Report z výročí 10 let Depressive Disorder

Hned z kraje apokalyptického roku oslavili desáté jubileum brněnští Depressive Disorder. Na
koncertě svolávajícím všechny mrazu vzdorné fanoušky se vzpomínalo na zakládající sestavu po boku
stále relativně nové, pražské výpomoci. Více uvnitř reportu.

dd10Hned z kraje apokalyptického roku oslavili desáté jubileum brněnští Depressive Disorder. Na koncertě, svolávajícím všechny mrazuvzdorné fanoušky, se vzpomínalo na zakládající sestavu po boku stále relativně nové, pražské výpomoci. Více uvnitř reportu.

 

 

 

 

 

Utáhnout na skromné tuzemské electro scéně hudební projekt v rozmezí celé dekády je bezpochyby úctyhodný výkon. Pokud nepočítáme darkambientní one-man projekty stárnoucích fotříků, kteří jednou za rok vypustí na internet po nocích naklikané tracky, mnoho takto trvanlivých producentů u nás nenajdeme. Nedávná mezera v aktivním období Depresivců ukázala, jak na dalším osudu brněnských elektronických tahounů lpí zraky celé scény, jež ji zalepila pomocnou instrumentální rukou z Prahy. A tak po dvou letech odvážně nízkého počtu zkoušek vystoupila základní dvojice Patrik/Radim v aktuálním doprovodu Vény (klávesy, pady) a Ezechiela (kytara) na jubilejní můstek v domácím klubu Favál.

Současný, na poměry dosti experimentální, zvuk tvrdé elektroniky protnuté punkrockově řezanými riffy zjevně potrápil při zvučení nejen místního zvukařského parda, ale i neustále přibývající rodinné příslušníky premiérově vzhlížející po prostorách zjizveném divokými studentskými rockotékami.

Převahy zčernalých návštěvníků se přítomné publikum dočkalo až po tematickém dvouhodinovém intru z produkce Patrikova vedlejšáku H.E.E.L. Nutno poznamenat, že tento dobře naprogramovaný sci-fi ambient, odkazující posluchače kamsi do atmosféry devadesátkových vetřeleckých PC her, vyzněl z reprodukce na místě stejně dobře i po druhém a třetím zopakováním.

Krátce po deváté se publikum nažhavené nejdelším žánrovým intrem dočkalo jeho autora i další trojice hudebníků živě na podiu. Rozložení na stage slibující stejně intenzivní zážitek jako z nedávno vydaného, kolegou Pavlem Zelinkou objektivně chváleného (čtěte zde) „Insane for You“ DVD. Stejná linie hitovek s úskoky do prvních měsíců elektronické alchymie a demo nahrávek z roku 2002.

Řízná kytara zahušťující hitový potenciál refrénů téměř okamžitě obhájila svou pozici ve čtyřčlenné sebrance. A ať už je to s mytickým počtem zkoušek současné brněnsko-pražské čtyřky jakkoliv, několik desítek nejvěrnějších fanoušků na parketě se občasnými přehmaty v rytmu nenechalo odradit ani na minutu. A to v rámci prodlouženého, hodinu a půl dlouhého setu – více než skvělé reprízy loňského nahrávání živáku tamtéž. Kdo by postrádal vedle rozšířeného playlistu nějakou tu jubilejní perlu navíc, mohl se dobře pobavit nad rozšířením instrumentálního spektra o plechový koš na podiu, do kterého si pauzující kytarista několikrát třísknul v neubautenovské oslavě konkrétní hudby.

Využila jej v rámci hodinové pauzy před afterparty s DJ Sicknessem i skupinka nejdivočejšího stáda fanoušků. Ta, která se postarala i o vysloveně oslavný moment sobotního večírku – explozi rozlívaného šampaňského, která zaslouženě zkropila hlavního oslavence i (méně žádaně) velkou část podiové techniky.

 

Tekutin ten večer proteklo více, zdaleka ne jen hrdly návštěvníků. Jedním z důvodů předčasného opuštění oslavné show byla totiž i stoletá voda vyplavená ze všech přítomných toalet. Barmanka odhazující litry vody lopatou na sníh sice není nejlepší pohled, který si na večeru elektronických šampiónů mohlo publikum přát, přesto se všemi ostatními vjemy zapsal víc než dobře.

 

Kompletní fotoreport naleznete v naší galerii.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.