Bratrstvo Luny: Jsem nadšený z toho, kolik je tady šikovných lidí...

V rámci vydání kompilace "Dark Tunes from Czech and Slovak Caves" startujeme sérii minirozhovorů se všemi zúčastněnými, v nichž se vám neznámé projekty představí a ty známější zase prozradí, co je u nich nového. V Kralupech je novinek dost. Posuďte sami...

Sanctuary.cz: Ahoj do Kralup. Když jsme spolu mluvili minulý rok, rozplývali jsme se společně nad barvami podzimu. Takže co vy a letní vedra? Chodíte chytat bronz? :)

R. X. Thámo: Avéčko na Sanctuary! To víš, že nějaký ten oddech, u mě teda s prckama, byl, jinak asi z Luny nikdo vyloženě plážovým švihákem není. :) Nechci být nějak brutálně sentimentální, ale mám takovou životní etapu, kdy si vychutnávám spoustu maličkostí a užívám si okamžiky, v kterých se aktuálně nacházím. Beru podzim i tropy jako fajn …

Sanctuary.cz: Tehdy vycházelo společné album Bratrstva Luny a Petra Štěpána „Luna nad Iglau“. Jaký měl nakonec tenhle experiment ohlas? Naplnil vaše očekávání?

R. X. Thámo: Stále naplňuje! Lapidární rozebírání ohlasu je ještě předčasné, protože ten projekt je stále živý, v distribuci, cédéčka se prodávají i na koncertech XIII. století…  Na podzim se snad dočká jedné materializované aktualizace. Pozitivní ohlasy máme nejen z naší domoviny, ale i ze Slovenska a Polska. Vydat CD v podobě sběratelského artefaktu s vymazlenou grafikou a doprovodnými texty, byla skvělá volba. Za vše hovoří, že Petr album zařadil do své oficiální diskografie. „Luna nad Iglau“ se také jako určitý předstupeň promítne do dalších projektů, na kterých s Petrem Štěpánem pracujeme …

 



Sanctuary.cz: Na kompilaci „Dark Tunes from Czech and Slovak Caves“ jste přispěli novým songem „Baldachýny mraků“. Můžete nám o téhlé skladbě říct něco víc? Tuším, že zrovna v jejím případě bude co povídat…

R. X. Thámo: Skladba je věnována našemu rodnému městu Kralupy nad Vltavou jako vzpomínka na jednu z nejtragičtějších událostí konce 2. světové válce v naší zemi. 22. března 1945 několik letek amerických bombardérů mělo strategický cíl – zničit rafinerii, která už ale nebyla funkční. Bohužel jedna z prvních bomb zasáhla zásobník ropy. Během chvíle hustý černý dým („Baldachýny mraků“) zakryl většinu města a další bomby do něj padaly naslepo, a to i do obytných čtvrtí. Během hodiny bylo na konci války zabito 245 lidí. Z dnešního úhlu pohledu, i když se to stále neříká moc nahlas, se jednalo o nesmyslný válečný čin. Při pročítání historických pramenů, jsem objevil i konstatování, že si spojenci z Protektorátu dělali obyčejnou „střelnici“. Nálet na Kralupy nebyl jediným kontroverzním činem vítězných mocností („bílá křídla holubice špiní mocné státy“).

Do kontextu sdělení je zakomponován i historický příběh o dvou rekvizicích zvonů z kralupského kostela, které se odehrály během obou světových válek. („Václav klesá, koně civí a člověk je ponížený“). Skladbou „Baldachýny mraků“ jsme se pokusili interpretovat zásadní historickou událost z dnešního pohledu. Jestli náš přístup někoho dovede k tomu, aby se o samotné události dozvěděl více, bude to skvělé. Dle kontinuálních ohlasů na naši tvorbu víme, že se naše vnímavé publikum nechává nabízenými podněty inspirovat… Rozebíral jsem skladbu dle obsahu, ale musím také vyzdvihnout nesmírně povedenou hudební složku a celkovou produkci. Autorem hudby je Matěj Lipský, na produkci spolupracoval Kobdzey a na basovou kytaru se ve studiové premiéře v dresu Luny představil Martin Jandourek.  

Sanctuary.cz: Od vydání poslední řadovky Bratrstva Luny už uplynulo pěkných pár let. Dá se novinka brát jako předzvěst věcí příštích?

R. X. Thámo: Ano! Od vydání naší poslední plnohodnotné studiové nahrávky "Carpe Diem" uběhne na podzim šest let. Máme připravených jedenáct skladeb, které budou tvořit tematicky sevřený celek pojmenovaný "Clamare". Jedná se o latinské slovo, jež nese význam – křičet, volat. Tento termín se považuje v rámci vývoje slov (etymologie) za základ slova reklama (re-clamare) – volat či nutně potřebovat. Také mě fascinuje v něm obsažená pachuť „klamu“. Clamare startuje v polovině 19. století, v době drtivého nástupu masových medií a „Králů Humbuku“, kteří přišli na to, že lež je výnosné obchodní zboží!

Nyní jsme ve fázi dokončování posledních dvou demosnímků a čeká nás určení termínu pro studio a probrání, jak celý projekt materiálně ukočírovat. Již jsem měl i schůzku s naší dvorní grafičkou Erikou Mithoferovou, vše je v pohybu… Mám přání vydat album do konce letošního roku! Už jsem zažil různé vrtochy paní Fortuny při realizaci projektů pod svitem Luny, tak raději zdůrazním, že se jedná skutečně o přání, vizi nikoliv povinnost.

