Chcete vědět, co se stalo s tím klukem z Kingova "Osvícení"?

doktorspanekPatříte mezi milovníky kultovního Kingova hororu "Shining"? A víte, že má čerstvé pokračování? Na to se podíval v knižní recenzi Demi Mortuus.





 

 

 

Stephen King - Doktor Spánek

Vydal: Knihy Dobrovský

 

Zázraky se dějí a ve světě fantastické literatury to platí dvojnásob. Každá nová kniha Stephena Kinga je netrpělivě očekávána nejen mezi fanoušky hororu. Pravdou však je, že i přes nespornou kvalitu všeho, co Mistr napíše, může někomu to plíživé kouzlo jeho počátků chybět. Přijít se syrovou hrůzou „Řbitova zviřátek“, „Prokletí Salemu“ či právě „Osvícení“ je dnes už asi nemožné. S tím jsem se nějak smířil a vůbec mě nenapadlo, že by se tyhle monumenty hrůzného žánru mohly ještě někdy někam posunout. Naštěstí se jeden z fanoušků neváhal Stephena zeptat, jestli má tušení, jak dopadl „ten kluk z Osvícení“. Pan spisovatel se zamyslel a výsledek? „Doktor Spánek“ – čili „Osvícení 2“ – je po šestatřiceti letech na světě!

 

screen-shot-2013-03-22-at-11-59-04-am


King má dost fištrónu na to, aby v pokračování na svém původním námětu pouze neparazitoval (na rozdíl od většiny filmových tvůrců). Naopak z něj vzal jen ústřední motiv, tedy ono „osvícení“, a dětského hrdinu. Toho nechal dospět a na začátku tak jen letmo potkáme staré známé – Dannyho mámu Wendy a Dicka Halloranna, kuchaře z luxusního hotelu Overlook. Následky tragédie, prožité ve sněhem zasypaném hotelu, se na chlapci podepisují a ten postupem času propadá alkoholu, stejně jako kdysi jeho otec Jack (nebo taky jako kdysi sám King). V jisté fázi svého neurovnaného života zákonitě musí dojít ke kraji propasti. Tím je pro něj městečko Frazier, do nějž během svých toulek zabloudí. Mezi místními najde sílu a motivaci bojovat sám se sebou. Začne se léčit a díky svému nadání ulehčuje v místním hospici umírajícím jejich odcházení. Proto tedy „Doktor Spánek“…

 

Stephen King - Doktor Spánek (trailer)


Osvícení  - původní román nám ukázal, že na světě žijí jedinci, kteří jsou schopni mezi sebou komunikovat beze slov, vidět minulost některých míst nebo vnímat to, co běžný člověk nedokáže. Nyní se nám odkrývá daleko víc. Danny díky svým schopnostem poznává dorostenku Abru, která má také tento dar (či prokletí) a bylo by jistě zajímavé se o něj podělit, kdyby na to byl čas. Ten však není, protože na světě jsou krom „osvícených“ taky lidé (pakliže to jsou vůbec lidé), kteří se živí „párou“ – substancí, kterou v sobě mají jen „osvícení“ a k níž se lze dostat jen co nejtrýznivějším zabitím „parohlava“.

Tihle „upíři“ se pohybují po silnicích ve svých karavanech a zloduchy byste v nich nehledali. A v tom je jejich síla. Kdo by taky ve společenství tichých a spořádaných pocestných viděl chladnokrevné vrahy? Následek jednoho z jejich bestiálních mordů je však pro kočovnou společnost fatální a jejich jedinou šancí je nalezení bohatého zdroje „páry“. Klobouková Rose, pramáti Pravého rodu, o takovém ložisku – Abře – ví a zákonitě musí dojít ke konfrontaci. Naštěstí už na to dívka není úplně sama.

 

Když nepočítám nehmotné obyvatele Overlooku, bylo „Osvícení“ jedním z komornějších příběhů krále hrůzy. Ten si s tímhle modelem dokáže poradit bez potíží (stačí vzpomenout na „Misery“, „Geraldovu hru“ nebo „Holčičku, která měla ráda Toma Gordona“). Jen málokdo umí nahlížet do podvědomí hrdinů a prohrabat se jejich psychikou, jako „pan Král“. Je to vlastně román o každodenních rodinných starostech, který se poněkud zvrtne. „Doktor Spánek“ je v tomhle ohledu rozmáchlejší a čtenář dostane příležitost seznámit se jak s obyvateli Frazieru, tak s letitými cestujícími v pojízdných domech. Víc se dozvíme také o Dannym a jeho rodině.  

