Němečtí neofolkaři Orplid se na nové desce pokloní oběti Jana Palacha

Německé neofolkové duo Orplid se po více než dekádě hlásí s novou deskou zasvěcenou hrdinům, kteří byli pro dobrou věc ochotni položit život. Mezi nimi najdeme i našeho Jana Palacha.

Orplid vstoupili na hudební scénu v roce 1996 a brzy se stali tahouny německé neofolkové scény. Dvojice Uwe Nolte (texty, koncepce, vokály) a Frank Machau (kompozice, nástroje, vokály) z Halle je ztělesněním protichůdných pochodů, kterými si bývalé východoněmecké Sasko dnes prochází. Důkazem budiž i nová, již sedmá řadová deska, která přichází po 12leté odmlce.

Uwe s Frankem jí nazvali "Deus Vult" (latinsky „Bůh to (tak) chce“) po křižáckém mottu, které vyjadřuje odhodlání dua „chránit západní civilizaci a její tradici“. Obsahem desky jsou písně/příběhy, které připomínají často tragické osudy řady postav evropské historie bez ohledu na původ nebo ideologii. Najdeme tu ódu na českého studenta Jana Palacha, který se upálil v roce 1969 na protest proti násilnému obsazení Československa "spřátelenými vojsky" řady zemí východního bloku, píseň o komunistické revolucionářce Tamarě Bunke nebo track věnovaný protestantskému pastorovi a lékaři Kurtovi Reuberovi, malířovi slavné Stalingradské Madony, kterou vytvořil během druhé světové války.

Více než 70minutová kolekce také přivítá ve skladbě Dunkle Stunde Katrinu Lindnerovou, rockovou ikonu bývalé Německé demokratické republiky. Stylově se Orplid rozkročili od neoklasické okázalosti napříč pulzující elektronikou až ke gotice, kdy v tomto duchu přetvořili svůj starý hit Das Abendland. Pro dokreslení barevnosti mozaiky můžeme prozradit, že "Deus Vult" nabídne i klasický singl Cortez The Killer od Neila Younga z roku 1975.

Nové album Orplid chystá 25. září 2020 k vydání vydavatelství Prophecy/Auerbach, kdy digitální verzi doplní CD varianta v elegantní knížtičce. Vinylová podoba bude součástí masivní 12diskové kolekce "Legatum", která zpřístupní kompletní diskografii dvojice včetně nového alba, EPček a raritních kousků rozesetých po různých kompilacích a singlech. Prozatím si pusťte první ukázku z desky, singl Purpurne Stimmen.

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.