The Foreign Resort: Někdy holt musíš dělat šílené věci, aby to fungovalo

O remixech a předělávkách 80's hitů, prohánění Škody Octavie, změně sestavy a dalších zajímavostech s dánskými postpunkovými střelci. ENG available.

For English click here.

SANCTUARY.CZ: ČAU MIKKELI, JAK SE MÁTE? CÍTÍTE VE VZDUCHU HROZÍCÍ KARANTÉNY A LOCKDOWN, NEBO SE TÍM ZATÍM PŘÍLIŠ NESTRESUJETE?

Mikkel: Čau kluci, máme se tu dobře. Pořád mám práci! Ale dost se obávám hrozícího lockdownu klubů po Evropě. Loňská zima byla tou nejnudnější v mém životě, takže pevně doufám, že to nebudeme muset opakovat.

SANCTUARY.CZ: UVIDÍME, NO… ALE TAK POJĎME NA VESELEJŠÍ TÉMA – KONCEM TÝDNE SE KONEČNĚ ZASE UVIDÍME V PRAZE. TENTOKRÁT VŠAK DORAZÍTE MÍSTO VE TŘECH VE DVOU, BEZ BUBENÍKA MORTENA. ŘEKNEŠ NÁM VÍC O TÉHLE ZMĚNĚ V SESTAVĚ, NEBO SE NEMÁME PTÁT? :)

Mikkel: No, Morten se rozhodl, že ve svém životě potřebuje nějakou změnu, a tak z kapely odešel. Nějakou dobu to viselo ve vzduchu, takže jsem byl na tenhle přechod připravený a už víc než rok dopředu jsem začal programovat beaty.

SANCTUARY.CZ: JE PRO VÁS HODNĚ JINÉ HRÁT JEN VE DVOU? BUDETE U TOHO ZŮSTÁVAT, NEBO SE ČASEM POOHLÉDNETE ZASE PO ŽIVÉM BUBENÍKOVI?

Mikkel: Být na pódiu jen ve dvou je fakt hodně jiné. Je to o jednoho člověka na pódiu i pod ním méně a hlavně: chybí nám hlasitost a energie bubeníka na stagi. Jak říká Steffan: "Já jsem rockový muzikant, já potřebuju bubeníka!" Na druhou stranu, reakce publika byly opravdu pozitivní. Jen málokdo nám řekl, že by nám bubeník chyběl, a někteří nám dokonce řekli, že bez bicích zníme lépe. Takže ohledně posluchačů si nedělám starosti.

Naživo se to snažíme vyrovnat hlasitými backing tracky, což do jisté míry pomáhá, ale stejně cítíme, že nového bubeníka potřebujeme, a dokonce už právě i s jedním jednáme. Čili v blízké budoucnosti bychom se mohli vrátit jako trio, ale na Sedmičku to nestihneme. Tam do vás nasolíme naprogramované industrializované beaty, které momentálně nahrazují živé bicí.

The Foreign Resort – Obsessing


SANCTUARY.CZ: V TÉHLE SESTAVĚ JSTE STIHLI OD LÉTA OBJEZDIT UŽ CELKEM DOST KONCERTŮ. KDE JSTE VŠUDE BYLI A JAKÉ TO BYLO?

Mikkel: Jak už jsem zmínil, i bez bubeníka se nám daří celkem dobře – na pódiu i mimo něj. Naše první turné jen ve dvou byla hned devítidenní šňůra po Itálii s jedním koncertem ve francouzském Marseille. Vrhli jsme se do toho rovnou po hlavě a dočkali se skvělého přijetí ve všech městech. Z Kodaně jsme jeli rovnou do Neapole, cestou jsme se zastavili jen na přespání v Innsbrucku. Docela drsné, ale chtěli jsme si zahrát na znovuotevření jednoho klubu.

Celkově bylo plánování tras dost hrozné kvůli nejistotě kolem Covid-19 při bookování, takže jsme se během tohoto turné hodně najezdili. Ale byl to skvělý pocit být zpátky na cestách a to, jak nás lidi vzali, stálo za to. Bylo vidět, že oceňují, že jsme se dokodrcali takovou dálku až k nim.

 

SANCTUARY.CZ: A TO POŘÁD JEZDÍTE ŠKODOVKOU? JAK SLOUŽÍ? A JAK VÁS VŮBEC NAPADLO SI ZA KAPELNÍ AUTO VYBRAT ZROVNA TOHLE?

Mikkel:
Moje Škoda Octavia z roku 2011 pořád jezdí jako sen! Teď jsem si ji dokonce nechal ještě přečipovat, což znamená, že na německém autobahnu můžeme jet přes 200 km/h. Jsme zatracení burani, já vím 😊.

Vždycky jsem pracoval na zmenšování, takže cestování v kombíku byla vlastně přirozená volba. Na začátku jsme několik šňůr odjeli v Mercedesu Sprinter, ale je příliš pomalý, nepohodlný na řízení a moc drahý.

