolupodílení se na piknicích a událostech jichž byl STEAMZINE partnerem a organizaci Steampunkové linie na Festivalu Fantasie 2014, byla jsem poprvé požádána o organizaci večera takového rozsahu a za tuto možnost velmi děkuji všem z klubu Kotelna a všem, kteří se přímo či nepřímo podíleli na organizaci a programu. Jmenovité poděkování je již teď na FB události Čaje a brzy přibude i na STEAMZINE.CZ."

Nejen Čaj nás přesvědčil o tom, že bychom měli nejen na událostech, komunitách plných skvělých lidí, ale zvláště na sobě zapracovat. Protože vše, co v životě vytvoříme, nese náš jedinečný otisk.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.