Report z Moonlight Mayhem - den druhý

Photobucket...aneb jak se zadařilo přesně před týdnem podruhé...

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sepsal: Paesant
 
Druhý den se otevírají brány žižkovského klubu Matrix, aby pohltily všechny příznivce namaskovaných monster, hororových sloganů, leopardích vzorů a hlavně všemožných výkladů starého dobrého rock´n´rollu. Veliké zklamání z prvního dne kvůli na poslední chvíli odhlášeným Last Days spravila nakonec Dj´s afterparty s příjemně zaplněným parketem a přibývajícími kelímky vyžahnutých piv. Do druhého dne jsem si s sebou však přenesl chladný skepticismus vyvolaný zklamáním ze zvuku a osvětlení, známých vad klubu Matrix. Také svou roli hrálo ponaučení z předešlého večera, že být na místě moc brzy může kromě uhájeného místa k sezení znamenat i docela dobré vytuhnutí, než se něco začne dít.  Proto, ačkoliv jsem chtěl stihnout mladý přírůstek zmírající psychobilly scény, jsem se na sobotní Moonlight nijak nehrnul.

Zase špatně - když jsem dorazil, na podiu se rozehrávali Phantoms on fire. Nicméně Rocket Dogz, jak sám jejich frontman Woody popsal situaci "momentálně jediná psychobilly kapela na scéně", jsou podle slov kolegů nadějnou smečkou. Nechyběla údajně pleskavá rytmika, ostrá kytara, frajerský zpěv ani stylově grázlovská póza. Spolu s videozáznamem mi to stačí k tomu, abych si příště dal záležet na dochvilnosti.
 

The Rocket Dogz live at Moonlight Mayhem II
 

Ale jak jsem řekl - kolem půl deváté, kdy jsem dorazil už startovali Phantoms on fire. Tahle rock´n´road formace už se na pódiích nějaký ten rok pohybuje a publikum bylo na druhého tuzemského reprezentanta patřičně zvědavé. Konečně zpěvák David Unholy začal působit dojmem, že už se nejedná o zvukovku, ale kapela začala hrát. I když se příliš nedalo věřit, že nějaká zvukovka už proběhla - festival si svoje prokletí bohužel přenesl i do druhého dne. Technika nezvládala mohutný, metal/rockový sound kapely a tak mi jejich songy splynuly dohromady. Ruchová stěna na mě byla přiliš, zbytek koncertu trávím v útrobách klubu s menším hlukem (brzy zjišťuji, že nejlepší poslech je stejně na záchodcích).

Děvet hodin večer a třetí kapela večera. Na řadu se dostává mutace horroru a punku, imagový ,monsterband Karloff. Původní nositel tohoto příjmení by patrně naposledy vstal z hrobu a nadšeně tleskal, kdyby viděl co se na podium vyvalilo z backstage. Ash Ghoulmore, frontman kapely je sešitou splácaninou všemožných hororových tváří a jeho vystupování na podiu jde věrně v duchu legendy Misfits. I na ostatních třech členech bylo vidět, že líčení před koncertem zabere v poměru ke zvukovce 90% času. Když po intru začali sypat první skladbu, dostáli mých předpokladů a i když musím vynachválit dokonale hrůznou tvář skupiny, hudebně to nebyla žádná sláva. Už na desce zní Karloff tak nějak těžkopádně a tupě, na živo v kombinaci se špatnými zvukovými podmínkami se to projevilo ještě víc. Ačkoliv se na chvíli zdálo, že zvukař si snad od piva na chvíli odběhl i k pultu a zvuk se malinko zlepšil.

Photobucket
Od podia jsem odešel krátce potom, co jsem naprosto nečekaně dostal tryskem umělé krve stejně jako ostatní přihlížející. Téměř do konce vystoupení jsem byl vyřazen ze hry čištěním objektivu...Po tři čtvrtě hodině Karloff dohrává a přesouvá se prezentovat svůj merch. Pár pařících, alkoholem otupených fanoušků se odebírá k baru a pod podiem zůstává kluzká louže krve o průměru několika metrů. No alespoň konečně viditelná, i když po několika drincích nebezpečná výzdoba klubu...

S další kapelou se festival vrací zpátky do nejčistších rock´n´rollových kořenů. Carlos a jeho vyjící kojoti jsou záchranou v době rozkladu velké většiny rockabilly/psychobilly kapel u nás. Ze zaniklých Bad Tones, Mordors Gang, Lucky 4 a Green Monster se dal poměrně nedávno dohromady kvintet a pro většinu audience na Moonlight Mayhemu to bylo premiérové vystoupení. Stejně tak i pro mě a musím přiznat, že jak jsem se na něj těšil - tolik jsem si ho užil. Carlos - netradičně česky zpívající s ještě více ojedinělými kvalitními texty. Za ním kontrabas a bicí jako vynikající rock´n´rollovo-swingo-countryovská rytmika. Doprovodná elektrika a sólová pololubovka s výborně odehranými rockabilly sóly. V půlce koncertu dokonce i zvukař podlehl a poslušně dozvučil správný pleskavý zvuk basy - od té doby šlapala tahle retro show téměr dokonale. Ozvalo se sice několik nejistých nebo vysloveně negativních ohlasů na české texty. Ale právě díky nim pro mě vystoupení evokovalo ze všeho nejvíce atmosféru starých dobrých Šakalích let a dostatečně jsem si ho užil.
Na konci ještě proběhl pokus o přídavek, ale na otázku "kolik máme ještě času" se brzy z hrdla stage manažerky ozvalo "žádný". Nezbývá než se těšit, až Carlos příště svolá své zaběhnuté kojoty k dalšímu koncertu.
 

