Strašání v listopadu

V kině vládne filmová bída, ale jinak se fanda hororu nemusí bát nudy ani trochu. Podívejte se sami na tu úrodičku!
 

Jak mám Stephena Kinga nostalgicky tuze rád, současná lavina filmových a seriálových podob jeho děl mne příliš netěší. Většinou totiž stojí za starou belu a zapadnou do sekce zbytečných "modráků". Obavy mám i z "Doktora Spánka podle Stephena Kinga". Z toho, jakožto pokračování kultovního "Osvícení", jsem tedy měl lehké obavy už v psané podobě, ale co vzejde z téhle taškařice vedené Mikem Flanaganem (ucházející kingovka "Gerald´s Game", "Hush", "Oculus"), to ví snad jen Ewan McGregor.

"Film navazuje na děj filmu Osvícení (Stanley Kubrick) popisující hrůzné události, ke kterým došlo před 40 lety v hotelu Overlook. Nyní dospělý Dan Torrance (Ewan McGregor) se usilovně snaží vyrovnat se svým hrůzným zážitkem z hotelu a najít klid v duši. Vše se ale změní ve chvíli, kdy se setká s Abrou, odvážnou mladou dívkou obdařenou mimořádnými mimosmyslovými schopnostmi označovanými jako „osvícení“.

Abra instinktivně vycítí, že Dan má stejné tajuplné nadání jako ona, a obrátí se na něj se zoufalou prosbou o pomoc. Nelítostná bytost Rose a její následovníci totiž čerpají energii z „osvícení“ dalších nevinných dětí a pro dosažení své nesmrtelnosti jsou rozhodnuti udělat cokoliv. Tato nesourodá dvojice spojí své síly a pustí se s Rose do nemilosrdného boje na život a na smrt." 

 


Doktor Spánek od Stephena Kinga - trailer


Jiného hororu se v listopadu v kinech nedočkáme, podívejme se tedy klasicky na nějaké seriály, které by nám mohly vynahradit čas strávený před plátnem. Zajímavě se jeví první série francouzského pokusu "Marianne". Pro Netflix jej režiroval Samuel Bodin.

"Slavnou autorku hororů přiláká k návratu její rodné město, kde zjistí, že zlý duch, který ji trápí ve snech, teď dělá pořádnou spoušť ve skutečném světě."
 


Marianne - trailer
 
Další duchařinou na Netflixu je seriál "Komory" ("Chambers") režisérky Leah Rachel. Tady se nějaká óbrpecka čekat nedá, ale třeba se někomu trefí do vkusu.

"Když dívku po transplantaci srdce začnou pronásledovat děsivé výjevy a zlá nutkání, snaží se o tajemné smrti svého dárce zjistit pravdu."
 

Komory - trailer

A pak tu máme ještě "Creepshow". To jméno vám určitě nebude neznámé. Seriál je totiž inspirovaný stejnojmennými povídkovými filmy, které v osmdesátých letech společnými silami stvořili Stephen King a George A. Romero. I na tomhle novém seriálu spolu s dalšími spolupracoval sám King a výsledkem je šestice dílů, která vždy obsáhne dva strašidelné příběhy. Tady doufejme, že strašidelné.
 

Creepshow - trailer

Jedeme dál. Pokud se chcete socializovat s dalšími fandy hororu, což se vám pokoutním čučením na seriály příliš nepoštěstí, a nemáte to daleko do Prahy, potom si určitě nenechte ujít HorrorCon 2019. V programu najdete třeba přednášky Honzy Vojtíška, Lucie a Ingrid Matouškových, Petra Bočka, Jenny Nowak, Marka E. Pochy, představí se nakladatelství Golden Dog, ComicsCentrum, dojde na bondage i na maskérskou show, nebude chybět Noční kino, koncert kapely Arch of Hell av neposlední řadě ani soundtrackový DJský set Sanctuary.cz. Celý večer se odehraje v holešovickém klubu Cross 16. listopadu.
 


Možná máte doma všechny kingovky, ale máte doma všechny bachmanovky? Knižní sekci začneme tradičně. Beta Dobrovský znovu vydává román "Srovnáno se zemí", který King vydal pod svým někdejším pseudonymem Richard Bachman.

"Jsou chvíle, kdy už člověk nemá co ztratit. Bart Dawes stojí v cestě pokroku. Prodloužení dálnice pohltí prádelnu, kde pracuje, i dům, v němž bydlel dvacet let, v němž se miloval s manželkou a hrál si se synem. Než mu však město stačí tohle všechno vzít, stanoví si jediný úkol, pomstu. A bude to msta, jakou dokáže napsat jen život – a Stephen King."
 


