The Prostitutes

The ProstitutesSnad každý čtenář CZ Sanctuary zná české The Prostitutes alespoň podle jména, přesto si tato kapela zaslouží podrobnější přiblížení. Jedná se totiž o nejvýraznější tuzemskou formaci, která vychází z postpunkových odkazů, a která si vydobyla respekt kritiky i většinového posluchačstva. A vzhledem k tomu, že The Prostitutes aktuálně křižují republiku se svým podzimním turné, podivejme se jim blíže na zoubek.



O kapele:

Stylový mix The Prostitutes vychází především z post-punku a je ovlivněný indie rockem, country music, elektronikou i experimentálním a alternativním rockem. To, společně s výjimečně živými a energickými koncerty, je hlavním důvodem, proč je skupina oceňována jak hudebními publicisty, tak stále rostoucími zástupy fanoušků. The Prostitutes získali celou řadu domácích ocenění – Album roku (Filter 2009), Kapela roku (Filter 2007), hudební klip roku (Óčko 2006), píseň dekády, top 10 desek posledních 20ti let a další.

Písně kapely expandovaly i za hranice České republiky, hrají je (především studentská) rádia od Aljašky po Austrálii. Prostitutes se objevili ve španělské MTV a jejich veřejnoprávní televize vysílala záznam živého vystoupení. Německá rádia vysílají písně "Sunshine", "Don’t Give A Damn", "Leave It Like It Is a Boom".

Bez zajímavosti není, že věkový rozdíl v kapele činí 26 let a mezi členy najdete výtvarníka, režiséra, toxikologa, sociologa a studenta audiovizuální techniky.

Biografie:

Skupina The Prostitutes vznikla roku 2004 v Praze. Eponymní EP dostalo kapelu na mapu, alba “Get Me Out Of Here” a především “Hometown Zombies” ji umožnilo rozšířit své domácí úspěchy i do zahraničí. The Prostitutes odjeli úspěšné turné po Španělsku, hráli několikrát v Rakousku, na Slovensku, v Rumunsku, Německu. Pravidelně se objevují na hlavních tuzemských festivalech, hráli na slovenské Pohodě, Wave Gothic Treffen v Lipsku, v Berlíně na Berlin Insane ve Volksbühne, v Praze na oficiálních oslavách 20. výročí pádu berlínské zdi nebo letos na bratislavské BatCave Party.

V listopadu 2009 se novým členem skupiny stal baskytarista Adam Piaf, jinak známý jako ex-zpěvák a kytarista skupiny Fake Tapes.

Aktuální sestava:

Adrian T. Bell – zpěv
Martin Destroyer – kytara
Adam Piaf – basa (od 2009)
Stevie LFO  – syntezátory
Luk Santiago – bicí



The Prostitutes - Sunshine


Diskografie:

V březnu 2005 nahráli The Prostitutes eponymní EP, které vydali na Myspace jako jedni z prvních v celém regionu. Skladby se takřka přes noc staly senzací a kapela tak svoje první velké festivaly absolvovala dávno před oficiálním vydáním jakéhokoliv nosiče. První album “Get Me Out Of Here” vyšlo v září 2006 u Championship Records, stejně jako album “Hometown Zombies” v březnu roku 2009. Produkce Dušana Neuwertha posunula na druhém albu zvuk The Prostitutes na mezinárodní úroveň a tomu odpovídá i úspěch desky, která získala kladné hodnocení recenzentů v mnoha zemích Evropy i Ameriky. Desky se ke konci roku 2009 prodalo 13.000 kusů a díky tomu se album dostalo do ruky mnohem širší skupině posluchačů, než jen “indie” fanouškům.

Album “Hometown Zombies” překonalo hranice České republiky a vyšlo na přelomu září a října 2010 v Německu a Velké Británii pod značkou Pale Music Int.

Inspirace a vlivy:

David Bowie, Nick Cave, Einsturzende Neubauten, Black Rebel Motorcycle Band, the Clash, Beatles, Specimen, Siouxsie & the Banshees, the Damned, Joy Division / New Order, Yeah Yeah Yeahs, Morrissey / the Smiths, Muse, the Who, Talking Heads, Blur, Pixies, Duran Duran, Depeche Mode, Underworld, Kylie Minogue, Booker White, John Lee Hooker, Lead belly, Roscoe Holcomb, Johnny Cash, Dylan, Skip James, Primal Scream, The Ramones, Thrice, Elliott Smith, Death cab for cutie, Deftones, Radiohead, Lamb, Ultravox, OMD, Led Zeppelin, Van Der Graaf Generator


Tje Prostitutes

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.