Kniha Gotický svět dorazila na pulty českých knihkupectví - UKÁZKY!

Goticky_svet_cropPřed letními prázdninami jsme vám přinesli zprávu, že se vydavatelství Volvox Globator rozhodlo k velmi záslužnému kroku. V české mutaci vydává knihu anglické novinářky Natashy Scharfové "Worldwide Gothic", která seriózním způsobem popisuje historii a současnost gotické subkultury, pod názvem "Gotický svět". A my pro vás, coby partneři knihy, máme jako první a jediní na českém internetu pár exkluzivních ukázek. Příjemné počtení!

 

 


Loni v červnu vyšla na britských ostrovech knížka "Worldwide Gothic" renomované novinářky Natashy Scharfové, která si dala za cíl zmapovat dopad gotické scény po celém světě od doby jejího vzniku až po současnost. Pro erudovanost a zacílení pouze na muziku získala dobré recenze po celém světě, a možná to je důvod, proč se po roce dostává na pulty českých knihkupectví v české mutaci nazvaná "Gotický svět".

Zde vám exkluzivně přinášíme dvě ukázky z "Gotického světa":"

Punku se v britské populární kultuře dařilo zhruba do roku 1979, kdy dosáhl zdánlivě všeho, ale přesto začal uvadat. Sex Pistols zemřeli se Sidem Viciousem, Johny Rotten se stal součástí nové, mnohem umělečtější skupiny s názvem Public Image Limited, a supi z médií se začali hladově poohlížet po něčem novém. „Pamatuji si na značný posun v hudbě,“ vzpomíná redaktor a dřívější organizátor londýnských gotických akcí Michael Johnson.

"Už to nebyl ten mizerný, uřvaný, přímočarý punk. Přicházely nové kapely, které si očividně zachovávaly zdravou dávku punkového přístupu, ale stejně viditelně dělaly něco jiného. Tyhle skupiny byly melodramatické, jakoby filmové, tajuplné a umělecké, divošské i podivné a záměrně posouvaly věci za hranice. Cítil jsem, že se děje něco nového. Nevěděl jsem přesně, co to je – nikdo to tehdy ještě nevěděl – ale věděl jsem, že se mi to líbí.“

Gotick_svt

Kniha není pouhým vzpomínáním na "staré dobré začátky", ale s rozhledem popisuje i současné dění na gotické scéně doslova po celém světě. Ano, včetně České republiky.

"Nová vlna amerického deathrocku se totiž snaží držet dál od metalových a dokonce i glamových vlivů. Michael „Uncle Nemesis“ Johnson to komentuje: „On by se ale ani náš hypotetický Batcaver nemusel v současném deathrockovém klubu cítit jako doma. Může to znít divně, poněvadž dnešní deathrock je v mnoha ohledech dědicem a nositelem ducha Batcave, ale tahle scéna je poslední dobou stylizovaná tak, jak na počátku osmdesátých let nikdy nebyla. Ostatně, tehdy to bylo všechno tak nové, že gotický styl ještě ani vůbec nebyl na světě. Lidi předpokládají, že každý v klubu Batcave vypadal jako Jonny Slut, ale ve skutečnosti byla v Batcave jen jedna jediná osoba, která vypadala jako Jonny Slut – a to byl Jonny Slut!”

Tím naráží na charakteristický vzhled klávesáka Specimen s rozcuchaným čírem, vršky ze síťových punčoch a výrazným pavoukovitým líčením očí. „Když jsem ale sledoval Specimen roku 2009 na Wave Gotik Treffen,“ pokračuje Michael, „kontrast mezi vizáží kapely a fanoušků mluvil sám za sebe: Specimen jsou originál, vynálezci. Nenásledují současný trend a styl.“ A současný styl Batcave se zdá být obrovsky ovlivněný jedinečnou imagí Jonnyho Sluta z osmdesátých let."


"Gotický svět" je vůbec první publikací, která v češtině uceleně mapuje gotickou scénu po celém světě. A zvládá to v pouhých 120 stranách. Natasha Scharfová nás provede nejen po jednotlivých zemích, ale budeme se zabývat subkulturou a jejími jednotlivými podžánry. Bohatá obrazován přílohá je pak vytištěna na křídovém papíru. Náklad knihy je 1000 kusů. Doporučená cena publikace je vydavatelem stanovena na 299 Kč, ale přímo na jeho stránkách jí seženete mnohem levněji (ZDE).


Rozhovor s Natashou Scharf o knížce Worldwide Gothic
(rozhovor spáchal Sin Zine online magazín)

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=Natasha+Scharfov%C3%A1&min=&max=&o=3<br />:)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.