Recenze: Blacklist - Afterworld

Návrat, který rozhodně stojí za to. Americká parta na své novince dokazuje, že postpunk a gothic rock si můžou tykat i s hard rockem či heavíkem. Stačí to umět...

Blacklist - Afterworld
Vydal: Profound Lore, (47 min)

Blacklist vydali v roce 2009 skvělý debut „Midnight of the Century“, měli našlápnuto směrem k žánrovému vrcholu a vzápětí byli pohlceni nemilosrdnými bažinami hudebních dějin. Že kapela ještě někdy vydá studiovku asi nečekali ani muzikanti samotní. V roce 2019 se po desíti letech sešli kvůli reedici debutu a oslavit výročí chtěli vystoupením na festivalu A Murder of Crows. Nu a najednou pánům došlo, že se vlastně rádi vidí, následně nahráli EP „Disorder“ a tradá – druhé velké album je na světě.

Navázat na první desku, když se povede tak, jak se povedla chlapcům z NY, nebývá vůbec jednoduché. Kór po takové pauze. O to víc mám otevřenou chlebárnu a vyvalené oči. Blacklist nejen že navázali. Oni vše posunuli ještě dál. Jejich nový sound je bombastický a já marně hledám na novince slabé místo. Mám staromileckou radost z toho, že nemám nutkání přeskakovat slabší kusy, protože ty tu zkrátka nejsou. Naopak jsou tracky poskládány jako ten nejlepší seriál, vše do sebe správně zapadá a postupně svižně spěje do finiše.

 

 

Jakkoliv kapela od začátku staví na postpunkových i goth rockových základech, bylo už na starších nahrávkách znát, že svoje místo tu má i starý dobrý hard rock a heavy metal. Vrstvení kytar, parádní kytarová sóla i monstrózní rytmika, která je natolik suverénní, že v duchu jasně vidím bubeníka točit paličkami, než začne nekompromisně mlátit do škopků – to všechno jsou atributy jako vylovené z osmdesátkových desek vlasatých kapel. A nutno říct, že na novince je jich víc než kdy dřív.

Blacklist jsou schopní nabídnout hymnické hitovky (skvělá „The Final Resistance“, „Pathfinder“), dokážou člověka přenést do osmdesátek a vystřihnout autentický sound, který triumfuje o to víc, že se kapele daří skládat skvělé melodie („Nightbound“, „Scarlet Horizon“), Joshua Strawn umí překvapit klenutým a tuze příjemným hlasem („No Good Answers“) a pánové se nebojí vytáhnout ani starou dobrou baladu („Behind the Veil of the Living World“, „A Stranger in This Century“). Bonbónkem a tím pravým vyvrcholením je potom gothic rocková pecka „Lovers in Mourning“, která je dokonalým hudebním ohňostrojem na závěr.

 


Blacklist - Lovers in Mourning

 

Joshua neměl nikdy problém s tím, začlenit do lyriky Blacklist svoje názory na některá současná ožehavá témata. Debut zasvětil strachům z nových forem fašismu podporovaných vzestupem různých politických a náboženských dogmat a na epku „Disorder“ se nechal inspirovat protesty proti rasismu ve Spojených státech. Dystopií zavánějící novinka zkoumá význam lásky v době politického a ekologického kolapsu. Ve spojení s působivou obálkou tak dostanete po všech stránkách dotažené umělecké dílo a z mého pohledu dosud jednu z nejlepších nahrávek letošního roku.

Blacklist zkušeně balancují na lanech vedoucích mezi hudebními škatulkami jako mistři provazochodci, nesklouzávají do propastí hloupých klišé a berou si ze zmíněných subžánrů jen to nejlepší. V jednom starším rozhovoru vzpomínal basák Ryan na důvody, proč vlastně kluci kapelu založili a jedním z nich prý byl fakt, že chtěl poslouchat nějakou temnou a přitom špinavou kapelu, kterou by zjednodušeně popsal jako "Depeche Motörhead" a žádnou takovou nemohl najít. Pokud marně hledáte i vy, tady máte jedno doporučení.

Hodnocení: 90%


 


Sestava:

Joshua Strawn (vokály, kytara)
Ryan Rayhill (basa)
Glenn Maryansky (bicí)
James Minor (kytara)

Traklist:

1. Fires Of Black November
2.The Final Resistance
3.Nightbound
4.No Good Answers
5.Behind The Veil Of The Living World
6.Pathfinder
7.Scarlet Horizon
8.A Stranger In This Century
9.In Shadow Light
10.Lovers In Mourning

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Tak ja zdielam Demiho nadšenie. Tento album mi nenápadne "pristál" v mailu... ale to som ešte netušil, že sa v nom skrýva výborná nahrávka s množstvom silných motívov. Proste popiči!

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.