Strašání v červnu

Rozpálený červen hrůze příliš nepřeje, leč situaci se pokusí zachránit seriály a tuzemští autoři!


První dva filmy "V zajetí démonů" díky Jamesi Wanovi prosvištěly kinosály a zase trochu probudily zájem návštěvníků kin o hororový žánr. Jenže, jak už to v Hollywoodu bývá, vše úspěšné se musí náležitě podojit. Proto se na příští rok chystá trojka "The Conjuring", momentálně jsou hotové už tři filmy s panenkou "Annabelle", jeptiškoidní "Sestra", uplakaná "La Llorona: Prokletá žena" a svoje sólo chystá taky čahoun "The Crooked Man". Čeho je moc, toho je příliš. Pokud vás však "conjuring universe" se svými lekačkami ještě neomrzel, zajděte si na "Annabelle 3". Režisérskou sesli obsadil, stejně jako u dvou předchozích snímků nebo u zmršeného remaku "To", Gary Dauberman.

"Annabelle 3 je třetím pokračováním velmi úspěšné hororové série scénáristy a producenta Jamese Wana, ve kterém se opět potkáváme s neblaze proslulou panenkou poprvé představenou ve filmu V zajetí démonů. Ed a Lorraine Warrenovi kdysi bezpečně uložili démony posedlou panenku za posvěcené sklo v místnosti s dalšími artefakty zla a přizvali kněze, aby úkryt zpečetil požehnáním. Kdo mohl ovšem tušit, že Annabelle probudí zlé duchy v blízkosti a svět zažije další děsivý útok temných sil."     

 


Annabelle 3 - trailer
 
Toužíte li po umělečtějším kinozážitku, vyražte 14. června do pražského kina Ponrepo, kde se v rámci Midnight Movie bude promítat legendární snímek Benjamina Christensena "Häxan". "Čarodějnictví v průběhu věků" navíc doprovodí živá hudba, o kterou se postará duo Jiří Špičák a Jonáš Kucharský.

"Slovy režiséra „historický dokument" či „pojednání kulturní historie filmem" se zabývá fenoménem čarodějnictví v proměnách věků, inspirováno návodem pro inkvizitory z 15. století. Zcela unikátní projekt nordické kinematografie od dánského experimentátora kombinuje hraný film s vědeckým náhledem. Snímek se odvíjí ve čtyřech kapitolách. První přináší vědecké pojednání o démonech a čarodějnicích v primitivních kulturách. Druhou tvoří série scének demonstrujících středověké pověry týkající se praktikování čarodějnictví či Satanova svádění. Třetí, opět dramatickou formou, inscenuje hon na čarodějnice a proces s nimi. Čtvrtá kapitola dokazuje, nakolik je moderní doba díky lékařskému pokroku schopna rozumět dávným pověrám."
 
 

Čarodějnictví v průběhu věků - trailer


Protože je červen v kinech, co se hororu týče, opravdu bídný, podívejme se po nějakých současných seriálových alternativách. Na ty normálně tolik času nemáme, využijeme tedy okurku a zabijeme dvě masařky jednou ranou. Pokud máte rádi japonské reálie, intriky mezi mocipány a zombie, možná jste už viděli seriál "Kingdom" (nebo taky "Kingdeom") režiséra Seong-hoon Kima. Ten toho během šesti epizod stihl opravdu dost a s jeho dílkem strávený večer bude přínosnější než lecjaká cesta do kina. Očekávejte spíš akční zábavu než nějaké pracné budování atmosféry.
 


Kingdom - trailer


Pokud si chcete napravit pošmournou náladu, pak určitě dobře poslouží seriálové pokračování netopýří komedie "What We Do in the Shadows". První série má deset epizod a zdá se, že na svého filmového předchůdce navázala více než statečně a o žádný kvalitativní sešup se nejedná. Můžete tak znovu nahlédnout do běžného života monster a bubáků. 

 


What We Do in the Shadows - trailer

 

Radost snad budou mít také fandové komiksu. Nový seriál dostalo totiž romanticko-tragické monstrum Bažináč, tedy "Swamp Thing". Nakolik se zpracování téhle nelehké látky dvojici Toa Fraser / Len Wiseman podaří, to už je otázkou. 

 


Swamp Thing - trailer


S knižními horory se to má podobně jako s bijáky v kině. Červen krvi zkrátka nepřeje. Zase alespoň můžeme využít situace a podpořit tuzemskou hororovou scénu a navíc vypíchnout jeden chystaný bizárek. Možná si vzpomenete na recenzi "Strašidelné vaginy" (čtěte ZDE) Carltona Mellicka III. Právě tomuto kontroverznímu pánovi u nás nakladatelství Carcosa vydá další dílo, které už titulem v obskurnosti nezaostává. Těšme se na "Zbouchnul jsem Satanovu dceru".

"Přišla si pro jeho duši, ale odešla s jeho srdcem.