Carlos And His Howling Coyotes live at Moonlight Mayhem II
 
Když jsem před rokem v anketě "Sestavte si svůj festival" věnoval jako plno dalších hlasujících svůj pomyslný lístek Zombíně, moc jsem nevěřil tomu, že by se jí vážně podařilo pro festival urvat. A hle, objevuje se jako jedna z prvních na lineupu kapel a pro mě je tak jednoznačně headlinerem sobotního večera.

A už se objevují na podiu, rovnou z krypty do našich uší. Zombina - frontmanka skeletoního ansámblu, Doc Horror - s plameny ožehnutou rock´n´rollovou kytarou, Kyle Kthulhu - johndeppovský basák, X Ray Speck - dechová posila za saxofonem a vzadu za bicími - ošlehaný Ben Durr (ti všichni navíc v roli perfektně secvičených pomocných vokalistů). Začali pěkně z ostra - tak z ostra, že se bubeník teprve rozkoukával, na co že to vlastně hraje. Za chvíli vstává, začně řvát směrem k backstagi. Zanedlouho proletí přes podium stojan na činel a přistane na zemi. Dobře punkový start. Ale už se hraje, čtveřice řeže svými nástroji hodně syrový rock´n´roll a Zombina se pere se zvukem na podiu. Snaží se docela úspěšně chytat do rytmu. (Kromě toho si všímám detailu na její ruce, o kterém se nemůžu nezmínit - gumový kroužek s nápisem SOPHIE - že by nějaký způsob podpory nebohé zesnulé dívky? O spekulaci mě ujišťuje první čestné místo Sophie mezi Zombiinými friends na jejím Myspace profilu. Sic podivný obchodní artikl - ale rozhodně správný viditelný nesouhlas s touto tragickou událostí)

Zombina and The Skeletons - Stacy Stasis (live at Moonlight Mayhem II)
 
Stojím na místě, kde se brzy vytvoří něco jako kotel a nevěřícně se snažím rozpoznávat odehrávané skladby. Naštěstí je Zombina and the Skeletons díky široké škále vokálů a výrazným textům kapelou dobře čitelnou. Ale zvukové bahno terorizující festival odnesla i ona a to ve velké míře. Například poprvé v životě jsem se tu setkal s tím, že bubeníkova hi- hatka byla tak strašně přezvučená, že pohltila a sešrotovala to nejpodstatnější - zpěv frontmanky.
 
Znechucen zvukem a ospalým červeným světlem jsem chvíli měl chuť vystoupení raději nevidět. Odměnou za setrvání ale přišly oblíbené skladby jako Nobody likes you when youre dead, Dracula Blood nebo Punkrock Vampires. Zvuk nezvuk, kapela rozhodně udělala maximum pro ukojení hororových choutek posluchačů.
Časové schéma, na rozdíl od kulhajícího, zmíravého zvuku na Moonlightu šlapalo precizně. Až bolestivě, protože naše favoritka Zombina je nucena vyklidit se i se svými kostlivčími muzikanty z podia bez přídavku.

Sepsal: Ezechiel

Ale to už je čas na nekompromisní psycho v podání italských Evil Devil. Pětice Valerio (bicí), Teo (kytara), Danilo (kytara), Davide (kontrabas) a Angelface (zpěv) přijela Praze představit svou aktuální desku "Rocker's Life", ze které přišla na přetřes většina pecek. Že jsou Evil Devil vtípkaři, dokázali nejen dnes již provařenou předělávkou hitu "La Isla Bonita" od Madonny, ale i riffem "Thunderstruck" od AC/DC, či řádně upravenou maďarskou fugou. Hlavním kladem vystoupení Evil Devil byla punková energie, charisma Angelface oděného do vojenské uniformy a celková muzikantská sehranost. Opět škoda přehlceného zvuku, který měl výslednou podobu hlukové koule.
 
