Květnové strašání

Svět se pomalu a opatrně vrací k normálnímu životu a s ním se vrací i klasická podoba Strašání. Doufejme, že už nám tenhle až moc realistický karanténní horor nebude nadále otravovat život ve větším měřítku a všechny hrůzy zůstanou na plátnech kin, obrazovkách televizí a na stránkách knih. 

Kina oprášila sedačky a začínají znovu promítat. Pokocovinová nabídka není pro hororového fandu nikterak dechberoucí, vezměme tedy zavděk alespoň filmem režiséra Craiga Zorbela "Lov" ("The Hunt"). V jeho vyvražďovací štvanici se mimo jiné  dostane i na Hilary Swank či na kočičku Emmu Roberts, kterou nejspíš budete znát ze série "American Horror Story".

"Dvanáct lidí se probouzí na mýtině uprostřed lesa. Navzájem se neznají, neví, kde jsou, ani jak se tam dostali. Netuší, že byli vybráni pro velmi specifický účel… stali se lovnou zvěří. Kdo a proč je loví? Než si stačí odpovědět, padnou někteří z nich mrtví k zemi. Ti, kteří první salvu ustáli, už tuší, že jim opravdu jde o život a že ti, co po nich střílejí, nepřestanou, dokud je všechny nezabijí. Normální člověk by takovou situaci neustál, jenže Crystal (Betty Gilpin) není normální. Nechce umřít a ve snaze přežít za každou cenu je hodně podnikavá. Tak podnikavá, že se role lovce a oběti můžou nečekaně prohodit…"

 

    Lov - trailer


Knížky se nám během té pauzy přeci jen alespoň trochu nahromadily a snad už bude jenom líp. Tak třeba fandové série "Temná věž" Stephena Kinga si mohli pořídit už čtvrtý díl nového vymazleného vydání, nazvaný "Čaroděj a sklo". Vyšel samozřejmě u Dobrovských a pokud jste zatím neměli čest, vězte, že jej sám autor považuje za svoje vrcholné dílo a ať si o něm myslí kdo chce co chce, jedná se rozhodně o výjimečný epos.

"Magická směs fantasy a hororu v jedinečném podání Stephena Kinga. Série Temná věž se odehrává ve zvláštní zdevastované zemi, která je plná ohromující vizuální představivosti i nezapomenutelných postav a zároveň děsivě odráží náš vlastní svět. Čtvrtý díl Temné věže, Čaroděj a sklo, přináší strhující vyprávění plné šokujících obratů. Roland, poslední pistolník, a jeho družina těsně vyvázli z jednoho světa a vstoupili do dalšího. Právě zde svým druhům Roland vypráví dávný příběh jedné lásky a dobrodružství, ve kterém hraje hlavní roli pozoruhodná žena – Susan Delgadová."

 


Už třetí haunted house horor u nás vyšel australské spisovatelce Darcy Coates u nakladatelství Fobos. Už to samo naznačuje, že si svoje čtenáře nejspíš našla a podle prvních reakcí ani novinka "Přízraky domu Carrowů" pro ně není zklamáním.

"Remy pracuje jako průvodkyně v Carrow, nejstrašidelnějším domě ve státě. Po jedné z prohlídek jí jeden z účastníků sdělí, že by rád v domě spolu s dalšími nadšenci zorganizoval dvoutýdenní pobyt. Remy souhlasí a doufá, že během něj spatří některé z nadpřirozených jevů, které místo proslavily. Sejde se osmičlenná skupina a zpočátku se zdá, že se naplní jejich očekávání, se kterými do Carrow přijeli.

Potom ale začne bouřka, odřízne je od okolního světa a začnou se dít podivné věci. Dveře se samy otvírají. Seance se začnou zvrtávat. Tapetou prosakuje červená tekutina. Náměsíčné médium se v noci potuluje chodbami… Když jeden z hostů za podivných okolností zemře, Remy je donucena uvažovat o možnosti, že duch původního majitele domu, zvrácený sériový vrah, stále bloudí jeho chodbami. Jenže už je příliš pozdě na to snažit se utéct."


 


Třetí knihu u nás Fobos vydal i Jennifer McMahon. Duchařiny od ženských autorek tedy evidentně nestrádají a mají svoje místo na krvavém trhu. Novinka americké autorky se jmenuje "Pozvaní".

"Manželská dvojice, Nate a Helen, jsou učiteli na prestižní střední škole v Connecticutu. Jednoho dne se rozhodnou opustit pohodlí a bezpečí předvídatelného městského života a přestěhovat se na venkov. Chtějí se tak přiblížit skutečnému životu a vše si vybudovat vlastníma rukama. Tady, na pozemku v divoké přírodě, začnou sami dva stavět dům svých snů. Díky ne příliš přátelskému postoji místních lidí a několika záhadným událostem však brzy zjistí, že jejich pozemek je spojen s temnou minulostí a že legenda o zdejším duchovi může mít reálný základ.

