Na Vánoce 2023 připravili písničky The Crüxshadows, Luna Reign nebo The Legendary Pink Dots

Každý rok se i na gotické scéně zjeví celá řada skladeb, které se váží ke konci kalendářního roku. Tyto jsme pro vás objevili my.

Začneme s britským projektem Luna Reign fungujícím od roku 2010. Ten nás v poslední době zásobuje jedním singlem za druhým. Jedním z nich byla i skladba věnovaná vánocům jednoduše nazvaná "Gothic Christmas" plná kostlivců na vánočním stromečku a útoku na Santa Klause s hořlavým dortem. Merry Christmas to all! ;)

 

 

Letos žádnou Vánoční koledu nepřipravím. O tom byl ještě v říjnu přesvědčen Tobias Borelius, předák švédských indie rockerů Emerald Park. Jenže pak přišla zpráva a zvukový soubor od kolegy Johana Eckmana a vše bylo jinak. Skladba "Christmas Time Is You" je prý i přes melancholické vyznění nadějnější. Poselstvím písně je, že hudba, komunita a lidskost mohou být základními kameny Vánoc.

 

 

Vlad In Tears, Berlínská čtveřice lavírující mezi gotikou a melodickým metalem, je další kapelou z dlouhé řady těch, kteří neodolali, a upravili k obrazu svému jednu z nejprofláklejších vánočních odrhovaček - baladu "Last Christmas", původně od popových Wham!. Jak se jim to povedlo zjistíte z videoklipu, který ke skladbě kvarteto připravilo.

 

Vlad In Tears - Last Christmas

Asi nejvíce vánočních písní na temné scéně napsali a natočili američtí darkwave romantici The Cruxshadows. Ti s prvním kouskem přišli v roce 2007, od roku 2010 vynechali pouze jeden rok, kdy nepotěšili posluchače nějakým vánočním kouskem v typicky melodicky temném duchu. I v letošním roce Rogue přichystal koledu nazvanou "The Winter Rose" postavenou na pověsti ze 16. století o "růži z Jericha". Skladbu si můžete stáhnout ze stránek kapely (ZDE) za cenu, kterou sami uznáte za vhodnou.

 

The Crüxshadows - The Winter Rose

 

The Legendary Pink Dots, klasici elektronické psychedelie, každoročně vydávají vánoční singly a EPčka s exkluzivním materiálem, který na řadových deskách kapely nebo sólových deskách zpěváka Edwarda Ka-Spela nenajdeme. Na letošním "Christmas Special EP" nalezneme dvě dlouhé kompozice v typickém stylu Legendárních růžových puntíků. To znamená zvukově bohatou zvukovou výpravu doplněnou o příběh, kterak zlatý retrívr zachránil Zemi před vyhubením.

 

 
 
Na závěr tu máme jeden Česko-Slovenský kousek. Projekt203 prozatím funguje v jednočlenné sestavě a v tomto rozpoložení přichystal na tyto vánoce vánoční EP "Grinch Song". Poslechnout a stáhnout zadarmo nebo za vámi zvolenou cenu  si ho můžete níže na Bandcamp profilu projektu.
 

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.