Další masakr spojovaný s goths

Kim De GeldersPo vraždách v Antwerpách roku 2006 otřásla v pátek 23. ledna 2009 Belgií další tragédie, a i v tomto případě je některými sdělovacími prostředky pachatel označován za příznivce gotické subkultury.



Teprve dvacetiletý Kim De Gelder si za cíl svého útoku vybral jesle "Fabeltjesland" v belgickém Sint-Gillis-Dendermonde. De Gelder, ozbrojený dvěma noži, sekerou a replikou pistole připravil přímo na místě o život dvě malé děti, jednu pečovatelku a dvanáct dalších dětí zranil. Své oběti se pachatel snažil zasáhnout cílenými ranami do hrudníku a hrdla. Výsledkem je smrt Corneela Vermeira (stáří šest měsíců), Leona Garciy (stáří devět měsíců) a pečovatelky Marity Blindeman (54 let). Jeden z kojenců a zaměstnanec jeslí zůstává i nadále v kritickém stavu.

Vzhledem k tomu, že De Gelder byl známý nošením dlouhého černého kabátu a warpaintovým malováním obličeje černými a bílými barvami, nedalo některým reportérům příliš práce spojit vraha s tou "divnou gotickou subkulturou, kterou prostupuje smrt". Po zatčení pachatele, který opustil místo činu na kole, byl nalezen seznam 75 lidí, ve kterém kromě obětí z "Fabeltjesland" figurovala jména nemluvňat a pečovatelek nejméně ze tří dalších jeslí v okolí Sint-Gillis-Dendermonde. 

De Gelder nedlouho po zatčení zahájil protestní hladovku a odmítl vypovídat, a byl proto ve vězeňské nemocnici v Bruges napojen na umělou výživu. První soudní slyšení je naplánováno na úterý 27. ledna 2009, předtím však čeká pachatele vyšetření tří nezávislých psychiatrů, kteří mají rozhodnout o De Gelderově příčetnosti a mentální zodpovědnosti za své brutální chování. Mezitím policie prošetřuje všechny, kdo byli s mladíkem v intenzivnějším styku. Většina z nich se shoduje na tom, že Kim, jeden ze dvou dětí rodičů De Gelderových, byl samotářský typ, vyhýbající se společnosti, který "žil ve svém vlastním světě". "Říkal si Satan, a dost často si mumlal sám pro sebe," dodává jeden z jeho dřívějších spolužáků. " Žil velmi skromně, a i jeho byt podle toho vypadal. Měl tam stůl, dvě židle, televizi, matraci a počítač, a to je vše - žádné záclony, zkrátka nic," říká De Gelderův domácí.

"Nikdy nechodil na slunce, proto měl neobyčejně bledou pleť. Byl až fanatickým vyznavačem filmů, a jediné, co vím o jeho rodině je, že na něj byli velmi, velmi přísní," popisuje vraha jeho bývalý zaměstnavatel. Právě extrémní záliba ve filmech a malování obličeje vede podle anglického deníku Telegraph vyšetřovatele k úvahám o možném propojení krvavého běsnění s výročím úmrtí herce Heatha Ledgera, který jako svou poslední roli sehrál maniakálního Jokera ve snímku "Temný Rytíř" Christophera Nolana. Heath Ledger zemřel ve čtvrtek 22. ledna 2008 v důsledku neúmyslného předávkování léky, tedy rok a den před De Gelderovým masakrem. 

Český tisk je u tohoto případu ve spojování s gotickou subkulturou o poznání zdrženlivější. "Svědkové médiím popsali, že vrah měl obličej pomalovaný podobně jako zloduch Joker, postava z komiksu Batman", píše server Idnes.cz. Konkurenční Novinky.cz napsaly, že "jeho černobílé líčení podle komentářů naznačuje psychickou poruchu".  

Krveprolití však mohlo být ještě hrůzostrašnější. "Podle některých zdrojů u něj policisté při zatčení našli nůž a kousek papíru se jménem dětského centra vzdáleného tři kilometry od místa činu, objevily se informace, že chtěl zaútočit i tam", uzavírá Idnes.cz.