SANCTUARY.CZ: TAK TO JSME RÁDI, ŽE ČESKÝ VÝROBEK STÁLE SLOUŽÍ! NICMÉNĚ KROMĚ KONCERTŮ JSTE POSLEDNÍ DOBOU VYDÁVALI HLAVNĚ REMIXY VĚCÍ Z POSLEDNÍ DESKY "OUTNUMBERED" OD BOOTBLACKS, CREUX LIES,  NITE. DALŠÍ NÁS ČEKAJÍ NA ALBU "OUTREMIXED" (BTW. KDY VLASTNĚ VYJDE?). KTERÝ Z TĚCH REMIXŮ VÁS BAVÍ NEJVÍC A ČÍM?

Mikkel: "OutRemixed" vyšla v pátek 19. listopadu u Artoffact Records. Nedokážu přesně říct, které remixy se mi líbí nejvíc. Záleží na tom, jakou mám zrovna náladu. Ale už ty tři remixy zveřejněné před vydáním desky vypovídají o tom, jak široké je na ní hudební spektrum. Mluvíme spíše o "předělávkách" než o "remixech", protože kapely v podstatě vyhodily všechny naše nástroje a přidaly svoje vlastní – a někdy dokonce i zpěvy.


The Foreign Resort – Send Your Heart to the Riot (Creux Lies Remix)
 

Někdy hned poznáte zvuk kapely, která předělávku udělala. Jindy nemáte tušení, dokud se nepodíváte na název. Najdete tu všechno od pomalé shoegazeové ponurosti přes italskou romantiku až po industriální hlukové věci. Pro každého něco. Na koncertě na Sedmičce zahrajeme naši věc "Send Your Heart to the Riot" ve stylu remixu Creux Lies. Je našláplá a melancholická a moc mě baví ji hrát naživo!

SANCTUARY. KDYŽ JSME U TĚCH PŘEDĚLÁVEK, VÁŠ DVOJCOVER "SEND ME AN ANGEL / SUNGLASSES AT NIGHT" Z LOŇSKÉHO EP "THE RABBIT HOLE" JE BOŽÍ. JAK VÁS NAPADLY ZROVNA TYHLE DVĚ PECKY? A MÁTE V HLEDÁČKU I DALŠÍ PŘEDĚLÁVKY? CO BY VÁS LÁKALO UDĚLAT?

Mikkel: Poprvé jsme "Send Me an Angel / Sunglasses At Night" zahráli v roce 2015 na halloweenské show v Seattlu. Tehdy nás pořadatel poprosil, abychom si připravili nějakou pecku z 80. let, a já jsem tyhle dvě písničky vždycky miloval. Už si nepamatuji, jak ke spojení těch dvou tracků došlo, ale vzpomínám si, že jsme museli "Sunglasses" transponovat do extrémně vyšší tóniny, aby to s "Send Me..." fungovalo. Ve skutečnosti je to pro můj hlas trochu moc vysoko, ale co, někdy holt musíš dělat šílené věci, aby písničky fungovaly.

Trochu jsem pracoval na coververzi "Open Your Heart" od Madonny, ale nějak jsem se v tom zaseknul a od té doby mám plné ruce práce s novými písničkami. Čili možná se někdy v budoucnu objeví další coververze, ale momentálně se soustředíme na vlastní tvorbu.


The Foreign Resort – Send Me An Angel / Sunglasses At Night



SANCTUARY.CZ: KDYŽ JSME SPOLU MLUVILI PŘED NECELÝMI PĚTI LETY NAPOSLEDY, ZMIŇOVAL JSI MIMO JINÉ, ŽE JEDNÍM Z VAŠICH CÍLŮ JE VĚNOVAT SE MUZICE NAPLNO, IDEÁLNĚ ABYSTE SE Z NÍ ZVLÁDLI UŽIVIT. PODAŘILO SE TO?

Mikkel: Odpověď zní ne. Ale v současné situaci jsem moc rád za práci učitele, u které se můžu spolehnout, že mi zaplatí účty. Ale rád bych dodal, že mne ta práce zároveň fakt baví. Líbí se mi, že můžu vyjet na turné a pak se vrátit domů a potkávat se zase s jiným druhem publika – svými studenty.

SANCTUARY.CZ: TAK TO ZNÍ SUPER. NICMÉNĚ O TO VÍC SE NA VÁS TĚŠÍME V PRAZE. A VŮBEC, NA CO SE MŮŽEME TĚŠIT? CO JSTE SI NA NÁS PŘIPRAVILI?

Mikkel: Jak už jsem zmiňoval na začátku, věnoval jsem se celkem dlouhou dobu programování beatů, takže se můžete těšit na trochu jinou, industriálnější stránku The Foreign Resort s místy čistějším, místy agresivnějším výrazem. A taky zahrajeme jednu skladbu, kterou jsme ještě nikdy nehráli živě s bicími. Navíc jak do Prahy jezdíme jen jednou za čas, bude novinkou i naše současná dvoučlenná sestava. Ale už se nemůžeme dočkat, až se vrátíme. Vždycky je radost pro vás hrát!

TFR

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Robert Smith co jezdí ve Škodě Octavii a kopíruje The Cure. NIce!
Doporučuju obklad na hlavu, prej to někdy pomáhá...
:´D

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.