 

big osviceni-doktor-spanek-YIf-192597

 

„Doktor Spánek“ mne nepohltil tak silně jako původní kniha. Dá se to však brát jako negativum, když je v mých očích „The Shining“ jedním z nejlepších hororových románů všech dob? I tak však volné pokračování funguje a už to samo o sobě je jistým vítězstvím. Není zkrátka snadné navázat na dílo, které se stalo kultem a jedním ze základních milníků žánru. Stále se jedná o silný příběh, který kromě napětí přinese pamětníkům i plno nostalgických vzpomínek na chvíle, kdy se výtah rozjížděl sám od sebe a do pokoje s číslem 217 se prostě nesmělo. Už za to patří Kingovi poděkování a přání, ať se mu kocour Azzie vyhýbá ještě hodně dlouho a nechá nás užívat si jeho mistrovství.

 

Hodnocení: 75%

 

"OSVÍCENÍ" KNIŽNÍ

 

Kingův třetí román "The Shining" z roku 1977 je pro mne srdeční záležitostí. Někdy v roce 93´jsem o bubácích četl nanejvýš z (nechtěně) vtipných sešitů o Johnu Sinclairovi. Návštěvu šumperského knihkupectví a nález dvou "seriózních" hororových románů si tak pamatuju, jako by to bylo včera. Tehdy tam ležel "Temný tanec" od Tanith Lee a právě první vydání "Osvícení". Jaké štěstí jsem při volbě druhého jmenovaného měl, jsem si ověřil až před pár lety, kdy jsem nikterak výrazný "Dark Dance" našel v antikvariátu.

"Osvícení" jsem tehdy přečetl za dva dny. Do této chvíle si vzpomínám na mrazení v zádech, když se ukázalo, co znamená tajemné slovo "DROM" i na ruce mrtvé paní Masseyové, sevřené kolem Dannyho krku. Příběh sám je notoricky znám. Manželé Jack a Wendy Torrancovi se i se synem Dannym nastěhují do luxusního horského hotelu Overlook, v němž se hlava rodiny stane mimosezónním správcem. Zavalená sněhem tak musí ústřední trojice zvládnout nejen hotel, ale také ponorku a svoje osobní démony. Malý Danny je navíc "osvícený". Dokáže vidět, co jiní nevidí. Třeba zlé věci, které se někdy dřív na určitých místech staly. A hotel má dost pohnutou minulost na to, aby byl pro podobně nadaného chlapce nekonečnou studnicí nočních můr. Máme tak ideální podmínky pro velkou rodinnou tragédii a Stephen celou hrůzu kočíruje bez přehmatů.

 

11a3caha

 

"OSVÍCENÍ" FILMOVÉ

 

Film "The Shining" Stanleyho Kubricka z roku 1980 je jednou z nejlepších filmových adaptací Kingových románů vůbec. Respektive jeho námětu. I přes značné změny, které čtenář odhalí, se jedná o strhující představení, v němž exceluje hlavně psychopatický Jack Nicholson. Konec je proti knize úplně jiný, ale nijak mi to v tomhle případě nevadí (zato Kingovi to vadilo hodně a s Kubrickem si dlouhá léta nemohly přijít na jméno). Člověk aspoň i se znalostí předlohy až do konce netuší, jak to celé dopadne. A jestli jsem s nosem v knize trnul hnusem při už zmíněné scénce s plesnivějící paní Masseyovou, pak její filmová podoba je snad ohavnější, než mohla vykreslit veškerá představivost. Místo překladatelského oříšku "DROM" tu děsí klasické "REDRUM" a korunu všemu nasadila Kubrickova specifická znervózňující filmařina i děsivý hudební podkres Wendy Carlos.

 

The Shining - oficiální trailer

 

"OSVÍCENÍ" TELEVIZNÍ

 

Adaptace Micka Garrise z roku 1997 není seriálem v pravém slova smyslu. Je to spíš ultradlouhý televizní film, rozdělený na tři hodinu a půl trvající části. King nebyl spokojený s Kubrickovými změnami a pojetím postavy Jacka. Tak napsal scénář sám a vzniklo další "Osvícení". To se logicky drží daleko otročtěji knižního předobrazu, ale paradoxně tím trpí. Plusem je snad jen to, že člověk nachází chybějící dílky Kubrickova podání. Jenže se také v celé kráse ukazuje absence jeho citu pro drama a použíti právě jen toho, co je třeba, aby měl film spád. V tom novější verze hodně kulhá. Převypráví sice obsah knihy, ale bez jakékoliv atmosféry. Není se čeho bát, není se o koho bát. Tohle se Stephenovi a spol příliš nepovedlo. Těch pár dobrých momentů devalvují chvíle vyloženě trapné a celku divák prostě nevěří. Naopak je mu z hereckých výkonu a některých "efektů" spíš trapně. Za porovnání to fandovi však stojí.

 

Stephen King´s The Shining - oficiální trailer

 

Nezbývá tedy než si počkat, zda dojde i na filmové zpracování "Doktora Spánka". Trochu bych se tohoto kroku obával. Uvidíme...

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.