Zdroje:

Side-Line.com (Belgian goth Kim De Gelder kills 2 babies and 1 nurse, wounds 12 more in kindergarten)
Telegraph.co.uk (Belgian creche killer 'was inspired by anniversary of Joker actor Heath Ledger's death')

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Oj... :sad:
Je třeba pochopit že práce novináře není podávat přesný informace ale prodat noviny/TV/cokoliv jinýho pro co pracuje a tohle samozřejmě lidi láká nejvíc myslim že se není moc důvodů spojení vrah + goth divit zní to lákavě a zajimavě to že na tom příliš pravdy není 80% stádo nezajimá
ještě mě napadlo že třeba goth rock/metal poslouchal ale jen tohle z něj nemůže dělat vraha, spíš mi padla na mysl ta zpráva v jaký rodině žil, lidi oc jsou v mládí příliš omezováni si pak energii vybíjej jinak -_-
jo jo, o tomle případu jsem už slyšel... s přáteli jsme se bavili, jak silná byla postava Jokera.. zahrána s takovou dokonalostí a charismem, že spoustu lidí najednou zatouží být onou postavou.. a s tím že si kreslil warpaint a že si říkal satan bych spíše hádal že to byl nějaký fanatický blackmetalista.. spíše než goth.. každopádně je hrůza co se po světě děje...
Odporne.. <br />At byl co byl, tak to v hlave nemel v poradku.. A to jestli goth, warpaint, etc. to je uplne druhorade...
Hnus :-x Ja se maluju, nosim cerne obleceni a divam se na horrory...to ma udelat ze mne vraha? :unsure: Pche <br />Tenhle svet speje do hajzlu, ja to rikam porad a takovi lidi jako Kim a pan Bush k tomu jen prespivaji :Pinch:
opravdu smutné.. <br />a co se týče novinářů.. dovolím si citovat jednoho expolitika "Novináři jsou pitomci, hnůj a fekálie."
Sice nevim co ma tohle spolecnyho s Bushem, ale souhlasim, ze tahle post-post-postmoderni psycho-chaos-doba vymejva lidem hlavy a kdo se tim necha prilis strhnout, takhle dopadne. Je to hnusny, odporny a k zbliti, ale media se asi paradne nabastila a spojovani s gotikama/metlama se bohuzel da pochopit... :-x ... k ocekavani od roku 2009 bych rad zpetne pripojil: Min agresivnich idiotu a spinitelu jmena tyhle sceny
ale ne :sad: :shock: to je hrozne takhle ublizovat nevinym :sad: nevim jaky trest by si ta zruda zaslouzila tohle by prece nemohl byt zadny goth udelat s temi novinari mate pravdu nevedi co ale pisou takhle smutno mi z toho bylo naposledy kdyz ukopaly sofii :sad: :sad:
Chm, když jsem četla popis jeho zjevu, ještě jsem si říkala, zda to přišijí filmům, metalu, hrám nebo gothrocku (nebo všemu dohromady). Chlapec byl prostě řádný psychopat; člověka napadne spousta věcí, ale některé realisovat je trochu nadrámec. A ty výkřiky "to nemůže žádný goth udělat" a kecy o trestu jsou hodně OLOL.
v jednom clanku jsem cetl, ze sel vrazdit uz s pomalovanym oblicejem, nekde na vratnici se vyptaval na cestu, protoze se chtel na neco zeptat...tak me napada, jestli to tomu vratnemu/vratne neprislo divny, ze je celej pomalovanej, a jeste jej posila nekam mezi deti... <br />ale mozna to byla zase smyslenost... ale tohle me dost zaskocilo....<br />jinak se nad tim nepozastavuju, takovy veci se deji a budou dit porad a dokud se to nebude tykat me osobne, nehodlam se tim vzrusovat, to bych totiz musel silet denne...
co myslis tim OLOL?
Já jsem na to koukala v televizních novinácha a jediné co mě napadlo je že rodiče by měli věnovat více času svým dětem. To že ho spojují s goth mě nějak nepřekvapuje... dělá to aspoň větší haló o.O<br /><br />ps. Bush se sem dostal protože tady někdo neví vůbec nic o politice nebo je tu nějaká skrytá souvislost? xD
[quote name="Sirael"]ale ne :sad: :shock: to je hrozne takhle ublizovat nevinym :sad: nevim jaky trest by si ta zruda zaslouzila tohle by prece nemohl byt zadny goth udelat s temi novinari mate pravdu nevedi co ale pisou takhle smutno mi z toho bylo naposledy kdyz ukopaly sofii :sad: :sad:[/quote]<br /><br /> ten pocit z toho jsi vystihla i za mě úplně přesně<br /> :sad:
Je zajímavý, že během je takovej hrdlořezů v Landastylu apod. nespočet, ale objeví se jeden goth, můžou se média utlouct.
Forn: Jo, taky jsem cetl jako jednu z prvnich zprav, ze proste prisel zmalovanej se zbranema po kapsach a navratnici rekl, ze "potrebuje informace" a s tim ho tam proste pustili...myslim, ze takova lhostejnost a demence by taky nemela zustat nepotrestana