Román Carltona Mellicka III., autora s ohromující fantazií a nezaměnitelným stylem, je romantickou komedií, jaká tu ještě nebyla.

Obyčejný mladík Jonathan vede bezstarostnou existenci v domě z lega. Přes den z kostiček staví nové modely, po večerech chodí do baru popíjet s kamarádem Šódžim, zápasníkem sumó, nad nímž pravidelně vítězí démon alkoholu. Život se Jonathanovi zvrtne ve chvíli, kdy se u něj doma objeví démonka Veška s úsměvem na rtech a překvapením pod srdcem. Jonathan se s ohromením dozvídá, že Veška s ním před devíti měsíci otěhotněla… ačkoliv on sám dosud žil v domnění, že se žádnou ženou nikdy nic neměl.

Také si vždycky myslel, že stát se otcem a manželem bude peklo na zemi, ale opravdu neměl tušení, že takhle doslova…"

 

 

Neuplynulo mnoho času od vydání zajímavého a povedeného experminentu "Sešívance" (recenzi najdete ZDE), který byl poskládán z povídek, na kterých s Honzou Vojtíškem v tandemu spolupracovali další čeští, slovenští a polští spisovatelé. Autor však nezahálí a na pulty knihkupectví poslal i svou románovou prvotinu "Kazatel". O tu se stará nakladatesltví Golden Dog a my si na ni brzy posvítíme v samostatné recenzi.

"Kazatel je temný, mrazivý hororový román o středověkém knězi Řehořovi a mladíkovi ze současnosti, Gabenovi. Jedině jejich společné úsilí jim dává šanci jednou provždy skoncovat s něčím, co nechce nic víc než se dostat na světlo. Za jakoukoli cenu!"

 


Nový román vyšel také Kristině Haidingerové, kterou můžete mimo jiné znát jako spolupořadatelku Horrorconu, na kterém dělala právě s Honzou Vojtíškem. Protože nám tak trochu protekl mezi prsty, nebude na škodu si o něm říct alespoň dodatečně. "Děti Raumy" jsou druhou knihou ze série o Violetech a navazují na pět let starou knihu "Ti nepohřbení". Oba tituly najdete u Netopejra.

"Katie Waarmetsové se podařilo najít čtyři staletí spícího muže, který je nositelem nesmrtelnosti. O jeho probuzení se dozvídají Katiini spojenci i dosud neznámí zrůdní pronásledovatelé.  Rozdíl mezi lidmi a monstry se brzy stírá v zájmu jediného cíle – věčného života.  Co a koho budou ochotni obětovat, aby jej získali? Kam až posunou hranici vlastního svědomí nebo bolesti?  Začíná nerovný boj, ve kterém strach, oddanost a msta dostávají zcela nový rozměr. „Dej si pozor na to, co si přeješ.“

 

 

A ještě jedno dílo má na svědomí křehčí část tuzemské spisovatelské obce. Nový román dokončila totiž i Lucie Svozilová. Ten dostal jméno "Sběračka kostí" a o vydání se postaralo nakladatelství Krigl.

"Elíšébah, zvaná Pírko – v Čechách Alžběta Pírková – je sběračka kostí. Mytická Kainova sestra se vrací už téměř šest tisíciletí, za tu dobu se z ní stala trochu drsňačka. Na zemi neexistuje smrt, kterou bych nezakusila. Čeho bych se ještě měla bát? V každém ze svých životů se stěhuje na místa, kde leží zničené a vydrancované hroby, aby posbírala kosti, spálila je a obřadně pohřbila. Nikdo jiný netuší, že mimo to celá tisíciletí pátrá i po něčem, co je pro ni samotnou životně důležité a co kdosi uložil možná právě doprostřed Českého středohoří.

Začátkem února 2018 Alžběta opouští šumavské Sudety a odchází do Litoměřic. To, co na ni čeká v magické krajině vyhaslých sopek, je daleko děsivější, než předpokládala. Každou úplňkovou noc je rituálně obětována mladá dívka a všechny zavražděné se jí znepokojivě podobají. Jisté je pouze jediné – Elíšébah zdaleka není sama, kdo se o skryté tajemství zajímá. Nejedná se jen o Belialovy psy, které má v patách od svého příchodu. Nejde o starého profesora antropologie ani o policii, které se celkem logicky ocitla v hledáčku. V zádech má kohosi mnohem nebezpečnějšího, a ten někdo o ní ví všechno. Čeho všeho je schopen, aby dostal to, pro co si přišel?"

 

 

Něco českých hororových povídek si zase můžete dopřát díky časopisu Milk & Honey. Coby příloha s ním totiž vyšlo třetí pokračování souborů kratších prací "Trash". Svými výtvory tentokrát přispěli Jiří Březina, Lennyka, Vilém Koubek a o ilustrace se postarala Lucie Žluna Sýkora.

 


Podporujme český horor, když si o to tento měsíc tak hlasitě říká a těšme se na další literární i zfilmovaná zvěrstva.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.