Rozhovor s Beta Dog

Beta DogJak jsme slíbili před týdnem, když jsme vám na webu představovali tuzemský projekt Beta Dog, přinášíme vám nyní podrobnější rozhovor, ve kterém se dozvíte více o hudebním pozadí projektu, impulsech návratu k hudbě, podíváme se i do muzikantské kuchyně Beta Dog a na plány do budoucna.





 

CZ SANCTUARY: V KRÁTKÉ BIOGRAFII PÍŠEŠ, ŽE SE JEDNÁ O „ZNOVUZRORENÍ HUDEBNÍCH AKTIVIT Z MINULOSTI“. MOHL BYS OBŠÍRNĚJŠÍ PROZRADI, CO UŽ MÁŠ HUDEBNĚ ZA SEBOU?

Beta Dog:
První seznamování se skládáním a elektronickými mašinkami začalo kolem roku 1995 (mladík už nejsem :)), sólo jsem udělal několik demáčů, ale přiznám se, že hudební kvalita nebyla valná i přes relativně pozitivní ohlasy v demo rubrikách časopisů, kam jsem posílal cd k recenzím a postupně během let taky moje nadšení vyprchalo. Jednoho dne mi ruplo v bedně, všechno vybavení jsem prodal a de facto tak moje hudební “kariéra” skončila.

Když jsem se na jaře 2011 rozhodl pokračovat, logicky se nabízelo, že bych navázal pod původní hlavičkou, ale cítil jsem přece jen rozdíl mezi mnou před šesti sedmi lety a mnou v současnosti, chtěl jsem začít s čistým stolem. V podstatě nechci být ani s tím původním projektem moc spojován, tak jsem jej prostě uvedl jako “nejmenovaný”.

CZ SANCTUARY: JAKÝ BYL TEN KLÍČOVÝ OKAMŽIK, KTERÝ NASTARTOVAL BETA DOG? 

Beta Dog:  Asi to zná každý muzikant, že ho hudba ostatních vybízí také k nějaké tvorbě. Takhle to bylo kdysi na začátku a stejně tak i teď. Sem tam mi také hlavou blesknul nějaký nápad, přišlo mi líto, že se vytratí. Konečný impulz byla návštěva koncertu Camouflage, které mám nesoudně rád. Jejich vystoupení pro mě mělo velký náboj, dalo mi hodně pozitivní energie a já se rozhodl, že to zase zkusím, udělám pár písniček a uvidím, jak to půjde. Doba tomu ideálně nahrávala, byl jsem čerstvě po rozchodu a to je na tvorbu nejlepší období :).

CZ SANCTUARY: JAKÉ JSOU TVÉ HUDEBNÍ CHUTĚ, OBLÍBENÉ KAPELY? 

Beta Dog:  Jako většina mých vrstevníků, kteří tíhli k elektronické hudbě, jsem začal na Depeche Mode a postupně se na to nabalovaly tvrdší skupiny, hlavně Nitzer Ebb, Front 242, NIN a jim podobné. Z českých nelze nevzpomenout Oceán a Vanessu. Souběžně jsem se ale nevyhýbal a nevyhýbám ani skupinám jiných stylů, leckdy diametrálně odlišných od výše jmenovaných - Placebo, The Cure, Manic Street Preachers, Korn, Priessnitz, Tata bojs, Mňága a Žďorp… Jako poslední neelektronický “úlet” mám skupinu The Drums, velká pohoda.

CZ SANCTUARY: VENKU MÁŠ DESKU „FAKE HERO“. JAKÝ JE JEJÍ MYŠLENKOVÝ A TECHNICKÝ BACKGROUND? 

Beta Dog:  Deskou bych to nenazýval, je to jen demo na rozjezd, test, a v mých očích to je hodně znát. Mimochodem, "Fake Hero" byl jeden z návrhů na název celého projektu.

Každá písnička je odraz určité nálady, každý text má za sebou nějaký příběh, ale vždycky jsem nerad o tom mluvil podrobněji, někdy je to příliš osobní a mně to takhle pomáhá se s tím vypořádat. V současnosti veškerá hudba vzniká softwarově, což byla taky rozhodující okolnost při comebacku, nechtělo se mi na začátku moc investovat, když jsem nevěděl, jak mi to půjde. Naštěstí doba je taková, že jsem schopen za desetkrát méně peněz dělat desetkrát lepší hudbu než dřív. Základ je Cubase, na který jsem zvyklý už z Atari, k tomu mám nějaké oblíbené VST pluginy. A vše je samozřejmě nahrané u mě doma, žádné profi studio :).

