Dave Von Tenebrae: Začalo to malými experimenty s efekty a pokusy o vytvoření herních soundtracků.

Člověk míní, covid mění. Na poslední chvíli jsme museli hledat náhradu za odpadnuvší support sobotního koncertu The Foreign Resort. Trn z paty nám vytrhl chlapík, jehož vyzpovídání jsme plánovali už po vydání kompilace "Dark Tunes... II". Pokec je tedy konečně na světě a my jsme tudíž zabili dvě mouchy jednou ranou...
 

Sanctuary.cz: Ahoj Dave. V sobotu tě čeká koncert po boku The Foreign Resort. Všechno se to spíchlo poměrně horkou jehlou. Převládá natěšení nebo nervozita? :)

Dave Von Tenebrae: Ahoj Demi. Podle mne je to srovnatelné se situací, když je člověku nějakých těch náct let a jde na své první rande. Jak nervozita, tak natěšení jsou samozřejmě přítomny, ale to je právě na tom to nejlepší a o to intenzivněji celou tu situaci člověk prožívá.

Sanctuary.cz: Někde jsem četl, že si živě zahraješ po třech letech. Jak jsi daleko se svou živou prezentací v cestě k absolutní spokojenosti? Kde všude sis dosud zahrál?

Dave Von Tenebrae: Absolutní spokojenosti podle mne dosáhnout nelze, obzvláště co se týče hudby a performance. U sebe to vnímám tak, že se svou živou prezentací jsem stále téměř na začátku, ale spokojený bych asi nebyl ani po 1000 odehraných koncertech. Člověk bude k sobě asi vždycky kritický, i když to třeba zrovna nedává explicitně najevo. Pouze se mění standard, na který je člověk zvyklý.

Jinak máš teda pravdu, že se můj předešlý koncert odehrál opravdu před 3 lety. Jednalo se o akci Freak Show v mém momentálně oblíbeném Illusion baru, kde jsem hrál po boku nezapomenutelného a vám jistě dobře známého projektu QX-RH-85. Můj vůbec první koncert, pokud se to tak vůbec kvůli žánrové odlišnosti dá brát, se odehrál na Apocalypse Night vol. II, která se odehrála v žižkovském klubu Fatal. Mimochodem zrovna tehdy mne na baru oslovil zpěvák Plague Called Humanity s dotazem, jestli nechci doplnit jejich řady na postu klávesisty. Jaká byla moje odpověď už asi lze vytušit :)

Sanctuary.cz: Dave von Tenebrae není tvoje jediná hudební aktivita. Pověz kde všude jsi zanechal hudební stopu…

Dave Von Tenebrae: Jak už bylo naznačeno, tak od roku 2015 jsem členem cyberpunkové smečky Plague Called Humanity, což je momentálně asi projekt, do kterého vkládám nejvíce času a který je nejviditelnější. Nebýt ale DVT, tak bych pravděpodobně do dneška o zakládání kapely tak maximálně diskutoval v hospodě a těžko říct, jestli by vůbec k nějaké realizaci někdy došlo. S opilci se sice dobře diskutuje ale hůře hraje :D Ale čest výjimkám! Asi nejhorší na zakládání kapel tímto způsobem je to, že jak se člověk probudí, tak ačkoliv netuší, jaký je vůbec den, stejně má svíravý pocit, jak kdyby se upsal ďáblu. Poté si vybaví, jak se předešlý den dušoval, že bude hrát na fujaru v křesťanské grind popové kapele a pak už jen doufáte, že si to nikdo nebude pamatovat.

 


Dave Von Tenebrae - Spider´s Waltz

 


Sanctuary.cz: Jak velký je rozdíl hrát v kapele s dalšími muzikanty proti práci na vlastním jednočlenném projektu?

Dave Von Tenebrae: Rozdíl je ten, že když hrajete sami, tak vás ráno po akcí nikdo nebudí Tukabel remixem a Vlastou Plamínkem s tím, že je třeba na něčem pracovat. U jednočlenného projektu mám zase problém s tím, abych se vůbec k něčemu dotlačil. Je to sice víc spontánní a přirozenější tvorba, jelikož na všem děláte sami, ale člověk pak třeba taky 4 roky nic nevydá. Hodně věcí moc neřeším a ani se nijak neberu vážně, což se pak bohužel podepisuje snad na všem, ale vidět to je nejvíc na promu, nebo spíše nejde, jelikož pak žádné neexistuje. Co se týče účinkování v kapele, tak si už dneska nedokážu představit situaci, že bych v žádné nebyl. Člověku to přiroste k srdci. Je to prostě jiné a začne to vnímat jako rodinu, nebo jako součást svého životního stylu, ale vše má své pro a proti.

Sanctuary.cz: Fans si tě mimo jiné mohli všimnout taky na kompilaci „Dark Tunes from Czech and Slovak Caves II“. Jak se zpětně díváš na tenhle projekt a na účast na něm?

