Recenze Project Pitchfork - Dream Tiresias!

Project Pitchfork - Dream TiresiasZde si můžete přečíst recenzi Pavla Zelinky na novou desku "Dream Tiresias!" formace Project Pitchfork, doplněnou Godefroiovou recenzí singlu "Feel".







O novince Project Pitchfork se na zahraničních serverech polemizovalo dlouho předtím, než deska vyšla na pulty gramoprodejen. Půjde napotřetí o ústup ze slávy? Vyjde plánovaný velký návrat ke kořenům jejich slávy, zasazeným v polovině 90. let? Kapela letošní deskou hrála o hodně, ale na rozdíl od nepříliš vydařeného singlu se dlouhrající novinka vcelku povedla.

Project Pitchfork – Dream, Tiresias!
Vydal: Candyland / Trisol

Už to bylo avizováno asi milionkrát - Project Pitchfork se sice nikdy na své pouti fakticky nezastavili, letošní novinka je však přesto brána jako návratová. Jak to tedy máme chápat? Nejen já jsem byl z posledních dvou alb této darkwave/EBM legendy nepříjemně rozčarován, a možná i proto kapela nasadila taktiku „velkého návratu“. Singl již přede mnou strhal kolega Godefroi (viz níže) a má ve svém hněvu pravdu. Já jsem sice track "Feel!" tak zásadně neodsoudil, přesto jsem si „velký návrat“ představoval trochu jinak.

Celá deska na mě naštěstí působí mnohem sevřenějším a silnějším dojmem. V čem se promo materiály nemýlily, je zvukový návrat do poloviny 90. let - to znamená do svižnějšího, čistě elektronického období desek "IO" nebo "Alpha Omega". A v rozhovoru, který jsme nedávno otiskli na CzS, Peter odhaluje, proč k tomu došlo. Desku, na rozdíl od předchozích nosičů vydaných v novém tisíciletí, složil totiž celou sám. Až by člověk řekl, že pánové Scheuber a Jansen svými nápady Project Pitchfork spíše strhávali hlubin, ale vzhledem k tomu, že mají výrazný podíl i na úspěšných CDčkách "Eon:Eon" a "Diamonion", takhle jednoduše celou věc shodit zkrátka nemůžeme.

Pravdou je, že první dvě třetiny "Dream, Tiresias!" překvapí i zarytého pesimistu. Energický tok novinky má vrcholy v "The Tide" s výbornou rytmickou smyčkou, nekompromisní "Your God", nebo valivé "An End". Co vyzdvihuje celou nahrávku nad většinu současné elektronické darkwave produkce jsou texty, které mají silnou myšlenku a každý se obrací jiným směrem (farmacii a její obchody s lidským zdravím propírá "Nasty Habit", odvrácenou stranu lidských vztahů a spodní temné proudy myšlení "If I Could", téma ála Vrtěti psem o manipulaci veřejným míněním pak "Promises").

Shrnuto podtrženo - nakonec se ona velká pompa podstatě vyplnila, což je pro fanoušky této legendy, která už sahá po metě 20 let fungování, velmi dobré znamení.

75 %


 

Project Pitchfork - Feel

 

Project Pitchfork – Feel! (MCD)
Vydal: Candyland / Trisol

Napsal:
Godefroi

Letošní singl "Feel!" od Project Pitchfork sice zvukově připomene jejich osm let starou skladbu "Timekiller", ale do hudební invence z období alba "Daimonion" má daleko. Skladba postrádá hudební nápad a atmosféru , což jsou trhliny, které nezalepí ani vcelku precizní zvuk.

„Another day - Another pain
Another war -Another law
Another girl - Another boy
Another lie - Another sky“


- zpívá Peter Spilles na jednom tónu v úvodní sloce, zřejmě zapomínaje, že je dost posluchačů, které zajímá i text. Pokud jsou jeho jedinými textařskými trumfy klišé a nuda, pak by stálo za úvahu věnovat psaní slov více času, popřípadě tuto úlohu svěřit někomu jinému. Albová verze singlu je doplněna osmi remixy, z nichž za zmínku stojí "A Different Feeling" od The Retrosic a nápaditý Victorian-Mix od Jürgena Jansena. Webové stránky skupiny prezentují singl slovy „Zrodil se nový hymnus!“ Já bohužel jejich nadšení nesdílím.

www.pitchfork.de
www.myspace.com/projectpitchfork

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Tady mate i moji recenzi na porovnani ;-) <br />[u][b]http://www.cavern.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=413&Itemid=24[/b][/u]

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.