Rozhovor s Vigilante

ivan_sHvězda chilského aggrotech/rocku Vigilante se již za pár dnů premiérově objeví v Praze jako hvězda jedenáctého Electro Prague Festivalu. A jelikož je Iván Muñoz zajímavý chlapík, zavolali jsme mu, abychom ho vyzpovídali. Nemohli jsme se totiž nezeptat na to, jak chilský projekt může prorazit v Evropě, jak se mu podařilo angažovat na desku lidi z Ministry, Atari Teenage Riot, Public Enemy nebo hrát před Nine Inch Nails, povídali jsme si i o nové desce a myšlence "The New Resistance", o stejnojmenném klipu, při jehož natáčení byl Ivan zatčen, o darkwave scéně v Chile, která čítá "jen" tisíc fanoušků a mnoha dalších zajímavostech.

CZ SANCTUARY: AHOJ IVANE, JAK SE MÁŠ?

Vigilante: Ahoj, mám se dobře, jsem moc rád, že můžeme dělat tohle interview, ačkoliv se musím omluvit, že moje angličtina není příliš dobrá. (smích)

CZ SANCTUARY: Z TOHO SI NIC NEDĚLEJ, MY TAKÉ NEJSME RODILÍ MLUVČÍ. VEZMEME TO ALE PĚKNĚ OD ZAČÁTKU – JAK SES DOSTAL K TVRDÉ ELEKTRONICE?

Vigilante: Ona to vlastně není jenom tvrdá elektronika, co tvořím, je to spíš takový můj mix rockových, metalových a dalších vlivů, které dávám do elektronického hudby. Snažím se do sebe míchat oboje.

CZ SANCTUARY: A VIGILANTE JE TVŮJ PRVNÍ PROJEKT, NEBO JSI PŘEDTÍM HRÁL JEŠTĚ NĚKDE JINDE?

Vigilante: Ne, Vigilante není moje první kapela, hrál jsem v několika formacích i předtím, ale Vigilante je pro mne tím nejdůležitějším projektem, protože si v něm můžu míchat co chci s čím chci.

CZ SANCTUARY: TO SE TI TAKÉ SKVĚLE DAŘÍ – PRORAZIL JSI NA EVROPSKÝ TRH, KTERÝ JE NEJEN DOST DALEKO OD TVÉHO RODNÉHO CHILE, ALE KDE JE TAKÉ DALEKO VĚTŠÍ KONKURENCE. JAK SE TI TO, PODLE TEBE, PODAŘILO?

Vigilante: Myslím, že vhodnou kombinací různých okolností. Strávil jsem obrovské množství času tím, že jsem chtěl udělat opravdu dobrou desku, ale určitě je to i vlivem mého vydavatele, kterým je německý obr Black Rain. A samozřejmě mnoho let tvrdé práce a propagace.

CZ SANCTUARY: A KDE JSI NAŠEL BLACK RAIN? NEBO LÉPE, KDE BLACK RAIN NAŠEL TEBE?

Vigilante: K Black Rainu jsem se dostal přes své bývalé vydavatelství, argentinský label Twilight Records, kteří mi dali kontakt na Geralda, hlavní postavu Black Rain.

CZ SANCTUARY: JE SKVĚLÉ SLYŠET, ŽE SI VYDAVATELÉ TAKHLE POMÁHAJÍ...

Vigilante: To ano, je to velmi prospěšné pro všechny.

CZ SANCTUARY: ZAUJALO NÁS, ŽE I KDYŽ JSI SÁM VELMI DOBRÝ ZPĚVÁK, UŽ OD PRVNÍ NAHRÁVKY SI ZVEŠ NA DESKY NEJRŮZNĚJŠÍ HOSTY A VÝJIMKOU NENÍ ANI ZATÍM POSLEDNÍ ALBUM "THE NEW RESISTANCE". PROČ?

Vigilante: Oslovil jsem různé kolegy umělce kvůli tomu, že skvěle zapadali do konceptu alba. Na novince jsem tím chtěl ukázat, že nejrůznější lidé dokážou na chvíli odložit svá Ega, spojit síly a pracovat na společném cíli. A v tomto případě bylo tím cílem udělat dobré album, které představí skupinu umělců, ne jenom mne samotného. Ale proto ostatně zvu tolik lidí na svou každou desku, protože je mi tenhle koncept blízký.

new resistance

CZ SANCTUARY: A JAK MOC PRO TEBE BYLO OBTÍŽNÉ NAJÍT TY PRAVÉ MUZIKANTY?

