Persephone se se svým neoklasickým repertoárem vrací do Prahy

...aneb alespoň částečná náplast za zrušenou Gothic Masquerade...


Zdroj: Mirage, CZ Sanctuary

Sonja Kraushofer je známá především jako spoluleader zavedené rakouské darkwave formace L'amme Immortelle, kterou spolu s Thomasem Rainerem založila již před více než deseti lety. Její okouzlující hlas můžeme slyšet i ve Vídeňské opeře, a od roku 2000 rovněž v neoklasicko-ambientním projektu Persephone.

Nápad založit Persephone vznikl před osmi lety při natáčení desky "Dann Habe Ich Umsonst Gelebt" domovské kapely L'ame Imortelle. Během krátké doby došla tato myšlenka realizace, a tak již v lednu příštího roku spatřilo světlo světa první album "Home", následované o rok později krátkostopážním EP "Still". Temná neoklasická hudba s prvky ambientu a etherealu, prodchnutá řeckou mytologií s důrazem na postavu Persefony (bohyni mrtvých a manželku Háda, pána podsvětí) si rychle našla své fanoušky a vzbudila rozruch i v řadách hudebních recenzentů. Opravdový zlom v historii projektu Persephone však nastal v roce 2004 - na jaře vyšla u labelu Trisol první oficiální deska "Atma Gyan" (Věčné světlo), soubor vyjel na koncertní šňůru po Evropě, a na podzim téhož roku vydal (opět u Trisolu) další dlouhohrající počin "Mera Sangeet Kho Gaya" (Má hudba je pryč).

 

Persephone - The Man Who Swallowed My Soul (live)



Po vydání druhé regulérní desky se Persephone stáhla do ústraní a dala o sobě vědět až v souvislosti s novým albem "Letters to a Stranger", se kterým se 2. listopadu 2007 za velké slávy vrátila na scénu. Na novince, kterou vydal label Curzweyhl, již Sonja upustila od řecké mytologie a vydala se na tajuplnou výpravu do hlubin své vlastní duše. I proto je "Letters to a Stranger" daleko intimnější, osobnější a rozervanější nežli předchozí počiny. Poprvé ve své historii také kapela spolupracovala s Filharmonickým komorním orchestrem města Wernigerode. Co ovšem zůstalo, je osvědčená spolupráce s Johnem A. Riversem (Dead Can Dance), který album mixoval, a s Mistrem Joachimem Luetkem, jenž zhotovil booklet.

Sonja Kraushofer a její němečtí kolegové Martin Höfert (cello), Holger Wilhelmi (cello), Johannes Kramer (kontrabas, cello) a John Abdelsayed (perkuse) se v sobotu vrátí do Čech již počtvrté. Persephone opět vystoupí v atmosférických prostorách raně gotického kostela sv. Jana Křtitele Na prádle. Obávat se nemusíte ani nízkých teplot, neboť kostel má vyhřívanou podlahu.

Nechte se unést kouzlem neoklasiky, potemnělé atmosféry a prožitých emocí.

A pozor, pokud se do pátku 14. listopadu (23:59) nahlásíte na emailu mi@rage.cz, získáte u vstupu slevu 50,- Kč z lístku (tzn. 200,-Kč).

Persephone (DE/AT)
15. listopadu 2008, 20:30
Praha, kostel sv. Jana Křtitele Na prádle (Říční ulice)
Vstup: 200,- Kč po registraci/ 250,- Kč na místě

Klikněte pro zvětšení

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Budu rýpavá. :-)<br />Pokud je něco z brzké gotiky, je to "raně" gotické, nikoliv "ranně". :-) (A ke všemu Jan ani gotický není, je románský a goticky pouze částečně přestavěný.)<br /><br />Ale na Persephone se těším. :D
[1] Hle ho, překlepa...už je po něm, díkes ;-). A ad románský/gotický, vycházelo se z informací na netu, které píší *"Kostel sv. Jana Křtitele Na prádle je raně gotická jednolodní stavba z doby po roce 1235"*, případně *"Kostel sv. Jana Křtitele Na prádle si zachoval výrazné prvky raně gotického slohu a patří mezi nejstarší malostranské svatyně."* Pro nás, kteří nejsou zrovna zběhlí v historii sakrálních památek na území naší matičky Prahy to bylo dostatečným důvodem, proč napsat, že jde o ranou gotiku, takže tak :-) Nestuduješ takhle náhodou historii/architekturu? ;-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.