Není vůbec žádné překvapení, že v novém vydání vychází také Kingův "Doktor Spánek", tedy už zmiňované volné pokračování "Osvícení", který se dočkal filmového zpracování, o kterém píšeme o chlup výš. S filmovou obálkou jej vydává Beta Dobrovský.

"Čtyřicet let po hrůzných událostech v hotelu Overlook se, nyní už dospělý, Dan Torrance usilovně snaží zapomenout na staré démony i děsivé zážitky z dětství a vymanit se ze závislostí na alkoholu. Pracuje v hospicu, kde jako „doktor Spánek“ doprovází umírající na jejich poslední cestě. Jeho snahu o nalezení klidu v duši však naruší dvanáctiletá Ambra, stejně tajuplně nadaná dívka, která potřebuje jeho pomoc. A tak se Dan znovu vrhá do nemilosrdného souboje na život a na smrt."
 


Dost bylo opakovaček. Potěšmě se také tím, že u nás vychází také něco aktuálního a stylově současného. "Podvrženec" Victora LaValleho byl totiž minulý rok ověnčen hromadou žánrových cen (August Derleth Award (British Fantasy), Locus Award za nejlepší horor, World Fantasy Award, nominace na Shirley Jackson a Mythopoeic). U nás jej vydává Práh.

"Mohlo by se zdát, že newyorského antikváře Apolla Kagwu konečně čeká obyčejný a šťastný život. Potká Emmu a okamžitě se do ní zamiluje. Pak se ale Emma vrátí ze své cesty do Jižní Ameriky s červenou šňůrkou na ruce. Šňůrka je prý opředena čarovnou mocí a je nutné ji nosit do rozpadnutí. Život plyne idylicky: Manželství, narození syna Briana, štěstí… než se Apollo probudí přivázán řetězy k topení v kuchyni a vše nasvědčuje tomu, že šílená Emma syna zabila a uprchla. Když se zoufalý Apollo vydává manželku hledat, ještě netuší, že za betonovými kulisami New Yorku na něj má spadeno svět hrůz mocnějších než samo velkoměsto."

 


Vůbec poprvé se našim čtenářům románově představí hororový klasik Edward Lee. Jeho dílo "Tramvaj č. 1852" potěší zároveň i fanoušky H. P. Lovecrafta a o tenhle zajímavý pokus nás obohatí nakladatelství Carcosa.

"Představme si, že v roce 1934 obdrží spisovatel H. P. Lovecraft dráždivou výzvu k napsání povídky pro avantgardní literární časopis Erotesque. Je mu nabídnut velkorysý honorář a příslib, že jeho dílo bude vydáno pod pseudonymem. Věčně živořící Lovecraft by větší sumu peněz samozřejmě uvítal, jenže věc má háček: povídka pro toto exkluzivní periodikum musí být hlavně a především erotická. Poněkud puritánský autor se napřed zhrozí, ale okolnosti ho záhy přesvědčí, aby nabídku přijal, popustil otěže své představivosti a sexuálně provokativní prózu si vyzkoušel…

Edward Lee (1957–), který se s představou Lovecrafta píšícího nespoutanou erotiku v této knize popasoval nadmíru nápaditým a až šokujícím způsobem, už léta patří k nejvýraznějším autorům extrémního a transgresivního hororu. Lovecrafta uvádí jako svůj hlavní inspirační zdroj a mimo jiné i Tramvají č. 1852 se jej pokouší zasadit do zcela nového kontextu, pro někoho rouhavého, pro jiné podnětně originálního."

 


Další knihu, která se aktuálně dostala do tiskárny díky svému filmovému zpracování, vydala Mladá Fronta. Její titul zní "Noční můry z temnot" a řeč je o stejnojmenném snímku, který svým souborem inspiroval spisovatel Alvin Schwartz. I tentokrát knihu najdete snadno dle filmové obálky.

"Slavná sbírka kratičkých, ale o to děsivějších příběhů, duchařských historek, městských legend a strašidelných písniček a říkadel, které sesbíral americký spisovatel a folklorista Alvin Schwartz, je určena pro děti i dospělé, co se rádi bojí. Umrlčí hlavy padající komínem, duchové prahnoucí po pomstě a obrovské černé kočky toužící po lidském mase ožívají díky sugestivním ilustracím Stephena Gammella, které si během let našly spoustu zanícených fanoušků – a také odpůrců, kterým připadají snad až příliš strašidelné. Na motivy knihy byl natočen film, který se nedávno objevil v českých kinech pod stejnojmenným názvem."

 

Nakladatelství Volvox Globator už hororovým fajnšmekrům připravilo nejednu laskominu. Momentálně se v antologie "V duchu Edgara Allana Poea" podíváme za bubáky do sousedního Polska.