Postupně vyvstává řada otázek – kdo a proč nechal na prahu balíček s podivným obsahem, kam zmizela jejich sousedka a koho má Helen zachránit – na které se snaží najít odpovědi. Je svět, který vidíme, jediným světem, nebo přírodní síly ukrývají víc, než jsme schopni poznat našimi běžnými smysly? Napětí se stupňuje, hranice mezi světy mizí. Může být duch pachatelem vraždy? Rozuzlení tohoto napínavého mysteriózního románu je vskutku překvapivé."


 


Po téhle dvojici duchařin je ideální čas  uvést také knihu Gerarda Brittleho "Démonologové". Pokud máte tenhle typ hororů rádi, určitě vám neušly aktivity manželů Warrenových. A právě o těchto lovcích duchů je novinka nakladatelství XYZ.

"Zapomeňte na lacinou duchařinu, čeká vás naprosto seriózní výprava do hrůzyplných domů, k postelím posedlých lidí a do prostorů, kam byste se báli jít i za denního světla. Neříkejte, že nevěříte na duchy, netvrďte, že se jich nebojíte – po přečtení této knihy, založené na autentických svědectvích a zkušenostech skutečných lovců duchů, manželů Warrenových, vám totiž nezbyde než vzít duchy na milost. Jen se modlete, aby i oni vzali na milost vás..." 


 


Další spisovatelka, které u nás vyšla napínavá kniha, pochází ze Švédska a jmenuje se Camilla Sten. Pakliže rádi rozkrýváte různé záhady, potom vás možná její dílko "Mrtvé město" má šanci zaujmout. Vydavatelem je Metafora.

"V padesátých letech obletěla Švédsko zpráva o důlním městečku Silvertjärn, ze kterého jednoho dne beze stopy zmizeli všichni obyvatelé. Úřady pro to nedokázaly najít žádné vysvětlení a opuštěný Silvertjärn byl ponechán osudu a rozkladu.

Mladá dokumentaristka Alice poslouchala během dětství vyprávění své babičky o rodném městě, z něhož nevysvětlitelně zmizeli všichni obyvatelé včetně její rodiny, a tahle záhada ji vždycky fascinovala. Proto teď dala dohromady skupinu přátel, aby se pokusili zjistit a zaznamenat, co se tenkrát skutečně stalo.

V napínavém příběhu vycházející hvězdy švédského thrilleru se prolínají dvě časové roviny. Současnost sledujeme očima filmového štábu, který přijíždí do Silvertjärnu jako první návštěva po šedesáti letech. Záhy se ale začíná ukazovat, že tam nejspíš úplně sami nejsou. A mezitím, v minulosti, rozplétá Alicina prababička Elsa šokující pravdivé události, které vedly k zániku města."


 

 

Na závěr se jako vždy porozhlédneme také v naší domovině a pokud hodláte okusit něco z domácího napětí, pak můžete zkusit třeba "Stíny mezi námi" Martina Rouska. Znovu se tak dostáváme na tajemné a děsivé místo. Vydavatelem je nakladatelství MaHa.

"Hrozivé události navždy změnily její život. Třiadvacetiletá Lilly by nejraději zapomněla na všechny výjevy, které se jí neustále vracejí do mysli. Když jí sousedka Lucy navrhne daleký výlet, neváhá ani vteřinu. Musí pryč z města. Radost ale po pár hodinách vystřídá strach. Dívky jako zázrakem přežijí autohavárii, ocitají se však uprostřed hlubokých lesů.

Při hledání pomoci se rozdělí, a Lilly vkročí do tajemné vesnice obývané k smrti vystrašenými lidmi. Jejich strach je na místě, jelikož zdejší divočina ukrývá dávné tajemství. Život mezi stromy není tak prázdný, jak by se mohlo zdát. Po Lucyině náhlém zmizení je jasné, že Lilly nečeká nic snadného. Místní poukazují na sousední liduprázdnou osadu. Možná nakonec nebude tak opuštěná… Desítky let stará tragédie se pomalu probouzí k životu a mihotající stíny uvnitř hvozdu utahují neviditelnou smyčku. Přicházejí.

Zachrání Lilly svou kamarádku dřív, než bude pozdě? A dokáže při tom odhalit bájné zlo terorizující nebohý kraj? Ztráta všeho, na čem jí kdy záleželo, je nebezpečně blízko…"

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.