Je máj, hororu čas?

hororykvetenJe to tady. Venku začíná být teplo a to zlé pichlavé slunce je už skoro všude! Kdo to má vydržet? Nejlíp se někam schovat. 






 

 

Zavřít se do kina se zdá jako dobrá varianta. Ale co tam? Klasicky nic velkého hororového...a bude hůř...

 

1816935-godzilla1954c

 

Minimálně budeme svědky (již poněkolikáté) jednoho slavného návratu. Na plátna kin se totiž znovu přižene "Godzila". Ta se (původně jako "Gojira") poprvé představila v roce 1954 a od té doby se objevila ve více než pětadvaceti snímcích. Asi si ještě vzpomenete na ten Emmerichův z roku 1998, který však nebyl zrovna dvakrát přesvědčivý. Reputaci se chce této slavné ještěrce pokusit napravit Gareth Edwards ("Zakázaná zóna") a trailery slibují její nejmonstróznější podobu. Uvidíme s jakou si na nás tento drobeček vyšlápne.

 

Godzilla - oficiální trailer

 

Protože ani tento měsíc čistou žánrovku v kinech nenajdeme, zmíním ještě aspoň jeden titul, který by třeba mohl někoho zaujmout. Už díky výpravě, atmosféře a původnímu námětu. "Šípková Růženka" je notoricky známou pohádkou, jejíž původ lze vystopovat u Charlese Perraulta a bratří Grimmů. No a teď na tenhle námět pusťte Hollywood. Ten z příběhu vyextrahoval původkyni zla a začal pátrat po důvodech jejího záškodníckého smýšlení. Pokud vás taky zajímá proč je tato paní tak zlá, nenechte si ujít snímek "Zloba - královna černé magie" (UF! nádherný český název). Původně se film Roberta Stromberga jmenuje mnohem decentněji - "Maleficent". Jinak se však tahle disneyovka s Angelinou Jolie v hlavní roli o moc decentněji netváří. Uvidíme jak velké zlo to bude...

 

Maleficent - oficiální trailer

 

Najde se aspoň v knihkupectví nějaká čistá stylovka, když v kinech je to bída?

Minule nás namlsal strejda King návratem do Overlooku. Tentokrát to už taková sláva není. Zkusit tedy můžete alespoň první díl chystané upíří trilogie Andrewa Fukudy "Hon" ("The Hunt"). Připravilo jej vydavatelství Fragment a lidské pokolení v něm bude na pokraji vyhynutí.

 

v andrew fukuda-hon-tit-202810-01

 

"Jak zůstat na živu ve světě, kde jsou lidé považováni za pochoutku a všichni touží po jejich krvi? Pravidla jsou jasná: nesmát se, nepotit se, neupozorňovat na sebe. A hlavně – nezamilovat se do jedné z nich! Gen se liší od všech ostatních. Nedokáže běžet rychlostí blesku, sluneční světlo ho nezabije, a nemá neukojitelnou touho po krvi. Není upír, je to člověk. Je vybrán, aby se zúčastnil honu na poslední lidi. Jeho pečlivě utajovaný život se hroutí. Skupina bezcitných lovců začíná tušit, že s ním není něco v pořádku. Seznámení s dívkou v něm probudí city, které do té doby neznal. Gen našel něco a někoho, za co má cenu bojovat, a jeho potřeba přežít ve světě plném nemilosrdných dravců je stále silnější..."  

 

 Milovníky kratších atmosferických prací by zase mohla zaujmout antologie Mika Ashleyho "Svědkyně temnot", kterou vydal Albatros - Plus. Už podtitul "Antologie viktoriánských autorek strašidelných příběhů" hovoří za vše.

 

8f305563e653fd6264a1774fd672d9e4

 

Ženy jako "svědkyně" temných hnutí mysli, drobných každodenních "zločinů", ženy jako chladnokrevné pozorovatelky triumfů i zkázy mužů, jejich poklesků a slabostí, jsou v mnoha ohledech skvělými vypravěčkami, svou citovostí doslova předurčenými pro šerosvit na pomezí nadpřirozena. Druhým důvodem, proč povídky viktoriánských autorek dodnes fascinují čtenáře, je potlačovaná síla vášně, erotické touhy, ale i rozhodnosti, s níž se ženy staví na roveň mužům a soupeří s nimi, tedy stěží napodobitelná ingredience, jež jsou přítomny v každém z těchto příběhů.    

 

Další antologie "Ve spárech hororu" je určena primárně mladším milovníkům bubáckých příběhů. Vladimír Hulpach ji sestavil převážně z povídek, které se objevily v časopise Filip a mají mládežníkům ukázat alespoň základní rozvrstvení daného žánru. Proto jsou zde zahrnuta ve formě adaptovaných povídek slavná klasická díla, duchařské vyprávění, horor politický, filmový, texty vycházející z pověr nebo pověstí, zpracování skutečného případu a na závěr nechybí ani parodie. Zkrátka. Pokud máte doma ratolest nebo mladšího sourozence, neváhejte mu tuto knihu podstrčit. Ať má průpravu do budoucna. Vydává Aventinum. 

 

img 338196 orig   

 

Na závěr tu máme knihu vydavatelství Epocha "Vampyrismus a Magia Posthuma" Giuseppeho Maiella. 

 

"Vampýr, upír, či vlkodlak je bájná bytost, jež se živí krví, povětšině lidskou. Zmínky o něm se objevují v literárních textech již od starověku, jejich frekvence stoupá v období středověku a je spojována převážně se slovanskou mytologií a folklorem, nicméně fenomén vampyrismu se vyskytuje i v jiných a nejen evropských kulturách. Od 17. století se jím začínají zabývat úřední činitelé a badatelé a mezi nimi má vyjímečné postavení olomoucký právník Karl Ferdinand Schertz, jenž v roce 1704 uveřejnil spisek nazvaný Magia Posthuma. Po něm a zejména pak po 19. století se vampyrismus stal tématem řady věděckých výzkumů a studií, k nimž se řadí i tato publikace kulturního antropologa Giuseppeho Maiella. Ta již při svém prvním vydání v roce 2005 vyvolala značný zájem veřejnosti, byla rozebrána a nyní vychází v novém doplněném vydání, nadto obohacena o český překlad Schertzovy Magie, dlouho považované za ztracenou. Giuseppe Maiello popisuje vampyrismus v historickém kontextu, opírá se nejen o doklady lidové slovesnosti a literární citace, ale i o četná autentická svěděctví a ověřené zprávy včetně archeologických nálezů, analyzuje je a interkulturně porovnává. V rámci svého výkladu se věnuje i příbuzným fenoménům čarodějnictví a šamanismu a kriticky se vyrovnává s poznatky a argumenty minulých a soudobých badatelů.   

 

large

 

Čtěte, koukejte a nezapomeňte se u toho třást! I když vám bude horko!

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.