"Antologie polské fantastiky známých i dnes méně známých polských autorů z přelomu 19. a 20. století. Mezi ty známé patří bezesporu dva polští nositelé Nobelovy ceny za literaturu - Władysław Reymont a Henryk Sienkiewicz -, ke známým autorům rozhodně patří i Bolesław Prus.

Mezi ty méně známé, ale stále velmi kvalitní se řadí například Karol Irzykowski nebo Stefan Grabiński, jehož dílo je v Polsku i u nás znovu objevováno a vydáváno. A je zde i několik zajímavých děl daleko méně známých polských literátů, kteří své řemeslo perfektně ovládali a jež můžeme spolu s těmi známějšími a proslulejšími s čistým svědomím zařadit mezi duchovní dědice díla E. A Poea."

 


Skvělé je, že i tuzemská scéna žije a dýchá. Svou románovou prvotinu kupříkladu vydává Aleš Novotný. Nazval ji "Pamatuj na smrt" a na svoje hrdiny a obyvatele jistého maloměsta vypustila nebezpečného vrahouna. Vydalo nakladatelství Yoli.

"Středoškoláci Adam a Martin vyrůstali u prarodičů v Praze. Teď se ale stěhují na maloměsto, k otci kriminalistovi, který se k nim léta nehlásil. Cestu k sobě s tátou hledají dost těžko, navíc si musí zvykat na novou školu a ne vždy kamarádské spolužáky.

Než se ale stihnou trochu zabydlet, městem otřese starý zločin, na který se málem zapomnělo – v lese najdou tělo roky pohřešované dívky Sáry. Další vražda na sebe nedá dlouho čekat, a co hůř, s tou první zcela očividně souvisí. Mezi lidmi v městečku propuká nervozita a strach. Je totiž více než jasné, že vrahem je někdo z jeho obyvatel…"


 


Nový kousek dokončil také Ivan Kučera. Po kozích lidech se tentokrát dostalo na "Prasa"  a zdá se, že za průšvihem vyrazíme na vidiek, kam nás spolu s autorem vezme nakladatelství Artis Omnis.

"Románové spracovanie najlepšej trilerovej poviedky roka. Tvrdé ako rana kladivom do hlavy. Ostrý Pichliač je na prvý pohľad dedina ako každá iná. V skutočnosti je plná temných tajomstiev a žeravých uhlíkov, ktoré môžu kedykoľvek prepuknúť v ničivý požiar. Zatiaľ je pokoj, ale veliteľ obecnej polície Enzechštejn tuší, že je to ticho pred búrkou.

Do hlbokých lesov, ktoré sú všade naokolo, odchádza mladý muž spáchať samovraždu. Vodca miestnej problémovej rodiny začína vidieť na červeno. Starý sedliak práve umrel a zanechal na svete obrovské prasa. Prasa, ktoré hladuje. Ktoré bolo zvyknuté na žrádlo. A je ochotné spraviť čokoľvek pre to, aby zasa malo plný bachor."


 


Spolu s dalším ročníkem HorrorConu přichází už tradičně také další hororová antologie. Tentokrát její jméno zní "Dokud nás smrt nerozdělí" a o její seskládání se zasadili Kristina Haidingerová a Vratislav Trefil. Vyšlo u Netopejra.

"Třináct českých a slovenských undergroundových autorů udeřilo potřetí a přináší vám třináct znepokojivých příběhů z křižovatky světů a žánrů. Jejich hrdiny jsou psychopati, nadpřirozená monstra i běžní smrtelníci, důležitou roli mají posedlosti, šílenství, vražedné tendence, odvaha či láska. Ale prim, ten hraje vždy zubatá s kosou. A možná bude právě ona tou hrdinkou, které budete fandit."


 


No a ještě jedna lahůdka na závěr. Pokud nás sledujete pravidelně, určitě jste už zaregistrovali i internetový časopis Howard. A pokud jej máte rádi stejně jako my, potom vás možná nejednou napadlo, že je škoda, že si v něm člověk nemůže zalistovat. A přeci to není tak docela pravda. Nakladatelství Golden Dog totiž vydává jakýsi výběr toho nejlepšího z prvních pěti čísel, které vyšly v roce 2012. Vydání dalších ročníků bude záviset jen a pouze na nás.

"Jedná se o speciální číslo elektronického magazínu Howard, které představuje výběr článku z první pěti čísel magazínu, tedy z roku 2012. V separátu roku 2012 najdete rozhovory, portréty, články a povídky. Vše ve formátu A4, poprvé v tištěné podobě!"


 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.