Dave Von Tenebrae: Jsem nesmírně rád, že jsem ten track poslal na zhodnocení a že jsem mohl do této kompilace přispět. Ten nápad poslat něco do „Dark Tunes from Czech and Slovak Caves II“ považuji za jednu z nejlepších věcí, co jsem v tom roce udělal.

Sanctuary.cz: Zaujala naopak tebe na kompilaci některá z kapel či projektů?

Dave Von Tenebrae: Je tam celá řada projektů, které mne nějakým způsobem zaujaly. Celkově si myslím, že jsem byl ve skvělé společnosti. Mým absolutně novým objevem byli Decent Ruins a Stereo Songbird. Přiznám se, že zrovna White Quarantine jsem hned po vydání kompilace sjížděl vyloženě na repeat :D

Pak je tam Schwarzprior, což je sice kapela která už hraje nějaký ten pátek ale jejich Karlák mi docela přirostl k srdci svou surovou realističností a že je to prostě skladba ze života.

Jinak musím tedy i zároveň podotknout, že se na kompilaci objevilo docela dost kapel, ke kterým chovám poměrně pozitivní vztah a o to mi to celé udělalo větší radost, když jsem zahlédnul svůj track ve stejném seznamu. Tímto zdravím kluky a dámu z kapely Výsměch? :)

Sanctuary.cz: V minulém roce jsi vydal EP „Digital Wonderland“. Jak dlouho jsi na něm pracoval, kolik úsilí tě stálo a jaké jsi na něj zaznamenal ohlasy?

Dave Von Tenebrae: "Digital Wonderland" byl až na některé věci stvořen téměř naráz. Jsou tam věci, které jsou o poznání starší a vznikly separátně, což se asi podepsalo na jejich zvuku, ale většina samotných konceptů vznikla v rámci několika hodin, dní, nebo to byly měsíce? Teď vážně. Netuším jak dlouho jsem na tom dělal. Bylo to pro mne velmi zvláštní období, kdy jsem ani pořádně netušil, co je za denní dobu, nebo jestli je to celé jenom sen. Pořád nemůžu uvěřit, že to opět neskončilo v šuplíku jako většina mých věcí. Dost se asi na tom podepsal fakt, že se jeden z mých tracků ocitl na kompilačce. Co se týče samotného EP, tak ohlasy byly převážně pozitivní, ale moc daleko se to nedostalo a většina reakcí se týkala v podstatě jen dvou výraznějších tracků.

 

 

Sanctuary.cz: Letos jsi zatím vyrukoval se singlem „Suspiria“. Můžeme jej brát jako příslib delší nahrávky?

Dave Von Tenebrae: Dá se říct že ano. Původně to mělo být součástí připravovaného EP, ale nakonec jsem to celé přehodnotil, jelikož ten track má podstatně odlišný zvuk od ostatních věcí, na kterých momentálně pracuji, takže jsem se jej rozhodl vydat jako singl.

Sanctuary.cz: Soudě podle jména singlu, ale i jména projektu a některých hudebních motivů, budeš mít nejspíš blízko k dílu Daria Argenta. Pověz nám něco k tomu…

Dave Von Tenebrae: Těch důvodů je tam mnoho. Za mne je Suspiria jeden z nejlepších kinematografických počinů vůbec a v podstatě tím trochu vzdávám tomu dílu hold, což by se ale jen tak nestalo. Když ale začneš dělat na hudbě, která se znatelně přibližuje witch house žánru, tak nejde té situace nevyužít.

Jinak ta shoda jmen, co se týče projektu, je čistě náhodná, ale jsem rád, že vznikla. V době, kdy jsem projekt zakládal jsem Daria Argenta ještě bohužel neznal, ale při vydávání Suspirie jsem si řekl, že je to vlastně velmi vtipná shoda náhod a že bych byl rád, kdyby si tuhle dedukci někdo vytvořil. Jsem rád, že k tomu došlo tak rychle. :D Jsi první člověk, kterého to napadlo.

Sanctuary.cz: Máš-li nějaké další oblíbené horory nebo filmy obecně, poděl se s námi. Stejně tak se svěř s nejoblíbenějšími soundtracky. Tuším, že většina bude z osmdesátých let, nebo se pletu?

Dave Von Tenebrae: Přiznám se, že co se týče filmů obecně, tak jsem jich zas tolik neviděl. Hororů jsem však viděl poměrně dost. Poměrně zajímavé mi momentálně přijdou argentinské hororové snímky, ale pokud se budeme bavit o období, jde vůbec nemít rád věci pocházející z osmdesátých?

Sanctuary.cz: Co hudební vzory? Kdo tě nejvíc nakopl k tomu, začít tvořit vlastní tvorbu?