 


Beta Dog – Fake Hero trailer 

CZ SANCTUARY: PÍŠEŠ, ŽE BETA DOG JE „POKOJOVÝ“ PROJEKT, PŘESTO SI DOKÁŽU DOCELA ŽIVĚ PŘEDSTAVIT TYTO SKLADBY V LIVE PODOBĚ. CO TI BRÁNÍ V TOM VYSTUPOVAT NAŽIVO? 

Beta Dog:  Beta Dog je a asi i bude jednočlenný projekt, rád pracuju sám a mám nad vším kontrolu. Samozřejmě to má i svoje nevýhody, víc hlav víc ví. Ale asi bych skládání připodobnil k výchově dětí – taky nemusíte být rádi, když vám do toho někdo mluví, ačkoliv může mít pravdu :). Co jsem měl možnost vidět nějaké takové „osamělé” hráče na pódiu, moc mě to nebavilo, koncert musí být trochu show, což v tomto případě nefunguje a v mých očích to nezachrání ani třeba videoprojekce. Navíc mám většinu věcí se zpěvem, což by při koncertě působilo ještě hůř, jako playbacková estráda. Ale zrovna to živé hraní je věc, kterou beru jako naprosto otevřenou, jen si to v současnosti nedokážu z výše uvedených důvodů představit. Nejsem Trent Reznor, abych si najímal hudebníky.

Budu-li ale koncerty brát jako součást propagace kapel, jsem rád, že v současnosti jde toho samého nebo velmi podobného dosáhnout na internetu, pokud člověk vynaloží dostatečné úsilí.

CZ SANCTUARY: TAK NÁM PROZRAĎ, JAKÉ JSOU TVÉ HUDEBNÍ AMBICE A PLÁNY DO BUDOUCNA… 

Beta Dog:  Rozhodně musím během roku trochu (hodně) vylepšit svoje vybavení, lepší monitory, zvukovou kartu – mám teď opravdu jen to nejzákladnější, co je na trhu a sound nahrávky je asi to první, co musím zdokonalit. Se softem jsem spokojený, to je skoro nevyčerpatelná studnice, takže žádné HW syntezátory neplánuju. Teď si chci trochu odpočinout, na "Fake Hero" jsem dělal opravdu intenzivně takřka denně několik měsíců. 

Pak postupně začnu skládat nové písničky, nějaké nápady už v hlavě mám, ještě úplně nevím, jakou cestou se vydám, ale skoro určitě ten zvuk bude jiný, méně old school než teď. Myslím, že letos ještě stihnu jedno EP, do většího formátu se nechci pouštět, chci každou písničku do detailu propracovat, aby bylo možné je případně nabídnout už k vydání; s "Fake Hero" tyhle ambice nemám. Možná si vše nejdřív vyzkouším na nějakých remixech, existují zajímavé soutěže, kterých bych se rád zúčastnil.

 CZ SANCTUARY:  A KDYŽ JE TEN ZAČÁTEK ROKU, ROVNOU SE TĚ ZEPTÁME, CO TĚ HUDEBNĚ BAVILO V LOŇSKÉM ROCE? DESKY, KONCERTY, FESTIVALY, PARTY… 

Beta Dog:  Vzhledem k mému posttřicátnickému věku už to paření není jako dřív, nechodím třeba tolik na koncerty, což bývala moje velká zábava. Vyhledávám už jen opravdu skupiny, co mi zatím unikaly, nebo nějaká specialní vystoupení. Za minulý rok musím tedy znovu jmenovat už zmiňované Camouflage, které už mám jistou dobu na prvním místě synthpopových skupin před Depeche Mode. 

Výborní byli Papa Roach, včetně obou předskupin, které od té doby často poslouchám. Naopak mě zklamali Front Line Assembly, kteří mě zatím nějak koncertně míjeli, jejich vystoupení asi špatné nebylo, ale prostě mě nezasáhlo. Stejně jako comeback Oceánu, ale tam je to zase jiný příběh. Soukromě jsem si také objevil skupiny z okruhu labelu Tympanik Audio (většina lidí bude znát určitě Haujobb), dost možná tudy vede moje cesta, ten vliv na sobě cítím.

CZ SANCTUARY:  DÍKY ZA ROZHOVOR A DRŽÍME PROJEKTU BETA DOG PALCE!

 

betadog_front_cd

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.