Kam na festivaly?

Fest-Crowd-Photo-150x150První letošní festivaly máme už za námi, hlavní festivalová sezóna ale teprve začne. I letos vám přinášíme stručný přehled žánrových kapel, které se v letošním roce objeví na pódiích českých a slovenských festivalů. Takže sbalit stan, spacák a jedeme!

 

 

 

 

 

 

united_islands_2012

 

Devátý ročník pražského multižánrového festivalu United Islands ukrývá ve svém programu např. britské alternativce Haight Ashbury, ale také jednu z nejslavnějších českých kytarovek, sporadicky koncertující Toyen. Lahůdkou pro všechny příznivce Joy Division bude jistě vystoupení britských postpunkerů O.Children.

kdy: 21.-23. června

www.unitedislands.cz

-------------------------------------------------------

 

Prague_City_Festival_2012

 

Druhý ročník Prague City Festivalu se rozrostl do dvoudenní podoby. Vedle plejádypředevším pop/rock/punkových kapel budeme mít možnost poprvé v Čechách shlédnout i synth/new wave klasiku New Order! Na poslední chvíli přijedou na Prague City Festival po roce britští následovníci odkazu Joy Division - White Lies.

kdy: 29.-30. června

www.cityfestival.cz

---------------------------------------------------------

 

basinfirefest_2012

 

Jubilejní 10. ročník Basinfirefestu se pyšní celou řadou zavedených metalových jmen. Ve Spáleném Poříčí letos zahrají např. i cellisté Apocalyptica, švédští glamrockeři Crashdïet nebo italští gothmetaloví Lacuna Coil. Českou scénu budou zastupovat jihlavští bardi XIII. století.

kdy: 29. června - 1. července

www.basinfirefest.cz

---------------------------------------------------------

 

Rock_For_People

 

Už poosmnácté můžou festivaloví nadšenci navštívit jeden z největších středoevropských open-airů, Rock For People. Mezi headlinery letošního ročníku patří britští žánroví chameleoni The Prodigy nebo postpunkový revival Franz Ferdinand. Příznivce elektroniky bude jistě zajímat kanadská formace Crystal Castles.

kdy: 3.-6. července

www.rockforpeople.cz

------------------------------------------------------------

 

baant_pohoda_2012

 

Slovenský mamutí podnik Bažant Pohoda tradičně cílí na řadu trendy tváří především z Velké Británie. Letos se můžete těšit např. na temný rock'n'roll v podání The Horrors, postpoprockové S.C.U.M., postpunkové kralevice White Lies či alternativní popíkáře Elbow.

kdy: 5.-7. července

www.pohodafestival.sk

-------------------------------------------------------------

 

creepy_teepee_2012

 

Čtvrté pokračování festivalu alternativní hudby Creepy Teepee nabídne v Kutné Hoře např. kultovní amíky Excepter, experimentální Blithe Field, noiserockery Xaddax nebo darkfolkového pěvce King Dude.

kdy: 12.-15. července

www.creepyteepee.org

 

-------------------------------------------------------------

 

masters_of_rock_logo

 

Své výročí slaví i nevětší český metalový svátek, festival vizovický Masters of Rock. Desátý ročník nabídne vedle nejprofláklejších sympho-metalových veličin Nightwish a Within Temptation také švédské strašáky Deathstars a jejich zádumčivé krajany Tiamat.

 kdy: 12.-15. července

www.mastersofrock.cz

--------------------------------------------------------------

 

colours_of_ostrava_2012

 

Letošní ročník Colours of Ostrava už tolik nepřeje temným spolkům, jako v minulých letech, navíc se musel potýkat se zrušeným vystoupením islandské zpěvule Björk. Pokud na akci přesto zamíříte, můžete vidět i postrockové Mogwai, ethno/HC/punk v podání R.U.T.A. či psychedelii v podání The Flaming Lips.

