The Damned v Praze

Ladrogang přiváží 26. srpna 2007 do pražského Futura fenomén punkové a gothic hudby, legendární The Damned.


Když se řekne "punková legenda", většina lidí si asi automaticky představí Sex Pistols. Inu proč ne, Sex Pistols byli ve své době opravdu asi tou "největší" punkovou kapelou, ale ačkoliv byli "Pistole" nejúspěšnější, v mnoha věcech nebyli první. První anglický punkový singl "New Rose" z roku 1976, následovaný roku 1977 prvním anglickým punkovým albem "Damned, Damned, Damned", a po něm první anglické punkové tour po USA - to je jen část výčtu prvenství anglické formace The Damned.

The Damned se dali dohromady (podobně jako právě Sex Pistols) roku 1976. Už po šesti týdnech zkoušení se konal první koncert, o tři měsíce přišel na Stiff Records singl "New Rose" (zhruba o měsíc dřív než "Anarchy In The UK" od Pistols), o další čtyři měsíce deska "Damned, Damned, Damned" (asi o půl roku dříve než "Never Mind The Bollocks"). I když si co do úspěšnosti vedli Sex Pistols lépe, The Damned neustávali ve své práci, do které se začínaly pozvolna promítat i jiné, temnější prvky. Zpěvák Dave Vanian ostatně i v punkových dobách používal ve své koncertní image jisté "upíří" prvky (především bílý makeup), a pro punk netradiční neuřvanou polohu zpěvu. Díky rozvíjení těchto prvků tak The Damned vdechli roku 1980 život nahrávce The Black Album, která je dosud považována za jedno z úplně prvních gothic rockových alb, jejímž epicentrem je 17minutový epos "Curtain Call".

Toto období The Damned následně inspirovalo (jak hudebně, tak vizuálně) spoustu dalších kapel, a někteří jej dokonce považují za spouštění mechanismus, který inicioval rozvoj gothic rocku a horror punku. Není proto divu, že se k odkazu Davea Vaniana a spol. stále hlásí množství současných hudebních spolků, a písně "Zatracenců" se tak často předělávají.

Po vlně úspěchu se však kapela moc neobejvovala ani na pódiích, ani v médiích. Za pořádný comeback je považováno až vydání desky Grave Disorder roku 2001, které bylo následováno koncertní šňůrou. Letošní SUMMER PSYCH OUT TOUR 2007 ke třicátému výročí vzniku kapely protne 26. srpna i pražské Futurum - fanoušci se kromě Davea Vaniana mohou těšit i na druhého zakládajícího člena The Damned, Captaina Sensibla.

V roli předsloku se v Praze představí americká horrorpunková partice Blitzkid, a domácí Phantoms On Fire.

**The Damned (UK) + Blitzkid (USA) + Phantoms On Fire (CZ)**
26. srpna (neděle) 2007, start 20:30
Praha, Futurum Music Bar (Zborovská 82/7)
Vstup: 380,- Kč předprodej (Ticketstre­am.cz) / 430 ,- Kč na místě

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

škoda že je ta akce tak z ruky a jsem tou dobou mimo,jinak bych si je určitě nenechal ujít :-(
Moc mě mrzí,že jsem tam nebyl.Je to žijící Legenda.Miluji album Phantasmagoria 85 Bob
z phantasmagorie bohuzel nehrali pokud vim zadnou vec nehrali<br />podle me, mohli vypustit tak tretinu veci a nahradit je podle me mnohem lepsima skladbama, zvuk me taky trosku zklamal<br />ale presto to byl genialni vystup!!! jeden z nejlepsich koncertu co sem videl...i kdyz sem cekal ze t bude jeste o neco lepsi<br />Vanian je proste demon:-)
carka ma byt za "nehrali"
M D : Věřím,že to musela být super punk,show Dave Vanian je legenda.Mám rád od nich stejně všechno at už např Damned,Damned,Damned 77,Machine Gun Etiqutte 79,tak i novější např Anything 86.Vzhledem k tomu,že na Bauhaus,Bolshoi,March Violets a samozřejmě THE DAMNED vyrůstal,tak mě to přímo velmi mrzí,že jsm tam nebyl.Protože už jsem z legend viděl živě třikrát SISTERS OF MERCY,THE MISSION,THE STRANGLERS,CHRISTIAN DEATH,THE CULT,CASSANDRA COMPLEX atd,le THE DAMNED to je mi moc líto.Přál bych si ještě někdy vidět BAUHAUS to by bylo super.Často si pouštím DVD Gotham.Peter Murphy k tomu,nemám co dodat, Bowieho žák dokonalý zpěvák,ten si dnes, nemusí prostřednictvím image na nic hrát to je pro mě GOTH :-D

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.