[quote name="Sirael"]co myslis tim OLOL?[/quote]<br />Cituji: [i]"tohle by prece nemohl byt zadny goth udela"[/i]<br />Ty si myslíš, že gotici mají nějaké speciální protilátky proti psychopatii a jiným hezkým duševním poruchám?
ve výsledku je největší hnus stějně ten čin jako celek. <br />Novináři si hold podle ksichtu vyloží stejně vždycky všechno po svým,s tím hold nic nenaděláme.<br />Spíš mě nutí k zamyšlení co nutí tak mladého člověka k tak zrůdnému zkratu.<br /><br />[quote name="Paesant"]Forn: Jo, taky jsem cetl jako jednu z prvnich zprav, ze proste prisel zmalovanej se zbranema po kapsach a navratnici rekl, ze &#34;potrebuje informace&#34; a s tim ho tam proste pustili...myslim, ze takova lhostejnost a demence by taky nemela zustat nepotrestana[/quote]<br /><br />trošku to odlehčím : <br />si vzpomínám že u nás stačilo kdysi Lukáši Kohoutovi říct že zapomněl doma doklády a vládní letenky dostal taky na počkání. <br />(ikdyž v tomhle případě těm ,,lumpárnám ,, lze jen přát úspěch snad ..) <br />Tak se asi není čemu divit ,že takováhle primitivina projde ...:-(
Novináři jsou tupci s IQ horký čokolády z automatů :D Neumíš nic jinýho? Pojď psát hovna do bulváru. <br /><br />Jinak k té motivaci...člověk se často cítí zhnusenej světem okolo v pubertě. Ani se nedivim, protože všichni dělaj z puberťáků jen dojný krávy, co se týká image, ale aby se staral někdo o jejich psychycké problémy, to ne...a když navíc děti maj rodiče, který makaj od nevidim do nevidim, tak se nedivte, že jejich emotivní stránka strádá. Neni to omluva pro masakry, ale krnik, když si někdo pořídí děti, tak je má zahrnout láskou, ne je mít doma a nechat je běhat okolo jak divou zvěř.
Goth negoth, doufám, že za to dostane přiměřený trest...<br /> a k těm novinářům bych nebyla až tak přísná, předpokládám, že to psali lidi žijící v jiných kulturních i společenských prostředích, tak se opravdu nedivím, že to takhle vnímají.<br /><br />[quote name="Sirael"]ale ne :sad: :shock: to je hrozne takhle ublizovat nevinym :sad: nevim jaky trest by si ta zruda zaslouzila [b]tohle by prece nemohl byt zadny goth udelat[/b] s temi novinari mate pravdu nevedi co ale pisou takhle smutno mi z toho bylo naposledy kdyz ukopaly sofii :sad: :sad:[/quote]<br />To se slečna snažila být vtipná?
novináři mají za úkol prodavát, kdyby psali fakta tak to nikoho nebude zajimat není to vzrušující a čtivý, proto píšou lži a bulvár...<br /><br />nebo snad někomu nejde v práci primárně o ot aby se uživil ?<br />novináři moc dobře znaji pravdu ale nikdy ji nenapíšou ztratili by tim svoje čtenáře<br /><br />ano napsali kravinu ale spíš než novináře bych zatracoval toho zmrda co vraždil nebejt něj tak by si museli najít jiný téma pro svoje psaní...
Nevím, jestli to tady už neproběhlo, ale<br /><br />http://zpravy.idnes.cz/slovenska-policie-zrejme-dopadla-vraha-studenta-tupeho-pji-/zahranicni.asp?c=A080227_170211_zahranicni_jba<br /><br />V tom článku to není, ale v novinách psali, že ten hoch nosil černé oblečení a dlouhé vlasy... jupíí, tahle móda se už valí i k nám...
nechapu,zabijet mimina, co z toho mel?
Zbabelec, aspon si mel vybrat jinou cilovou skupinu,... deti,to je obzvlast kruty, nedokazu si predstavit, jak je jejich rodicum...<br />A ze to zase spojuji s nasi kulturou? Smutne, ale neprekvapuje me to ... :sad:
[quote name="Anonymní"]Neni to omluva pro masakry, ale krnik, když si někdo pořídí děti, tak je má zahrnout láskou, ne je mít doma a nechat je běhat okolo jak divou zvěř.[/quote]<br /><br />Héhehe to víš, zkus napsat na nějakou diskusi "normálních" ženských že nikdy v životě nechceš děti (piš v ženském rodě...) - hned se dozvíš nějaké slinty ve stylu "však ty si to mimčo pořídíš, až ho budou mít všecky spolužačky".<br />No tak jestli je dneska "mimčo" něco, co se pořizuje proto, že to mají všechny ženský v okolí, tak se nedivím že to vypadá takhle :sad: <br /><br />Jen jednou v životě jsem si pořídila něco, co "měly všechny", a byly to boty na vysokém podpatku. Měla jsem je na nohou dvakrát, pak jsem je kopla pod skříň a za dva roky prodala na Aukru. S děckem by to nešlo, takže bych ho asi musela mrsknout před televizi a snažit se, aby moc nerušilo.<br /><br />Není nad to, usilovně "být normální" a "dělaj to všichni".

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.