kdy: 12.-15. července

www.colours.cz

---------------------------------------------------------------

 

mighty_sounds_2012

 

Ska-punková veselice Mighty Sounds zůstává na svém tradičním působišti v Táboře a v letošním menu nabídne šťavnaté chody v podobě legendy psychobilly The Meteors, horrorpunkových The Crimson Ghosts, rakouských Bloodsucking Zombies From Outer Space nebo domácích Gangnails.

kdy: 13.-15. července

www.mightysounds.cz

----------------------------------------------------------------


punki_deom_2012

 

Půlkulaté výročí oslaví charitativní slovenský punkový festival Punkáči deťom. Piešťanská Loděnice letos představí např. punkovou klasiku v podání Sham69 nebo zámořské bubáky Koffin Kats.

kdy: 19.-21. července

www.punkacidetom.sk

----------------------------------------------------------------

 

castle_party_logo_2012

 

Festival Castle Party se sice koná v Polsku, ale vzhledem k lokaci nedaleko od našich hranic jej řada českých a slovenských fanoušků vzala za svůj. Letošním headlinerem jsou legendární Alien Sex Fiend, v nabušeném line-upu najdeme např. Combichrist, Hocico, Blutengel, Ordo Rosarius Equilibrio, ale i české Depressive Disorder.

kdy: 26.-29. července

www.castleparty.com

----------------------------------------------------------------

 

bentsk_noc_2012

 

Benátská noc byla devatenáct let spjata s areálem u vesničky Malá skála, letošní 20. výročí oslaví ve zbrusu nové lokaci ve Vesci u Liberce. Jedno z vystoupení zde předvede také domácí legenda Oceán.

kdy: 27.-29. července

www.benatskanoc.cz

---------------------------------------------------------------

 

sazavafest_2012

 

Dvanáctý Sázavafest už se zabydlel na svém novém působišti v Benešově a letos bude v pomyslném boji o diváka tasit trumfy v podobě indierockových Kaiser Chiefs, případně mexických latino divochů Molotov.

kdy: 2.-5. srpna

www.sazavafest.cz

 ---------------------------------------------------------------

 

brutal_assault_2012

 

Sedmnáctý ročník má před sebou festival Brutal Assault. Josefovská pevnost bude letos hostit i první české vystoupení gothic rockových pistolníků Fields of the Nephilim, svůj set přijedou odehrát i znovuobnovení Ministry.

kdy: 8.-11. srpna

www.brutalassault.cz

 ---------------------------------------------------------------

 

trutnov_2012

 

Nejstarší český festival Trutnov Open Air bude letos ve znamení dvou velkých postav: Václava Havla a Ivana Jirouse. Program tohoto festivalu není ještě uzavřen, těšit se můžete např na punkery Yellowcard.

kdy: 16.-19. srpna

www.festivaltrutnov.cz

-----------------------------------------------------------------

 

rock_for_churchill_2012

 

Třinácté pokračování festivalu Rock For Church(ill) ukrývá ve svém programu formaci Tito & Tarantula, kterou tarantino- a rodriguo-filům určitě nemusíme představovat.

kdy: 24.-25. srpna

www.rfch.cz

------------------------------------------------------------------

pod_parou

Letošní punková slezina kromě legend číratého žánru představí i několik psycho/horrorových odnoží kytarovek. Kromě poněkud upocené, současné verze kdysi legendárních Misfits se na festivalu představí králové ostrovního psychobilly Demented Are Go, detroitští průkopníci psychobilly základů mixnutých metalovými kytarami Koffin Kats či maďarské, sexy-billy The Hellfreaks

kdy: 2.-8. srpna

http://www.podparou.cz


-----------------------------------------------------------------

I tentokrát jsme zřejmě zapomněli na některou atraktivní akci. Pokud víte o festivalu, který by mohl naše čtenáře zajímat a v našem seznamu chybí, podělte se s ostatními v komentáři pod článkem.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.