 


Bratrstvo Luny - Baldachýny mraků



Sanctuary.cz: Jaké jsou reakce na váš track na kompilaci? Zaujala naopak vás nějaká kapela či projekt z „Dark Tunes“ a pokud ano, tak čím?

R. X. Thámo: No určitě, už na první dobrou nás moc potěšilo, jak skvěle si skladba vedla ve vašem interním hlasování a moc si považujeme, že se stala otvírákem druhé kolekce „Dark Tunes“. Ohlasy jsou fajn, skladba skvěle funguje i na koncertech a na naše poměry sklízí výbornou zpětnou vazbu i v podobě videoklipu, který je sestříhán z našich dvou zásadních vystoupení z poslední doby: z únorového koncertu se XIII. stoletím v Plzni a z podzimní exilové Magické noci trubadúrů.

Upřímně ti řeknu, stále preferuji poslech hudby z hmotných nosičů, a moc se těším na materializaci „Dvojky“. To znamená, že nové vydání ještě nemám pod kůží, naposlouchané. Co se týče jedničky, vracím se k ní docela často, více tedy k prvnímu kytarovějšímu“ disku.

Jsem stejně jako vy, nadšený z toho, kolik je tady šikovných lidí, kteří umí vyprodukovat fakt výborné věci! Nebudu schválně vypichovat konkrétní jména, ale některé kapely či projekty mám díky kompilacím „na mušce“ … a nevylučuji ani nabídnutí spolupráce třeba při pátém dějství Magické noci trubadúrů v příštím roce.

Sanctuary.cz: Když srovnáš obě kompilace, máš pocit, že má smysl v něčem takovém pokračovat? Má československá temná scéna co nabídnout?

R. X. Thámo: Tak to rozhodně, samozřejmě! Je to úžasný počin, který ve vaší rozkročené činnosti chyběl! Široce pojatá žánrová kolekce z česko-sloveských luhů a hájů (další výborný nápad spojit naše bratrské státy!) s prestižním razítkem domácího subkulturního lídra Sanctuary prezentuje skvěle dark indie scénu nejen doma, ale i v zahraničí. Důkazem budiž obsáhlá složka zpětných vazeb a nejrůznějších pozitivních reakcí, které dávají  nejen věci do pohybu, ale i inspirují a v neposlední řadě motivují!
 


Sanctuary.cz: Jak jste přežili coronavirová omezení, která se, jak se zdá, pomalu vracejí? Ať už v osobním životě nebo jako kapela. Je možné na celé téhle nepříjemnosti najít i něco pozitivního?

R. X. Thámo: To víš, že jsme prežili, ale byl to obrovskej vopruz… (a bohužel ještě asi bude). Myslím, že většina z nás, si uvědomila dost věcí, jak nejsou samozřejmé, zastavila se a možná i trochu zklidnila. Pozitivem je určitě tento fakt: oddělení věcí podstatných a důležitých, od těch, které postrádají větší hloubku existenciálního rozměru, jsou mělčí, zbytnější a je možné je oželet, i když jsme si to předtím nemysleli… Osobně jsem se v této době hodně věnoval rodině, ale byl i čas na tvorbu a dokončení textů pro nové album Bratrstva Luny i další tvůrčí vylomeniny… O projektu Carpe Diem jsme říkali, že „některé věci je třeba říct nahlas právě proto, aby se nestaly.“

V rámci Clamare odkážu k Magické noci trubadúrů, kde jsme na dušičky uctili památku písničkáře Karla Kryla. Karel Kryl viděl v porevoluční euforii mnohem dál než drtivá většina z nás: „Z čeho jsem smutný? Z toho, že jsme vsadili na krámy a prosperitu a zapomněli jsme na Boha, na duši i na to, že máme kulturu, že máme taky rádi krásné věci, které nás odlišují od toho žraní jako stádo. Že se měníme na zvířata, na příští otroky a děláme to dobrovolně.“ Těžko by to někdo z nás zformuloval lépe než Karel Kryl. Ten pocit je zpět, v plné síle. Proti jeho absolutnímu naplnění bojuji ve svém životě – a to občanském i tvůrčím… a nejsem zdaleka sám, a to je nadějné!

Sanctuary.cz: Jsou ve vašem táboře nějaké novinky? Můžete případně odhalit nejbližší plány, pokud nějaké jsou?

R. X. Thámo: Stručně to shrnu: na podzim nové album Bratrstvo Luny – Clamare, limitovaná edice vinylu Petr Štěpán  & Bratrstvo Luny – "Luna nad Iglau", v roce 2021 pátá Magická noc trubadúrů spojená s premiérovou dvou velkých projektů, které vznikají v nedílné spolupráci s Petrem Štěpánem. Na rok 2022 plánujeme s Bratrstvem velký středočeský koncert s rockovou skupinou Spups, která oslaví 20 narozeniny na scéně a se kterou spolupracuji od jejich vzniku v pozici textaře a občasného producenta.

Sanctuary.cz: Díky za odpovědi a pokud máte pocit, že tu nezaznělo něco co by mělo zaznít, tak právě tady je prostor… Mějte se.

R. X. Thámo: Díky za vaši činnost pro scénu! A držte se, přesně v duchu Eziho metafory, že „nedáte svou netopýří kůži lacino“ (lacino v kontextu překonávání trablů, nikoliv v honbě za mamonem, aby nedošlo v mýlce při interpretaci metafory).

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.