Vigilante: To nebylo nic těžkého, protože jsem díky tomu, že už dlouhá léta koncertuji a jezdím na turné, věděl, jaké lidi na desku chci. Nebylo tedy těžké je vybrat a kontaktovat… jenom to holt někdy trvalo o něco déle, než jsem čekal.

CZ SANCTUARY: NENÍ DIVU, PROTOŽE JSI TĚCH LIDÍ ZAPOJIL NA ALBUM OPRAVDU HODNĚ – SKLADBA "THE NEW ORDER" JE DOKONCE NA DESCE VE DVOU VERZÍCH S DVĚMA RŮZNÝMI HOSTY. JAK SE TO STALO? ŠPATNĚ JSI POČÍTAL?

Vigilante: To ani ne. Stalo se to tak, že jsem nečekal až tak vstřícnou reakcí od tolika umělců, kterým jsem se ozval. A když už zareagovali tak dobře, chtěl jsem je, pochopitelně, využít všechny. Proto jsem nakonec dal na desku dvě verze skladby „The New Order“ – chtěl jsem na ní jak Hanin Elias z Atari Teenager Riot, tak Michaela Hillarupa z Birgminham 6. Jediným způsobem, jak toho dosáhnout, tedy bylo udělat dvě varianty. A myslím, že jsou obě dobré.

CZ SANCTUARY: JO, TO MÁŠ PRAVDU. A KDYŽ JSME U TĚCH HOSTŮ – NA KONCERTECH RÁD HRAJEŠ PŘEDĚLÁVKU SVÉHO KRAHANA, PÍSNIČKÁŘE ZE 60. LET VICTORA JARY. PROČ?

Vigilante: Zaprvé proto, že Victor Jara pocházel z Chile, stejně jako já, a taky protože to byl velký idealista. Dokonce kvůli svým ideálům zemřel v boji proti diktaturám. A to, podle mého, ukazuje na velmi vzácný charakter, který dnes najdete jen velmi těžko.

CZ SANCTUARY: TO MÁŠ BOHUŽEL PRAVDU. ALE ZPĚT K HUDBĚ A K TVÉ DESCE – JA NA NÍ I SKLADBA "GONE (ARMY OF TIME 2.0)", KTERÉ PODLE MÉHO ZNÍ JINAK, ROCKOVĚJI NEŽ OSTATNÍ PÍSNIČKY NA ALBU. JE TO SMĚR, KTERÝM BY SES V BUDOUCNU RÁD VYDAL SE SVÝM PROJEKTEM?

Vigilante: Zatím pokaždé, když jsem dělal hudbu pro Vigilante, jsem se snažil příliš to vědomě nepromýšlet. Nemám rád plánování. Prostě píšu muziku, a když se mi to líbí, tak to použiju, a když ne… nevadí. Ale máš pravdu, „Army of Time“ se dost liší od ostatních skladeb na albu. Nicméně pořád jde ruku v ruce s konceptem desky, kdy jsem se snažil objevovat různé stránky své vlastní tvorby. Navíc to určitě neznamená, že všechny písně na dalším CD budou znít takhle. Mám rád různé struktury a různé zvuky, takže ani sám nevím, jaké bude další album Vigilante. Jediné co se domnívám je, že půjde o další evoluci mého zvuku a mých textů.

Vigilante

CZ SANCTUARY: TAK SE NECHÁME PŘEKVAPIT. A KDE JSI NAŠEL DJE JOHNNYHO JUICE Z PUBLIC ENEMY?

Vigilante: Public Enemy jsou jednou z mých nejoblíbenějších hip-hopových kapel kvůli integritě jejich textů a hudby. Myslím, že jsou hodně zvláštní, protože nemluví o těch samých sračkách jako ostatní hip-hopové kapely současnosti – o holkách, penězích, moci. Public Enemy vždycky hovořili o lidských právech a podobně závažných tématech. Měl jsem proto veliké štěstí, že se mi podařilo kontaktovat DJe Johnyho Juice – tady patří mé veliké díky všem těm sociálním sítím, které to umožnily a které používám jako zbraň (smích). A mé štěstí šlo dál, protože Johny odpověděl a vypadal, že se na mé desce bude podílet rád, protože se mu můj koncept líbil.