Dave Von Tenebrae: Těžko říct, co mne k tomu přivedlo, jelikož jsem k tomu asi tíhl vždycky. Začalo to malými experimenty s efekty a pokusy o vytvoření herních soundtracků, když jsme se kdysi s kamarádem rozhodli, že bychom chtěli zkusit naprogramovat hru. Tehdy jsem mohl být asi v 6 třídě a pomocí samplů jsem zkoušel skládat své první věci. Už tehdy to nebylo žánrově moc daleko od toho, co tvořím dnes, pokud nepočítáme technické zpracování a méně vlivů okolí. Myslím si, že poměrně viditelnou inspirací budou Skinny Puppy a Oceán, případně ještě Clan of Xymox.

 


Dave Von Tenebrae - Suspiria

 

Sanctuary.cz: Dosud tvoříš výhradně instrumentální tracky. Je to záměr, nebo jen není k mání ideální pěvec? Umíš si představit hlas, který by do tvé tvorby pasoval?

Dave Von Tenebrae: Momentálně se z toho spíše stává záměr, ale dříve tomu tak nebylo. Když jsem hrával ještě trochu jiný žánr, tak jsem se snažil implementovat vokály na živáky. Po mém prvním koncertu jsem si ale uvědomil, že asi nebudu mezi zvukaři úplně oblíbený a zvučit 2 hodiny, když samotný set nemá víc jak hodinu není úplně fajn promo. Na hlas jsem asi docela vybíravý, a proto asi k sobě žádného vokalistu ještě nemám. Preferoval bych zpěvačku se zajímavým hlasem, ale u těch novějších věcí je spíše záměrem, že tam žádné vokály nejsou.


Sanctuary.cz: Jestli se nepletu, přesunul ses z Havířova do Prahy. Jak velký kulturní šok to pro tebe je? :)

Dave Von Tenebrae: Téměř žádný. V Praze mám dlouhodobě většinu svých aktivit, takže je spíše s podivem, že jsem se k tomu nerozhodl dříve. Pivo se tu pije z krýglů taky, takže za mne je vše v pořádku :D

Sanctuary.cz: Krom muzicírování vlastního tě fandové můžou vidět i jako DJ. Pověz nám něco k těmto aktivitám a kde si na tvůj set můžou lidi trsnout…

Dave Von Tenebrae: Pravidelně hrávám v již dříve zmíněném Illusion baru, kde mne lze skoro každý druhý pátek zastihnout ve společnosti několika dalších DJs. Krom toho tam i občas pořádáme vlastní akce, jako je například Back to the Future, což je synthwave akce a Dead Souls, což je akce pro fajnšmekry a kdo ví, ten ví :) Víc popisovat k tomu nebudu. Vstupné nemáme a vítaný je každý. Filosofii těchto akcí je spojit podobně smýšlející lidi, kteří si prostě jenom chtějí užít večer a u toho poslouchat fajn hudbu. Taky je to super způsob, jak se potkat s lidmi ze subkultury i mimo hlavní akce ale vítaný je každý, kdo má zájem se dostavit. Pořádných party totiž není nikdy dost :)

 

 

Sanctuary.cz: My dva jsme se poznali ve chvíli, kdy náš společný kamarád zmožený chlastem nedokázal dojít domů a společnými silami jsme jej byli nuceni donést až do postele. Co ty a alkohol? :)

Dave Von Tenebrae: Co je to alkohol?

Absinthe.Občas se to bojím zmiňovat, jelikož si vesměs normíci představí, že jsem nějaká houba, která nasává alkoholovou vlhkost i ze vzduchu. Přitom je to poměrně civilizované pití a není to moje chyba, že si myslí, že je to ten zelený líh, co oni o víkendech panákují. Momentálně mám nejradši Justifiée & Ancienne,q ale nepohrdnu ani dobrým drinkem, nebo třeba irskou kávou :)

Sanctuary.cz: Nějaké další koníčky mimo hudbu?

Dave Von Tenebrae: Rád hraju videohry, obzvláště mám rád věci, jako je herní série Resident Evil, mám pavouky, takže se dá říct, že se i věnuji teraristice a občas rád jen tak bloudím nočními ulicemi a ideálně místy, která jsem ještě nenavštívil. Také rád odpovídám dlouze na věci, na které se dá odpovědět jedním slovem.

Sanctuary.cz: Perturbator nebo Goblin?

Dave Von Tenebrae: Asi bych teď potřeboval službu přítele na telefonu. Myslím, že každá doba má své specifikum a některé věci je lepší nesrovnávat ale jen si je užívat. Tímto bych se chtěl elegantně vyhnout odpovědi na tuto velmi záludnou otázku :D

Sanctuary.cz: Díky moc za odpovědi a vidíme se na Sedmičce...

Dave Von Tenebrae: Já děkuji za rozhovor a za pozvání.

  

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.