Sound se velmi lehce umoudřil až s příchodem hlavní hvězdy Blitzkid, kteří přijeli na Moonlight Mayhem až z americké Virginie. Ostatně menší počet nástrojů a konkrétnější zvuk baskytary se přeci jen zvučí o poznání lépe. Ani těmto hororpunkovým netvorům nasazení a instrumentální nadhled rozhodně nechyběl, a tak si ukřičený basák Argyle Goolsby s image čerstvě proměněného vlkodlaka a pokérovaným tělem mohl dovolit pobíhat po pódiu jako vzteklinou cloumaný. Jeho protipól, zavalitý zkrvavený hromotluk TB Monstrosity se držel spíše kytary a mikrofonu, do kterého vysílal svůj silný hlas s až překvapivou intonační jistotou a to i v poměrně vysokých polohách. Minout nemůžeme ani úderného bubeníka Dr. Chuda z The Misfits, který nebyl sice moc vidět, ale o to více slyšet. Letitá sehranost se projevila i v momentech, kdy Goolsby na chvíli přestal živočišně křičet a s přehledem čistě dozpívával dvojhlasné vokály. Klobouk dolů, tahle parta rozhodně umí, a v Matrixu to ukázala v plné míře. Škoda, že část diváctva, zničená zvukem, odešla dříve. Zajímavou atrakcí byla i píseň "Love Like Blood", kterou si spolu s Blitzkid střihla i jedna z pořadatelek, Pamela. Vypadalo to asi takhle:
 

Blitzkid - Love Like Blood feat. Pamela (live at Moonlight Mayhem II)
 
 
A najednou je po všem, do lidí jako když střelí a sobotní afterparty je tak o poznání chudší na účast. Část návštěvníků se rozutekla do Styxu, část asi domů a tak jenom hrstka statečných paří na vybrané psycho/punk/rockandroll/country pecky. I na nás se však včerejší ponocování projevuje, a tak dnes Matrix nezavíráme. Co dodat závěrem? Máme za sebou druhý ročník Moonlight Mayhem, který našincům poskytnul vyžití zase trochu jiným směrem, a to se musí podporovat. Přejme tedy pořadatelům hodně štěstí do budoucna, a začněme přemýšlet, kterou kapelu byste tu reálně chtěli příští rok vidět. Opět totiž dostanete možnost promlouvat do lineupu tohoto festivalu.
Jako vždy si můžete prohlédnout fotky v naší galerii, nebo zhlédnout víc videí na našem Youtube profilu.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

hezky report, ale kdyz uz recenzujete vystoupeni urcite kapely, tak bych predpokladal, ze jste jej videli (s Blitzkid hral na bicich Dr.Chud z Misfits, coz sama kapela nekolikrat zminila), ale ok... priste to snad bude lepsi..:D
Forn: Diky za postreh, ja se priznavam, ze jsem si toho pri postovani clanku nevsiml- jinak jsem ho fotil z backstage, zrovna kdyz nekdo zarval z publika "play misfits" a kytarista odpovedel prave tim, ze maji bubenika z Misfits a bláblá. Ale fakt je, ze tohle mohlo snadno v tom bordelu zaniknout - takze se zarucuju za Eziho, ze tam vazne byl a svedku k tomu ma dost :D:D To zas my kdyz kapelu prosvihneme a zminime se o ni jen letmo, tak to uz ma nejaky zavazny duvod, chacha
Vzdyt to vlastne natacel:D
ale jo bylo to zajimave...
Pekne sepsany..toho zvuku byla fakt skoda..zvlast u Zombiny..<br /><br />jinak tady je jeste par fotecek z obou dnu;-)<br />http://fotoreporty.rhizopus.net/2008-10-31_11-01-moonlight_mayhem_fest/
Pekne sepsany..toho zvuku byla fakt skoda..zvlast u Zombiny..<br /><br />jinak tady je jeste par fotecek z obou dnu;-)<br />fotoreporty.rhizopus.net/2008-10-31_11-01-moonlight_mayhem_fest/
[1] Díky za doplnění, předpokládáš samozřejmě dobře, nepsali bychom report z něčeho, co jsme neviděli ;-). Nicméně je pravda, že mi tahle zmínka o Misfits utekla, protože jsem neviděl Blitzkid od začátku kvůli rozhovorům s TLDOJ a Zombinou (comming soon), a tak jsem u bubeníka vycházel ze sestavy uvedené na jejich myspace profilu. Dr. Chud opraven 8-)
[7]no problem, ja jen, ze to bilo do oci..:D..a ta zminka o bubenikovi byla uplne na konci koncertu, pred posledni pisni, ktera byla cover od Misfits, ale to uz jen tak pro detail..:D
[8] Hehe, no aspoň je vidět, že máme bystré čtenáře, to je jenom dobře ;-) Fakt to říkali před koncem? No tak to je záhada, zhruba od druhé třetiny až do afterparty jsem byl už v hlavním sále...a to jsem skoro ani nepil! :-D
Forn: Podle me to pred koncem nebylo čéče - nebo to rikali vickrat (asi jsou na to fakt hrdi, neni divu:D), ale nevzpominam si, ze by potom nasledoval cover na misfits ani, ze by pak koncili. Protoze jsem pak zmizel v backstagi a kdyz se vratil tak za 20minut plnej nachos jeste hrali :D
Jinak koukam, ze anketa dopadla zajimave - pro pulku lidi lepsi sobota (byli v patek?), pulka nebyla vubec, nejlepsi jednoznacne Zombina a jen jeden clovek byl "pecka!" uchvacenej :D

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.