CZ SANCTUARY: TO BYLO TAKHLE JEDNODUCHÉ? PROSTĚ JSI MU NAPSAL PŘES SOCIÁLNÍ SÍŤ A BYLO?

Vigilante: Jo. Někdy se nám zdá, že se k tomuhle druhu lidí prostě nemáme jak dostat, ale je pro mne velmi příjemným překvapením, že se všemi těmi umělci, které respektuji, se dá mluvit. Navíc, když se jim nápad líbí, tak prostě chtějí být jeho součástí.

CZ SANCTUARY: TO JE ROZHODNĚ PŘÍJEMNÉ ZJIŠTĚNÍ – ZVLÁŠŤ, ŽE SE TI TO PODAŘILO Z CHILE, TEDY ANIŽ BYS TY UMĚLCE POTKÁVAL NA ULICI JAKO KOLEGOVÉ V USA NEBO NĚMECKU...

Vigilante: Jo, to je pro mne jedna z krás tohoto projektu – dát dohromady tolik zajímavých lidí z různých žánrů, z různých zemí a kultur. Všichni se ale sešli pod křídly jediného cíle a myšlenky, kterou je zpochybňovat a kritizovat to, co považujeme v současné společnosti za špatné….

CZ SANCTUARY: KDYŽ UŽ JSI TO NĚKOLIKRÁT ZMÍNIL, NEMŮŽEME SE ZEPTAT NA HLAVNÍ POSELSTVÍ ALBA "THE NEW RESISTANCE"...

Vigilante: Deska je především o společném pohledu lidí, kteří cítí, že dnešní společnost má spoustu problémů, které ovšem neví jak vyřešit. Mám pocit, že současní obyvatelé Země příliš nepřemýšlí a „The New Resistence“ jde přesně proti tomu – je o lidech, kteří používají mozek, starají se o budoucnost našich dětí, o budoucnost naší planety – to je pro mne „The New Resistence“ (nový odpor – pozn. Ezechiel). Není to ani ideologie, ani politická strana, ani náboženství, jenom skupina lidí jako my, kteří nejsou spokojení se světem, ve kterém žijí.

CZ SANCTUARY: TÍM SE ZVOLNA DOSTÁVÁME K TVÉMU KLIPU "THE NEW RESISTANCE", PŘI JEHOŽ NATÁČENÍ JSI BYL ZATČEN. CO SE STALO?

Vigilante: To bylo, naštěstí, jenom nedorozumění s policií. V jedné části klipu vystupuji s kuklou na hlavě a když mne kolemjdoucí viděli a nevšimli si kamer, udělali si špatný závěr a zavolali policii. Mysleli si, že jsem nějaký zloduch – terorista nebo bankovní lupič. Takže jsem byl zadržen za to, že jsem měl na hlavě masku (smích).


Vigilante - The New Resistence (featuring John Bechdel from Ministry)

CZ SANCTUARY: A NA JAK DLOUHO?

Vigilante: Asi jenom na tři hodiny. Policisté dorazili, a když viděli ty vyděšené chodce, tak nás sebrali, naložili a odvezli na policejní stanici. Možná kvůli tomu, aby vypadali jako hrdinové, kteří právě zneškodnili nebezpečného zločince (smích). Bylo to trochu zbytečné a hloupé, ale na druhou stranu to celkem odráží stav naší společnosti – žijeme ovládání strachem, pořád očekáváme, že nás někde někdo okrade nebo zabije. Ale není se co divit. Když zapnete televizi, vyskočí na vás hromada špatných zpráv, takže lidé nakonec nechtějí ani vyjít ven před dům, aby se to samé nestalo i jim. Ta situace s natáčením tedy pro mne byla zároveň dokonalým příkladem současného stavu – nikdo se na nic neptal a ze strachu raději jednal.  

