Fobia Kid a new gothic sound

Můžeme se stokrát tvářit, že tomu tak není, ale čas utíká a svět (nejen ten hudební) v roce 2023 je logicky jiný, než svět v roce 1983. Někoho to může rozčilovat, může si urputně bránit svou ulitu, ve které je Robert Smith věčně mladý, ale my tu jsme také od toho, abychom alespoň v rámci možností zůstali otevření i současnému dění na hudební scéně, které se nějakým způsobem týká našeho tmavého písečku. Ondrax pro nás zaznamenal jednu tuzemskou novinku, která stojí za pozornost a také nám o ní sepsal následující text, za který mu děkujeme. (redakce)

 

Mladší generace beatmakerů / současné hudby “populárnějších žánrů” začíná ve své tvorbě užívat post-punkový zvuk. Velký úspěch zaznamenal třeba kanadský interpret ThxSoMch a na “československé scéně” před pár dny vyšel singl “Gothic Outfit” slovenského rappera Fobia Kid, který je v tomto smyslu gotickou “full package”, aktuální i v celosvětovém měřítku. Rap se zde na post-punkovém zakladu žánrově transformuje a hlubokým hlasem předkládaná sdělení napovídají, že nejde “jen o cosplay”, - přičemž dodejme: současná “goth persona” dávno uniká konzervativním nárokům subkulturní identity. 



Fobia Kid feat. Samm734 - Gothic Outfit

Donedávna jsme se u interpretů z této oblasti mohli setkat s referencemi na goth subkulturu spíše jen v módě a vizuální formě - která zde funguje po boku nově uchopených emo a grunge stylizací, - případně s užíváním termínu goth spíše coby metafory pro temnější temperament a (temně dekadentní) životní styl. Jakkoli mladší generace posluchačů nevidí žádný problém v tom z gotické scény čerpat inspiraci, a vedle trapové hudby poslouchat i The Cure nebo Joy Division, od konzervativnější scény novější interprety dělila žanrová propast. A to i přesto, že například drum machine Roland TR-808, stojící za charakteristickým zvukem trapu, používali The Sisters of Mercy již začátkem 80. let.


ThxSoMch - Spit in My Face!


Ačkoli je zde zatím řeč pouze o singlu z připravované desky "Éra vampíra", která má vyjít na jaře 2023, o jejímž celkovém zvuku autor tohoto textu nemá informace, relevance popisovaného žánrového sbližování nestojí pouze na post-punkovém zvuku a hádání budoucnosti. Již starší album "Strašidelný dom" (2022) je konzistentně temně romantizující, spooky, plné černého humoru a obsahující motivy jako převzaté z horroru či gotického románu, (som z miesta na ktoré spomínám rád, kúsok odtiaľ stojí Oravský hrad, v noci sa vynorím z temného lesa a pijem ti krv ako v legendách), temně stylizované, ale zároveň sympaticky ironizované. Použité beaty často odkazují na různé taneční žánry, až k jakémusi dark electro vyznění. Proto snad lze očekávat, že i nové album bude co do vlivů rozmanitější, - ale ať si třeba není. Dále; z rapu vycházející obsahový styl může být pro konzervativnější gotickou scénu osvěžující: “relatable” skrze typicky osobní výpovědi. Kolik jste slyšeli písní XIII. století, psaných v 1. osobě?

I když by Fobia Kid mohl mít svůj hlas víc pod kontrolou, nepřesnosti nejsou něco, přes co bychom se nebyli schopni přenést - vstřícný posluchač je může vnímat i jako přirozený jev “undergroundové tendence”, která si i nějak může přát zůstat “raw”. Singl "Gothic Outfit" ovšem obsahuje navíc solidně odzpívaný refrén (Samm734 na featu), u kterého lze pozorovat právě ono zmiňované připojení emo/grunge vlivů.

Může takhle vypadat nová gotická vlna?

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.