CZ SANCTUARY: CHTĚL JSEM SE JEŠTĚ JEDNOU VRÁTIT K TĚM VELKÝM JMÉNŮM – KROMĚ TĚCH, KTERÉ JSME ZMIŇOVALI JIŽ DŘÍVE, JSI HRÁL NAPŘÍKLAD PŘED NINE INCH NAILS NEBO RAMMSTEIN 0 JAK SE TI TO POVEDLO?

Vigilante: Jako všechno to u mne bylo výsledkem dlouhodobé tvrdé práce. Investoval jsem do Vigilante ohromné množství času a energie, která se zákonitě musela někde projevit – ostatně, stejně jako u všech velkých jmen, o kterých mluvíme. Díky tomu jsme tak v rodném Chile největší industriálně rockovou kapelou, a proto jsme byli první volbou, když došlo na shánění předkapely Nine Inch Nails nebo Rammstein. Je to prostě jako se vším – pokud tvrdě pracuješ, dostaneš odpovídající dobrou reakci od publika, producentů i ostatních kapel.

CZ SANCTUARY: KDYŽ SE VRACÍME K CHILE – JAKÁ JE VLASTNĚ TAMNÍ DARKWAVE SCÉNA? PŘIZNÁME SE, ŽE KROMĚ VIGILANTE SNAD NEZNÁME ŽÁDNOU CHILSKOU KAPELU PODOBNÉHO ZAMĚŘENÍ...

Vigilante: Máme tu ještě jeden hudební projekt, který to myslí vážně, a pak spoustu těch, kteří to berou jen jako zábavu, hrají dost málo a jednou za čas vydají desku. Kdybyste to chtěli jmenovitě, jsou to kapely třeba Die Braut nebo Nausea, ale myslím, že by to mohli brát trochu seriózněji. A co se temné scény týče, je velmi vzácná, protože nejsme moc velká země. Nicméně přesto je tu dost lidí, kteří tuhle hudbu poslouchají – když se třeba podíváš na naše živé DVD, najdeš tam lehce přes tisícovku návštěvníků. A to považuji za úspěch, na tak malou zemi jako je Chile.

CZ SANCTUARY: MŮŽU TI ŘÍCT, ŽE TISÍCOVKA LIDÍ NA SCÉNĚ JE Z POHLEDU ČESKÉ REPUBLIKY OPRAVDOVÝ ÚSPĚCH. V ČEM SI ALE MYSLÍŠ, ŽE JSOU NEJVĚTŠÍ ROZDÍLY MEZI EVROPSKÝM A LATINSKOAMERICKÝM PUBLIKEM?

Vigilante: Těžko říct, já miluji oboje. Řekl bych, že lidé v Chile a latinské Americe jsou obecně o trochu vřelejší a víc se koncertem nechají strhnout – skáčou a paří jako o život. Mají v sobě o něco více vášně než Evropané, kteří sice taky přijdou, ale do show se tolik sami nezapojí – hlavně v Německu (smích).  Obě obecenstva jsou ale podle mého super, i když my možná víc skáčeme (smích).

CZ SANCTUARY: TEMPERAMENT JE HOLT TEMPERAMENT. TY ALE KROMĚ KONCERTOVÁNÍ PŮSOBÍŠ I JAKO DJ, TAK NA CO SE MŮŽEME V PRAZE TĚŠIT?

Vigilante: Já hrozně rád hraju jako DJ a míchám styly jako electro, industrial rock, metal, EBM a podobně. Ani Ti nevím, můžete čekat nějaké klasické tracky, nějaké nové, něco tvrdého, něco ne až tak tvrdého – prostě rád míchám. Pokouším se také poslouchat nové věci, abych se vyhnul nemoci některých DJů, kteří už hrají pořád dokola jenom zavedené hity od Combichrist nebo Grendel. Někomu možná můj přístup nebude tolik sedět, ale takhle já už zkrátka hraju – takže tohle můžete čekat od DJ setu Vigilante i v Praze (smích).

CZ SANCTUARY: DÍKY MOC ZA ODPOVĚDI, IVANE, A NA BRZKOU SHLEDANOU!

Vigilante: Já taky děkuji, těším se, že si vzájemně pomůžeme užít skvělý večer, dáme si pár piv a pokecáme ještě víc živě.

CZ SANCTUARY: TO MY TAKY, TAK AHOJ ZA PÁR DNŮ.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.